hits

mars 2013

Kommentar: Høyt press i barnefotballen

Av Øyvind Garnes Loftheim

Forbud mot høyt press i barnefotballen er det nyeste trikset til Norges Fotballforbund (NFF). Jeg hyller det.

 

Barnefotball, i et utviklingsperspektiv, handler ikke om å skape vinnere (og tapere). Barnefotball handler om å utvikle gode fotballspillere ved å gi de unge så gode vekstvilkår som mulig. 

De fleste av oss har latterliggjort "klyngefotballen" som spilles blant norske unge, men faktisk er det en slik type fotball vi ser hos de beste lagene også. Det handler om å skvise rommet rundt ballfører så mye som mulig, og da trenger man også mange spillere rundt ballen. Det er dette barna, ubevisst og med et helt annet mål, gjør. De samler seg rundt ballfører, i håp om å få fatt i ballen. 

Høyt press betyr at keeperen ikke har ledige medspillere å sentre ballen til, og dermed må han skyte ballen høyt opp på banen for ikke å risikere å sende ballen rett til en motstander i meget god posisjon. Dette ser vi i barnefotballen så vel som i toppfotballen. Liverpool-manageren Brendan Rodgers forklarte viktigheten av å ha en ballsikker keeper ved at han måtte kunne sentre ballen forbi forsvarsleddet (som var markert av motstander som utførte høyt press), og til ledige midtbanespillere. Pasningen måtte være av en slik karakter at den kom trygt frem til midtbanespilleren, i tillegg til å være så presis at midtbanespilleren fikk tid til å orientere seg, dempe ballen, og utføre et (taktisk) handlingsvalg og en (teknisk) handling - i de fleste tilfellene sentre ballen til en medspiller.

Problemet i barnefotballen i Norge, er at det er så stor forskjell mellom lagene. Noen lag er toppet og/eller har hatt gode trenere fra de var liten, mens andre lag er dårlige. Det beste laget kjører over det dårlige, og vi har ingen vinnere. Det dårliget laget får ikke tak i ballen, og får dermed aldri utviklet seg teknisk og taktisk (handlingsvalg). Det gode laget møter ingen motstand, og vil stagnere i utviklingen. Jeg anslår at de fleste målene som scores i barnefotballen i dag kommer av at keeper slår en dårlig pasning som blir snappet om av en spiss, som har kjempekort vei og gjerne ingen motstand til målet. Spissen får seg et mål, men norsk fotball taper. Null utvikling.

Barnefotball handler ikke om vinnere og tapere. Man får ikke vinnermentalitet eller fightingmentalitet av å tape fotballkamper med 15-0. Å toppe laget ditt på 7-0 handler ikke om å oppdra de stakkars motstanderne i andreklasse på barneskolen, eller å lære dem at alt i livet ikke er gratis. Det handler kun om trenerens ego, og trenerens mangelende forståelse for utvikling av unge fotballspillere.

Regelen som forbyr høyt press hadde ikke vært nødvendig dersom lagene var omtrent like gode, men akkurat nå er ikke det realiteten i norsk fotball. Vi har en aldersinndeling, og ikke en ferdighetsinndeling. NFF snakker mye om såkalte "late bloomers", både de som har spilt fotball lenge og ikke blomstrer før de blir eldre, og det sedvanlige eksemplene med spillere som startet sent med fotball, men som ble landslagsspillere. De har et poeng. Spillerne må møte jevn motstand hele tiden, for å klare å presse seg selv uten å bli demotivert. Det må trenerne i barne- og ungdomsfotballen bli flinkere til. La spillerne hele tiden ha noe å strekke seg etter, men ikke så mye at de ikke klarer det. La spillerne trene og spille med dem som er like gode, selv om det betyr en trening med dem som er ett år yngre eller ett år eldre. De må få kjenne mestring. 

Til slutt vil jeg fortelle en liten, selvopplevd historie fra barnefotballen i Bergens-områdetet fra rundt tusenårsskiftet:

Grusbane, grussko, overskyet PISSREGN, kaldt, tidlig om morgenen. En helt normal cupdag for alle i Hordaland Fotballkrets. Vi er håpefulle, men dårlige. Det går to minutter. Motstanderne og deres entusiastiske trener går opp i 1-0. Søren heller. Vi får selvsagt det påfølgende avsparket. Vi møter veggen. Nesten bokstavelig talt. Foran oss står 6 motspillere. De holder hender, og danner en vannrett lenke. Flere meter lang. Vi skjønner ingenting. Fløyten går, og avsparket går sidelengs, og så bakover. Standard prosedyre. Idet det første sparket på ballen går, hører vi krigshyl-aktige skrik, og denne lenken, eller muren, med motstandere løper mot oss. De feier med seg ballen (og det meste andre), og (på lovlig vis) baner seg vei mot mål. 2-0. Dette skjedde resten av kampen. Avstanden fra avspark til motstander i "halvsirkelen" på grusbanene i 7er-fotball er så liten, at de klarte stort sett alltid å få tak i ballen før vi fikk slått den ut på siden. Motstanderne hadde knapt nok en eneste pasning, og vant kampen med i alle fall 15-0. 10 av de scoringene var uten en eneste pasning fra deres side - de bare løp mot oss, tok fra oss ballen i kraft av at de dekket alle vinkler rundt den stakkars ballføreren, og løp de siste metrene mot mål, og trillet ballen bak keeper. 

Det er vel unødvendig å nevne at det ikke er en eneste spiller fra 1990-årgangen i Bergen som det ble noe av - den samme årgangen som utgjør U21-landslaget vi sender til Israel i sommer. 

Historien min ligner veldig mye på Rema 1000-reklamen med treneren som skrek "Hold linja, Thomas, hold linja!". Treneren vi møtte var ikke særlig mye bedre. Til tross for protester fra våre foreldre (som måtte støtte oss etter nok et tap), nektet han å gi seg med Berlinmur-taktikken. Derfor er det bra at NFF nå innfører regler. Og til dere foreldretrenere som får bekreftelse gjennom å pløye igjennom all slags mulig sære, ikke-utviklende taktikker hos de små barna KUN for å vinne - kjøp heller Football Manager. Der kan dere leke så mye dere vil.  

Og tro meg, dette er ikke et problem bare i Norge. Jeg var på et foredrag med Sporting Lisboa sine akademisjefer, og de fortalte om en liknende trend i Portugal. Sporting Lisboa, som kanskje er verdens beste fotballakademi og som har utviklet spillere som Cristiano Ronaldo, Luis Figo, Nani, Ricardo Quaresma, Joao Moutinho, Simao, Miguel Veloso, osv., spiller nærmest uten taktiske systemer i på barne- og ungdomsnivå (ifølge dem selv). Spillerne fikk lov til å utvikle seg fritt. De banket Benfica som hadde strenge taktiske systemer i samme aldersgruppe. Men det mest interessante var å høre hvordan unge portugisiske trenere, med bachelor- og mastergrad i fotballtrening(!) fra universitetene i landet, systematiserte i hjel barnefotballen. Etter endt utdannelse fikk de gjerne jobb som barnefotballtrenere (på heltid), men var så oppslukt av taktiske spillesystemer (som de hadde lært på studiene), at de innførte alle slags taktiske varianter for de små barna som holdt på å lære seg spillet, lære seg å behandle ball, og som holdt på å utvikle motorikken. 

Moralen er: rettled gjerne, men la spillerne få ta egne valg, ikke la de bli roboter, og ikke ta vekk spillegleden og den frie utfoldelsen. Og kutt ut denne "vinne for enhver pris"-mentaliteten. Den hjelper ingen, og i alle fall ikke norsk fotball. 

- Orket ikke få spørsmål om fellesdusjing

Av Øyvind Garnes Loftheim

Foto: Jim Watson / AFP scanpix

Tidligere Leeds-spiller Robbie Rogers la opp samme dag som han kom ut av skapet. 22-åringen fra USA forteller i et stort intervju med The Guardian hvorfor han ikke orket å fortsette fotballkarrieren, spillet han elsker så mye, da han bestemte seg for å stå frem som homofil. 

- Jeg orket ikke å forholde meg til sirkuset (som ville blitt skapt om jeg fortsatte med fotballen, red. anm.). Ville jeg orket å gjøre intervjuer hver dag der folk stiller spørsmål som "Så, du dusjer med resten av guttene, hvordan er det?", forklarer Robbie Rogers til The Guardian. 

Rogers forteller at han var redd for å bli sett på som en homofil fotballspiller, i stedet for kun fotballspiller.

- Hvis du spiller godt, vil det hete: "Den homofile fotballspilleren spiller godt". Om du spiller dårlig, vil det være: "Den homofile fyren... han gjør det dårlig fordi han er homofil". Faen heller, jeg orker ikke å forholde meg til det, sier Robbie Rogers til The Guardian. 

Amerikaneren forteller at han har fått mange støtteerklæringer, også fra tidligere lagkammerater.

- "Tilbakemeldingene har vært veldig varme, veldig aksepterende. Folk jeg har spilt med har sendt meg meldinger og sagt "Du vet, jeg køddet når jeg sa det (vitset nedsettende om homofile i garderoben, red. anm.)? Jeg svarer dem: "Kompis, ikke bekymre deg. Vitsen var morsom. Ikke uroe deg.", forteller Robbie Rogers til The Guardian.

Men Rogers forteller også at det var hardt å sitte i garderoben og høre på at andre snakket nedsettende om homofile, mens han selv hadde bært på hemmeligheten i rundt 10 år. Han beskriver garderobekulturen i toppfotballen som "Videregående skole på steorider". 

 

Jeg anbefaler å lese resten av artikkelen, som du finner her. Det er en lang vei å gå i Norge også, men forhåpentligvis kan alle en dag i fremtiden få drive med fotball uavhengig av legning, hudfarge og religion. 

 

Kilde: 

The Guardian

Skal vi danse? Celso Borges og Arsenal-spiller med trikselek

Det er ikke alltid kjedelig å være fotballspiller. AIK-stjernen Celso Borges, som spilte flere år i Fredrikstad, kombinerer triksing og dansing på landslaget sammen med Arsenal-spilleren Joel Campbell, som er utlånt til Real Betis. Det er utvilsomt synd at Tippeligaen mistet en attraksjon som costerikaneren, og det sier jeg ikke bare fordi jeg er imponert over dansingen. Se videoen under. 

 

Kilde: 

http://www.101greatgoals.com/blog/super-dancing-football-juggling-joel-campbell-arsenal-betis-and-celso-borges-aik/

YouTube

 

- Liverpool vil betale 105 millioner for denne spilleren

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Alexander Khudoteply / AFP scanpix

Selv om Coutinho-kjøpet i januar har vært veldig vellykket for Liverpool så langt, virker det som at klubben fremdeles ikke er fornøyd med lagets offensive slagkraft. Ifølge Talk Sport, gjengitt av lokalavisen Liverpool Echo, skal Brendan Rodgers og klubbens amerikanske eiere med John W. Henry i spissen, være ute etter den armenske landslagsspilleren Henrikh Mkhitaryan. 

Mkhitaryan beskrives som en offensiv midtbanespiller / hengende spiss, en posisjon han scorer mye mål fra. Ifølge Wikipedia har han scoret 31 mål på 60 ligakamper for Shakthar Donetsk, noe som må sies å være et meget respektabelt antall. 

Men akkurat der ligger også problemet. Ukrainske Shakthar Donetsk er stinn i gryn, og det presser selvsagt prisen opp. £12m, evt. ca. 105 millioner norske kroner etter dagens kurs, skal han koste FSG. 

I tillegg kommer jo spørsmålet om Liverpool faktisk trenger en ny offensiv midtbanespiller. Coutinho har tatt Premier League med storm, og virker å ha beina plantet rimelig trygt på bakken. Den lille teknikeren, som kom fra italienske Inter, har til tider holdt lekestue, og har også tegnet seg på scoringslisten. Så spørs det om FSG ser for seg at 89-modellen fra Armenia kan sikre klubben penger ved et eventuelt videresalg dersom han skulle levere også i engelsk Premier League, og ikke bare i ukrainsk Premier League. 

Ifølge Wikipedia skal Henrikh snakke flere språk flytende, inkludert engelsk.

Hva tror du? Er dette en spiller Liverpool trenger? Er det lurt av klubben å bruke 100 millioner på en spiller som ikke har spilt i Premier League før? Bør man forsterke andre posisjoner først?

 

Kilde:

Liverpool Echo

Wikipedia

 

Neville Neville pågrepet etter anklager om seksuelle overgrep


Foto: Peter Byrne / PA photos scanpix 

Neville-brødrenes far, Neville Neville, er pågrepet av Manchester-politiet etter anklager om seksuelle overgrep, melder Independent. 

En talsmann for "Greater Manchester Police" skal ha uttalt følgende, ifølge Independent: "Politiet etterforsker et seksuelt overgrep som skjedde i de tidlige timer, morgenen lørdag den 23. mars i North Manor-området i Bury.", og "En 63 år gammel mann fra Buryble arrestert, mistenkt for utuktig omgang.". 

Neville Neville har også fungert som agent for brødreparet Gary og Phil Neville. Gary er i dag ekspert hos Sky Sports, og Phil er kaptein for Everton. Phil Neville skal etter planen være med i trenerapparatet til Englands U21-lag i sommerens EM i Israel, der også det norske U21-landslaget deltar.

 

Kilde:

Independent

United-reserve mest brukt på landslaget

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

OK, vi må innrømme at "reserve" er litt feil ord å bruke, men Tom Cleverley har bare startet 16 av Manchester Uniteds 30 Premier League-kamper så langt denne sesongen. I tillegg har han blitt byttet inn i tre, noe som gir han totalt 19 kamper for Ferguson & co. 

På landslaget er historien en helt annen. Tom Cleverley, som debuterte på landslaget i høst, er den eneste spilleren som har startet alle de 9 landskampene England har spilt denne sesongen. 

Med andre ord har Cleverley startet 16 ligakamper, og 9 landskamper! For England!

Det er vanskelig å si hva som er mest imponerende - at Cleverley har gjort seg til en så viktig brikke for Roy Hodgson, eller at et landslag som England ikke prioriterer spillere som er et hundre prosent førstevalg i egen klubb. 

I Norge har Drillo fått mye kritikk for å hente inn spillere som har slitt med spilletid i egen klubb (Bjørn Helge Riise i Fulham, anyone?), men nå viser det seg også at et stolt land som England "sliter" med det samme. 

Kjære lesere: Hva sier det om kvaliteten på det engelske fotballandslaget at en spiller som bare får starte halvparten av klubbkampene får spille alle landskampene? 

 

Kilde: 

Independent

Alt om fotball

Hodgson var Englands svakeste

Av Christian Paulsen


Foto: Savo Prelevic / AFP scanpix

Kampen skulle definere hvem av Montenegro og England som tok føringen i gruppe H i kvalifiseringen til VM i Brasil 2014. Etter kampen sitter jeg igjen med en følelse av at ingen grep sjansen.

Det var en artig fotballkamp, vi fikk se sjanser fra start til slutt, og et resultat som jevnt over kan sies å være nokså rettferdig. England startet forrykende og etter å ha satt en frekkis av en lobb i stolpen kom scoringen fra Rooney etter en corner fra kaptein Gerrard. I første omgang var engelskmennene sterke, og jeg synes de hadde god kontroll.Gruppeleder Montenegro hadde lite å komme med. Kampen var nærmere 2-0 enn 1-1 da den svenske dommeren Jonas Eriksson blåste av til pause.

I andre omgang fikk vi imidlertid se et helt annet hjemmelag. Vucinic og Jovetic fikk med seg resten av gjengen og rystet et tamt stjernegalleri fra fotballøya. Til slutt kom også utligningen. Da kampen var over var nok begge lag godt fornøyd med å få med seg poeng.

Hvem har skylden for at det ikke ble tre poeng på Gerrard & co? Jeg retter en liten pekefinger mot sjefen sjøl, Roy Hodgson. For som landslagstrener er evnen til å lese utviklingen i fotballkamper uhyre viktig. Et massivt press i første omgang resulterte kun i én scoring, og jeg fikk ikke følelsen av at jakten på mål nummer to var helhjertet fra Hodgsons menn i andre omgang. De ble spilt dypere og dypere og etter ca. 75 minutter kom altså utligningen fra Damjanovic. Han var en av to innbyttere Montenegro hadde sendt inn som forsterkninger etter forestillingen de serverte i første omgang.

