hits

februar 2013

Gave til Liverpool-fansen: Brendan Rodgers prater taktikk og spillerkjøp

Av Øyvind Garnes Loftheim

I går delte vi en video med dere, fra treningsfeltet til Manchester United. Dagens YouTube-video er en gave til Liverpool-fansen og til de taktikkinteresserte der ute. 

Det har seg nemlig slik at The Redmen TV er en YouTube-kanal der det legges ut veldig mange interessante videoer om Liverpool FC. Ikke minst en del videoer der Liverpools manager, Brendan Rodgers, sitter og prater taktikk med journalister og fans, på en veldig avslappet og ikke-tabloid måte. Dette er en slik video som best nytes sammen med en drøy porsjon tress-is med både O'Boy-pulver og sjokoladesaus på. 

Vi i Fus i alt gir dere herved del en av tre. Len dere tilbake og nyt.

 

 

Verdens beste på sosiale medier

Av Christian Paulsen

 

Ta deg en snartur innom Manchester Citys hjemmesider (engelsk, original versjon). Ta deg et par minutter til å se på hvor god en side designet for fansen kan være. Om du ikke er City-supporter; hadde det ikke vært deilig om din klubb også kunne tilby en så fantastisk hjemmeside? Om du ER City-supporter; vær stolt!

Manchester City har ikke bare etablert seg som en toppklubb i Premier League. Klubben er også kåret til verdens beste fotballklubb på sosiale medier, og er kun slått av Los Angeles Lakers om vi regner med all verdens sport.

Det er ikke bare hjemmesidene til City som er imponerende. Klubben bruker aktivt mange ulike kanaler i den moderne verden av sosiale medier. Verdt å nevne er noen av initiativene klubben har skapt på Twitter.

Med hashtagen #followthecaptain oppfordret Vincent Kompany sine følgere til å tweete motiverende team-talks før deres møte med erkerival Manchester United i en FA-cup-kamp. Vinneren fikk tilsendt Kompanys drakt, kapteinsbind, og en plakat med talen på, signert av kapteinen selv.


Foto: Paul Ellis / Topshots / AFP scanpix


City har også holdt flere live chats på Twitter der følgere sender inn spørsmål til en valgt spiller. Den valgte spilleren gjør et utvalg av tweets og svarer gjennom en video som blir publisert på klubbens Youtube-kanal.

Et annet spennende og innovativt tiltak klubben har tilbudt sine fans, er Big Screen Tweets. På Etihad vil utvalgte tweets, naturligvis godkjent av et panel som siler ut de aller største idiotene, legges ut som meldinger på en storskjerm. Tweetene er alle merket med hashtagen #blueview. Dette er ikke bare et tilbud for de som befinner seg på arenaen; fans fra hele verden vil kunne få sine tweets vist fram for de lokale og tilreisende supporterne.

At fans følger sine spillere på twitter øker synligheten betraktelig. Tiden der man kun i 90 minutter hver helg kunne få se hvordan sine helter så ut er over for lengst. Nå vil kanskje en shabby liten hamburgersjappe i Manchester risikere timeslange køer hvis Wayne Rooney tweeter et bilde av sin favorittburger.

City har også inngått samarbeid med andre sosiale medieaktører som blant annet Fourscare og Youtube. Faktisk var de den første Premier League-klubben til å signere en samarbeidsavtale med Youtube. De blåkledde har et eget produksjonsteam som legger ut over 100 videoer hver måned.

Nasri lar seg avbilde sammen med supportere. Foto: Paul Ellis / AFP scanpix


Som vi har skrevet om tidligere er Manchester City helt avhengig av å øke inntektene sine for å overleve endringene som Financial Fair Play vil kunne føre med seg. Det ekstreme fokuset på sosiale medier er selvfølgelig en del av dette prosjektet med å øke inntektene.


For en del år tilbake var det den andre siden av byen som gjennom sin TV-kanal, MUTV, gjorde avstanden mellom klubben og deres supportere mindre enn den noen gang hadde vært. Et slikt tiltak gjorde at klubben kunne distribuere informasjon og opplevelser daglig til supportere over hele verden.

Sir Alex Ferguson har en gang uttalt at han vil heller se spillerne sine på et bibliotek enn på Twitter. Vel, slik har det nå blitt, at det å utnytte de sosiale mediene er hva som får en god klubb til å bli en global klubb, det kan ikke engang SAF krangle på.

Og det er nettopp globaliseringen av klubben som er så uhyre viktig. Med 70 prosent av TV-følgerne stasjonert utenfor Storbritannia skjønner man fort at det er her potensialet ligger. Det er bare ved å få anerkjennelse internasjonalt som en av verdens største klubber at man kan tiltrekke seg gigantiske sponsoravtaler lignende de Manchester United har vært i stand til å forhandle fram.

Det er hit City sikter seg inn, og det er også en av grunnene til at de har hentet inn Ferran Soriano som administrerende direktør i klubben. Han er en av de mest suksessfulle businessmennene fotballbransjen har å by på. Er det noen som kan klare oppgaven med å gjøre Manchester City til en global gigant av et underholdningsprodukt, er det nettopp han.


Kilder:

http://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/manchester-city-why-tweets-count-as-much-as-trophies-in-the-push-for-global-power-8512268.html

http://gulfnews.com/sport/football/manchester-city-the-most-social-media-savvy-club-in-the-world-1.1069065

http://www.mcfc.co.uk/

http://www.epiphanysearch.co.uk/blog/man-city-social-media-leader-in-sports/


 

Kommentar: Tippeligaen og filosofier

Av Øyvind Garnes Loftheim

 

I går skrev jeg om Premier League-klubbenes innbitte kamp om de viktige fire øverste plassene, som alle gir mulighet for Champions League-spill. I dag vil jeg skrive litt om forholdene i Norge.

  

Kan Solskjærs filosofi ta Molde hele veien til CL? Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

 

 

I Tippeligaen er det slik at bare én klubb per sesong vil få muligheten til å kvalifisere seg til Champions League, og det er forrige sesongs seriemestere. Man må altså være best i den foregående sesongen, og da får man lov til å spille kvalifiseringens andre runde.

 

Champions League-kvalifiseringen består i sin helhet av tre runder der lagene møter hverandre både hjemme og borte. Kommer du deg helskinnet igjennom tredje kvalifiseringsrunde, får du spille play-off. Her er motstanden knalltøff.

 

Play-off?en er delt opp i to; én for lag som vant sin liga, og én for lag som ikke vant sin liga. Norske lag vil dermed havne i potten med de lagene som vant sin liga. For Champions League 2012/2013, var det følgende lag som gikk videre fra denne potten i play-off?en: Cluj, Celtic, BATE, Anderlecht og Dinamo Zagreb.

 

Motstanden er med andre ord tøff. Overkommelig på en god dag, men tøff. For Moldes del ble de slått ut i tredje kvalifiseringsrunde av det sveitsiske laget Basel, som tapte 1-3 sammenlagt for rumenske Cluj i play-off?en.

 

Norske klubber kan regne med over 100 millioner kroner i inntekter dersom de kvalifiserer seg til gruppespillet i Champions League. Men veien er lang. Sist et norsk lag var i gruppespillet var Rosenborg i 2007/2008-sesongen. Faktisk er det bare to norske lag som har gått videre i Champions League; Rosenborg og Molde.

 

Vidar Riseth i duell med Didier Drogba i 2007. Foto: Daniel Sannum Lauten / AFP scanpix

 

 

Det vil være en formidabel prestasjon om et norsk lag skulle ta seg videre til gruppespillet, og Rosenborgs gode innsats på 90- og 2000-tallet står det meget stor respekt av.

