hits

februar 2014

- Liverpool vil ha Cardiff-kapteinen


Steven Caulker og Ole Gunnar Solskjær. Foto: Gareth Everett / Huw Evans Picture Agency / NTB scanpix

Liverpool-manager Brendan Rodgers skal være interessert i Cardiffs fungerende kaptein, Steven Caulker. Det melder den seriøse britiske avisen Independent. 

Cardiff har slitt i Premier League denne sesongen, og står i fare for å rykke ned. 

Caulker har vært kaptein i Cardiff i fraværet av Ben Turner og Craig Bellamy. 

Den engelske midtstopperen ble noe overraskende solgt fra Tottenham til da nyopprykkede Cardiff av Tottenham-sjef André Villas-Boas og klubbens sportsdirektør, Franco Baldini. 

22-åringen har én landskamp for England, som strengt tatt har ganske god dekning på stopperplass, og blir av mange sett på som et stort talent. Mange medier trekker Caulker frem som en av Cardiffs beste spillere denne sesongen, til tross for at forsvarsspillet ikke har levd opp til Premier League-standarden. 

For Cardiff vil det være krise å miste en så dominerende spiller, men det vil kanskje være umulig om klubben skulle rykke ned til Championship. 

For Liverpools del tror jeg Caulker vil være en glimrende signering. For det første vil han nok være tilgjengelig til en OK pris om Cardiff skulle rykke ned, og med store spekulasjoner rundt Martin Skrtel, trenger Liverpool forsterkninger av høyeste kaliber. I mine øyne er Caulker av dette kaliberet, i alle fall på sikt. 

Tror du Steven Caulker kan bli en suksess dersom han går til Liverpool? Er det andre spillere Liverpool heller burde vurdert, i stedet for Caulker? Kommentér under :)

Fem ting vi lærte av overgangsvinduet i Premier League


José Mourinho. Foto: Osman Orsal / Reuters scanpix

Det nærmer seg mars, og vi har snart fått en måned til å reflektere over overgangsmarkedet som var, og ikke minst har de nye spillerne fått en håndfull kamper å vise seg frem i. Der det om høsten er for tidlig å dømme nye spillere i oktober, spiller man i mine øyne etter helt andre regler i januar-vinduet. Der sommervinduet er et investeringsmarkdet der man skal finne spillere som skal være bærebjelkene i klubben på lang sikt - og som man forhåpentligvis skal rekke å spille inn i ligaet før sesongen starter, baserer januarvinduets suksess seg på å hente de spillerne som gjør at laget tar det ekstra steget, enten det er å unngå nedrykk eller å kvalifisere seg til Champions League. 

 

  1. Hvorfor du skal hente spillere fra bedre klubber.

Januarvinduet brukes veldig ofte av klubber som er i nedrykksstriden når januar intreffer. De som har gjort hjemmeleksene sine, og som har forberedt seg godt på hvilke spillere man trenger og hvilke som er tilgjengelige, kan gjøre et realt januar-kupp. Et eksempel på dette er Nikica Jelavic som gikk fra Everton til Hull. Everton kjemper i toppen, og Jelavic har slitt med spilletid. Det gjorde at Hull, til det som sannsyligvis er en helt OK pris, fikk tak i spissen som til nå har scoret tre mål på seks kamper. 

 

2. Hvorfor du IKKE skal hente spillere fra bedre klubber. 

Selv om Hull ser ut til å ha gjort et realt kupp med kjøpet av Jelavic, er det andre tilfeller der slike overganger fra gode lag til dårlige lag ikke går så bra. Et eksempel er Wilfried Zaha som gikk fra Manchester United til Cardiff på lån. Zaha har knapt spilt for Manchester United denne sesongen, og selv om potensialet hans er udiskutabelt, har han vært svært variabel i prestasjonene for Cardiff. Grunnen er mest sannsynlig mangel på match-fitness og spilletid i Premier League. For selv om han har vært Premier League-spiller i over et halvt år, har han nesten ikke fått prøvd seg på dette nivået i kamp. Vingen kommer sikkert til å heve prestasjonene betraktelig i tiden fremover, men da kan det allerede være for sent for Cardiff. 