Hogdson hadde da sett laget sitt gå fra å dominere kampen til selv å bli dominert uten å gjøre noe som helst. Først da Montenegro scoret og for alvor grep momentumet i matchen tok Hodgson grep. Skulle han ha foretatt seg noe tidligere? På benken hadde han flere som vanligvis kan være med å endre et kampbilde. Det er naturligvis enkelt å være etterpåklok, men med en Scott Parker som kunne vært med på å nøytralisere duoen Jovetic/Vucinic som virkelig fant tonen i andre omgang, eller med offensive trusler i form av Young, Oxlade-Chamberlain, Sturridge og Defoe synes jeg man kan klage litt på at ingenting ble gjort. Han kunne enten ha gått for å trygge en ledelse og gjennopprette balanse, eller endret for å jage scoring nummer to. 

Med 1-1 i tirsdagens kamp er gruppe H fortsatt åpen. Med seier ville begge lag tatt et solid sambasteg i retning Brasil 2014. Montenegro leder gruppe H med to poeng ned til England, men viktig å huske på er at disse to også skal måle krefter på Wembley senere i kvalifiseringen. Bak England lusker både Polen og Ukraina som begge har fire poeng opp til play-off plassen med en kamp mindre spilt. I denne gruppen er ingenting avgjort.

 

Hvem tror du tar seg videre fra gruppe H?

Balotelli: - Jeg er forelsket

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Denis Balibouse / Reuters scanpix

Har fotballens badboy blitt myk? Det kan virke sånn. I et intervju med magasinet Vainty Fair, gjengitt av Football Italia, forteller SuperMario Balotelli om forelskelsen, forholdet til eks-kjæresten ("Jeg er ikke lenger en del av hennes verden") og om datteren han aldri har møtt. I tillegg beskriver han seg som noe sånt som "naivt godtroende", og går med det langt i å bekrefte at han som vanlig har begge beina godt plantet på bakken. Balotelli forteller også at han tok privatfly til Brussel for å sjekke opp sin nåværende kjæreste (som selvsagt er supermodell), fordi hun ikke svarte han på smsene han sendte. 

Kilde: 

Football Italia 

- Han er fotballens Justin Bieber

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Ian Kington / AFP scanpix

Joey Barton - mannen og myten. Den noe kontroversielle midtbanespilleren så kampen mellom Russland og Brasil i går, en kamp som endte 1-1. På nettstedet Twitter kom han med sine tanker rundt Brasils nye wonderboy - Neymar. Ifølge Barton er Neymar bare en YouTube-spiller som har scoret noen mål i en dårlig liga, og hevder nivået i brasiliansk Serie A er lavere enn i u14-ligaen han selv spilte i som liten.

Her er tweetsene:

Kilde: 

https://twitter.com/Joey7Barton 

United-ekspert: - 10 spillere kan være på vei ut

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Jon Super / AP scanpix

Manchester Uniteds lokalavis, Manchester Evening News, har fått sin reporter Stuart Mathieson til å vurdere hvilke spillere som kan være på vei ut av Old Trafford-klubben. Under tittelen "Ten Manchester United stars with so much to play for", påpeker Mathieson at det bare er ni Premier League-kamper og én returkamp i FA-cupen igjen av Uniteds sesong - med mindre de går videre i FA-cupen, selvfølgelig. 

Sir Alex Ferguson har alltid vært flink til å fornye stallen akkurat passe til at laget har beholdt sin struktur, og samtidig fått inn spillere med sult nok til å gi 100 prosent i hver eneste kamp. Med andre ord er det rimelig sikkert at noen spillere vil forlate klubben, for å gjøre plass til nye spillere. 

Her er de ti spillerne Stuart Mathieson mener må passe seg:

 

1. David De Gea

2. Anders Lindegaard

3. Rio Ferdinand

4. Paul Scholes

5. Nani

6. Anderson

7. Antonio Valencia

8. Ashley Young

9. Javier Hernandez

10. Wayne Rooney

 

Kilde: Manchester Evening News

 

Hvem tror DU må forlate Old Trafford i sommer?

Hvilke spillere ønsker du at skal forlate klubben?

Hvem bør komme inn som erstattere?

 

Følg oss også på Twitter og Facebook!

Fikk jobb via FM - slik driver han klubben

Av Øyvind Garnes Loftheim

Nettavisen har tidligere skrevet om 21-åringen Vugar Huseinzade, født i Aserbadsjan men oppvokst i Sverige, som ble manager / sportssjef i FC Baku, kun med erfaring fra dataspillet Football Manager. FC Baku er den rikeste klubben i landet, og mye press hviler på 21-åringens skuldre. Klubben vant nettopp en internasjonal pris for sitt nye akademi. Se videoen under, fra Al Jazeera, om hvordan Huseinzade driver klubben. 

 

Kilde: 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pxJfFobDSqQ

 

 

Syv tanker om landslaget

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

 • Vi kan begynne med Norge - Albania. Norge var heldig og ble trukket i en ekstremt enkel gruppe. Her er det kun Sveits som i utgangspunktet skal være litt bedre enn oss, men det er absolutt et lag vi har muligheten til å slå på en bra+ dag. Nå ligger vi på fjerdeplass i gruppen, bak Sveits, Island og Albania. Om det gjør noe at Norge spiller kjedelig fotball eller ikke, er en debatt i seg selv.

 

 • Det som er sikkert, er at både svake resultater OG ekstremt kjedelige kamper ikke er noen publikumsvinner. Med poengtap borte mot Albania neste runde, skal man være heldig om man overstiger 10 000 på nasjonalarenaen. Da bør virkelig debatten om bruk av nasjonalarenaen settes i gang igjen. Gi heller sponsorene Cmore-abonnenementer (nett-tjenesten) der de får sett Tippeligaen, Serie A, La Liga og mye annet, og la landskampene gå på rundgang rundt om i landet. Se bare på hockeyinteressen i Stavanger; det finnes sportsinteresserte mennesker andre steder i landet også. 

 

 • Spissplassen er og blir et problem for Norge. Fra å gå fra spisser som Tore André Flo, Steffen Iversen, Ole Gunnar Solskjær, John Carew, Harald Martin Brattbakk og Sigurd Rushfeldt, sitter vi i dag igjen med Moa, Joshua King, Alexander Søderlund og Tarik Elyounoussi og Erik Huseklepp. De fire vi har nå er absolutt ikke dårlige fotballspillere, men ingen av dem, kanskje bortsett fra Moa, er i godt slag, og vi har strengt tatt ingen som kan gå inn og erstatte dem. Norge har altfor lite kreativitet til å kun ha Moa å stole på inne foran mål - ingen av de andre er utpregede målscorere. I bakhånd har man en Bakenga og en Jo Inge Berget, men heller ikke de virker å være i storslag. Det samme gjelder for vår produksjon av ving-spillere. De spillerne som får mest rom, og dermed har størst sjanse til å skape noe, er ofte vingene. Da er det synd at vi ikke har en eneste type som er god nok til å gå forbi en internasjonal back - kanskje bortsett fra de som ikke er i form. 

 

 • Rune Almenning Jarstein virker å være førstevalg bak stengene, og akkurat det er betryggende. Jeg håper at han får tillit fremover nå, slik at vi slipper den debatten. Så får vi håpe at Viking velger å fortsette å bruke Jarstein, til tross for at han ikke vil signere ny kontrakt. I tillegg får vi håpe at Jarstein og hans rådgiver(e) velger en klubb der han faktisk får spille. Det fortjener både Jarstein og en norsk keeperstand som vel strengt tatt er bedre enn sitt rykte.

 

 • Drillo og Plan B. Dette blir garantert den nye landslagssnakkisen det neste året. Bort med keeperspørsmålet, inn med taktikkspørsmålet. Eller rettere sagt; evnen til å endre taktikk underveis i kamper. Om man ser litt litt på det, virker Drillo å ha en kampplan som fungerer slik,i prioritert rekkefølge: 1. Ikke slipp inn mål. 2. Score mål. 3. Helst score så mange mål som mulig. Når punkt 1 ryker, enten det er tidlig eller sent i kampen, så kommer handlingslammelsen. Når man ligger under 1-0 i en kamp på hjemmebane man MÅ vinne, er det på tide å sette innpå spillere som kan skape sjanser og/eller score mål. Norge brukte bare to bytter av tre mulige mot Albania. Ubrukte offensive alternativer var det nok av; Jonathan Parr, Magnus Wolff Eikrem og Erik Huseklepp. Albania scorte etter 67 minutter - ergo var det 23 minutter + tillegg å gjøre det på for Norge. Det klarte vi ikke. På hjemmebane. Mot lille Albania (som virkelig viste arbeidsmoral). 

 

 • Norge har nå 6-6 i målforskjell. Gruppeleder Sveits har til sammenligning 7-1. Både Albania og Island har sluppet inn færre mål enn oss, og begge har også scoret like mange. Hverken det offensive eller defensive fungerer. 

 

 • Et raskt blikk på de andre gruppene - og hvem vi mest sannsynlig vil møte i en eventuell play off:

- Kroatia

- Danmark 

- Sverige

- Romania / Ungarn

- Portugal

- Hellas

- England / Montenegro

- Frankrike / Spania

TENK om vi møter Sverige eller Danmark til play off om Brasil-VM, i det som fort kan bli Drillos siste kamp med Norge noengang, i alle fall om det blir tap. Nøyaktig 200 år etter 1814. Dramatisk. 

 

 

- Guardiola kan sende Luis Suarez til Juventus

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Olly Greenwood / AFP scanpix

Den italienske avisen Tuttosport, som er kjent for å ha god koll på Juventus, melder at Torino-klubben har lagt en slagplan for hvordan de skal få råd til Luis Suarez, ifølge Football Italia. 

Planen går ut på å selge midtbanestjerne Arturo Vidal til Bayern München for ?30m, fordi disse millionene skal være nok til å få løst Suarez ut av kontrakten med Liverpool. Chileneren Vidal har tidligere spilt for Bayer Leverkusen i Bundesliga, og kjenner ligaen. 

Men overgangssagaen, som fort kan bli dominerende i sommer, har også en annen vri. For hvem er agenten til Luis Suarez?

Pep Guardiolas bror. Den samme Pep Guardiola som tar over Bayern München i sommer. Med andre ord vil det være i favør Pep og broren (broren vil få penger ved en eventuell overgang), at Suarez går til Juventus, slik at "Den gamle dame" må selge Vidal til Bayern og Guardiola (for å få råd til Suarez).

Allsidige Vidal har hatt en strålende karriere i Juventus hittil, og det var mange som reagerte da Juventus kjøpte han i 2011, tilsynelatende uten konkurranse, for langt under det han er verdt i dag. 

 

Kilde:

Football Italia 

Kommentar: Norge - nest størst, fjerde best

Befolkningstall (årstall folketellingen skjedde står i parantes):

 

Sveits  - 8 000 000 (2012)

Albania   - 2 821 977 (2011)

Island  -    321 857 (2013)

Norge   - 5 033 675 (2012)

Kypros  - 1 099 341 (2011)

Slovenia - 2 055 496 (2012) 

 

Alle tall er hentet fra engelskspråklig wikipedia.

 

Jeg vil bruke disse tallene til å avkrefte en myte - at land fra små nasjoner ikke kan være gode i fotball.

I Norge har det dessverre blitt sånn at vi avfeier dårlige prestasjoner med at vi har for få mennesker å velge mellom. 

Vi er det nest største landet i gruppen (befolkningsmessig), men ligger på en fjerdeplass. Se på Island, som har ca. 4 700 000 innbyggere færre enn oss. Islands befolkning utgjør faktisk bare i overkant av 6 prosent av vår egen. Likevel har de tatt to flere poeng enn oss.  

Se også hva som skjer når vi slår sammen befolkningstallene til flere nasjoner, og sammenligner opp mot Norge:

Slovenia + Albania + Kypros + Island = 6 298 671 innbyggere. Norge = 5 033 675 innbyggere. 

Jada, det er betryggende å se U21-landslagets prestasjoner. Men vår gyldene generasjon var også tre mål dårligere enn Spania. Tre mål er veldig mye i fotball. 

Første steg i utviklingsprosessen går ut på å innrømme at man ikke er gode nok. Jeg savner litt den erkjennelsen. 

Sjokkerende statistikk: Er Liverpool-spillerne dårlig trent?

Av Øyvind Garnes Loftheim

 

Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Liverpool har til tider blendet oss med vakkert angrepsspill denne sesongen, og anført av Luis Suarez har laget fra Beatles-byen scoret 57 mål i Premier League 2012-13.

På nettstedet altomfotball.no kan man finne forskjellige statistikker om de fleste ligaen i verden. Om man ser på stats fra Premier League, kan man se at Liverpool ligger på tredjeplass når det kommer til færrest scorede mål fra det 76 minutt til kampsplutt! 

Bare 5(!) av Liverpools 57 mål er scoret i de siste 15 minuttene av kampene. Det betyr at kun 8.77 prosent av målene er scoret i de siste 16.67 prosente av kampen. 

Best av alle lagene i Premier League er faktisk nedrykksjagende Reading(!). De har scoret 15 av sine 35 mål de siste 15 minuttene, noe som utgjør hele 42.86 prosent. 

På de to plassene bak, kommer Arsenal og Manchester United med 14 mål hver, etterfulgt av Manchester City med 13 mål på de siste 15 minuttene.

De to dårligste lagene på listen er Sunderland og Queens Park Rangers, med henholdsvis 4 av 33 og 4 av 26 mål i sluttminuttene. 

Hva er det med Liverpool? Sunderland og QPR har scoret mange færre mål enn Liverpool totalt, og vil dermed ha et mye bedre målsnitt de siste minuttene enn Brendan Rodgers' menn.

At man scorer så få mål på slutten av kampene, kan bety tre ting: at man er sliten fysisk og/eller mentalt, at man "safer" på slutten av kampene, eller at det er tilfeldigheter som spiller inn. Om det er det første alternativet (at spillerne ikke klarer å gjennomføre raske nok handlinger og spurter på slutten av kampene - ikke tenk oksygenopptak og lignende), bør varsellampene virkelig begynne å ringe på Anfield foran neste sesong. 

Hva tror du er årsaken til at Liverpool scorer så få mål på slutten av kampene? Skriv til oss i kommentarfeltet! 

Følg oss også på Facebook og Twitter!

Kilde: altomfotball.no

Vurdering av ukens overgangsrykter

Av Øyvind Garnes Loftheim

Hver fredag vurderer vi ukens overgangsrykter. Hva synes du om vurderingene? Legg igjen en kommentar eller send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com ! :-)

Følg oss også på Facebook og Twitter .


Radamel Falcao - Fra Atletico Madrid til Chelsea (Daily Express)

Det er vanskelig å legge skjul på at Demba Ba har vært en bra signering for Chelsea, men Roman Abramovich og klubbens nye manager, hvem det enn måtte være, vil nok ha en verdensklassespiss til klubben før neste sesong. Det er ikke så mange å velge mellom - de to heteste kandidatene er Napolis Edinson Cavani og Aletico Madrids Radamel Falcao. 

Det største argumentet for en slik overgang er at Madrid-klubben ikke kan konkurrere mot de største klubbene, hverken sportslig (utenom med Falcao) eller økonomisk. Chelsea har penger, og viste i sommer at de er villig til å betale for spillere i verdensklasse. Falcao kommer til å bli solgt før eller siden, og det er ikke så mange potensielle klubber. 

Fra før har Chelsea Fernando Torres og Demba Ba, samt Romelu Lukaku ute på lån, men Falcao vil gå inn og bli et førstevalg før de tre andre. 

Falcao ble hentet for svært mye penger da han gikk fra Porto, og prisen vil uten tvil bli over 400 millioner kroner. Det som taler til Chelseas fordel, er at de har den svært lovende keeperen Thibaut Courtois på lån i Atletico, og at de fort kan finne på å bruke Fernando Torres som en del av en eventuell handel.

Sannsynlighet: 7/10 

 

Dedé - Fra Vasco til Manchester United (Daily Mirror)

Den brasilianske midtstopperen Dedé er en gigant i ordets rette forstand - og i ordets ikke fullt så rette forstand. Han er enorm fysisk; sterk og rask, og har som de fleste brasilianere god teknikk. I tillegg er han en solid duellspiller - både på hodet og langs bakken.

Da Thiago Silva ble solgt fra Milan til Paris Saint-Germain, kom det mange historier fra Brasil om at Dedé var på vei til Milan. Italienerne er kjent for å handle godt i Brasil; kjøp som Ricky Kaka, Alexandre Pato og nettopp Thiago Silva har sørget for det. Overgangen ble ikke noe av (ryktene sa pga. pris), og spilleren er fortsatt i brasiliansk Serie A.

