hits

-Liverpool vil ødelegge Ødegaard

kommentarer


Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Onsdag denne uken sprakk nyheten om at Martin Ødegaard (15) har reist til Liverpool, der han skal besøke manager Brendan Rodgers. 

Fra tidligere er det kjent at Strømsgodsets vidunderbarn er Liverpool-supporter, og det er forståelig for de fleste fotballfans at man lytter når favorittklubben tar kontakt. 

Liverpool har ikke et dårlig akademi. De har en del spennende spillere på gang som forhåpentligvis ikke er så langt unna å kunne kjempe seg til en plass i troppen i Premier League-kamper. Et foredrag med Liverpools akademisjefer- og trenere for noen år siden ga meg også inntrykk av at de skulle satse mye på akademiet fremover, og at ting begynte å falle på plass. Det virket som at klubben prøvde å lære av de beste, og hadde hentet inn noen dyktige spanjoler med fortid i FC Barcelona.

Mats Møller Dæhli var 18 år da han gikk fra Molde til Cardiff, sammen med Ole Gunnar Solskjær og støtteapparatet. I Cardiff, som da var et bunnlag i Premier League, ble det en del innhopp for den tidligere Manchester United-spilleren, og jeg erindrer også han fikk også starte noen kamper mot slutten av sesongen. Men det var ikke sånn at han badet i spilletid, selv om manageren som hentet han visste nøyaktig hva han fikk, og nøyaktig hvordan han skulle bruke Møller Dæhli. 

Det er vanskelig å sammenligne Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli, men det er naturlig å prøve. Ødegaard er et større talent for alderen, men har også mindre erfaring. 

Når ikke Mats Møller Dæhli ble fast på Cardiff med én gang, under de gode forutsetningene som var den gang, så tror jeg vi pent kan si at Martin Ødegaard ikke vil spille Premier League-fotball for Liverpool på en del år. Konkurransen i Liverpool er beintøff, og man har ikke råd til å ha en "luksusspiller" i laget. Med det mener jeg en spiller som ikke kan ta sin del av det defensive arbeidet og gjøre fra seg i duellspillet. Det er ikke fordi Martin Ødegaard ikke vil ta tak defensivt, men fordi han bør være sjanseløs mot voksne spillere i verdens mest fysisk krevende liga. 

Om Liverpool er aktuelt som neste stoppested, så er det ikke usannsynlig at det er snakk om et direkte utlån, sannsynligvis tilbake til Strømsgodset. Men også der er det en logisk brist:

Hvorfor skal Martin Ødegaard gi fra seg de gode kortene han har på hånden, signere en kontrakt med en klubb der han ikke får spille, og så bli lånt ut til en klubb han allerede er under kontrakt med?

Det er jo selvfølgelig det økonomiske; Martin Ødegaard vil tjene mer som Liverpool-spiller i Strømsgodset enn som Strømsgodset-spiller i Strømsgodset, men samtidig kan Liverpool gjøre hva de vil med han de årene han er under kontrakt. Går utviklingen slik som planlagt, vil Ødegaard tjene mer penger i løpet av karrieren enn han vil klare å bruke, så jeg tror ikke det økonomiske er viktig så tidlig i karrieren.

Akkurat nå er Ødegaard i en perfekt posisjon, fordi kontrakten hans går ut om kort tid, og han kan velge og vrake mellom klubber som vil ha han. Signerer han en fireårskontrakt med Liverpool og går på ett års utlån tilbake til Strømsgodset, vil det være tre år igjen av kontrakten der Liverpool bestemmer hvor han skal spille. 

Da kan han risikere å bli lånt ut til lavere engelske divisjoner, bli sendt til en klubb i Spania eller Tyskland han ikke får velge selv, eller å bli værende på reservelaget til Liverpool. Ingen av delene vil gange utviklingen hans. 

Går Martin Ødegaard til Liverpool, er jeg sikker på at klubben vil ødelegge han. Ikke med vilje, men fordi de ikke vil klare å tilby han en god nok kamparena. Ja, han blir nok en god spiller uansett, men han vil ikke bli så god som han kunne blitt om han gikk til en klubb på høyest mulig nivå der han får spilletid. Ajax er nevnt i den diskusjonen. 

Jeg kan virkelig ikke fatte og begripe at Ødegaard og faren faktisk vurderer en Liverpool-overgang, om de da faktisk gjør det. Enten så er ryktene om Liverpool-visitten usanne, eller så besøker de klubben nesten som supportere. 

Noe annet vil være uforståelig.