 

3. Mourinho var best forberedt. 

Nøkkelen til suksess i overgangsvinduer, sommer som vinter, er å være forberedt. Du må vite lagets svakheter, du må vite hvilke spillere som er tilgjengelige som kan forsterke laget ditt, og du må vite hvilke spillere du har råd til å miste. José Mourinho solgte Juan Mata og Kevin De Bruyne, og kjøpte inn Mohammed Salah og Nemanja Matic. Salget av Juan Mata både var og er kontroversielt, men det var en spiller Mourinho tydeligvis mente at han hadde råd til å miste. Kjøpet av Nemanja Matic fremstår som genialt. Kritikken rundt denne overgangen gikk på at Chelsea solgte spilleren til Benfica for bare noen år siden for en brøkdel av det de kjøpte han tilbake for nå i januar, men midtbanegiganten har vært en av de beste spillerne i Liga Sagres i flere år. Han har gått rett inn på Chelsea-laget, i en posisjon der man faktisk trengte en forsterkning. Jeg mener at José Mourinho vant overgangskrigen i januar. 

 

4. Selv ikke Manchester City får alt de peker på. 

En nesten utømmelig bankkonto. Kanskje verdens beste lag, i verdens beste liga. Det skulle i utgangspunktet være barnemat for gulljagende Manchester City å kjøpe Eliaqium Mangala og Fernando Reges fra Porto, men overgangen gikk i vasken. Dyre overganger fra portugisiske klubber viser seg å være svært kompliserte for engelskmenn. Dette fordi Liga Sagres tillater tredjeparter å ha eierandeler i spillere, noe Premier League forbyr. Dette var også problemet da Tottenham skulle kjøpe Joao Moutinho fra Porto i 2012. Overgangen tok for lang tid fordi en agent eide deler av spilleren, noe som førte til at Porto måtte kjøpe alle rettigheter til spilleren før de kunne selge midtbaneeleganten til Tottenham. Mangala og Fernando hadde vært glitrende tilskudd til Manchester City, og mangelen på suksess i januar-vinduet kan komme til å koste dem ligagullet. 

 

5. Ian Ayre har fremdeles mye å lære. 

Det var stor oppstandelse i fjor sommer da Liverpool var nære å sikre seg både Henrikh Mkhitaryan og Kyriakos Papadopoulos. Ingen av overgangene gikk i orden, til fansens store skuffelse. Spesielt Mkhitaryan ble sett på som spilleren som skulle lede Liverpool bort fra marerittet og tilbake til gammel storhet. Nå ser det ut som at Liverpool har klart å kjempe seg tilbake likevel, selv om overgangen ikke gikk i orden, men kritikerne fikk enda mer diesel på tanken da Liverpool i januar ikke klarte å få i stand kjøpet av vingen Yevhen Konoplyanka. Liverpool ligger i dette øyeblikk på den magiske fjerdeplassen og har kortere avstand opp til ligagullet enn ned til Tottenham. Men forsterkninger i januar hadde ikke vært noe å takke nei til, spesielt med tanke på at overgangen virket å være så godt som i boks før overgangsvinduet stengte. Ian Ayre har fremdeles mye å bevise - til sommeren MÅ han dra i land en solid avtale om han skal ha Liverpool-fansens tillit fremover. 

Fem grunner til at David Moyes bør sparkes


FOTO: Andrew Yates / AFP scanpix

Mer interessant og mer diskutert enn kampen om ligagullet i England er Manchester Uniteds manager, David Moyes. Det har snart gått ett år siden sir Alex Ferguson annonserte at han heller vil bruke tiden sin på å reise verden rundt sammen med sin kone, i stedet for å trene et av verdens beste fotballag.

 

Der Ferguson var en manager mange unnlot å kritisere, gjelder det stikk motsatte for David Moyes. Skotten har fått mer kjeft enn en gjennomsnittlig NAV-konsulent, og i dette blogginnlegget skal jeg se på om kritikken har vært vel fortjent.

 

 

  •  Resultatene har ikke vært gode nok.