Nå er det altså Manchester United som kan stå for tur. Både Rio Ferdinand og Nemanja Vidic er meget gode fotballspillere, men begge har en vond skadehistorikk å se tilbake på. Mange trodde Sir Alex Ferguson hadde hentet neste generasjons midtstoppere i Phil Jones og Chris Smalling, men skader og svakt forsvarsspill har satt i gang nye spekulasjoner. 

Etter noen år med svake prestasjoner hos de mange brasilianerne der ute, virker samba-guttene å være på vei tilbake. Oscar gjør det godt i Chelsea, Rafael gjør det godt i Manchester United, Thiago Silva er kanskje verdens beste i sin posisjon, og David Luiz nyter stor tillit Chelsea. Dedé kan fort være en spiller SAF satser på, men både pris, alder (24 år) og konkurranse gjør at vi må skru ned forhåpningene noe. I tillegg er det VM på hjemmebane neste år, og Dedé MÅ spille fast for å bli en del av laget.

Sannsynlighet: 4/10

 

Sergio Agüero - Fra Manchester City til Real Madrid (Daily Star)

Det er liten tvil om at Sergio Agüero er blant verdens aller beste spisser, men Englands-karrieren fikk seg en knekk da han måtte ut med skade på begynnelsen av årets sesong. 

Manchester City vinner ikke et av de store trofeene i år (PL og CL), og det er neppe godt nok for en spiss som argentineren tross alt er. Det ryktes store utskiftninger neste sesong, og angrepsspillet er et av de punktene det legges størst vekt på i City-direktørenes framtidsplaner - og det er bra. Innimellom er det fryktelig kjedelig å se City spille.

Real Madrid har i dag spisstrioen Karim Benzema, Gonzalo Higuain og Alvaro Morata, men ingen av dem har prestert på det nivået som kreves for å konkurrere med Barcelona om La Liga-tittelen. (Det skal sies at Morata har fått altfor få sjanser av José Mourinho.) 

Sergio Agüero passer perfekt på små flater, og Real Madrid får svært like bakrom å boltre seg i. På den måten vil Agüero passe mye bedre inn enn de to som allerede er der. I tillegg vet vi fra Atletico-tiden at han passer inn i spansk fotball. At han har spilt for Atletico før kan jo tale i mot en overgang, men money talks.

Og akkurat dét er problemet med dette ryktet. City er ikke i en posisjon der de trenger å selge, og i all den tid Agüero er en av deres beste spisser, virker det rart om de lar han gå. Argentineren er fortsatt ung, og laget bør bygges rundt ham, ikke uten ham. 

Sannsynlighet: 2/10

Lundekvam: - Jeg tror Forren er frustrert

Av Øyvind Garnes Loftheim

Landslagsstopper Vegard Forren har enda ikke fått spilletid i Premier League etter overgangen fra Molde til Southampton i vinter. I et intervju med lokalavisen Daily Echo, forteller Saints-legende Claus Lundekvam at trønderen snart vil få sjansen.

 

-          - Det er forståelig at manageren ikke har endret på laget, men Vegard har vært tålmodig, han spilte en nettopp bra u21-kamp, og jeg er sikker på at han får sjansen heller før enn senere, sa Lundekvam til Daily Echo.

Norge møter Albania på fredag, i den viktige VM-kvalifiseringskampen, men det er ikke gitt at det er Vegard Forren som får være makker til Brede Hangeland om han ikke får spilletid i klubben sin.

 

Lundekvam, som selv har vært midtstopper på landslaget, ville trodd at Forren skulle ha fått spilletid i Premier League nå, men mener fremdeles at Forren vil være en solid signering for Southampton.

-          - Jeg trodde Vegard ville ha fått sjansen nå, og jeg er sikker på at han er frustert. Jeg har alltid sagt at det ikke er enkelt å gå rett inn på et Premier League-lag, sa Lundekvam til Southamtpon-avisen Daily Echo.

 

        Hele intervjuet med Claus Lundekvam finner du her: Daily Echo 

 

 

Galatasaray kan gå konkurs

Av Øyvind Garnes Loftheim

Foto: Odd Andersen / AFP scanpix

Den tyrkiske storklubben Galatasaray, fra den europeiske siden av Istanbul, hentet tidligere i år både Wesley Sneijder og Didier Drogba til klubben. Mange har spådd at Galatasaray, og ikke minst tyrkisk fotball generelt, vil bli en stormakt i årene som kommer. Stor befolkning, enorm fotballinteresse, nye stadioner (Galatasaray fikk ny stadion i 2011) og verdens beste supportere har vært en del av grunnlaget for disse spådommene.

 

Nå ser det imidlertid verre ut. Ifølge den uavhengige Financial Fair Play-nettsiden www.financialfairplay.co.uk står det så dårlig til med økonomien i Galatasaray at klubben kan bli slått konkurs om noen prøver å få det til.

Den totale gjelden skal nå være på $328m, og enda verre ? den kortsiktige gjelden skal være på $78m.

Galatasaray, som er blant de 8 beste lagene i årets Champions League (møter Real Madrid i kvartfinalen), er et aksjeselskap med mange forskjellige aksjeeiere. Når selskapet trenger mer penger, legger de nye aksjer ut for salg. Problemet med dette er at aksjene som allerede er solgt blir mindre verdt. De allerede eksisterende eierne eier dermed en mindre prosentandel av klubben.

Klubben laget flere aksjer i 2011, og prøvde for kort tiden siden å hente inn nye $96m ved å lage enda flere aksjer. Kjøperne skulle være den russiske banken VTB. Forespørselen ble blokkert, og klubben er nå i økonomiske uføre.

Kilde:

Financialfairplay.co.uk  

Ukens FM13-spiller


Foto: Jonathan Nackstrand / AFP scanpix

Navn på innsender: Torgeir

 Navnet på spilleren: Jores Okore

 Posisjon: Midtstopper (stopper/forsvar)

 Alder: 19 (11.08.1992)

 Hvilken klubb han ble kjøpt til: Southampton

 Hvilken klubb han ble kjøpt fra: Nordsjælland

 Hvor mye han kostet (husk å oppgi valuta!): 13 millioner kroner (1,4 mill £)

 Hvilken sesong han ble kjøpt: Juli 2012

 

Hva denne spilleren er bra på: Takling, markering, grunnfysikk, mot, aggressivitet.Gode grunnleggende ferdigheter for en ung midtstopper, mangler litt på headinger (11 av 20, ved kjøp i juli 2012),men lærer utrolig fort, med kamperfaring og gode trenere.

 

Hvordan du benytter deg av denne spilleren: Midtstopper eller begrenset forsvarer, men med instruksjonen "press over hele banen". Bør spille sammen med en mer stasjonær "header" den første sesongen. Han er med laget opp for å presse høyt, da han er rask til å komme tilbake og har relativt god posisjoneringsevne. Ideell for å spille med press på motstander/ballfører, da han er både rask, smidig, aggressiv, modig og taklingssterk. Ingen ballspillende forsvarer, men vinner duellene og sender ballen fremover.

 

Noen setninger om hvorfor folk bør kjøpe denne spilleren: Veldig billig i forhold til potensiale og har EU-lisens (halvt dansk, halvt ivoriansk). På tross av ung alder kan han bidra fra første stund, hvertfall på et mid-table PL-lag eller lavere. Gi han et par treningskamper om du er i sesongoppkjøring, evt en reserve- og en cup-kamp om du kjøper han i sesongen, og han er good-to-go. Får han spille førstelagsfotball, utvikler han seg utrolig fort. Blir aldri sliten, en mann å ha med seg i krigen når man er underdog i de fleste kamper. Ifølge Southamptons trenere og speidere, er han en fremtidig ledende midtstopper i Premier League (4,5 stjerner), og en favoritt blant fansen.

--------------------------------------------------------------------------------------

Fus i alt sier: Jores Okore er en 183cm høy midtstopper som spiller for Nordsjælland i Danmark. Han står per 19. mars med 48 kamper og to mål for den danske klubben. Han står også oppført med fire landskamper for våre skandinaviske naboer. Tidligere i vinter ble det meldt om interesse fra både Manchester United og Chelsea.

 

Rakner det nå, Tottenham?

 

Av Christian Paulsen


Foto: Eddie Keogh / Reuters scanpix

Tottenham kommer fra to strake tap og trenger en seier i neste runde når turen går til Wales og Swansea. Spurs ligger fortsatt på den siste CL-plassen, men Arsenal kommer stadig nærmere som følge av Tottenhams lille formdupp. Vil Tottenham klare å ta seg sammen og sikre Champions League-spill på WHL neste år? Kevin Garside har skrevet en artikkel om hva Spurs må gjøre for å sikre deltagelse i den viktige turneringen, les denne hos Independent

 

To West Ham supportere er arrestert etter 2-0 tapet mot Chelsea, mistenkt for å ha skreket rasistiske ytringer under kampen. Fra før av pågår fortsatt etterforskning etter en kamp mellom West Ham og Tottenham i fjor der WH-supportere skal ha utført nazi-hilsen og ropt antisemittisk budskap. Mer om dette i The Telegraph.

 

Selv om Michael Owen har vært aktiv som spiller de siste årene, kan ikke perioden sammenlignes med starten på hans karriere. Hans lynkjappe rykk og scoringsteft tok Liverpool, England og resten av verden med storm. Nå er det slutt for en karriere fylt med like mange nedturer i form av skader, som oppturer i form av scoringer og suksess. Les mer om Owens karriere i en underholdene artikkel fra The Telegraph.

 

Sett det meste på en fotballbane? Vel, dette hadde ikke jeg sett før. Da Ponte Preta og Atletico Sorocaba (Brasil) skulle spille lørdag ble kampstart utsatt da en liten biekoloni hadde funnet ut at tverliggeren var stedet å være. Eksperter måtte tilkalles for å fjerne biene før matchen kunne settes i gang. Se video av hendelsen på The Guardian.

 

 

Lokalavis: - City vil hente Falcao, Cavani og Neymar

Av Øyvind Garnes Loftheim


Radamel Falcao. Foto: Pedro Armestre / AFP scanpix

Fjorårets seriemester Manchester City har slitt denne sesongen, og nå tyder mye på at det blir en massiv endring i klubben neste sesong. Inn har de tidligere Barcelona-direktørene Ferran Soriano og Txiki Begiristain kommet, og de planlegger i disse dager endringene før neste sesong.

Listen over spillere de jakter er like lang som den er imponerende:

 • Radamel Falcao (Atletico Madrid)
 • Edinson Cavani (Napoli)
 • Isco (Málaga)
 • Marquinhos (Roma)
 • Neymar (Santos)

Spillere som er ferdig i klubben:

 • Wayne Bridge
 • Roque Santa Cruz

Spillere som kan være ferdig i klubben:

 • Maicon
 • Samir Nasri
 • Edin Dzeko
 • Scott Sinclair
 • Alexandar Kolarov
 • Gareth Barry
 • Dedryck Boyata
 • John Guidetti
 • Kolo Toure
 • Joleon Lescott

Alt dette ifølge lokalavisen Manchester Evening News.

Manchester Citys sportsdirektør, Begiristain, vil også gjøre endringer når det kommer til spillestil. Hurtigere handlinger, mer teknisk spill og mer gjennombruddshissighet er stikkordene på menyen. De lyseblå fra Manchester har ofte blitt kritisert for å spille for kjedelig fotball, og klubben virker å ville gjøre noe med dette for å heve sin profil internasjonalt. 

Roberto Mancini virker å sitte trygt enn så lenge, men dette kan endre seg, melder lokalavisen. 

 

Kilde:

Manchester Evening News

- Hodgsons mannskap langt bak sine konkurrenter

Av Christian Paulsen


Foto: Carl De Souza / AFP scanpix

For første gang siden 1996 skal ingen engelske klubber spille kvartfinaler i Champions League. Ifølge Telegraph sier Arsenal-trener Arsene Wenger at dette bør være en stor "wake-up call" for engelsk fotball. Han sier videre at resten av europa har tatt igjen forspranget engelsk fotball har hatt, og dette bør være noe man fokuserer på i framtiden. The Telegraph

 

San Marino er en søt fotballnasjon. Kun ved én anledning har de vunnet en fotballkamp. Med en populasjon på 33 000 kan man vel heller ikke forvente så mye av et landslag. På fredag tar de i mot England i VM-kvalifiseringen. En kamp de kommer til å tape, sier de selv. Dette er spillere som jobber i vanlige jobber på dagtid, og trener fotball på kveldstid. Etter internasjonale kamper går treneren rundt og samler motstanderes drakter for sine studenter. Les mer om San Marinos landslag i The Guardian.

 

Om ni år skal fotball-VM avholdes i Qatar. Mange av spillerne som kommer til å skinne i Qatar vet vi foreløpig lite om, de er rett og slett for unge til at vi har lagt merke til dem. Spillere som regnes som talenter i dag vil være veteraner og stjerner når 2022 kommer. Her er det samlet en liten oversikt over noen av spillerne som kan komme til å stjele mye oppmerksomhet når mesterskapet om ni år sparkes i gang; Bleacherreport.

 

Som engelsk landslagsspiller vil man bære et tungt press fra egne supportere og media, og som regel skuffer de engelske utsendte i store mesterskap. Hvertfall hvis man sammenligner resultatene med forventningene det settes til Three Lions. Sam Wallace skriver at dagens utgave av det engelske landslaget er for dårlig, at de har for få unge spillere, og at laget ikke har vist noen utvikling siden 2006. Mer om dette i en artikkel fra Independent.

Seks tanker om Tippeligaen

Av Øyvind Garnes Loftheim

Erik Huseklepp. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

 • Brann fikk en knallstart på sesongen da de banket Vålerenga 3-1 hjemme på Brann Stadion. Da skjer jo det som skje i Bergen - Brann blir hypet opp til uante høyder av publikum og presse. Bergens Tidene tippet Brann på tredjeplass(!) før sesongstart. Alt er med andre ord som det skal være i Bergen.

 

 • Om Brann skal kunne levere denne sesongen, må Erik Huseklepp gjøre det bedre enn han har gjort siden han kom tilbake til Brann i fjor høst. Han er den største stjernen på laget, og det er han som skal stå for magien. Målene skal han i teorien dele med Martin Pusic, men østerrikeren er en hardarbeidene type som fort kan bli den mest defensive av de to. Nå må du vise hva du er god for, Huseklepp!

 

 • Vålerenga var, sammen med Haugesund, det laget som skuffet mest i sesongåpningen. Oslo-laget har satset stort både på trener- og spillersiden, og Martin Andresens nytenkende (og litt for naive?) tilnærming er byttet ut med pragmatisk fotball alá Kjetil Rekdal. Lars Hirschfeld, en av Tippeligaens beste keepere de siste årene, ble byttet ut til fordel for bergenseren Gudmund Taksdal Kongshavn. Den saken blir spennende å følge fremover. Lillebror Abdellaoue spilte en grei kamp, men best var Daniel Fredheim Holm. Torgeir Børven misset et par store sjanser, men er stadig på rett sted til rett tid, og det bør ikke overraske noen om han blir Tippeligaens toppscorer i år. Så spørs det om det er nok for VIF. 

 

 • Rosenborg styrte det meste mot Odd, men begge lagene virker å ha det samme problemet; mangelen på målscorere. Det var lite slagkraft på topp hos begge lag. Hos trønderne manglet det en del på samhandling, men det er all grunn til å tro at dette vil bedre seg utover i sesongen. Da vil RBK kunne bli farlig gode. Fredrik Semb Berge viste at han, dessverre for Odd, er god nok for å ta neste steget i karrieren - en toppklubb i Tippeligaen. 

 

 • Lillestrøm har hentet inn spiller på spiller de siste årene, og har nå, på papiret, et lag med mange gode navn. Uavgjort 2-2 hjemme mot Sarpsborg 08 er alt annet enn godkjent. Spillerne LSK har hentet inn er i en alder der det forventes at de skal levere i dag og ikke neste sesong. Magnus Haglund har gode resultater fra Elfsborg i Sverige, men nå må resultatene begynne å komme også i Tippeligaen. 