 

I Norge er det slik at andre- og tredjeplassen i serien får sjanse til å kvalifisere seg til gruppespillet i Europa League, sammen med cupfinalevinneren. Ligavinneren får også sjanse til det dersom de ryker ut av Champions League-kvalifiseringen. Molde selv opplyser at de tjente mellom 24 og 25 millioner brutto på fjorårets europacupdeltagelse.


For en klubb som skal utvikle seg, både sportslig og administrativt, er det viktig å regelmessig kvalifisere seg til Europa. Det er Rosenborg under Nils Arne Eggen et bevis på. Men å satse mot Europa-cup koster.

 

Fra et klubbøkonomisk perspektiv, synes jeg det både er merkelig og skummelt at stadig flere klubber ser ut til å satse mot gull. Molde har vunnet seriegull to år på rad, har en stabil organisasjon og en klubbfilosofi under full utvikling. Rosenborg har handlet mye de seneste overgangsvinduene; norske landslagsspillere som Tarik Elyounoussi og Tore Reginiussen, den amerikanske landslagsspilleren Mikkel ?Mix? Diskerud, og danskene Mike Jensen, Tobias Mikkelsen og Nickie Bille Nielsen. De to siste ble hentet fra henholdsvis Bundesliga og La Liga, og får neppe kun glansbilder i lønningsposen. Kampen om seriegullet blir tøff; både Molde og Rosenborg har gode forutsetninger for å stikke av med trofeet.

 

Som en outsider ligger Strømsgodset og lurer. Ronny Deila og Jostein Flo virker å ha en klar filosofi, og har holdt hodet kaldt når det har blitt snakket om penger både ut og inn på konto. Strømsgodset har nok større ambisjoner om å holde på filosofien, enn om å vinne årets seriegull for enhver pris.

 

Andre klubber som kan være medaljeaktuelle, er Vålerenga, Viking, Brann og Lillestrøm. De samme gamle. Problemet til disse klubbene er at de til tross for dyre og/eller mange spillerkjøp ikke er i nærheten av å tukte de beste lagene om seriegullet, og i alle fall ikke i nærheten av å være solide kandidater til et gruppespill i Champions League.

 

Jeg kan hverken fatte eller begripe hvorfor alle disse klubbene skal kaste alt som heter langsiktig tekning i dass for å kjempe om fjerde, femte og sjetteplasser. Vålerenga, som for ikke mange år siden presenterte Mohammed Fellah og Harmeet Singh for A-laget, samt hentet Abdellaoue-brødrene på billigsalg fra Skeid, henter nå gamle helter fra seriegullet i 2005; for åtte år siden. Tilbake står en stall med tidligere stortalenter som ikke har fått ut potensialet sitt på flere år. Kjetil Rekdal er nok en glimrende trener, men spillerkjøpene hans lyser en rask femteplass mer enn en langsiktig førsteplass. Husk at den gjennomsnittlige tippeligatrener ikke sitter lenge i klubben sin, og at Rekdals etterfølger nok vil spille en annen type fotball, om vi ser på kandidatene Vålerenga prøvde å gå etter i vinter.

 

Ta også Brann som eksempel. Torsdag ble det klart at de kjøper den strålende midtbanespilleren Stéphane Diarra Badji fra Sogndal. Skal man tolke Bergensavisen og TV2-sporten, ligger prisen på et sted mellom fem og syv millioner kroner.

 

Dette er en meget høy sum for en enkeltspiller i dagens norske spillermarked. Prisen kan anslås til å være høyere enn det Molde til sammen betalte for Magnus Wolff Eikrem, Etzaz Hussain, Martin Linnes og cupfinalehelten Ørjan Håskjold Nyland.

 

Brann fikk nok mye mindre betalt for spillere som Erik Huseklepp, Rodolph Austin og Diego Guastavino enn det de selv håpet på. Erik Huseklepp kom for småpenger fra Fyllingen i sin tid, men både Austin og Guastavino var dyre investeringer for klubben, og nøkkelspillere i Brann-laget. I tillegg vet vi at klubben satt igjen med svært lite, om noe, for Erlend Hanstveit, Jan Gunnar Solli, Martin Andresen og Petter Vaagan Moen da de forlot klubben for noen sesonger siden. Dette var også nøkkelspillere. Statistikken taler for at Brann ikke tjener noe særlig på sine spillerkjøp, hva videresalg gjelder. Unntakene, som Seyi Olofinjana og Paul Scharner er fra langt tilbake i tid.

 

Sjeldent har langsiktige planer og fornuft skapt så mye oppstyr som da Brann presenterte sin treårsplan i 2012. Klubbens målsetting er at den skal være i Norges-toppen i 2015. Det er to år til. Planen, som i hovedsak ble latterliggjort av fansen, skulle føre til forståelse for at Brann ville satse på egne talenter; spillere som hadde gått gradene i klubben. Det hadde de nok ikke tenkt å nærmest beklage på forhånd; i Bergen har det lenge vært et desperat rop om litt lokal tilhørighet på banen.

 

Planen med å satse på egne talenter har sett ut til å fungere bra for Brann. Kristoffer Larsen, Fredrik Haugen, Bård Finne, Kasper Skaanes, Jonas Grønner og Øystein Øvretveit er uhyre spennende spillere, med bergensk sjel og publikumsvennlig teknikk. Det eneste bergensere liker bedre enn nye bompengeringer på Østlandet er lokale spillere med gode dribleferdigheter, i god, gammel Kniksen-ånd.

 

Jeg kan derfor ikke fatte og begripe hvorfor klubben skal ødelegge denne nye bergenske positiviteten, de gode vekstvilkårene og det kommende, lokale storlaget ved å hente inn en spiller som er så dyr som Badji kan vise seg å være.

 

- Hvorfor hente inn spillere i så forskjellige aldersgrupper at de dyre spillerne vil være over toppen eller borte fra klubben når de unge spillerne blir på sitt beste?

 

- Hvorfor hente inn en så dyr (og god!) spiller som Badji når resten av laget ikke er i stand til å kjempe om det som faktisk betyr noe; Europa-cup?

 

Nå virker Badji-kjøpet som noe panikkartet som er gjort for å unngå kritiske supportere og presse i ukene før sesongstart.

 

Badji da Sognal var arbeidsgiver. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

 

 Misforstå meg rett; jeg har ingenting i mot spilleren Badji, og han vil nok være en glimrende signering for Brann, men jeg skjønner ikke timingen. Det ville vært mye mer naturlig å hente inn en mye billigere spiller som kan utvikle seg i takt med resten av ungguttene, og heller satse mot seriegull og Europa-cup når konkurransen ikke er like tøff som nå (les: når / om Solskjær forlater Molde, og når Rosenborg får kjenne den økonomiske hverdagen enda hardere på kroppen).

 

Det er ikke så lenge siden Branns talentsatsning lå helt brakk. Roald Bruun-Hanssen & co skal ha stor respekt for å ha bygget den opp til å bli en av Norges mest spennende. Men nå skjønner jeg ikke hvor man vil.

 

 Skal man fremdeles satse ungt, skru ned forventningspresset og jobbe mot et langsiktig og fornuftig mål, eller skal man nå heller begynne å jakte seriegullet?

 

 Hvorfor ikke spare disse pengene, og bruke dem i jakten på gode spillere når resten av troppen er i sin beste alder, og man kan legge inn en alvorlig søknad om seriegull og gullkalven Champions League?

 

 Nå bruker man fryktelig mye penger som man statistisk sett fort kan tape etter noen år, kun for å kunne konkurrere mot lag som Vålerenga, Viking og Lillestrøm om fjerde- og femteplasser. For disse klubbene er ikke særlig bedre. LSK hentet blant annet hjem Thorstein Helstad fra Monaco, der han hadde en fet lønningspose. Det virker rart om han ikke tjener ganske godt i Tippeligaen også. Og for hva? Lillestrøm viste i fjor, og har vist i treningskampene i år at de ikke er reelle utfordrere til seriegullet, og de ekstravagante spillerkjøpene (tenk på lønningene!) virker i mine øyne som desperate forsøk på å blidgjøre fans og investorer.
 