En manager vil først og fremst bedømmes etter resultat, ikke fremgangsmåte. Man kan kritisere treningsmetoder, pressekonferanser, spillerkjøp, fair play, formasjoner og spillestil opp og ned og i mente, men til syvende og sist er det resultatene det står og faller på. Manchester United ligger i dag på en syvendeplass; tre poeng over Southampton, og tre poeng bak Everton. Sistnevnte har også en (vanskelig) kamp til gode. I tillegg er det hele 11 poeng opp til Liverpool på den utrolig viktige og avgjørende Champions League-plassen. Det er (12 kamper * 3 poeng = ) 36 poeng igjen å spille om, men ingenting tilsier at Manchester United skal klare fjerdeplassen i år. Da blir veien fort enda lengre neste år.

 

  • Supporterne er ikke fornøyde.

En klubb med gode fans er som regel sin egen største fiende i motgang. De supporterne som er best i medgang er også ?best? i motgang, i den forstand at de ofte er kritiske til sin egen klubb. Dette er helt naturlig ? de som vil det beste for klubben vil naturligvis også kritisere når alt ikke er som det skal være. De fleste Manchester United-supporterne under 25 år har aldri opplevd stort annet annet enn suksess for klubben, og det er nok ekstra hardt for dem å takle at det nå ikke går så bra som det har gjort før. Min personlige mening er at debatten på sosiale medier ofte vil være med på å sette premissene for hvilke knapper journalister vil trykke ekstra hardt på når man er på pressekonferanse eller skriver ledere, og vil igjen kunne påvirke beslutningstagerne, fordi presset fra omverdenen blir så stort.

 

 

  • Den dårlige starten ødela.

David Moyes er definitivt IKKE på listen min over ?Personer jeg gjerne vil møte i en mørk bakgate?, men man må ikke glemme at personen han erstattet var sir Alex. Man kan ikke utelukke at spillerne har begynt å tvile på Moyes? metoder etter den forholdsvis svake innledningen (og fortsettelsen?) på sesongen. Får ikke skotten rettet opp inntrykket ved å begynne å vinne kamper snart, så frykter jeg at han mister mye respekt i garderoben, og slike situasjoner har vist seg å være svært vanskelig å snu.

 

  •  Spillerkjøpene har vært for dårlige.

Først av alt vil jeg si at vi bare har to overgangsvinduer å vurdere Moyes etter, men at to overgangsvinduer faktisk er ganske normalt med tanke på hvor kort tid mange managere får ha jobben sin. I sommer kjøpte den tidligere Everton-manager Marouane Fellaini fra sin gamle klubb. Belgieren har vist seg som en meget god Premier League-spiller, men har feilet å gjøre det David Moyes kjøpte han for ? for å unngå at Moyes skulle få en dårlig start på sesongen. På samme måte ble Juan Manuel Mata kjøpt inn for at Manchester United skulle få fart på poengsankingen og kjempe om en topp 4-plassering, men spanjolen har ikke bidratt særlig i så måte. Til sammen har Manchester United betalt i overkant av 600 millioner kroner for de to, og det spørs om ikke pengene kunne blitt brukt annerledes og bedre førstkommende sommer. Det er helt essensielt å treffe på spillerkjøpene, fordi kvaliteten på spillerstallen i ekstremt stor grad avgjør hvor på tabellen laget havner.

 

  •  Det er blitt vanlig å få sparken.

Å sparke en manager er ikke lenger en ?big deal?, virker det som. Åtte Premier League-managere har allerede fått sparken denne sesongen, og det blir helt sikkert flere. I løpet av de siste årene har vi også sett en trend med at klubbene sparker manageren før krisen kommer, fordi man vil være føre var, og fordi man ikke nødvendigvis er direkte misfornøyd med resultatene, men fordi man føler at andre kan stake ut en mer langsiktig og fremgangsrik kurs. Eksempler på dette er Roberto Mancini i Manchester City, Nigel Adkins i Southampton, André Villas-Boas i Tottenham og Michael Laudrup i Swansea. Selv om Manchester United ikke sparke David Moyes, er klubben neppe fornøyd med retningen de tilsynelatende er på vei i.