 

 • Aalesund, Brann, Rosenborg, Viking, Strømsgodset og Start er de lagene som står igjen med tre poeng etter første serierunde. Med andre ord har de to utfordrene RBK og Godset allerede skaffet seg et forsprang på Molde. MFK møter LSK hjemme, Godset møter Hønefoss borte, og RBK møter Brann hjemme i neste runde. Å ta igjen én klubb er fullt mulig, men om det er to av de store favorittene som stikker i fra allerede i begynnelsen, kan det fort bli vanskelig for tredjemann å kjempe seg opp. Her gjelder det å henge med fra første spark.

Kommentar: Ikke så rart at Forren ikke får sjansen

Av Øyvind Garnes Loftheim

Ny runde i Premier League betyr nok en gang null og niks spilletid for Vegard Forren. I dag måtte Southampton bytte midtstopper mot Liverpool, og det var Fonte som kom inn og erstattet Hooiveldt. Med andre ord er Vegard Forren for øyeblikket ikke engang tredjevalg på midtstopperplass. Men er det egentlig så rart?

Denne helgen sparkes Tippeligaen i gang, og Molde åpnet i går borte mot Viking. De tapte 2-1. Alle ekspertene er enige om at Molde havner over Viking på årets tabell. 

Tippeligaspillerne er med andre ord bare akkurat ferdig med sesongoppkjøringen, og alle er ikke i form enda. 

Vegard Forren? Han spilte stort sett alle kampene for Molde i fjor - serie, cup og europacup, i tillegg til kamper for landslaget. 

Etter at han ble solgt til Southampton, har han måttet gå igjennom en hel haug med prosesser. For det første kommer presset og spenningen rundt overgangen; proffdrøm og økte lønninger påvirker nok de fleste psyisk, enten man vil det eller ikke. I tillegg kommer vanlig pre-season - det hadde vært galskap å ikke la Forren få bygge seg opp igjen etter off-season i Molde. Alle fotballspillere har en form for pre-season, det må også Forren ha. Spesielt siden han bytter ut Tippeligaen til fordel for Premier League.

Ikke et vondt ord om Tippeligaen, men Premier League krever mer både fyisk, psykisk, teknisk og taktisk. Tempoet er høyere i kamp og på trening, treningsmetodene er litt annerledes, språket kan være litt annerledes, nye lagkammerater, ny by, nytt sted å bo, ny kultur. Alt dette teller negativt inn - det er derfor fotballspillere får tid på seg til å tilpasse seg de nye omgivelsene og den nye fotballhverdagen.

I tillegg byttet Southampton trener midt i sesongen, og det dummeste den nye treneren kunne gjøre, var å sette inn sine egne signeringer på laget til fordel for allerede tilpassede Premier League-spillere, kun for å vise autoritet. Spesielt når nykommeren ikke har vært igjennom pre-season, og ikke kjenner ligaen (annet enn på TV).

Jeg tror vi får se Vegard Forren for Southampton før det har gått for mange kamper. Nå har han fått tid til å bygge seg opp, og til å bli vant til nivået gjennom treninger og reservelagsspill. Southampton må fortsatt passe seg for å unngå nedrykk, og vil unngå å ta unødvendige sjanser. Snart vil de komme til å måtte bruke Vegard Forren, og alle vi som fulgte Tippeligaen i fjor vet at han er god nok for å ta dette (store) steget. Lykke til! 

- Wenger må ha vært rasende

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Av Øyvind Garnes Loftheim

Neil Warnock har sin egen spalte i den engelske avisen Independent, og denne uken kan vi lese blant annet om hans tanker vedrørende oppgjøret mellom Bayern München og Arsenal. Leeds-manageren legger mye skyld på Mikel Arteta etter at han lagde for mange klønete frispark i sluttminuttene, da Arsenal bare måtte ha ett mål for å gå videre. Han mener at Arsène Wenger må ha vært rasende på spanjolen etter kampen, etter at han i tillegg også klarte å slå et frispark langt over alle i feltet, helt på slutten av kampen. Independent

 

Sir Alex Ferguson fryder seg ikke akkurat over at Rio Ferdinand er gjeninnkalt på det engelske landslaget av Roy Hodgson. Ferdinand har spilt mange kamper den siste tiden, og den skadeutsatte midtstopperen har et spesialsydd opplegg som skal gjøre han klar til kamper - i Manchester United. Ferguson bør være bekymret - laget hans har hatt mange skader på forsvarsspillerne de siste sesongene, og han vil nok aller nødigst unngå å miste Rio i sesonginnspurten. Independent

 

Brian McDermott fikk sparken i Reading denne uken, og føyer seg inn i rekken over managere som får sparken sesongen etter å ha rykket opp til Premier League. Sam Allerdyce og Tony Pulis er de to eneste managerene som har rykket opp til Premier League de siste fem årene, som fremdeles er i jobben sin. Tre strake Championship-vinnende managere har også fått sparken den påfølgende Premier League-sesongen etter opprykket. Med andre ord; vil du beholde jobben må du sørge for å ikke rykke opp! Independent 

 

Det er i dag 14 måneder siden Gary Cahill gikk fra Bolton til Chelsea. På den tiden har han vunnet FA-cupen, Champions League, blitt utvist i finalen i Klubb-VM, tatt plassen til John Terry, og spilt under tre forskjellige managere. Les den utrolige historien. Telegraph

 

En liten godbit før helgen

Av Christian Paulsen 


Foto: Paul Ellis / AFP scanpix

Liveprools nyinnkjøpte brasilianser Philippe Coutinho har tidvis vist et teknisk repertoar av sjeldenhet i sine første kamper i Premier League. Her får dere servert en liten video av Coutinho som 13-åring da han brillierte i futsal i 2005. Kos dere med teknikken. God helg!

 

 

 

 

Er dette verdens beste supportere?

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Odd Andersen / AFP scanpix

Galatasaray-fansen er kanskje verdens beste supportere. Det beviste de på mandag, da de prøvde å grave seg ned under Schalkes Veltnis Arena, for å se laget sitt trene. Om de hadde spader? Nei. De gravde med hendene. I den frosne bakken. De kom utrolig nok ikke særlig langt, før vakter stoppet dem. Til gjengjeld kvalifiserte tyrkerne seg på tyskernes bekostning, og blir premiert med å møte Real Madrid i kvartfinalen i Champions League. Telegraph

Det skal ha kommet apelydere mot flere Tottenham-spillere under torsdagens Europa League-oppgjør mellom Inter og Tottenham på San Siro, ifølge The Guardian. Tidligere Inter-trener, og nå Spurs-manager, André Villas-Boas, krever at UEFA ordner opp. "Det er vanskelig for Inter, for det har skjedd før. Det ødelegger ikke kampen, men det er noe som ikke skal skje", forklarte Villas-Boas etter kampen. Rasismen skal ha blitt rettet mot Emanuel Adebayor, Moussa Dembélé og Kyle Naughton. Independent

Rio di Janeiros legendariske fotballstadion, Maracana, er under oppussing. Arenaen, der VM-finalen i 1950 ble spilt, skal oppgraderes for £377m, ca. 3,5 milliarder norske kroner! Etter planen skal Brasil møte England til kamp som en del av 150-årsjubilemuet til det engelske fotballforbundet, FA. Maracana skal også arrangere finalen i det kommende Brasil-VM-sluttspillet i 2014. Independent

Som vi i Fus i alt skrev for noen uker siden, kan UEFAs Financial Fair Play gjøre tredjeparts eierskap (third party ownership) ulovlig. Nå vil UEFAs generalsekretær Gianni Infantino (han skallede som alltid er med på trekningene og som ingen vet hvem er) gå inn for å gjøre tredjeparts eierskap ulovlig, for å forhindre kampfiksing. "Hva skjer når et selskap eier mange spillere i forskjellige klubber?", spør han. Bloomberg PS: Norske Tor-Kristian Karlsen skrev i går et innlegg om en hendelse han opplevde som talentspeider, da en klubb(eier) sannsynligvis fikset kampen slik at spilleren han skulle ta en nærmere kikk på fikk nærmest fri tilgang til målet, og dermed imponere nordmannen. The Guardian

- Dette ryktet må journalisten ha diktet opp

Av Øyvind Garnes Loftheim

Hver fredag vil Fus i alt gi deg en vurdering av de beste/verste overgangsryktene som har vært i media i uken som har gått. Fyll på kaffi, len deg tilbake i kontorstolen, og nyt. Det er snart helg!


Zlatan Ibrahimovic. Foto: Thomas Samson / AFP scanpix

Zlatan Ibrahimovic - Fra Paris Saint-Germain til Bayern München (Daily Mirror / The Sun)

Pep Guardiola tar over Bayern München til sommeren. I klubben finnes det to midtspisser av meget høy kvalitet; Mario Gomez og Mario Mand?ukić. I tillegg linkes Liverpool-spiller Luis Suarez stadig vekk til den tyske gigantklubben. Vi må også ta hensyn til Zlatan Ibrahimovics "noe betente" forhold med Guardiola. Zlatan scoret en del mål for Barcelona,men det endte likevel i krangel og offentlig skittentøysvask. Verdt å merke er også Zlatans gigantlønn i PSG. Denne overgangen er fullstendig usannsynlig, på absolutt alle plan. Det eneste som kan være troverdig, er at PSG må selge Zlatan pga. Financial Fair Play-reglementet. Dette må utvilsomt være et rykte de britiske journalistene har diktet opp for å selge aviser. 

Sannsynlighet: 1/10

 

Victor Valdes - Fra Barcelona til Arsenal (Daily Mail)

Vi kan slå fast at Victor Valdes er en OK keeper, men om man ser på tabbene mot blant annet Real Madrid, så er det utvilsomt at det finnes "enkelte" svakheter. Valdes er god med beina, og kan på den måten passe inn i Arsenal-stilen. Arsenal, på sin side, har tre keepere som ikke skiller seg så voldsomt fra hverandre kvalitetsmessig. Det store spørsmålet er om Valdes faktisk er bedre enn Wojciech Szczęsny. Polakken har utvilsomt et bra potensial, men har ikke fått det helt ut. Valdes vil forlate katalanerne fordi presset er for stort. For Barcelona er ikke det et gigantisk tap, men de må utvilsomt ut på jakt etter en erstatter. Blant de nevnte er Liverpool-keeper Pepe Reina. For å oppsummere kan denne overgangen faktisk skje, men jeg ser ikke helt at det vil være en stor nok forsterkning for Arsenal til at man skal gidde å investerer så mye penger i Valdes (både lønn og overgangssum), når man så absolutt har andre plasser å forsterkere. 

Sannsynlighet 4/10

 

Samir Nasri - Fra Manchester City til Paris Saint-Germain (TalkSport)

Franskmannen som ble hentet fra Arsenal fikk en pangstart på Manchester-karrieren. Etter det har det gått mer trått. Nasri har et rykte på seg for å ikke akkurat være den snilleste gutten i klassen, og når prestasjonene i tillegg uteblir, bør det ikke være vanskelig for Roberto Mancini & co og ta valget om å selge. Paris Saint-German vil nok åpne lommeboken, og det er nok ikke snakk om småpenger. Nasri er fransk landslagsspiller, og vil passe PSGs profil ganske så perfekt. Manchester City har flust av angrepsalternativer, men må uansett erstatte Nasri med en verdensklassespiller. Det vil nok i tillegg pirre Mancinis stolthet ganske kraftig at han ikke fikk det beste ut av franskmannen, som utvilsomt har et meget stort potensiale. 

Sannsynlighet 6/10

 

Hva tror du? Hvor stor sannsynlighet er det for at disse overgangene går i orden?

Var superturnering bare en bløff?


Foto: Albert Gea/ Reuters scanpix

Tidligere i dag ble det meldt fra engelske aviser om at Champions League kunne komme til å få konkurranse i form av en elite-turnering der lagene skulle få fantasisummer for å delta. Nå viser det seg at det hele kan ha vært en spøk fra en fransk satire-artikkel melder Independent.

 

Gode fotballspillere tjener mer enn de aller fleste. Kan du tenke deg hvem som topper lista over de femti rikeste fotballspillerne? Svaret finner du på Independent.

 

Barcelona utførte en historisk snuoperasjon da de slo tilbake mot kritikerne og vant 4-0 over Milan i går. Mange (hvertfall Jan Aage Fjørtoft for de som så sendingen i går) trodde at oppgaven kunne bli for stor for den katalanske klubben. Sid Lowe skriver litt om hvorfor Barcelona vant i The Guardian.

 

Bortemålsregelen har eksistert i europeisk klubbfotball i flere tiår nå, men er den egentlig nødvendig lenger? Og er den rettferdig? Virker den i mot sin hensikt? Les Jonathan Wilsons artikkel om bortemålsregelen i The Guardian.

Ukens FM13-spiller


Kurt Zouma. Foto: Thierry Zoccolan

Navn på innsender: Thomas

Navnet på spilleren: Kurt Zouma

Posisjon: Midtstopper

Alder: 18

Hvilken klubb han ble kjøpt til: A.C. Milan

Hvilken klubb han ble kjøpt fra: Saint Etienne

Hvor mye han kostet (husk å oppgi valuta!): 95 mill NOK

Hvilken sesong han ble kjøpt: 2013-2014, altså 2. sesong.

Hva denne spilleren er bra på: De fysiske egenskapene på denne gutten er gode og blir enormt bra. Blir også en typisk leder av laget.

Hvordan du benytter deg av denne spilleren: Bruker han som midtstopper eller begrenset forsvarer.

Noen setninger om hvorfor folk bør kjøpe denne spilleren: Største talentet på spillet. Ble årets forsvarspiller i Serie A allerede som 18-åring, med 10 mål i serien. Et fantastisk talent for en relativt billig penge. Hvis du ikke har opplevd soloraid fra egen sekstenmeter med en midtstopper før, så vil du garantert oppleve det med med Zouma.

 

--------------------------------------------------------------------

Fus i alt sier: Kurt Zouma er en 187cm høy midtstopper fra Frankrike som spiller midtstopper på St. Étienne. Han står per 13.mars med 32 kamper og to mål for den franske klubben. Han har også spilt kamper for Frankrikes u-16,u-17, og u-19-landslag. I januar skrev flere aviser, blant annet Daily Mail, at Zouma var ønsket av Sir Alex Ferguson allerede til sommeren.

Står det mellom Mourinho og Giggs?


Sir Alex Ferguson. Foto: Jon Super / AP scanpix

Hvem som blir den nye Manchester United-manageren den dagen sir Alex Ferguson kaster handskene, har vært et av de store temaene etter José Mourinhos intervju etter kampen mot United, da han hevded at det beste laget tapte. Mourinho er Andy Cole sin favoritt, mens hans tidligere spisspartner Dwight Yorke tror Ryan Giggs er en mulighet. Waliseren, som er en ekte klubblegende, har spilt under Ferguson siden tidenes morgen, og kjenner både klubben, ligaen og skottens tanker ut og inn. Hvem tror du tar over? Se video under!

 

Norske utenlandsproffer

Fus i alt vil hver tirsdag gi deg en oversikt over hvordan det har gått med våre norske utenlandsproffer i runden som har blitt spilt. Det er bare spillere på denne listen som vil bli vurdert. Mangler vi noen? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller skriv til oss i kommentarfeltet, så skal vi ta forslaget opp til vurdering.

 

Av Christian Paulsen 

 

England:

Joshua King (Blackburn) - Ble byttet ut i det 87. minutt da Blackburn og Milwall spilte 0-0 i kvartfinale i FA-cupen.

Jonathan Parr (Crystal Palace) - Spilte hele kampen da Crystal Palace spilte uavgjort 2-2 mot Leeds.

Morten Gamst Pedersen (Blackburn) - Spilte hele kampen da Blackburn og Milwall spilte 0-0 i kvartfinale i FA-cupen.


Foto: Andrew Winning / Reuters scanpix

Alexander Tettey (Norwich) - Var ikke i troppen da Norwich spilte uavgjort 0-0 mot Southampton.

Vegard Forren (Southampton) - Satt på benken gjennom Southamptons bortekamp mot Norwich som endte 0-0.

 

Belgia:

Tom Høgli (Club Brugge) - Spilte hele kampen da Brugge vant 1-2 borte mot Zulte-Waregem. Fikk gult kort etter 45.minutter.

Mushaga Bakenga (Cercle Brugge, utlånt fra Club Brugge) -  Spilte 77.minutter før han ble byttet ut da Cerce tapte 1-3 hjemme for Mons.

 

Frankrike:

Daniel Braaten (Toulouse) - Ble byttet inn i det 69. minutt da Toulouse vant 0-1 borte mot Brest.

Anders Konradsen (Rennes) - Var ikke i troppen da Rennes og Saint-Étienne spilte uavgjort 2-2.