 Alle klubbene i Norge burde se til Molde og Strømsgodset. En helhetlig filosofi, kontinuitet i både administrativ og sportslig avdeling, og en langsiktig tekning som ikke prioriterer en femteplass i dag over en virkelig søknad om Champions League-spill noen år frem i tid.

 

Kilder:

http://fotball.bt.no/eliteserien/article233738.ece

http://www.moldefk.no/news/article/17f4j0ci890d2z7rvofjfnyki/title/europa-eventyret-ga-25-mill

http://www.tv2.no/sport/fotball/brann-blar-opp-millioner-for-austinerstatter-3998149.html 

http://www.brann.no/news/article/1khhf3aymatta14kuae2e7ohse/title/klubbene-enige-om-badji

 

 

 

 

 

 

 

Hvor vanskelig er det egentlig å være Premier League-dommer?

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Aktuell for Chelsea: José Mourinho. Foto: Javier Soriano / AFP scanpix

«Det er et under at Rafa Benitez har beholdt jobben så lenge i galehuset til Roman Abramovich», skriver Kevin Garside i dag. Etter å ha lagt seg ut med både fansen og John Terry, venter engelske aviser bare på pressemeldingen om et trenerbytte på Stamford Bridge. Sannsynligvis blir det en gammel kjenning som dukker opp. Ikke José Mourinho, men kvinnebedåreren Avram Grant. Det er sannsynligvis snakk om (nok) en løsning som kun er ment å vare ut sesongen. José Mourinho skal visstnok bli ansatt i sommer.   The Independent 

Xavi Hernández. Foto: Lluis Gene / AFP scanpix

Sid Lowe, en av verdens fremste eksperter på spansk fotball, er uenig med Barcelonas Xavi. Journalisten mener at katalanerne ikke bare tapte den minst viktige tittelen, men at de også tapte identitet, overlegenhet, fitness og selvtillit. Den store forskjellen fra tidligere tap, er at dette tapet var så veldig fortjent, mener Lowe. Så spørs det om Barcelona-laget som har dominert verdensfotballen de siste årene virkelig har kommet til veis ende, eller om tapene mot Real Madrid og Milan bare kan skyldes en liten formdupp. The Guardian 

 

Hvor vanskelig er det å være fotballdommer i Premier League? Det prøvde The Guardian-skribent Barry Glendenning å finne ut av. Undervist av tidligere Premier League-dommer Dermot Gallagher fikk Glendenning et helt nytt syn på det å være dommer. «Jeg tror at kvaliteten alle ønsker seg nå er utopi, det er umulig. Du ser på situasjonen og tenker ?Ja, jeg ville blåst her?, men så ser du det i en annen vinkel? Dommeren har ikke den luksusen, han eller hun kan bare se situasjonen fra én vinkel», forklarer Gallagher. The Guardian 

 

Tidligere sportsdirektør i Monaco og Fredrikstad, Tor-Kristian Karlsen, har nå tatt opp pennen igjen, og har begynt å skrive for The Guardian. I motsetning til mange andre fotballskribenter har han bred erfaring fra det å jobbe i en fotballklubb. I dette innlegget forklarer han hvorfor Manchester City og andre klubber bør gi sin manager full støtte, også i vanskelige tider. The Guardian

 

Manchester United har annonsert at deres sommerturné 2013 åpner i Thailand 13 juli med kamp mot Singha All Star XI. Serielederen skal også spille i Sydney,Tokyo,Osaka og Hong Kong i løpet av asiaturen. IndependentRafa Benitez. Foto: Toby Melville / Reuters scanpix    

Om Rafael Benitez får trene Chelsea ut sesongen er som sagt høyst usikkert. Selv meldte han i går at han absolutt ikke kom til å trene klubben utover kontrakten som gjelder ut sesongen. Det kan vel egentlig ikke kategoriseres som noen overraskende nyhet. Om han i det hele tatt får lov til å lede laget noe særlig lenger enn etter kampen mot WBA til helgen er nok også tvilsomt. Så da gjenstår spørsmålet, hvem er nestemann ut til å styre sirkuset på Stamford Bridge? Her har Joe Krishnan skrevet litt om ulike kandidater som skal være aktuelle for jobben. Bleacher report

Scoutingrapporten

Av Øyvind Garnes Loftheim

 

Hver torsdag vil Fus i alt presentere en spiller du bør se ekstra opp for i ukene som kommer. Vi ser på spillere som har stort potensial og/eller er i bra form. Har du tips til spillere? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com

 

 

Den første spilleren vi presenterer i spalten ?Scoutingrapporten?, er St. Etienne-spiller Pierre-Emerick Aubameyang. 23-åringen er sønn av den tidligere Gabon-helten Pierre Aubameyang, som har hele 80 landskamper for hjemlandet. Faren arbeider i dag som speider for den italienske storklubben Milan. Sønnen Pierre-Emerick er født og oppvokst i Frankrike, men har dobbelt statsborgerskap. Til tross for en U-landskamp for Frankrike, spiller han i dag for landslaget til Gabon. Han spilte på laget som røk ut i kvartfinalen av fjorårets utgave av Afrikamesterskapet mot Mali. Han bommet selv på den avgjørende straffen i det oppgjøret.

 

Pierre-Emerick Aubameyang er angrepsspiller, og selv om han oftest foretrekkes som spiss, kan han spille i alle de fremre posisjonene I det populære 4x2x3x1-systemet. Han står i dag med 14 mål og seks assists på 25 kamper. Han har scoret 35 prosent av alle lagets mål i Ligue 1 denne sesongen. Klubben ligger i dette øyeblikk på en femteplass i Ligue 1, med 44 poeng etter 26 kamper, og har bare to poeng opp til Marseille på tredjeplass.

 

Pierre-Emerick Aubameyang i aksjon for Saint-Étienne. Foto: Philippe Desmazes / AFP scanpix

Pierre-Emerick og brødrene hans, Catilina og Willy, har alle spilt for akademiet til Milan, men det er bare vår mann som har blitt en ordentlig god fotballspiller i ettertid. Milan lånte ut alle de tre brødrene til forskjellige klubber i Frankrike. Det har ført til at Pierre-Emerick også har spilt for Dijon, Lille og Monaco, i tillegg til Milan og Saint-Étienne.

 

Spesielt mye oppmerksomhet fikk Pierre-Emerick Aubameyang da han før jul i fjor varmet opp til hatoppgjøret mot Lyon i fotballsko dekket av Swarovski-krystaller. Skoene skal ha kostet over 20 tusen norske kroner. Han scoret forøvrig ingen mål den kampen. 

 

Men det er ikke bare fra moteinteresserte og geologer den unge angriperen får oppmerksomhet. For hold deg godt fast:

 

Newcastle er ute etter spissen som ligger på andreplass på toppscorerlisten i Frankrike, bak Malmøs Il Fenomeno, Zlatan Ibrahimovic. Zlatan, den eneste svensken som ikke har fått bank av Petter Northug, har riktignok åtte mål mer, men så spiller han også på et bedre lag. Det ryktes at Newcastle fikk avslått et bud på åtte millioner britiske pund på overgangsvinduets siste dag. Vi konkluderer med at det nok finnes mindre troverdige rykter der ute på vårt kjære internett.

 

Klubben fra Nord-England får også noe konkurranse. Både Manchester City og Manchester United skal være ute etter angriperen. Manchester United, som veksler litt mellom formasjoner for å få rulleringen av angrepsspillerne til å gå opp, skal være veldig glad i Aubameyangs posisjonsregister. Det spekuleres også i om klubben vil selge Danny Welbeck for å gjøre plass til Saint-Étienne-angriperen.