 

Nederland:

Markus Henriksen (AZ Alkmaar) - Spilte hele kampen i AZ Alkmaars 1-1 kamp hjemme mot Den Haag.

Harmeet Singh (Feyenoord) - Satt på benken gjennom hele kampen da Feyenoord slo Roda 0-1 borte.

 

Portugal:

Liban Abdi (S.C.Olhanense) - Var ikke i troppen da Moreirense og Olhanense spilte uavgjort 1-1.

 

Skottland:

Thomas Rogne (Celtic) - Ble byttet inn i det 68.minutt da Ross County slo Celtic 3-2.

 

Spania:

Vadim Demidov (Celta Vigo) - Spilte hele kampen da Celta Vigo tapte 1-2 for Real Madrid.


Foto: Miguel Riopa / AFP scanpix
 

Tyskland:

Mohammed Abdellaoue (Hannover) - Ble byttet ut i det 78.minutt fa Hannover spilte uavgjort 0-0 mot Eintracht Frankfurt.

Mathis Bolly (Fortuna Düsseldorf) - Scoret 0-1 målet før han ble byttet ut i det 64.minutt da Bayern München til slitt slo Düsseldorf 3-2


Bolly fra kampen mot Bayern. Foto:Michaela Rehle / Reuters scanpix

Vegard Eggen Hedenstad (SC Freiburg) - Var ikke i troppen da Freiburg tapte 2-5 mot Wolfsburg.

Flamur Kastrati (Erzgebirge Aue) - Var ikke i troppen da Erzgebirge vant 1-0 mot Dresden.

Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach) - Spilte hele kampen da Mönchengladbach og Werder Bremen spilte uavgjort, 1-1

Omar Elabdellaoui (Eintracht Braunschweig, utlånt fra Man City) - Spilte hele kampen da Braunschweig spilte uavgjort 1-1 mot Kaiserslautern

Per Ciljan Skjelbred (Hamburg) - Ble byttet ut i det 84. minutt da Hamburg vant 0-1 borte mot Stuttgart.

Ola Kamara (1860 München) - Ble byttet inn mot slutten av kampen (90+1) mellom Sandhausen og 1860 München som endte 0-0.

 

Østerrike:

Valon Berisha (Red Bull Salzburg) - Ble byttet ut i det 59. minutt da Salzburg slo Wacker 2-3 borte.

Håvard Nielsen (Red Bull Salzburg) - Ble byttet inn etter 83. minutter da Salzburg slo Wacker 2-3 borte.

 

Danmark:

Arle Roar Håland (AGF Aarhus) - Var ikke i troppen da AGF tapte 0-3 mot Brøndby.

Marcus Pedersen (Odense, utlånt fra Vitesse) - Spilte hele kampen da Horsens slo OB 2-0. Fikk gult kort i det 89. minutt.

Espen Ruud (Odense) - Spilte hele kampen da Horsens slo OB 2-0.

Magnus Lekven (Esbjerg) - Var ikke i troppen da AaB og Esbjerg spilte uavgjort, 0-0.


Kilder:

 

www.altomfotball.no

http://www.fc-erzgebirge.de/index.php?shlink=1659&artins=by_number&artval=8214

www.bundesliga.com

 

- Ronaldo går ikke til Manchester United

Av Øyvind Garnes Loftheim


Cristiano Ronaldo. Foto: Lalo R. Villar / AP scanpix

Real Madrid-legenden Emilio Butragueño, som nå er seniordirektør i klubben, skal ha forklart at Real Madrid er så fornøyde med Cristiano Ronaldo at de ikke vil la ham gå til Manchester United i sommer. United-fansen har nok håpet i den lengste på en retur for verdens nest beste fotballspiller, men Madrid-klubben har alle kortene på hånden, og trenger absolutt ikke å selge. The Guardian

 

League One-klubben Coventry står i fare for å bli satt under administrasjon. Klubbeierne, Sisu, og selskapet som eier stadionet, Arena Coventry Limited, er i en bitter strid om billettinntektene fra kampene. ACL er villige til å senke den årlige renten dramatisk, men klubben ønsker i tillegg å inngå en ny kontrakt som skal gi klubben billettinntektene - inntekter som i dag går til stadion-selskapet. The Guardian

 

Bayern München innrømmer at de har prøvd å hente Arsenal-manager Arèsene Wenger til klubben ved flere anledninger, også før franskmannen forlot hjemlandet til fordel for Japan. Det forteller Bayerns klubbpresident, Uli Höeness. Tyskerne har nå fått kloen i Pep Guardiola, og de suverene Bundesliga-lederne vil ha et enormt press på seg neste sesong, i en stadig bedre liga. Independent

 

Sam Tighe, analyseekspert for Bleacher report, har gått igjennom fem ting som Barcelona må gjøre for å slå Milan i tirsdagens oppgjør mellom Barcelona og Milan i Champions League. Rossoneri leder 2-0 etter første kamp, og det forventes at Barcelona vil gå knallhardt ut fra start for å ta igjen italienerne. Det ryktes også at Milan starter med unguttene El Shaarawy og Niang på topp - henholdsvis født i 1992 og 1994. Bleacher Report

Kommentar: Snart lov til å drømme om seriegull igjen

Av Christian Paulsen.


Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Etter å ha diskutert Liverpools sesong med flere artige fotball-fans fikk jeg inspirasjon til å skrive dette innlegget. For mens mange supportere er frustrerte over hvordan Liverpool ryker ut av cuper og stadig er et stykke bak CL-plassene i Premier League, mener jeg at de røde kan være storfornøyde med årets sesong.

Jeg skal ikke bruke for lang tid på å oppsummere hva Liverpool har oppnådd av bragder de siste sesongene, det hadde nok heller ikke tatt så lang tid om jeg prøvde. Seier i fjorårets Carling Cup var det første troféet klubben hadde vunnet siden 2006. Denne sesongen blir det ingen ting å plassere i premieskapene på Anfield - kan man kalle årets sesong for progresjon allikevel? Så absolutt!

Da Brendan Rodgers kom inn på Anfield var dette i tråd med en helt klar plan fra de amerikanske eierne i FSG. Med nord-iren skulle en fotballmentalitet innføres på Anfield. Ikke lenger skulle man styre i blinde og håpe på det beste. En filosofi lik den Rodgers er i ferd med å danne i Liverpool innføres ikke over natten. Det er ikke alle som har egenskapene slik fotball krever, og omstrukturering av en klubb tar tid - dette visste de aller fleste før sesongen også. Rodgers startet sin karriere i Beatles-byen med å bli kvitt de spillerne som ikke passet den nye profilen på Anfield. Overbetalte spillere og godt gammeldags daukjøtt ble ofret, men de nye signeringene uteble stort sett (med unntak av Joe Allen og en viss italiener som enda ikke har slått til. Flopp? Kan hende). 

Det ble snakket om flere mulige kjøp. Sigurdsson og Dempsey er to av disse. Begge gikk til rival Tottenham, et lag Liverpool lenge har kjempet på lik linje med, men som har rykket noe i fra de siste sesongene, et lag som Liverpool kjempet i senk på søndag.

Med fare for å bruke store summer på spillere man ikke er hundre prosent sikre på, uteble altså signeringene for Liverpool i sommeren som var, og med utlånet av Andy Carroll så det tynt ut i angrepsrekka. Heldigvis for de røde har Luis Suarez storspilt denne sesongen, i tillegg til at unge Raheem Sterling grep sjansen Rodgers ga ham. 

Rodgers benyttet seg godt av januar-vinduet og i Sturridge og Coutinho har Liverpool styrket førsteelleveren sin betraktelig. Den offensive fotballen Liverpool spiller har gitt 56 scoringer denne sesongen, bare ligaleder Manchester United står med fler (Chelsea har riktignok også 56, med én kamp mindre spilt). Dette må kalles framgang for et lag som slet stort med å finne nettmaskene i fjor.


Foto: Paul Ellis / AFP scanpix

Cup-året for de røde har blitt stoppet av Swansea, Oldham (!), og Zenit. Dette var Liverpools håp om troféer denne sesongen. At de røde ikke henger bedre med i cupene har gjort fansen frustrerte - uten suksess her blir det mer åpenlyst at Liverpool kun er en middels god fotballklubb som kjemper i samme terreng som f.eks Everton, Fulham, Swansea og andre lag man som Liverpool-supporter liker å tro man er overlegne. Men det er på tide å være realistiske, også for en stolt Liverpool-tilhenger. Bedre er man ikke. Ikke enda, og det er nettopp det Rodgers er i ferd med å endre.

Som tidligere nevnt skjer ikke en omfattende omstrukturering over natten. Denne sesongen handlet ikke om tabellplassering eller troféer, de som mener det tar feil. I år skulle det innføres en identitet på Anfield - en possession-orientert og angripende fotball. Det skulle smittes nedover i systemene og til akademiet. Overgangen til A-lagsspill for juniorer skal dreie seg om å vende seg til det enorme presset fra supportere og mediefokus - ikke en ny måte å spille fotball på. Denne mentaliteten har vært brukt av mange tidligere, og har som regel vist seg å være suksessfull. 

Når possession-orientert fotball fungerer, er det et vakkert skue, når det ikke fungerer ser det like smart ut som Carragher i en driblekonkurranse mot Ronaldo. I starten av sesongen fikk vi se flere tabber som følge av et konstant ønske fra treneren om at ballen skulle trilles framfor å sleives opp på banen. Utover i sesongen har disse feilene blitt mer og mer sjeldne, og jeg synes Liverpool har tatt store steg mot det Rodgers ønsker for sitt lag.

Det er fortsatt en lang vei å gå. Denne sesongen har utfordringen vært å ta poeng mot antatt gode lag. Veldig sjeldent har poengene endt opp i Liverpool når topp ti, og spesielt topp fire-lag har stått på motsatt banehalvdel. Søndag skjedde unntaket - kanskje ikke fortjent, men det er også en bragd. På søndag vant Liverpool en kamp de vanligvis taper. En kamp gode lag ofte vinner. En kamp der man ikke er best, men allikevel får med seg alle tre poengene. Det er viktig å vinne på dager der man ikke er best, dette kan være et mål for neste sesong. 


Foto: Phil Noble / Reuters scanpix

Nå står Liverpool med 45 poeng i PL, syv poeng bak den etterlengtede fjerdeplassen som kvalifiserer til CL, riktignok med én kamp mer spilt enn Arsenal og Chelsea på plassene foran. Jeg har ingen tro på at fjerdeplassen er realistisk for Liverpool i år. Jeg har også mine tvil om neste år vil kunne resultere i deltagelse i den viktige Champions League-turneringen. Men det jeg er helt helt sikker på, er at det brygges noe stort på Anfield i disse dager. Og jeg tror at eierne, fansen og media etter hvert vil godkjenne år nummer én i prosjekt-Rodgers. 

"Neste år" har blitt en håpløs klisjé for Liverpool-supportere. La være å si det i mai, ikke forvent Champions League-spill etter neste sesong heller. Det kan selvsagt skje, men undertegnede har ikke helt troen. Smil heller et lurt smil, gratuler kompiser med sine respektive lag, men forvent - at med signeringer på linje med Sturridge og Coutinho, og et par sesonger til for Rodgers sitt spennende prosjekt - så skal klubbene fra Manchester få sin konkurranse - bare vent å se. 

3 tanker om Serie A

Av Øyvind Garnes Loftheim

Fiorentinas chilenske playmaker, Matías Fernandez. Foto: Claudio Santana / AFP scanpix

 • Hva skjer med Palermo? Om man hadde latt være å selge spillere over en lav sko, hadde man i dag kunne hatt en tropp bestående av blant andre Simon Kjær, Edinson Cavani, Javier Pastore, Salvatore Sirigu, Cristian Zaccardo og Andrea Barzagli. Denne mixen av spillersalg og Zamparinis gjentatte trenersparkinger, har gjort at Palermo i dag befinner seg på jumboplassen i Serie A, à poeng med lille Pescara. Det ser stygt ut. 

 

 • Fiorentina er endelig tilbake! Firenze-klubben har noen spennende mercatoer bak seg, etter flere år med nedtur på nedtur. Det hele startet med Cesare Prandellis exit (tok over det Italienske landslaget), og dårlige resultater førte til at sportsdirektør Pantaleo Corinvo fikk sparken. Inn kom Daniele Prade, og på to overgangsvindu har Viola hentet inn teknisk gode playmakere som Matías Fernandez, Borja Valero, Alberto Aquilani og David Pizarro, samt keeper Emiliano Viviano og tidligere Manchester United-spiss Giuseppe Rossi. Den tidligere Roma-helten Vincenzo Montella er ansatt som trener, og har ledet laget til en knallsterk fjerdeplass, bare tre poeng bak Milan som innehar den siste av de tre Champions League-plassene. Fiorentina spiller rett og slett flott fotball.

 

 • De tre toppscorerne i Serie A heter Edinson Cavani (18 mål(4 straffer)), Stephan El Shaarawy (16 mål) og Antonio Di Natale (15 mål(4 straffer)). De representerer alle de tre aldersklassene. El Shaarawy er den unge, fremadstormende spissen, og er nok det største spisstalentet Italia har hatt på lang tid, også inkludert Mario Balotelli. I Edinson Cavani har man en spiss som er på toppen av karrieren, og som er blant de aller, aller beste i sin posisjon i verden. Til slutt har man Di Natale - Udinese-spissen som aldri slutter å imponere. Antonio Di Natale står for mye av det som er så fantastisk med Serie A. Lojal, grei gutt, sympatisk til beinet, liten av vekst, og en målscorer i øverste verdensklasse. De seks siste sesongene har han scoret henholdsvis 11, 17, 12, 29, 28 og 23 mål i ligaen for Udine-klubben. Med 10 kamper igjen av årets sesong ligger han på 15 scoringer, og mye skal gå galt om han ikke ender over 20 mål i år også. Ikke verst for en 35-åring.

6 tanker om Tippeligaen

Av Øyvind Garnes Loftheim

Kjetil Rekdal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • Hva er det med Vålerenga og vurdering av spillere? Etzaz Hussain fikk gå til Fredrikstad, og er i dag en av Norges mest spennende spillere. Mos gikk til Tromsø for å få spilletid, og ble toppscorer. Supertalentet Kamer Qaka trener med Odd, og kan være på vei bort. I generalprøven til Tippeligaen scoret Martin Pusic tre mål for Brann. Å gi vekk slike spillere omtrent gratis er ikke god klubbdrift. Hvorfor lykkes ikke spillerne i Vålerenga?

 

 • Rosenborg har endelig scoret mål, og det kan se ut til at Per Joar Hansens menn har fått den selvtillitsboosten de absolutt trengte før seriestart. Nå kan de slippe skuldrene litt ned, og unngå den verste kritikken. Det forventes angrepsfotball og mange mål på Lerkendal denne sesongen. Det kan bli tøft uten Rade Prica.

 

 • Aalesund og Jan Jönsson kan bli en spennende match. Svensken gjorde det glimrende med Stabæk, og mindre glimrende med RBK. Nå er forventningene lave(re enn i Trondheim), man har hentet inn en klassespiss, og klubben kan utvikle seg videre uten å trekke for mye negativ omtale. 

 

 • Molde, Strømsgodset, Rosenborg og Hødd er lagene som skal representere Norge i Europa-cup denne sesongen. Molde skal i Champions League-kvalifisering, og håper nok minimum på å gjenta fjorårets Europa League-gruppespill. Rosenborg lengter tilbake til de gode Europa-cup-tidene, og vil nok satse offensivt uansett. Strømsgodset har vært et artig skue i Europa; de prøver uansett hvilken motstand å spille sitt eget spill basert på sine egne prinsipper. Tommel opp for det. Hødd blir nok en kasteball, men man kan jo ikke gjøre annet enn å unne Ulsteinvik-ultrasene et storlag på nærmeste UEFA-kvalifiserte bane.

 

 • Brann tapte de fire siste kampene sine forrige sesong. Presset vil bli enormt om bergenserne åpner årets sesong som de avsluttet den forrige. Kampen mot Vålerenga i første runde blir en nøkkelkamp for begge lagene. Resultatet i derby-kampen vil også kunne påvirke de to klubbenes sesongkortsalg - et salg som igjen vil kunne påvirke sommerens handlefrihet på overgangsmarkedet. 

 

 • Et spisspar på topp for Vålerenga med Mos og Torgeir Børven kan bli meget interessant, og ikke minst skummelt for Tippeligaens midtstoppere. Martin Andresens ballbesittelse-prosjekt virker å være forkastet til fordel for en mye mer pragmatisk Kjetil Rekdal-stil. Spillerkjøpene tyder på dette. Mos er en typisk kontringsspiller / bakromsspiss, og en midtbane med Kristoffer Hæstad, Fegor Ogude og Christian Grindheim kan bli tøff å møte for possession-orienterte lag. Vålerenga hentet Kjetil Rekdal for å få resultater, og det er det han kommer til å gå for. 

Slik vil United finansiere Ronaldo-kjøpet

Av Christian Paulsen

Det ryktes at Nike og Manchester United sammen skal finansiere et tilbakekjøp av tidligere United-spiller Cristiano Ronaldo. Pengene må hostes opp raskt da Real Madrid planlegger kontraktsforlengelse med portugiseren etter denne sesongen. Mer om dette kan du lese i The Telegraph.


Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

En legende intervjuer en annen. Gary Neville og Ryan Giggs har begge vært trofaste soldater under general Fergusons ledelse på Old Trafford. Etter at United hadde blitt slått ut fra CL satt Neville seg ned med kompisen Giggs, noe som har blitt publisert som et langt og personlig intervju. Stilig lesing, du finner det hos Daily Mail.

 

Han spilte midtbane for Arsenal og på det engelske landslaget. Senere jobbet han under Viallis ledelse i Chelsea. Nå sliter han med å få jobb. Les historien om Graham Rix i en artikkel fra Independent.

 

Aviser over hele verden fortalte oss at Rooney var på vei vekk fra United etter at han startet på benken i CL mot Real Madrid. Teorier om hvorfor han ikke fikk begynne kampen dukket opp i øst og vest, og nå sier tidligere Arsenal-manager George Graham at Rooney er i for dårlig fysisk form. Les om det i Manchester Evening News


Foto: Phil Noble / Reuters scanpix

Kommentar: Jeg elsker kjøpeklubber

Av Øyvind Garnes Loftheim


Rafa Benitez. Foto: Andrew Winning / Reuters scanpix

Nå skal jeg komme med en litt kontroversiell uttalelse.

Jeg elsker kjøpeklubber. 

Og da tenker jeg på kjøpeklubber i ordets verste forstand; klubber som får sprøytet millioner inn i klubbkassen av altfor rike eiere. 

For hva hadde europeisk klubbfotball i dag vært uten rike, spandable eiere?

Premier League uten Chelsea og Manchester City hadde vært mye mindre interessant. Man hadde hatt Manchester United på topp, etterfulgt av en rekke lag langt bak dem; Tottenham, Arsenal, Liverpool osv. Manchester United har utviklet seg enormt takket være a) Sir Alex Ferguson, og b) innføringen av Premier League, og den påfølgende (enorme) økonomiske utviklingen. Det hevdes at mye av United suksess skyldes at klubben var blant de beste (og flinkeste) på 90-tallet når den økonomiske boomen kom. Det er vanskelig å si seg uenig.

Med de rike eierne til Chelsea og Manchester City har man fått to nye lag spekket med stjernespillere, som konkurrerer både om seriegullet, og om Champions League-plassene. Det er synd for lagene som ikke har disse eierne, men for meg som er nøytral er mer konkurranse bare enda mer spenningsskapende. Fotball er en konkurranseidrett, og de som ikke er gode nok vil falle fra. Så enkelt er det. 

"Survival of the fittest", skrev Herbert Spencer. Han hadde nok rett.

I et europeisk perspektiv, altså Champions League, fungerer det på samme måte. Rike eiere har gitt oss klubber som franske Paris Saint-Germain, spanske Malaga og russiske Anzhi. Øst-Europa er meget spennende i et fotballøkonomisk perspektiv. Shakthar Donetsk, Dynamo Kiev, Moskva-klubbene og Zenit St. Petersburg har alle store budsjetter; de har alle høye lønninger og dyre overganger på samvittigheten. 

De rike eierne har kanskje ikke endret maktbalansen, men man skaper nye toppklubber på steder der det ellers ville tatt tiår med glimrende klubbdrift for å danne like gode lag. Nå er det ikke bare det kommersielle potensialet ditt som avgjør hvor god du kan bli. Nå får vi gleden av å se andre lag enn bare "de vanlige" i Champions League - ikke på grunn av flaks, men fordi lagene faktisk er konkurransedyktige mot de mer etablerte. 

En rik klubbeier stilte omtrent følgende spørsmål: "Hvorfor skal ikke vi få bruke penger nå, når andre klubber har spyttet inn penger i flere tiår?" Om man tenker over det litt, er det ikke verdens dummeste problemstilling.

Den tiden da klubber fra "utkanten" kunne stige opp og bli verdens beste, enten fordi de hadde en ekstremt god spiller eller fordi de hadde en innovativ trener, er nok dessverre forbi. Tenk Ajax på 1970-tallet med Johan Cruyff og Rinus Michels, eller Ungarn med Ferenc Puskas. Det skjer ikke nå. Selv om Ajax har verdens kanskje beste akademi, var de ikke i nærheten av å vinne Champions Leauge i 2013. 

Chelsea og Manchester City kunne aldri ha utfordret (og tatt) ligatrofeet fra United om det ikke hadde vært for pengene. Premier League, som består av 38 runder, er skapt for at de lagene som er best på papiret også ender opp som de beste på tabellen. Utvalget blir så stort at tilfeldigheter spiller mindre rolle enn i de forskjellige cupene. Derav uttrykket "cup er cup". 


Hulk. Foto: Clint Hughes / AP scanpix

Økt konkurranse betyr økt spenning, og større kvalitet. Det trenger vi. Chelsea og Manchester City fører til kvalitetsøkning i Premier League, fordi de andre klubbene må jobbe ekstra hardt for å følge med. Det samme gjelder i Champions League. De tradisjonelle favorittene får nå konkurranse fra PSG og resten. Og konkurransen kommer til å øke, i alle fall frem til UEFA kommer i gang med Financial Fair Play. 

Og jeg liker det. Jeg liker hard konkurranse. Jeg liker at klubbene må gå nye veier for å bli best. At vi får stifte nye bekjentskaper. At Anzhi kan stikke av med Willian foran nesen på Chelsea og Tottenham. Jeg liker at Wesley Sneijder, Hamit Altintop og Didier Drogba skal gjøre Galatasaray til et slagkraftig Champions League-lag, og løfte tyrkisk fotball opp og frem. Jeg synes det er kult at storlagene nå frykter trusselen fra Zlatan Ibrahimovic og Javier Pastore. At Hulk og Zenit kan slå ut Europa-cup-laget Liverpool. Jeg synes det er kult at Manchester City kan snyte storebror for tittelen på overtid med en signering til 300 millioner kroner. 

Jeg gruer meg til Financial Fair Play. 

Disse kampene bør du se i dag


Foto: Olly Greenwood / AFP scanpix

Av Christian Paulsen

Premier League: Liverpool - Tottenham. TV2 PL1/ Sumo. 17.00

Rundens PL-godbit. Det er vanskelig å forutse hvordan denne matchen vil ende. Liverpool har endelig funnet scoringsformen og spiller en meget underholdene fotball om dagen. Gareth Bale og Tottenham imponerer uke etter uke og befinner seg nå på 3.plass med to poeng ned til Chelsea. Et sannsynlig scenario vil være en kamp der Liverpool har mye ballinnehav mens Tottenham er livsfarlige i sine kontringer med raske Lennon og Bale i hovedrollene. For Liverpool er det viktig å fortsette trenden de endelig har klart å sette, nemlig å kapitalisere på sine mange målsjanser. Tottenham på sin side må være aggressive og ikke la Liverpool styre for mye. Liverpools effektivitet og Tottenhams kontringsspill vil være de to faktorene som avgjør denne kampen.

 

FA-cup: Manchester United - Chelsea. TV2 Sport Xtra / Sumo. 17.30

Manchester United jakter på 'The Double' ettersom vi antar at serien er i boks for de røde djevlene. Dette er også en kamp mellom to gamle kamphaner som igjen står på hver sin banehaldel, nemlig Sir Alex Ferguson og den gamle Liverpool-sjefen Rafael Benitez. En seier vil for begge trenerne smake ekstra godt med tanke på historien mellom de to. Benitez og Chelsea har vært særdeles ustabile og Manchester United vil derfor kunne kalles favoritter i dette oppgjøret. Det skal bli spennende å se hvem som går seierende videre til semifinalene i FA-cupen.

 

Serie A: Lazio - Fiorentina. Canal 9 / Csports

Lazio ligger på 5.plass i Serie A. To poeng ned og på plassen bak finner vi dagens motstandere Fiorentina. Med seier her vil altså Lazio rykke noe ifra, mens Fiorentina vil kunne passere hovedstadsklubben med seier. Fiorentina spiller en flott fotball og har tatt seg voldsomt opp denne sesongen. De er virkelig et lag vi anbefaler dere å ta en titt på, benytt gjerne nettopp denne kampen til det. 

 

 

Er dette greit, Sir Alex?

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Sir Alex Ferguson skal ha blitt rasende etter at Independent og andre aviser skrev om at Wayne Rooney er ferdig i Manchester United. Spissen, som til manges forundring ikke fikk starte mot Real Madrid, skal være til salgs for så lite som £20m. Etter at artiklene ble publisert, bestemte Ferguson seg for å stenge ute blant andre Independent fra Uniteds pressekonferanse. Er det greit å nekte pressen adgang fordi man skriver rykter om spillere og klubb? Independent

For tretten år siden var Paul Clement gymlærer i den engelske byen Sutton. På fritiden trente han barn i Chelseas breddeavdeling. Han hadde heller ingen tidligere spillerkarriere. På onsdag denne uken satt han ved siden av Carlo Ancelotti på trenerbenken på Parc des Princes, som assistenttrener i Paris Saint-Germain. Les den utrolige historien. The Guardian

Med bare ti kamper igjen av sesongen, begynner det å spisse seg til i kampen mot nedrykk fra Premier League. Hvem klarer seg, og hvem må ta den tungen veien ned? Klarer Queens Park Rangers å snu sesongen på hodet og vinne nok kamper til at de holder seg? The Guardian 

Da Paris Saint-Germain slo ut Valencia av Champions League på onsdag, ble Carlo Ancelotti den andre treneren i historien som har kvalifisert seg til kvartfinalene med fire forskjellige lag; Juventus, Milan, Chelsea og PSG. Den andre er José Mourinho. The Special One har gjort det med Porto, Chelsea, Inter og Real Madrid. De har vunnet Champions League like mange ganger; Ancelotti vant to ganger med Milan, og Mourinho vant én gang hver med Porto og Inter. Gazzetta Dello Sport

Redknapp: - Jeg har ikke peiling på økonomien

Harry Redknapp og Queens Park Rangers er i en smått delikat situasjon - lønningene er totalt ute av kontroll og totalt ute av sammenheng med resten klubbens økonomi. I tillegg står QPR i fare for å rykke ned.  Nå hevder manager Redknapp at han ikke har oversikt over klubbens økonomi. Betryggende. Vi ønsker QPRs revisor lykke til. Se de sjokkerende uttalelsene i videoen under.

 

Disse kampene bør du se i dag

Av Christian Paulsen


Foto: Tiziana Fabi / AFP scanpix

 

FA-cup: Manchester City - Barnsley. TV 2 Sport Xtra / Sumo. 13.45

Det er klart for kvartfinaler i FA-cupen og Barnsley står ovenfor en vanskelig oppgave med bortekamp mot regjerende Premier League-mester Manchester City. I år går nok PL-trofeet over til den andre siden av Manchester og kanskje vil City derfor prioritere en cup som denne. Blir vi servert en cupbombe, eller vil de lyseblå overkjøre askeladden?

 

La Liga: Barcelona - Deportivo La Coruna. C More Fotball. 20.00

Barcelona har slitt voldsomt den siste tiden og mange roper nå at en epoke er i ferd med å ta slutt. Katalanerne leder fortsatt serien elleve poeng foran Atletico Madrid, og mot Deportivo får de sjansen til å slå tilbake. Deportivo ligger nederst i Primera Division med bare 17 poeng. 56 mål har de sluppet inn denne sesongen, flest i Spania. Her kan virkelig Barcelona bygge selvtillit før returmøtet med AC Milan kommende uke.

 

Serie A: Udinese - Roma. Canal 9 / Csports 20.45

Antonio Di Natales Udinese tar i mot Francesco Totti og resten av gladiatorene fra hovedstaden lørdag kveld. Forrige helg scoret Totti målet som gjorde at han tangerte Gunnar Nordahls 225 mål i Serie A. Totti er nå den nest mestscorende spilleren i italiensk ligasystem. Han har storspilt denne sesongen, og det er en pur glede å se han spille fotball. Nyt denne godbiten.


Bundesliga: Schalke 04 - Borussia Dortmund. Eurosport 2/ Eurosportplayer.15.30

Dortmund tok seg greit videre i Champions League og er klare for kvartfinale. I hjemlig serie har man gitt opp gullet for lenge siden, det havner i Munchen. Dortmund ligger på andre plass, ett poeng foran Leverkusen. Schalke jakter Champions League-spill fra sin 6.plass på tabellen. Dette er en kamp begge lag bør vinne.

 

 

 

Hvem vinner ordkrigen?

 

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Av Øyvind Garnes Loftheim


Rafa Benitez og Sir Alex Ferguson. Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Til helgen er det kvartfinale i FA-cupen mellom Manchester United og Chelsea. Og nesten enda mer interessant; ny ordkrig mellom Sir Alex Ferguson og Rafa Benitez. Det er vanskelig å komme unna det faktum at Sir Alex har tvinnet Benitez rundt fingeren hva psykologisk spill gjelder. Begge to har sitt å stri med; Benitez overgår glatt sin landsmann Fernando Torres hva dårlige prestasjoner på jobben angår. Ferguson, på sin side, må roe ned ryktene om at Wayne Rooney er på vei bort, og, let's face it; det trengs mer enn en sint pressekonferanse for å overbevise oss om det motsatte. The Guardian

Selv med dagens teknologi og medisinske ekspertise, er det mye skader i internasjonal toppfotball. Også alvorlige skader. Slikt koster penger. Forestill deg at en spiller verdt 100 millioner kroner, og som har en 4-årskontrakt verdt 20 millioner kroner i året i lønn er ute for en sesong. Om man ser bort i fra kostnader knyttet til skadene, vil spilleren koste klubben 25+20= 45 millioner kroner i avskrivning av overgangssum + lønn. Her er en oversikt over de alvorlige skadene i de store ligaene. Bleacher report 

Hva skjer i Inter? Etter torsdagens 0-3 tap for Tottenham er det klart at ikke alt er som det skal være. Selv om president Massimo Moratti har gjort det klart at klubben vil satse på den tidligere Primavera-treneren, er det ikke til å stikke under en stol at resultatene er for dårlig. Klubben totalte lønnsbudsjett er ekstremt stort etter feilslått overgangspolitikk de siste årene, og selv om man prøver å satse på yngre spillere, er det fremdeles mye å kutte. Nå ligger klubben på en fjerdeplass i Serie A; en plass som IKKE gir Champions League-spill neste sesong. Football Italia

Forrige måned vedtok Premier League-klubbene nye økonomiske regler. De maksimale tapene hver klubb kan pådra seg over tre år er satt til £105m, og klubber som har lønnsutgifter over £52m vil bare kunne øke utgiftene med £4m per år de neste tre sesongene. En klubbeier som overraskende nok er i mot det, er Southamptons Nicola Cortese. Klubben, som er nyopprykket denne sesongen, presenterte i dag et overskudd på £0.9m for de siste seks månedene av 2012. Southampton er innenfor reglene, men Cortese mener at hver klubb selv må få bestemme hvor mye penger de vil bruke. Hva synes du? Independent

I anledning kvinnedagen: Serie A-klubben som ville signere kvinnelige fotballspillere

Av Øyvind Garnes Loftheim


Hanna Ljungberg (nummer to fra høyre). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I dag, den 8. mars, er det som kjent kvinnedagen. I den anledning ønsker vi i Fus i alt å fortelle historien om da Serie A-klubben Perugia i Italia prøvde å signere to kvinnelige fotballspillere.

Perugias president mellom 1991 og 2004 var Luciano Gaucci. Som mange andre italienske klubbpresidenter, tøyde han strikken rimelig greit hva uttrykket "karismatisk" gjelder.  

For i 2003 prøvde Gaucci å signere to kvinnelige fotballspillere: Svenske Hanna Ljungberg og tyske Birgit Prinz. 