 

Så ta vår oppfordring: Se opp for Pierre-EmerickAubameyang i de nærmeste ukene. Han kan nemlig fort spille i favorittklubben din til sommeren.

 

Kilder:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre-Emerick_Aubameyang

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2246855/Pierre-Emerick-Aubameyang-warms-Saint-Etienne-2-500-crystal-Nike-boots.html

http://metro.co.uk/2013/02/12/newcastle-eye-pierre-emerick-aubameyang-after-confirming-plans-for-more-french-buys-3453679/

http://bleacherreport.com/articles/1482028-manchester-united-transfer-news-pierre-emerick-aubameyang-interesting-man-utd

http://www.ligue1.com/LFPStats/stats_but?competition=D1&saison=81&type=j&lieu=G

http://www.ligue1.com/joueur/aubameyang-pierre-emerick

http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Aubameyang

 

Fantasy Premier League - torsdag 28.februar 2013

Fus i alt vil hver dag presentere en ny spiller du kan vurdere til ditt lag på Fantasy Premier League. Vi vil på forhånd frasi oss alt ansvaret rundt eventuelle poengtap og tapte veddemål; vi presenterer våre tips og vurderinger, men har på ingen måte en finger med i spillet når poengene deles ut. Lykke til!

Av: Christian Paulsen

Dagens spiller:


Clean sheet nummer syv for sesongen? Foto: Dani Pozo / AFP Photo scanpix


De to siste dagene har anbefalingene våre bestått av spisser. Dagens utgave fokuserer på en annen litt mer anonym posisjon i et Fantasylag, nemlig keeperplassen. 

Først vil jeg påstå at det kan være lurt å skifte ut eventuelle Manchester United-regulars før denne runden med tanke på risikoen for at disse får hvile før neste ukes returoppgjør mot Real Madrid (flere som gleder seg??).

En av de faste på United som trolig uansett kommer til å spille helgens kamp, er David de Gea. Han er også dagens Fantasy Premier League tips. Den unge målvakten er inne i sin beste periode for sesongen og jeg ser ingen grunn til å ikke la han fortsette i flyten han har, selv om Champions League venter allerede tirsdag.

Fergusons armé leder komfortabelt tabellen og er formsterke. På de siste seks har laget tatt full pott i samtlige kamper bortsett fra i 1-1 matchen borte på White Hart Lane. Norwich på sin side har fire uavgjort, ett tap, og en seier. 

Sist lagene møtte hverandre var i november. Da vant overraskende nok Norwich 1-0. Det vil overraske meg STORT om noe lignende skal skje på lørdag. Deler av laget skiftes trolig ut, men Ferguson nøler nok ikke med å sørge for at alle poengene blir igjen på OT. Real Madrid eller ikke, skotten vil aldri til glemme hvordan ligagullet glapp i fjor. I år er poengene litt ekstra viktige.

Norwich har kun scoret tre ganger på sine siste seks kamper, mens United på sin side står med ti nettkjenninger. Jeg tror at en (mulig) backrekke bestående av Smalling - Evans - Ferdinand - Büttner vil kunne hjelpe de Gea med å holde buret rent slik laget har gjort i sine siste tre kamper. Norwich har ikke vært noe storscorende lag i år. Med sine 27 mål for sesongen er det kun Stoke (26), Aston Villa (26), og QPR (19) som har nettet færre.

David De Gea er som tidligere nevnt inne i sin beste periode for sesongen. Spanjolen har holdt rent bur i fem av de siste åtte ligakampene (seks smultringer totalt for sesongen), og jeg tror det er gode sjanser for at helgens kamp kan forbedre denne statistikken ytterligere.
 
Kilde:

http://fantasy.premierleague.com/

Video - Slik trener Manchester United

Av Øyvind Garnes Loftheim

Det er dessverre ikke mye åpenhet i dagens fotball. Men om man leter godt nok, kan man finne enkelte skatter som gir oss fotballinteresserte innsikt i hvordan ting gjøres i de store klubbene. 

På treningsfeltet til Manchester United er det ikke mange utenforstående som slipper inn. Heldigvis har vi YouTube. I denne videoen kan du se noen av verdens beste spillere og trenere forklare hvordan Manchester United driver sitt daglige treningsarbeid. Se, nyt og lær!  

 

 

Nå er vi på Facebook og Twitter!

Av Øyvind Garnes Loftheim

 

Hei alle sammen!

 

Vi har nå kommet både på Facebook og Twitter. Vi vil kun legge ut utvalgte innlegg, så ikke vær redd for spam.

 

Facebook: http://www.facebook.com/FusIAlt

Twitter: https://twitter.com/fus1alt    / @fus1alt 

 

Vi er også tilgjengelig på e-post: fusialt.blogg@gmail.com 

 

Innleggene våre vil også bli lagt ut på www.nettavisen.no og www.nettavisen.no/sport/fotball/  

Kommentar: Kampen om Champions League - pass på, Chelsea.

Av Øyvind Garnes Loftheim


Daniel Sturridge i duell mot Swanseas Garry Monk. Foto: Lindsey Parnaby / AFP scanpix


Vinterens overgangsvindu gikk relativt stille forbi, men det ble likevel gjort noen interessante avtaler. Liverpool hentet Inters unge offensive midtbanespiller Coutinho og Chelseas Daniel Sturridge, Chelsea hentet Demba Ba fra Newcastle, Arsenal hentet Nacho Monreal fra Málaga, og Tottenham kjøpte Lewis Holtby fra Schalke 04.

 

Det spillerne har til felles, er at de er relativt unge, og kommer for priser som ikke avskrekker i dagens uforutsigbare spillermarked. Misforstå meg rett; det er høye priser for til dels uforutsigbart talent, men når man ser tilbake på spillerkjøp som Stewart Downing, James Milner og Joleon Lescott, er disse nye spillerkjøpene i alle fall et slags tegn på edruelighet. Med så mange unge spillerkjøp, er det ingen tvil om at klubbene bygger seg opp til noen heseblesende sesonger i årene som kommer. For enkelte er det nok stille før stormen. 

 

Edrueligheten blir viktig når FIFAs Financial Fair Play kommer inn i bildet neste sesong. Men for to av klubbene, Liverpool og Tottenham, er de harde fakta at de rett og slett ikke har råd til å kaste bort penger på lite gjennomtenkte spillerkjøp. Etter det (hittil) håpløse Fabio Borini-kjøpet i sommer, må Brendan Rodgers virkelig vise seg frem på spillermarkedet, slik hans Swansea-erstatter Michael Laudrup har gjort. For Tottenhams del har styreleder Daniel Levy hatt den beste måteholdsutdannelsen man kan få, som pengekransstenger for Harry Redknapp (og hunden hans).

 

Problemet til de engelske storklubbene er at de kun har tilgang til fire Champions League-plasser, og at det er hele åtte klubber som gjerne kunne tenkt seg en slik plass. De to Manchester-klubbene, de to Liverpool-klubbene, London-klubbene Arsenal, Tottenham og Chelsea, samt Newcastle, virker alle å ha ambisjoner om å nå Europas gjeveste klubbturnering innen rimelig tid.  Og det er ikke bare for supporternes skyld; når Michel Platini og UEFA vurderer regnskapene over en dobbel espresso i januar, bør alt være på stell. Og da kommer pengene fra Champions League særdeles godt med.

 

Hadde sesongen vært ferdig i dag, hadde Arsenal, Everton, Liverpool og Newcastle vært utenfor Champions League neste sesong. Nå er det nok kun Arsenal som forventet å være innenfor topp fire; de andre klubbene vil nok være fornøyde med å bare konkurrere om plassen enn så lenge. Men den vanskelige floken er at dette er en problemstilling som ikke vil løse seg selv. Det vil alltid være for mange klubber som konkurrerer om de fire første plassene. Selv når man ser bort fra Newcastle og Everton, vil det være seks storklubber som konkurrerer om de samme fire plassene. Det kan ikke gå bra for hverken trenere eller budsjetter.

 

Jo oftere en klubb går glipp av Champions League-pengene, jo lengre bak havner den i leksen, både når det gjelder attraktivitet og overgangsbudsjett. Det kan fort bety forskjellen på en Joe Allen og en Thiago Alcantara, og en Daniel Sturridge og en Edinson Cavani. Liverpool er selve beviset på at det å komme havne i Europa League i stedet for storebror, er ødeleggende for klubben. Dårlige eiere til tross; Liverpool ville hatt en sterkere spillertropp i dag om de hadde kvalifisert seg til Champions League hvert år. Det er jeg sikker på. 

 

Rafa Benitez er i hardt vær. Foto: Darren Staples / Reuters scanpix

På grunn av den enorme prestisjen og de mange euroene blir topp fire-racet enda mer spennende i år enn på lenge. Arsenal ligger bare to poeng bak Chelsea, og fem poeng bak Arsenal kommer Everton jagende. Det er med andre ord ikke mange rom for poengtap for Rafa Benitez? menn. Det er elleve kamper igjen, og 33 poeng å spille om. Det taler ikke i Chelseas favør. Det spørs om ikke Roman Abramovich ser sitt snitt til å hente en mer populær manager før sesongen er omme, for å prøve å øke moralen i troppen. Det er ikke akkurat handlingslammelse som er Abramovichs svake punkt, og det vil nok være fullstendig uaktuelt for russeren at laget hans ikke skal kvalifisere seg til Champions League etter så mange storkjøp i sommer.

 

 Hvem tror du havner på topp fire? 

City vil satse i Asia og USA for å klare Financial Fair Play-kravet - dagens headlines

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Av Øyvind Garnes Loftheim og Christian Paulsen 

På grunn av Financial Fair Play-reglene, som vi skrev om på bloggen i går, må Manchester City øke inntektene sine. Fordi de må konkurrere med storebror United om fansen i Manchester, ser de regjerende seriemesterne nå til utlandet og de store markedene i Asia og Nord-Amerika. Manchester City ønsker å øke de kommersielle inntektene, og har ansatt Ferran Soriano som mellom 2005 og 2008 bidro til at Barcelona for alvor ble satt på kartet, også økonomisk. Independent

 

Mario Balotelli har lekt med fyrverkeri innendørs, besøkt lokale barneskoler for akutte toalettbesøk, slåss med trenere, menget seg med mafiaen, scoret vakre mål, og nå har han snart også sin egen statue. Den skal stå i hans hjem i Brescia. Det er Football-Italia som melder at SuperMario har bestilt en kopi av sin positur etter 2-0 scoringen mot Tyskland fra semifinalen i EM 2012. Football Italia
 

Mario Balotelli. Foto: Gabriel Bouys / AFP scanpix


Fernando Torres har sluppet unna mye kritikk i det siste, fordi en annen spanjol, Rafa Benitez, om mulig har gjort det enda dårligere. Tidligere Chelsea-spiller Ruud Gullit mener nå at Torres? elendige innsats i Chelsea-trøyen kostet Roberto Di Matteo jobben, og at han ikke gjør noe for å forbedre seg under Rafa Benitez. I Gullits tirade mot Torres mener han blant annet at spissen ville blitt solgt og i alle fall benket dersom han hadde kostet mindre. Telegraph

 

Anzhi har de siste årene vært den mystiske klubben i Russland som ingen har et forhold til, men som alle vet hvem er. Klubben, som gjorde Samuel Eto?o til verdens best betalte fotballspiller, og som snappen Willian foran nesen på Chelsea og Tottenham. Men klubben, og eieren, har egentlig en rørende historie. Les det glimrende innlegget til Conor Murphy på bloggen Slavic Football Union.

 

Fotballegenden Diego Maradona, ofte bare under kallenavnet "Gud", landet i går i Napoli for prøve å løse konflikten (les: rettsaken) han har med italienske myndigheter. Argentineren skylder den italienske staten ca. 300 millioner norske kroner. Selv hevder han at han bør gå fri, fordi "jeg ga mitt liv til Napoli". Independent

 Da 12 millioner euro byttet hender og Marco Verratti sist sommer gikk fra Pescara til PSG var det mange som mente at det var en signering for framtiden. Den nye Pirlo er et flittig brukt kallenavn for den unge midtbaneeleganten som har tatt Ligue 1 med storm allerede i sin første sesong.Kanskje vil også prisen etter hvert vise seg å ligne nærmest et kupp. Ifølge bleacherreport.com antyder sportsdirektør i PSG, Leonardo, at prisen for å løse Verratti fra sin kontrakt med Paris har steget til rundt 30-40 millioner euro. Bleacher reportPSGs Marco Verratti. Foto: Heino Kalis / Reuters scanpix

 

Hvem er det beste kjøpet på Football Manager?

Liverpools nysignering, Philippe Coutinho. Foto: Phil Noble / Reuters scanpix

På onsdager fremover vil vi på denne bloggen starte opp en spalte som vi kaller for FM-hjørnet. På denne spalten kommer vi hver uke til å presentere en ny spiller som du bør ha på din FM-save.

 

For å få til dette, er vi avhengige av at nettopp DU sender inn DINE tips til gode kjøp du har gjort på Football Manager. For enkelthetens skyld holder vi oss til FM 13.

 

Dette trenger vi å vite:

 

Navnet på spilleren:

Posisjon:

Alder:

Hvilken klubb han ble kjøpt til:

Hvilken klubb han ble kjøpt fra:

Hvor mye han kostet (husk å oppgi valuta!):

Hvilken sesong han ble kjøpt:

Hva denne spilleren er bra på:

Hvordan du benytter deg av denne spilleren:

Noen setninger om hvorfor folk bør kjøpe denne spilleren:

 

Dette sender du så inn til oss på mail; fusialt.blogg@gmail.com , og så vil vi presentere tipsene deres på onsdager fremover. 

Fantasy Premier League - onsdag 27.februar 2013

Fus i alt vil hver dag presentere en ny spiller du kan vurdere til ditt lag på Fantasy Premier League. Vi vil på forhånd frasi oss alt ansvaret rundt eventuelle poengtap og tapte veddemål; vi presenterer våre tips og vurderinger, men har på ingen måte en finger med i spillet når poengene deles ut. Lykke til!

Av Christian Paulsen

Dagens spiller:Er Demba Ba mannen du trenger til ditt lag? Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Demba Ba (Chelsea,spiss)

Chelsea møter West Bromwich Albion på Stamford Bridge. Dette er i utgangspunktet en åpen og uforutsigbar kamp. WBA kommer proppfulle av selvtillit til London etter to strake seiere, mens et varierende og presset Chelsea er ute etter å revansjere 0-2 tapet for City. På de siste seks kampene står Chelsea med svake to seiere, to uavgjort og to tap. WBA har like mange seiere, et uavgjortresultat og tre tap.

Når jeg anbefaler Ba som et (mulig) lurt kjøp før neste runde er det naturligvis med en liten gamble (vi liker vel alle en liten gamble?) - han må jo spille. Benitez har to klare valg på topp, og jeg velger å tro at trenerens landsmann må vike for januarkjøpet Ba som står med 14 mål denne sesongen.

West Bromwich har en ung og lovende belgisk målscorer på lån som uke etter uke imponerer. Denne uken skaper Romelu Lukaku et eneste lite problem. Han er på lån fra nettopp Chelsea og kan som en følge av låneavtalen ikke spille denne kampen. Uten Lukaku tilgjengelig er ikke WBA like giftige selv om Shane Long absolutt er i stand til å skape trøbbel for de fleste forsvar.