Klubbpresidenten skal ha uttalt at "de er blant de beste (kvinnelige) spillerne i verden, noe som gjør dem god nok til å spille i Serie A", og nektet for at det hele var et PR-stunt.

"Vi har unge spillere i Serie A, så jeg ser ikke hvorfor det ikke skal være lov for kvinner. Vi er i 2003. Menn går på diskotek og er nakne på stranden. Jeg kan ikke se hvorfor spillerne skulle ha et problem med å ha en kvinne på laget", sa Gaucci også. 

Luciano Gaucci prøvde ikke bare å signere to kvinner. Han signerte også Muammar Gaddafis sønn (ingen sammenligning forøvrig!) - Saadi Gaddafi. 

I tillegg signerte Gaucci sør-koreaneren Jung-Hwan Ahn. Ahn var så (u)heldig at han scoret målet som sendte Italia ut av VM 2002 i Sør-Korea / Japan. Gaucci ble så forbannet at han sparket koreaneren ut av klubben. 

Det skal sies at hverken Ljungberg eller Prinz ble Perguia-spillere. Prosjektet ble avblåst, og man skal jo ikke se bort ifra at FIFA ville ha grepet inn om kontraktene ble signert. Serie A hadde ingen regler på den tiden som spesifikt forbød kvinner å spille i ligaen. 

 

Kilder: 

http://www.thefreelibrary.com/Football%3A+Swedes+are+set+to+be+first+Serie+A+female.-a0109424051

http://en.wikipedia.org/wiki/A.C._Perugia_Calcio#Perugia_Calcio

Dette er Tottenhams spissalternativer


Foto: Jon Super / AP scanpix

Av Christian Paulsen

Tottenham har tatt store steg med André Villas-Boas. De siste årene har klubben vært å regne med i toppen av Premier League, men i år virker Tottenham virkelig giftige, mye takket være sin superkant Gareth Bale. Med 16 mål og en tredjeplass bak Suarez og van Persie på toppscorerlista har han imponert en hel fotballverden fra sin venstre flanke.

Spurs ligger på 3.plass og er på stø kurs mot Champions League-spill neste sesong. United har van Persie, Liverpool har Suarez, Chelsea har Ba (og Torres), mens City har en hel armé av angrepsspillere. Tottenham har klart seg gjennom sesongen mesterlig, selv uten slike målgarantister. Men Villas-Boas gutter kan ikke forvente at Bale har samme scoringsrate år etter år, og det må komme inn en spiss eller to av kvalitet til sommeren. Så nå er spørsmålet - hvem?

Defoe og Adebayor er gode, hvertfall førstnevnte. Jeg har nok sett en og annen Tottenham-fan frustrert spamme facebook-feeden min med ønsker for Adebayor som ikke bør gjengis her. I all hovedsak, her er det rom for forbedring. Et potensiale Tottenham bør utnytte for å ta det siste steget opp til eliten.

Publikummet på White Hart Lane trenger en spiss som kan være med å kjempe om toppscorer-tittelen neste år. De spissene har vi ikke for mange av, og når de først jaktes, så jaktes de av mange klubber. Så hvem kan Tottenham satse på i sommerens overgangsvindu? Her er noen av alternativene Tottenham kan vudere.

Den første og kanskje mest sannsynlige er Leandro Damiao. Spissen imponerte under OL i London, og var nære en overgang i fjor, uenigheter om sum og trøbbel rundt eierskapet stoppet dette fra å skje. Kanskje vil Villas-Boas gjøre et nytt forsøk til sommeren.


Denne feiringen har vi sett på WHL før, vil denne mannen dukke opp til sommeren?
Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Hulk og Falcao er begge spillere som Villas-Boas har et nært forhold til. De to bøttet inn mål da portugiseren ledet Porto til suksess før han tok turen over til England, Premier League og et mislykket opphold i Chelsea. Som sjef på Stamford Bridge ble de to stadig linket til klubben, men det spørs om noen overgang til Tottenham er sannsynlig for noen av disse. Hulk gikk til Zenit og med det også en diiiiger lønningspose - det er en av grunnene til at Hulk neppe blir å se på White Hart Lane. Falcao er nok heller ingen sannsynlig overgang. Spissen mange mener er verdens tredje beste målscorer bak Messi og Ronaldo blir jaktet av klubber som har mer å tilby enn våre venner fra London. Disse to avskriver vi med døren på gløtt. Vi skal ikke glemme at de har et godt forhold til manageren.

Da Hulk og Falcao pakket sakene sine og dro fra Porto sørget klubben for å hente inn nok en storscorer. Jackson Martinez har notert seg for 30 scoringer på 32 kamper for portugiserne. I ligaen har det blitt 20 mål på 22 kamper. Martinez kan være aktuell for mange store klubber denne sommeren, og kanskje kan Villas-Boas forhold til Porto være det som kreves for at Tottenham skal klare å lokke Martinez til klubben.


Jackson Martinez. Foto: Paulo Duarte / AP scanpix

Vi kan også være kreative her. Real Madrid vil trolig gjøre et forsøk på å hente Tottenhams juvel Gareth Bale denne sommeren. Spurs vil naturligvis gjøre alt det de kan for å beholde sin stjerne, men kanskje finnes det en løsning som alle parter kan si seg fornøyde med. Om Bale setter seg på et fly til Madrid, og f.eks Higuain setter seg på et fly til London, og samtidig har med seg en veske fylt med 20-25 millioner av dronningens valuta. Er det et alternativ? Med disse pengene kan Tottenham hente Moutinho som de har siklet etter lenge, eller nok en spiss som kan danne par med argentineren.

Kan dette være en avtale Spurs er fornøyde med? Hva mener dere?

Går Gareth Bale til Real Madrid?

Av Øyvind Garnes Loftheim

Hver fredag vil Fus i alt gi deg en vurdering av de beste/verste overgangsryktene som har vært i media i uken som har gått. Fyll på kaffi, len deg tilbake i kontorstolen, og nyt. Det er snart helg!


Foto: Kirsty Wigglesworth / AP scanpix 

Gareth Bale fra Tottenham til Real Madrid (Sunday people).

Gareth Bale har imponert hele verden med sin ekstremt gode form den siste tiden. Han har lenge vært god, men aldri så god som han er nå. 

Det er nok mange klubber som er interesserte i Bale, og vi kan neppe utelukke (realistisk) interesse fra de to Manchester-klubbene, i tillegg til Chelsea. I tillegg ryktes det at Bayern München står klare kredittkortet i sommer. Også var det Real Madrid og Barcelona da. Sannsynligvis ligger også Paris Saint-Germain og lurer i kulissene, men det er vel heller usannsynlig at Bale velger bort nyttårsbanketten til fordel for grendadansen, til tross for at sannsynligheten for scoring nok er høyere i sistnevnte. Vi stopper der.

Mye av Tottenhams spill er bygget opp rundt Gareth Bale. Det blir det ikke i Real Madrid, i alle fall ikke så lenge denne Cristiano Ronaldo befinner seg i klubben. Sannsynligvis vil Bale få den venstre kantrollen, som i disse dager innehas av Angel Di Maria / Kaka. Det er med andre ord rom for forbedring i denne posisjonen for Real Madrid, men han vil sannsynligvis måtte ligge noe mer ut mot kanten enn han gjør i dagens Tottenham. 

Prisen er det litt vanskelig å spekulere i, men jeg antar at den vil ligge på £40m; altså ca. 350 millioner kroner. Tottenham trenger penger for å forsterke andre lagdeler (spiss(er), + Joao Moutinho på midtbanen), og Daniel Levy er pragmatisk nok til å se på hva man får inn for en spiller som garantert har ambisjoner om å vinne Champions League, og dermed nok kommer til å forlate klubben innen få år uansett. Husk at nasjonaliteten til Bale gjør at Champions League i praksis er det største han kan vinne som spiller. 

Lønnen bør heller ikke være noe problem for Real Madrid. Dessuten vil Bale kunne gjøre at man kan selge Fabio Coentrao, som etter gjentatte fylleepisoder virker å være i unåde hos José Mourinho (nå spiller han vel fordi Marcelo er skadet). Gareth Bale kan også benkle venstrebacken når det trengs, og det er en meget stor fordel. 

Det Gareth Bale gir Real Madrid-angrepet er det mest spennende rundt hele denne situasjonen. Han gir laget økt kontringsstyrke, og han gir dem ekstremt tempo og power i angrepet. Dette i motsetning til Angel Di Maria, som er en mer typisk dribleving, og som ikke har overbevist 100 prosent i den hvite trøyen. Bale har power og fart til å bryte seg igjennom forsvar som ligger lavt, og akkurat det kan være nok til å gi Real Madrid den uforutsigbarheten de trenger i angrep til å slå defensive lag, også på en dårlig dag. 

Sannsynlighet: 7/10.


Aaron Lennon fra Tottenham til Inter (Metro)

Dette er sannsynligvis det dårligste ryktet så langt i år. Tottenham jager Champions League-fotball, og befinner seg i øyeblikket på tredjeplass i Premier League. Inter ligger på fjerdeplass i Serie A, og er i elendig form. Fjerdeplassen i Serie A får ikke spille Champions League den påfølgende sesongen. Akkurat nå er nok sannsynligheten større for at Tottenham kvalifiserer seg enn at Inter gjør det. 

I Tottenham får Aaron Lennon spille fast, noe som er viktig for en spiller med landslagsambisjoner  ALLE spillere som liker fotball. Engelskmenn i Italia finner man ikke akkurat en haug av; sistemann var David Beckham, som var mer et PR-stunt enn et virkelig bidrag på banen (det skal dog sies at han faktisk var en sportslig suksess første gangen). 

Inter har kuttet stort i spillerstallen de siste årene på grunn av Financial Fair Play (og den generelle økonomiske situasjonen i Italia). Man jo tenke at en engelsk landslagsspiller ikke akkurat er positivt for Inters allerede overlessede lønnsbudsjett. 

I Tottenham får Lennon være med på et spennende prosjekt i regi av Daniel Levy og André Villas-Boas - i Inter sitter Stramaccioni utrygt. 

Beklager, men denne overgangen skjer ikke. 

Sannsynlighet: 1/10

 

Edin Dzeko fra Manchester City til Borussia Dortmund

Borussia Dortmund har bekreftet at den polske stjernespissen Robert Lewandowski drar etter denne- eller neste sesong. Bayern München skal være stoppestedet. I Manchester City sitter Edin Dzeko stort sett og varmer benken. Den tidligere Wolfsburg-storscoreren trenger spilletid, og det er noe han kan få i Dortmund.

Edin Dzeko, som bare delvis har fått det til i Manchester City, har alt som trengs for å være en verdensklassespiss. Han har fart, styrke, spenst, høyde, fysikk, teknikk og smartness, og han kan avslutte med begge bein. I Wolfsburg scorte han både i og utenfor boksen, med begge bein og på hodet. 

Det eneste som står i veien for en slik overgang, er Dzekos lønn. Bosnieren tjener meget godt i Manchester City, som alle andre der. Borussia Dortmund, som stort sett satser på unge, fremadstormende spillere, har et strengt lønnsregime som følge av nesten-konkursen for ikke så mange år siden.

Her er noen tweets fra i går, fra den annerkjente The Guardian-skribenten Raphael Hoenigstein. 

Sannsynlighet: 9/10

 

Hva tror DU om disse overgangsryktene? Hvor sannsynlige er de?

Gjett hvilken statistikk han topper

Av Øyvind Garnes Loftheim


Steven Gerrard. Foto: Darren Staples / Reuters scanpix

Det har vært mye snakk om at Steven Gerrard ikke passer inn i Liverpools- og Brendan Rodgers kortpasningsspill, men statistikker vil ha det annerledes. Det er ingenting som ødelegger en god diskusjon som statistikk, sies det, og dette er selvsagt intet unntak. 

For se på dette: Assistkongen hittil i Premier League 2012/13 er ingen andre enn Liverpool-legenden Steven Gerrard!

Premier Leagues offisielle nettsider melder at Steven Gerrard har 13 assists, noe som putter han på førsteplass sammen med Carlos Tevez. På plassene bak er Eden Hazard, Juan Mata, Robin van Persie og Theo Walcott, med 12 assists hver.

Andre nettsteder, som altomfotball.no, ESPN og LiverpoolFC.com melder at Gerrard har 9 assists, og på deres lister ligger han på topp sammen med Theo Walcott, Lukas Podolski, Juan Mata og Wayne Rooney.

Det er uansett imponerende av den, dessverre, aldrende midtbanespilleren. Det viser at gode spillere klarer å tilpasse seg enhver spillestil. Rett og slett imponerende.

 

Kilder:

http://www.altomfotball.no/element.do?cmd=tournamentStatistics&tournamentId=230&useFullUrl=false

http://www.premierleague.com/en-gb/players/index.html?paramSearchType=BY_STAT&paramSeason=2012-2013

http://www.liverpoolfc.com/team/player-stats/11618/Gerrard

http://espnfc.com/stats/assists?league=eng.1&cc=5739

Hvorfor så feige, UEFA?

Av Øyvind Garnes Loftheim


Ironisk applaus. Foto: Phil Noble / Reuters scanpix

UEFA kommer ikke til å straffe Rio Ferdinand etter at han klappet ironisk mot dommer Cuneyt Cakir etter tirsdagens oppgjør mellom Manchester United og Real Madrid. Ifølge en uttalelse fra UEFA kommer man ikke til å følge opp saken mot forsvarsspilleren, men man kommer til å vurdere sanksjoner mot Manchester United som følge av Nanis røde kort, samt at klubben ikke oppfylte medie-kravene fra UEFA. Dette ifølge Telegraph.

 

Det har vært stor uenighet rundt avgjørelsen om å vise ut Nani. Det er dog liten tvil om at det røke kortet snudde kampen på hodet, til fordel for Madrid-laget. 

 

I lys av det som skjedde med svenske Anders Frisk, som la opp som følge av drapstrusler, er det overraskende at ikke UEFA tar grep mot Ferdinand. Man kan forstå at man i kampens hete gjør dumme valg, men med denne feigheten virker det som at UEFA ikke står bak Cakirs avgjørelse. Dommerne har en tøff nok fra før, og bør få den beskyttelsen de trenger fra forbundet. Vi kan ikke utvikle en kultur der spillerne skal få rakke ned på dommernes integritet i beste sendetid. Didier Drogba fikk straff etter hetsen mot Henning Øvrebø. Straff burde også Ferdinand fått. 

Hvordan Mourinho vant den taktiske kampen mot Sir Alex

 

Av Christian Paulsen

 

Sesongens største fotballkamp hittil har utvilsomt vært åttendelsfinalen i Champions League mellom Manchester United og Real Madrid. En kamp mellom superstjerner på banen, men ikke minst også et oppgjør mellom to av de mest respekterte trenerne fotball kan tilby. Barney Ronay har skrevet en blogg om hvordan Mourinho snøt Sir Alex for den taktiske triumfen. Les den på The Guardian.


Foto: Phil Noble / Reuters scanpix

På mandag meldte Premier League på sine hjemmesider at det er inngått en avtale med Opta om at selskapet fra neste sesong er ligaens offisielle statistikkleverandør. Avtalen strekker seg over tre sesonger og starter altså opp i august 2013. Du kan lese mer om dette på hjemmesidene til Premier League.

Hva som vil skje med QPR dersom de ikke klarer å redde plassen i Premier League er høyst uvisst. Med de siste års storforbruk er klubben nærmest avhengig av Premier League-spill også neste sesong. Owen Gibson har skrevet en artikkel om lagets økonomiske situasjon i The Guardian.


Foto: Stefan Wermuth / Reuters scanpix

Er du som meg, en av de som føler et tungt savn når Premier League tar seg sommerferie? Vel, for sjette gang arrangeres Barclays Asia Trophy, denne gang i Hong Kong i juli. Fra PL kommer regjerende ligamester (enn så lenge) Manchester City, Tottenham og Sunderland. Premier League.

André Villas-Boas og José Mourinho har mange fellestrekk. Begge er de portugisere, begge har ledet både Porto og Chelsea, og begge er anerkjent som noen av de beste i sitt fag. Hva er det de gjør som fører til suksess? James Horncastle har sammenlignet treningsmetodene som de to bruker. Dette kan du lese om på Thescore.com.

 

 

Er dette den nye spissen din, Wenger?