WBA har ikke klart å kapre poeng fra de blå på noen av de siste fem bortekampene de har spilt på Stamford Bridge. Jeg tror at Chelseaspillerne innser at en seier mot West Brom er det eneste akseptable resultatet, og at de sørger for at Steve Clarks menn reiser hjem igjen med like mange poeng som de kom med.

På de to lagenes fem siste møter har Chelsea i gjennomsnitt scoret 2,4 mål per kamp. At denne statistikken fortsetter på lørdag anser jeg som sannsynlig, og jeg tror også at Demba Ba vil tegne seg på scoringslista. 

Kilde: 

http://fantasy.premierleague.com/

Dette må du leve opp til, Carew

Av Christian Paulsen

 

John Carew klar for Inter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

Det er ikke bare yndlingsbutikkene som venter på John Carew i Milano når han nå ankommer motehovedstaden for å kle seg i blå og svarte striper. Spissplassen på Giuseppe Meazza er en ettertraktet jobb, og vår tidligere landslagsspiss har mye å leve opp til om overgangen blir et faktum.

Å skrive denne listen var moro. Med så mange navn å velge mellom føles det urettferdig at mange ikke kommer med. Sammen med jobben som angriper for Inter følger et forventningspress om å score mål. Her er noen av spillerne som har mestret oppgaven.

Med 408 kamper og 288 mål for Inter kan vi forstå hvorfor klubben valgte å oppkalle sin kamparena etter Giuseppe Meazza. ?Il Balilla? ledet Italia til to VM-titler, og ble etter hvert også trener for de blå fra Milano.

Giuseppe Meazza, San Siro. Foto: Damien Meyer / AFP scanpix

Roberto Boninsegna var Inters store målscorer på 70-tallet. Fra 1969 til 1976 scoret han 171 mål på 281 kamper.

Å lede Inter til en Scudetto vil gi legendestatus i klubbens historie. I 1980 gjorde Alessandro Altobelli nettopp dette. På sine 466 kamper for klubben scoret han 209 ganger.

En av historiens beste avsluttere, Ronaldo fra Brasil, har levert magi også i Inter. I perioden 1997-2002 scoret han 59 mål på 99 kamper. Ronaldo ble kåret til årets spiller i verden både året han kom til Inter, og året han dro videre derfra.

Christian Vieri sendte ikke bare Norge ut av mesterskap. Fra 1999-2005 spilte han 190 kamper og scoret 123 mål for Internazionale.

Gjennom sine to perioder i klubben scoret argentineren Hernan Crespo 45 mål på 116 kamper.

Før den kontroversielle overgangen til styrtrike Anzhi rakk Samuel Eto?o å score 53 mål på sine 102 kamper.

De har blitt sammenlignet tidligere, Carew og den appelsintriksende, rappkjeftede, uberegnelige, og ikke minst FANTASTISKE fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic. Svensken ble under Roberto Mancinis ledelse en stor hit i Inter. Med Zlatan på laget tok Inter tilbake tronen i Serie A, en tittel klubben hadde lengtet etter i 17 år. I perioden 2006-2009 scoret han 66 mål på 116 kamper.


Zlatan Ibrahimovic. Foto: Jed Jacobsohn / AFP scanpix


Diego Milito er langtidsskadet noe som er hovedårsaken til at nordmannen er på vei inn dørene på Giuseppe Meazza. Med Militos 65 mål på 131 kamper har Carew store sko å fylle.

At tidligere storscorere har satt en viss standard for hva som kan og bør forventes av en spiss i Inter bør ikke skremme Carew nevneverdig. Det er åpenbart at han hentes inn som stallfyll og erstatter i en smal angrepsrekke på tampen av en lang sesong. I en klubb som Inter kan dette bli en vakker etappe i klubbnomadens lange og (til tider) veldig suksessfulle karriere.

Klubbpresident Massimo Moratti sier ifølge football-italia.net i kveld at nordmannen skal få 15 dager på å bevise at han er god nok for troppen til Inter. Vi håper på at John klarer å overbevise nok til at vi får anledning til å skrive om han ut sesongen i vår spalte om norske utenlandsproffer.


Kilder:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Inter_Milan_players

http://bleacherreport.com/articles/513863-top-10-greatest-inter-milan-strikers

http://en.wikipedia.org/wiki/Alessandro_Altobelli

http://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Meazza

Så mye tjente Arsenal på sommerens salg

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

 

Av Øyvind Garnes Loftheim

 

Arsenal la i går frem halvårsresultatet, og ifølge Independent bokførte en gevinst på 369 millioner norske kroner for salget av Robin Van Persie og Alex Song. Det som kanskje smaker litt kjipt for Arsenal-fansen, og desto bedre for Manchester United-fansen, er at Arsenal bokførte en kostnad på 355 millioner kroner etter kjøpet av Santi Cazorla, Lukas Podolski og Olivier Giroud. Så spørs det om ikke Wenger skulle beholdt stjernespillerne sine, og heller brukt noe av egenkapitalen på spanjolen Santi Cazorla.  

 

Åtte dager som vil avgjøre Real Madrids sesong, kaller Sid Lowe den neste uken til Real Madrid, i den engelske avisen The Guardian. José Mourinho & co møter Barcelona i cupen tirsdag kveld, Barcelona i serien på lørdag, og Manchester United i Champions League på tirsdag neste uke. Med stadige spekulasjoner om Mourinho slutter som Real Madrid-trener etter sesongen, kan den neste uken også avgjøre om hans tid i Spania blir en suksess eller ikke.

 

Det er ikke bare i Spania det spilles storkamper om dagen. På onsdag møtes Bayern München og Borussia Dortmund til kalasoppgjør i den tyske cupen. Dortmund, som ligger hele 17 poeng bak Bayern i ligaen, vil gjerne ødelegge en potensiell "The Treble" for sine rivaler. Dortmund-trener Jürgen Klopp uttalte at «Bayern har hatt en perfekt sesong ? inntil nå», og sammenlignet oppgjøret med en Champions League-kamp, ifølge The Guardian-skribent Raphael Honigstein. Vi får håpe for Pep Guardiolas del at Bayern i alle får lov til å gjøre noe bedre neste sesong.

  

Jean Pierre Meersseman grunnla sagnomsuste Milan Lab i 2002. Siden den gang har han hjulpet spillere som Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Cafu og Serginho, samt Clarence Seedorf og David Beckham, til å forlenge sine karrierer. Forrige ukes artikkel i The Guardian forteller litt om hans metoder, og det enorme fokuset man må ha på detaljer for å lykkes i fotballbransjen.

- Hardball kan bli ulovlig

Financial Fair Play kan ramme de norske toppklubbene knallhardt.

Av Øyvind Garnes Loftheim 

 

Rune Skarsfjord og Roald Bruun-Hanssen kan få mindre penger til spillerkjøp. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

 

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) innfører i disse tider Financial Fair Play (FFP), et nytt lisensieringssystem som skal tvinge europeiske klubber til å få orden på økonomien. I verste fall kan klubber som bryter de nye reglene bli kastet ut av de europeiske turneringene. Men det er ikke bare Manchester City og Paris Saint-Germain som vil bli rammet. Overgangsaktiviteten til de norske toppklubbene kan også bli ulovlig.

 

Ifølge Hallgeir Gammelsæter, professor i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Molde, er det UEFAs oversiktsbehov som vil kunne provosere frem en regelendring.

 

- Det er ikke først og fremst norske klubber som er i søkelyset til UEFA. I utgangspunktet er det ikke Norge som er problemet, for vi har et såpass godt lisensieringssystem selv. Problemet er at FFP er et system der UEFA hele tiden må ha oversikt over økonomien til klubbene som er innenfor det UEFA definerer som sitt område, forklarer Hallgeir Gammelsæter til Fus i alt, og utdyper:

 

- UEFA må ha felles regler for hva som teller inn i økonomien til klubbene. Dersom alle landene under UEFA har forskjellige regler, vil det være umulig for forbundet å gjennomføre FFP-systemet. Man må ha et enhetlig system, ellers vil det bli umulig for UEFA å håndheve Financial Fair Play.

 

Det er her bruken av såkalte tredjeparter kommer inn. Tredjepartene vi bruker i Norge, er investeringsselskaper, eller andre typer selskaper som har eierandeler i spillere. Et av disse er bergenske Hardball, som har bidratt sterkt til mange av Branns spillerkjøp.

 

I England og Spania er det andre typer tredjeparter som er problemet. I England ble tredjeparter forbudt etter Tevez-saken. I Spania er ikke tredjeparter i strid med forbundets lover. Det UEFA vil unngå er at rike klubbeiere spytter inn milliarder for å pynte på regnskapene. Dette kan gjøres på forskjellige måter, blant annet ved at klubbene får unormalt store inntekter fra sponsorene; selskaper som ofte har tette relasjoner til klubb eller eier.

 

- England er mye i fokus når det kommer til Financial Fair Play. Der er det ikke noe problem med spillerinvesteringsselskaper, men der undersøker de sponsorkontrakter. Det de ser etter, er om det er relasjoner mellom de som er sponsor og de som er eier, spesielt i Manchester City.

 

- I Spania har man sett at klubber som er under administrasjon, har kjøpt spillere til 70-80 millioner kroner via tredjeparter, sier professor Gammelsæter.

 

I Spania er det store økonomiske problemer hos mange klubber. UEFA har allerede tatt affære mot hardtsatsende Málaga. UEFA.com skriver følgende om den saken:

«Málaga CF: Klubben har blitt ekskludert fra å delta i den neste klubbturneringen i UEFA-regi som klubben ellers ville ha blitt kvalifisert for i løpet av de neste fire sesongene (for eksempel 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17). I tillegg vil Málaga bli ekskludert fra enda en UEFA-turnering som en ellers ville blitt kvalifisert for (i løpet av de neste fire sesongene) dersom man ikke beviser innen 31. mars 2013, at man ikke har utestående betalinger til fotballklubber, ansatte, og/eller skattemyndighetene, i henhold til UEFAs klubblisensiering og Financial Fair Play-reguleringer.»

 

Ifølge professor Gammelsæter vil det bli vanskelig for Norges Fotballforbund (NFF) å stå i mot lisensieringskravene til UEFA.

 

- Spillerinvesteringsselskaper i Norge vil fort kunne komme under lupen til UEFA. Det kan bli problematisk for NFF å opprettholde lovligheten av disse selskapene. De vil kanskje begynne med å argumentere overfor UEFA at de har kontroll og oversikt, men både hensynet og behovet for standardisering kan nok gjøre at dette blir problematisk i fremtiden.

 

I Norge er det slik at alle idrettslag som er organisert under Norges Idrettsforbund, må være medlemsstyrt. I fotballen har man til en viss grad omgått dette, ved å danne et aksjeselskap som leier markedsrettighetene til klubben. En slik organisering kalles for dualmodellen, og finnes blant annet i Molde FK. Molde Fotballklubb eies av medlemmene, og aksjeselskapet Molde Fotball AS eies av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, førstnevnte gjennom Stiftelsen Molde Fotball.

 

- I norsk sammenheng fungerer dualmodellen på den måten at både foreningens- og aksjeselskapets økonomi inngår i lisensen. Lisensen deles ut på grunnlag av den samlede økonomien. Men når det kommer selskaper utenfor dette, som spillerinvesteringsselskaper, så får man ikke et bilde av den samlede økonomien. UEFA må ha klare kriterier for hva som utgjør klubbens reelle økonomi, og da er standardisering sannsynlig, forklarer professor Hallgeir Gammelsæter til Fus i alt.

 

 

Roberto Mancini og Manchester City må passe seg for UEFAs Financial Fair Play. Foto: Clint Hughes / AP scanpixLisensiering av fotballklubber er ikke noe nytt. Både de nasjonale forbundene og UEFA har i dag lisensieringssystemer, men de varier veldig fra land til land. Når UEFA nå hever sin lisensieringsstandard og sine krav med Financial Fair Play, må de nasjonale forbundene heve seg opp på samme nivå, for å være sikre på at klubbene får lov til å delta i Europa League og Champions League.

 

- UEFA innførte lisensiering på begynnelsen av 2000-tallet, altså for ca. ti år siden. Det var en minste standard som alle forbund måtte innføre. De nasjonale forbundene har i varierende grad hatt sine lisensieringssystem. Noen har omtrent ingenting, slik som Spania, mens andre har strenge, slik som Frankrike og til dels Norge. Så noen har gjort jobben hjemme, og andre ikke. For å få en enhet på europeisk nivå, er det UEFA som blir denne lisensieringsinstansen. UEFA har også mer makt enn før, fordi Europa League og spesielt Champions League har blitt så viktig sammenlignet med hjemlige ligaer.

 

Gammelsæter presiserer at Financial Fair Play i utgangspunktet ikke er strengere enn det lisensieringssystemet vi allerede har i Tippeligaen.

 

- I utgangspunktet tror jeg ikke FFP-lisensieringen er strengere enn den norske lisensieringen. I denne innkjøringsfasen tillater UEFA gjeld, mens man i Norge skal ha positiv egenkapital. Sånn sett har det norske systemet vært strengt lenge. Men jeg er redd for at UEFA vil utestenge tredjeparter, som en konsekvens av Financial Fair Play.

 

For norsk fotball kan et forbud mot tredjeparter, eller spillerinvesteringsselskaper, bli en utfordring. Man vil da måtte finne andre måter å finansiere klubbene og spillerkjøp på. De fleste toppklubbene benytter seg i dag av eksterne investorer, ikke bare Brann.

 

- En god del av pengene til spillerkjøp det siste tiåret har kommet fra tredjeparter. Klubbene har ikke hele utgiften ved et spillerkjøp. Går vi rundt kysten, så har nok de fleste en slags form for avtale med et spillerinvesteringsselskap. I Molde, Kristiansunds BK og Surnadal har man NoRo, og i Aalesund har man et selskap. I Aalesund har de jo hatt en diskusjon lenge rundt disse påståtte ti millionene som er stilt til rådighet for dette spisskjøpet.

 

- Man kan stille spørsmålstegn ved om dette er penger som går rett inn i klubben, eller er det noen utenfor som investerer. De fleste klubber har nok slike selskaper rundt seg. Tromsø har hatt et slikt selskap, og har det vel enda. Rosenborg begynte med det i fjor, forklarer professor Hallgeir Gammelsæter.

 

Hardball er det mest kjente eksempelet på spillerinvesteringsselskap i Norge. Investeringene bidro sterkt til seriegullet i 2007.

 

- Hardball var en reaksjon på at man ikke fikk til dualmodellen i Brann. Det var mange av de samme aktørene som gikk inn i Hardball, i stedet for å sitte i denne litt kompliserte dualmodellen. Den ble i alle fall komplisert i Bergen. De dannet derfor Hardball, og konsentrerte seg mer om spillerne.

 

Klubbene som benytter seg av dualmodellen, kan få litt av de samme problemstillingene som Manchester City, ifølge Gammelsæter. Alt avhenger av hva UEFA foretar seg, og hvordan de får reglene til å fungere i praksis.

 

-Måten ASet får inn penger, fra sponsorene, blir interessant i et Financial Fair Play-perspektiv. UEFA må regulere hvordan de skal operasjonalisere kriteriet for hva som er relevante inntekter. UEFA er jo ikke interessert i å stenge inntektsstrømmene til klubbene, men de vil at klubbene betaler utgiftene sine. Vi får se hvordan de prøver å gjøre det.

 

- Røkke kan gå inn med en sponsoravtale, og da kan man få litt av det samme problemet som i Manchester City. Man kan stille spørsmålstegn ved om det er fotballrelaterte inntekter dersom eierne for eksempel kjøper opp publikumsseter. Det er slike gråsone-spørsmål som kan komme opp. Det samme gjelder om Røkke leier stadion-navnet for 25 millioner kroner i året; er det fotballrelatert eller ikke? Det er på dette området UEFA vil få størst problemer, avslutter Hallgeir Gammelsæter til Fus i alt.

 

 

 

PS: Jeg vil presisere at Hallgeir Gammelsæter er min professor ved Høgskolen i Molde, blant annet i faget "Idrettens organisering og ledelse 2".

 

 

Norske utenlandsproffer

Fus i alt vil hver tirsdag gi deg en oversikt over hvordan det gikk med våre norske utenlandsproffer i helgen og rundene som gikk. Det er bare spillere på denne listen som vil bli vurdert. Mangler vi noen? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com , eller skriv til oss i kommentarfeltet, så skal vi ta forslaget opp til vurdering.

 

 Av Øyvind Garnes Loftheim

Belgia:

Tom Høgli (Club Brugge)
 - Spilte hele kampen da Club Brugge spilte uavgjort 2-2 mot Anderlecht.

Mushaga Bakenga (Club Brugge, utlånt til Cercle Brugge) - Spilte hele kampen da Cercle Brugge tapte 0-2 for Gent. Mushaga Bakenga, her for Club Brugge. Foto: Michel Krakowski / AFP scanpix

England:

Brede Hangeland (Fulham)
 - Spilte hele kampen da Fulham vant 1-0 over Stoke.

Joshua King (Blackburn) 
- Ikke i troppen da Blackburn spilte uavgjort 0-0 mot Leeds.

Jonathan Parr (Crystal Palace) 
- Ble byttet ut etter 88 minutter da Crystal Palace tapte 0-1 for Sheffield Wednesday

Morten Gamst Pedersen (Blackburn) 
- Ble byttet inn etter 53 minutter da Blackburn spilte uavgjort 0-0 mot Leeds.

John Arne Riise (Fulham) 
- Spilte hele kampen da Fulham vant 1-0 over Stoke.

Alexander Tettey (Norwich FC) 
- Var ikke i troppen da Norwich vant 2-1 over Everton.

Vegard Forren (Southampton) - Var ikke med i troppen da Southampton tapte 2-4 mot Newcastle.

Frankrike:

Daniel Braaten (Toulouse) - Spilte hele kampen da Toulouse spilte uavgjort 0-0 mot Valenciennes.

Nederland:

Markus Henriksen (AZ Alkmaar) 
- Spilte hele kampen da AZ tapte 0-1 mot NAC.

Harmeet Singh (Feyenoord) - Satt hele kampen på benken da Feyenoord vant 2-1 over PSV.

Portugal:

Liban Abdi (S.C Olhanense) - Var ikke i troppen da Olhanense tapte 1-3 for Nacional.

Skottland:

Thomas Rogne (Celtic FC) - Spilte hele kampen da Celtic slo Dundee 5-0. Fikk gult kort etter 43 minutter.

Spania:

Vadim Demidov (Celta Vigo) - Ble byttet ut etter 74 minutter da Celta Vigo slo Granada 2-1. Fikk gult kort etter 73 minutter.

Vadim Demidov i aksjon for Celta Vigo. Foto: Jorge Guerrero / AFP scanpix

Tyskland:

Moahmmed Abdellaoue (Hannover) 
-Spilte 86 minutter da Hannover slo Hamburg 5-1. Scoret 5-1-målet i det 85. minutt.

Mathis Bolly (Fortuna Düsseldorf) 
- Var ikke med i troppen da Düsseldorf tapte 1-2 for Schalke.

Vegar Eggen Hedenstad (SC Freiburg)
 - Var ikke i troppen da Freiburg spilte 0-0 mot Eintracht Frankfurt.

Flamur Kastrati (FC Erzgebirge) 
- Byttet ut etter 57 minutter da FC Erzgebrige spilte uavgjort 1-1 mot VfR Aalen.

Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach) 
- Spilte hele kampen da Mönchengladbach spilte uavgjort 1-1 mot Borussia Dortmund.

Omar Elabdellaoui (Eintracht Braunschweig, utlånt fra Man City) 
- Spilte hele kampen som høyreback da Eintracht Braunschweig tapte 1-2 for 1860 München.

Per Ciljan Skjlelbred (Hamburg) - Ble byttet ut i pausen da Hamburg tapte 1-5 mot Hannover.

Østerrike:

Valon Berisha (Red Bull Salzburg)
 - Spilte hele kampen da Salzburg spilte uavgjort 3-3 mot Rapid Wien.

 

Håvard Nielsen ( Red Bull Salzburg) - Ikke i troppen da Salzburg spilte uavgjort 3-3 mot Rapid Wien.

 

 

Kilder:

 

www.altomfotball.no

 

http://www.fc-erzgebirge.de/index.php?shlink=1659&artins=by_number&artval=8171

 

http://www.bundesliga.com/en/stats/matchday/?matchid=138695&season=2012&liga=52

 

Fantasy Premier League - tirsdag 26. februar 2013


André Villas-Boas. Foto: Olly Greenwood / Afp scanpix


 

Fus i alt vil hver dag presentere en ny spiller du kan vurdere til ditt lag på Fantasy Premier League. Vi vil på forhånd frasi oss alt ansvaret rundt eventuelle poengtap og tapte veddemål; vi presenterer våre tips og vurderinger, men har på ingen måte en finger med i spillet når poengene deles ut. Lykke til!

 

Av Øyvind Garnes Loftheim

 

Dagens spiller:

 

Rickie Lambert i duell med Manchester Citys Javi Garcia. Foto: Glyn Kirk / Afp scanpix

Rickie Lambert (Southampton, spiss)

 

Neste runde møter Southampton jumboplasserte Queens Park Rangers hjemme på St. Mary's Stadium. 15.-plass-plasserte Saints har én seier, tre uavgjorte og to tap på de siste seks kampene. Gjestene fra London har fire uavgjorte og to tap på sine siste seks.

 

Southampton har bøttet inn mål de siste rundene. På de siste seks kampene har de scoret to mål mot Chelsea, et mot Manchester United, to mot Wigan, tre mot Manchester City, og to mot Newcastle; altså ti mål på de siste seks kampene, til tross for uavgjort 0-0 mot Wigan.

 

Queens Park Rangers har på sin side sluppet inn seks mål på sine siste to kamper; fire mot Swansea og to mot Manchester United. På de fire siste før det, slapp de riktignok inn bare ett; mot West-Ham.

 

Rickie Lambert har scoret 12 mål for Southampton denne sesongen, og jeg tror både at han kan putte mot QPR i helgen, og at Saints kommer til å hevne tapet mot Newcastle med entusiastisk spill mot svake Queens Park Rangers.

 

Harry Redknapp har, til tross for januar-salget, ikke fått skikk på QPR. Skal Queens Park Rangers overleve nedrykkskampen, noe de gjerne må om de skal overleve den finansielle situasjonen kjøpegalskapen har satt dem i, må de begynne å ta poeng veldig snart. Til tross for kjøpet av Christopher Samba har QPR de siste kampene lekket som en sil, og entusiasmen man forventer av et lag ledet av Redknapp, har ikke vært tilstede de siste kampene. Liga-innspurten blir en kamp på liv og død (og konkurs), men QPR ser ikke ut til å ha våknet helt enda.

 

Det kan være en god ting for Rickie Lambert og Southampton.

 

Kilde:

http://fantasy.premierleague.com