Av Øyvind Garnes Loftheim

Hver torsdag vil Fus i alt presentere en spiller du bør se ekstra opp for i ukene som kommer. Vi ser på spillere som har stort potensial og/eller er i bra form. Har du tips til spillere? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com


Foto: Alexander Joe / AFP scanpix

Ukens spiller: Wilfried Bony

De fleste afrikanere som drar til Europa for å prøve lykken på fotballbanen, hører vi nok dessverre ikke noe om. Historiene er mange, og de er triste. Heldigvis finnes det også noen av de historiene som ender godt. Det var nok vanskelig å spå utgangen på denne historien for Sparta Praha da de i 2008 hentet den 19 år gamle Wilfried Bony på lån - til B-laget. Ivorianeren ble også sittende på benken en stund. 

Bony er født og oppvokst i den tidligere hovedstaden Abidjan i Elfenbenskysten. Drømmen han hadde delte han med mange: Å få spille fotball sammen med Didier Drogba; landets store helt. Han fikk nesten spille mot ham da han var nære en kontrakt med Liverpool. Dessverre overbeviste ikke Bony på prøvespillet.

Den første tiden i Praha ble selvfølgelig tung. Kulturkrasjet var stort. Heldigvis lærte ambisiøse Wilfried seg tsjekkisk. Og ski-kunsten. Mange steder i Europa har de enda ikke tatt til seg lærdommen til José Mourinho - mange steder er det fremdeles vanlig å gjøre unna kondisjonstreningen med lange skiturer. Så også for Sparta Praha.  

Sesongen 2008/09 fikk han sin første kamp, og etter tre måneder til fikk han også sitt første liga-mål for klubben. Han endte med 22 mål på 59 kamper. 30. januar 2011 tok han nemlig turen til Nederland, Eresdevise og Vitesse. Det er der han virkelig har blitt en øyeåpner. 2011/12-sesongen klarte han 12 mål. Denne sesongen har han allerede scoret 23 mål, og troner alene på toppen av toppscorerlisten. 

På landslaget har han scoret fem mål på 17 kamper, blant annet ett mot Angola i afrikamesterskapet. 

UEFA.com beskriver Wilfried Bony slik: Hurtig, høy, kraftfull og prisgitt med en god touch på ballen. 

Både Manchester United, Arsenal, Newcastle og Chelsea har blitt linket til Bony den siste tiden. Det var også sterke rykter om at Bony var klar for Newcastle i januar, men overgangen ble ingenting av. Det er stor sannsynlighet for at Wilfried Bony blir hentet til en av de store ligaene allerede i sommer. Med dette målsnittet og denne spillestilen vil han passe perfekt inn i Premier League, og en budkrig mellom Arsène Wenger og Alan Pardew er neppe usannsynlig. 

 

Hva tror du? Er dette en spiller Wenger bør hente til Arsenal, eller bør man hente inn en spiss man VET kan levere i Premier League?

 

Kilder:

http://bleacherreport.com/articles/1483565-arsenal-transfers-why-wilfried-bony-could-be-a-realistic-january-target

http://en.wikipedia.org/wiki/Wilfried_Bony

http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1570908.html

 

Kan tape 200 millioner på utvsiningen


Dyr takling. Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Da Nani ble utvist, feilaktig eller ikke, mot Real Madrid i går, raknet Manchester United. Engelskmennene mistet sin sammenlagtledelse, og det var de kongelige fra Madrid som gikk videre til neste runde. Ifølge Manchester Evening News vil Sir Alex Fergusons menn bare tjene £34m på årets Champions League-deltagelse, i motsetning til de £56m de kunne forventet dersom de hadde gått hele veien til finalen. 

Disse tallene er basert på UEFAs fordeling av prispengene. Klubbene får penger for å delta, for antall kamper de spiller, og et beløp basert på resultat i hver enkelt kamp. Mye penger blir også utdelt til klubbene basert på medieinntektene UEFA får i klubbens hjemland. Den siste inntektsposten fungerer slik at førsteplassen får mer enn andreplassen, osv.

Ifølge den Manchester-baserte lokalavisen kan Manchester City og Chelsea belage seg på henholdsvis £27.8m og £29.4m fra UEFA. Arsenal, om de ryker ut mot Bayern München, kan sikte seg inn på 29.7m. 

Ifølge Manchester Evening News har analyseekseperter kommet frem til at klubben som vinner Champions League selv kan matche utbetalingen fra UEFA, i form av billettinntekter og salg av supporterutstyr, i tillegg til økte sponsorinntekter og økt markedsverdi. 

Var dette så lurt da, Rio?


Foto: Phil Noble / Reuters scanpix

 

Av Christian Paulsen

 

Rio Ferdinand var som de fleste United-sympatisører ganske så opprørt etter kampslutt i går. Dette markerte han nokså tydelig ved å sarkastisk applaudere den tyrkiske dommeren Cuneyt Cakir opp i ansiktet. Dette kan føre til sanksjoner fra UEFA, skriver The Guardian.

 

Borussia Dortmund-trener Jürgen Klopp var strålende fornøyd etter 3-0 seieren over Shaktar Donetsk i går. Sammenlagt vant tyskerne 5-2 og er nå klare for sin første kvartfinale i Champions League på femten år ifølge The Guardian.

 

Kommende mandag er det ett år siden André Villas-Boas ble sparket som Chelsea-manager. Mye har skjedd siden den tid og hevnen har foreløpig vært søt for portugiseren som har ledet Tottenham til en tredjeplass i PL så langt i sesongen - plassen foran sin gamle arbeidsgiver. Laura Williamson har tatt en titt på hvordan året som sjef for Tottenham har utartet seg. Daily Mail.


Foto: Glyn Kirk / AFP scanpix

Tilbake til Champions League igjen. Celtic står i kveld ovenfor en nærmest umulig oppgave i Torino. Etter å ha tapt 0-3 hjemme for Juventus kan Celtic kun håpe på et mirakel eller fire for at det skal bli skotsk jubel. Lennon ønsker at laget skal presse ut hver lille dråpe av innsats i kveldens oppgjør mot de italienske serielederne. Ryker vi ikveld, skal vi ryke med stil sier manageren ifølge The Guardian.

 

Planetens mest omtalte tyrker de siste 24 timene er dommer Cuneyt Cakir. Mange mener at han snudde kampen for Real Madrid og det røde kortet blir diskutert på nettsteder og i aviser over hele verden. Dette var ikke første gang tyrkeren viste ut spillere fra Premier League i viktige kamper. I artikkelen du snart klikker deg inn på vil du kunne se fem andre episoder der Cuneyt Cakir har vært i fokus. The Telegraph.

Benking ikke synonymt med salg

 

Av Christian Paulsen

I dag argumenterer Mark Ogden i The Telegraph (og mange andre) for at Wayne Rooneys karriere som Manchester United-spiller går mot slutten. Han legger til grunn benkingen i gårsdagens storkamp mot Real Madrid. Ogden skriver at Fergusons melding var klar og han tror et sommersalg av Rooney er sannsynlig.

Vel, et salg av Rooney til sommeren er ikke utenkelig, men jeg er ikke enig i at benkingen av Rooney i går er synonymt med salg. Sir Alex er ingen fersking, han valgte til kampen i går, det laget som han mente var mest slagkraftig og best passet den kampprofilen han forventet. Han forventet et angripende Real Madrid, det var tross alt de som måtte framover. Han sa det selv også; " Det er en av de situasjonene der vi må ta hensyn til Real Madrids kvaliteter...Kagawa sleit med å gjøre den defensive jobben i det første oppgjøret. Welbeck er den beste i vår tropp til den jobben, og derfor valgte jeg han". 


Foto: Jon Super / AP scanpix
 

Dessuten fungerte Fergusons kampplan perfekt. United tok ledelsen og vi vet jo alle hvordan en omdiskutert situasjon endret kampbildet totalt. Fergies kort blir som regel spilt på best mulig måte, hans plan om å frustrere Real fungerte lenge. Jeg tror han hadde planlagt å sende inn Rooney uavhengig av hvordan kampbildet utviklet seg. Jeg ser for meg to scenarioer:

1. Alt går etter planen. United tar ledelsen, noe som tvinger Madrid til å satse mer offensivt. Ballbesittelse og et høytstående Real etterlater rom å kontre i for de røde. Med hurtige spillere som Nani og Welbeck, og en klinisk avslutter i RvP vil dette naturligvis være en trussel gjennom hele kampen. Å sette inn Rooney med friske bein i andre omgang vil representere en ny trussel Mourinhos menn måtte tilpasset seg og tatt hensyn til.

2. Ting går ikke etter planen, Real scorer først. I denne situasjonen vil det være Real som befinner seg i førersetet og mål nummer to vil være svært kritisk for United. Begge lag reserverer seg mer og begge unngår å risikere for mye, men United må score. I et slikt scenario har Ferguson et ess i ermet med Wayne Rooney. En spiller som Uniteds nummer ti vil være en sterk gamechanger, det i mye større grad enn om det var omvendt og f.eks Welbeck satt på benken.


Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Jeg sier ikke at det er en umulighet at Rooney blir solgt til sommeren. Han vil da ha to år igjen av sin kontrakt, og med en akseptabel størrelse på budet (fra PSG?) kan Fergie fort vurdere det til at det beste for klubben er salg. Det jeg sier er at vi må ikke undervurdere Fergusons taktiske tilnærming til en kamp som i går, det kan like gjerne ha vært en plan. At Wayne Rooney ikke skal være god nok for Manchester United er hvertfall bare tøv. 

Hva tror du? Betyr gårsdagens benking at Rooneys United-dager går mot slutten?

Ukens FM13-spiller

 

Av Øyvind Garnes Loftheim

Hver onsdag vil vi presentere en spiller som du kan kjøpe til ditt FM13-lag, basert på tips fra våre lesere. Send derfor inn deres tips på mail til oss; fusialt.blogg@gmail.com . Bruk listen under som mal. Vi trenger tips som spillere i alle priskategorier, og på alle forskjellige nivå, land, ligaer og alder. Vi svarer ikke alle, men vi leser alle mailene vi får inn! 


Adryan. Foto: Alejandro Pagni / AFP scanpix

Navn på innsender: Henning

Navnet på spilleren: Adryan

Posisjon: Offensiv Midtbane (Fremskutt playmaker)

Alder: 17 (10.8.1994)

Hvilken klubb han ble kjøpt til: Everton FC

Hvilken klubb han ble kjøpt fra: Flamengo

Hvor mye han kostet (husk å oppgi valuta!): 8 millioner kroner (overgangsklausul) 

Hvilken sesong han ble kjøpt: Januar 2013

Hva denne spilleren er bra på: Teknikk, driblinger, pasninger, oversikt, avgjørelser og kreativitet

Hvordan du benytter deg av denne spilleren: Jeg spiller korte pasninger med et relativt lavt tempo, som også er noe Adryan er perfekt til. Strør med pasninger og får en del mål selv om han bruker mange sjanser.. Han er tross alt 17/18 år første sesong!

Noen setninger om hvorfor folk bør kjøpe denne spilleren: Han spiller med utrolige touch og pasninger, leser spillet bedre enn mange midtbanespillere i Premier League! Når man kjøper Adryan vil man ikke få arbeidstillatelse på første forsøk, men det er bare å protestere så kan han signere. Han har også relativt lav lønn og er en humørspreder i et relativt sterkt Everton-lag! Aksepterer også tilbud fra lag i litt mindre ligaer som f.eks Championship i England. 4 1/2 stjerner i potensiale (Ledende offensiv midtbanespiller i fremtiden).

---------------------------------------------------------------------

Fus i alt sier: Adryan, eller Adryan Oliveira Tavares, er en 169cm høy offensiv midtbanespiller fra Brasil. Han står per 25. februar med 23 kamper og to mål for Flamengo. I tillegg har han åtte mål på 14 kamper for U-17-landslaget, og tre kamper for U-20-landslaget. Har vært regnet som et stort talent lenge, og har ifølge Goal.com vært i samtaler med Manchester United.

 

- Tre av fem PL-spillere blakke etter endt karriere


Foto: Jonathan Nackstrand / AFP scanpix

Av Christian Paulsen

Med ukelønner som tilsvarer gode årslønner i Norge skulle man tro at fotballspillere er sikret for livet, og slik er det nok også for en del. Når spillerne legger opp går allikevel pengestrømmen kraftig ned, og mange sliter med å tilpasse seg et liv uten ukentlig formuepåfyll.

Independent skriver i dag at undersøkelser framlagt av XPro, en veldedighetsorganisasjon for tidligere fotballspillere, hevder at hele tre av fem Premier League-spillere, erklærer seg konkurs innen fem år har gått fra endt karriere.   

Det er ifølge samme artikkel ikke unikt for fotballen. I 2009 ble det rapportert at 78% av NFL-spillere enten erklærer seg konkurs, eller befinner seg i en økonomisk presset situasjon innen to år etter karrieren tar slutt. I NBA var 60% blakke innen fem år.

Årsakene er mange, spesielt blir skillsmisser, dårlige rådgivere og generell sløsing nevnt.

PFA-sjef Gordon Taylor mener tallene er noe overdrevet, men at det kan være snakk om at mellom 10-20% av spillerne blir blakke. Han oppfordrer unge spillere til å spare med tanke på en framtid der fotballskoene samler støv på hylla. "Det handler om sparing, om å være fornuftig, om å være forsiktig, og om ikke å forvente den samme livsstilen", sier Taylor ifølge Roscommon Herald.

 

 

Blir han den nye Chelsea-manageren?

Av Øyvind Garnes Loftheim


Til Chelsea? Foto: Carlo Hermann / AFP scanpix

Før Rafa Benitez er ute av portene på Stamford Bridge, er spekulasjonene selvfølgelig allerede i gang med hvem som blir erstatteren. Det er ikke enkelt; det er en jobb som tiltrekker seg så og si alle managerne med ambisjoner, selv de som har vært i klubben før (som vår venn José Mourinho). Roman Abramovich, som stort sett ansatte nevnte Mourinho og Villas-Boas på bakgrunn av flotte PowerPoint-presentasjoner (anbefaler å lese biografiene!), har enda noen måneder å bestemme seg på.

Alternativene er like mange som de er få; favoritten, Pep Guardiola, er allerede klar for Bayern München fra og med sommeren av. Bortsett fra Mourinho, og Jürgen Klopp som hevder at han blir værende i Borussia Dortmund, gjenstår det da kun managere for det man litt gjerrig kan kalle for andre rekke; Joachim Löw, Diego Simone, Fabio Capello, Luciano Spalletti; og Juventus-trener Antonio Conte. 

Ny stadion og solide spillerkjøp til siden; jobben Antonio Conte har gjort i Juventus har vært utmerket, og ligger nå an til sitt andre seriegull på rappen. Blir han Chelseas nye manager? Bruk gjerne kommentarfeltet til å fortelle oss hvem du tror blir Chelseas neste manager. 

Hør Antonio Conte fortelle om interessen i videoen nedenfor. 

90 prosent av omsetningen gikk til lønninger - rykket ned.

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Av Øyvind Garnes Loftheim


Xabi Alonso. Foto: Darren Staples / Reuters scanpix

Hvor mye koster et nedrykk fra Premier League? Det kan jeg ikke svare deg på. Men West Ham-eierne David Gold og David Sullivan betalte i fjor £16m hver for å dekke underskudd og spillerkjøp. I 2011-2012 var klubbens utgifter til spillerlønninger hele £41m, noe som tilsvarer 90 prosent av omsetningen. Galskap. Telegraph

Hvordan skal Manchester United slå Real Madrid? Det er problemstillingen Telepgrah-skribent Alan Smith tar opp i sitt nyeste innlegg i den engelske avisen. Han trekker spesielt frem viktigheten av å stoppe Xabi Alonsos rytme. Den tidligere Liverpool-helten, som klubben så idiotisk kvittet seg med, fremstår som Real Madrids metronom, ifølge Smith. Telegraph  Les også Daniel Taylors sak om omtrent samme tema. The Guardian 

I disse dager legger Premier League-klubbene ut sine resultatrapporter for 2011/2012-sesongen. Liverpools resultat, der de økte gjelden med ca. 200 millioner kroner, vekker oppsikt. Nå melder seniorkonsulent hos Deloitte, Adam Bull, at Liverpool er nødt til å få tilbake Champions League-fotball på Anfield, for at klubben skal skulle kunne tette det økonomiske gapet opp til de andre toppklubbene. Liverpool Echo 

Chelseas kast-og-bruk-prosjekt er snart ved veis ende. Nå er det snart ikke flere trenere å ta av! Tidligere England-trener Fabio Capello forteller at han ikke har blitt kontaktet av Chelsea angående trenerjobben på Stamford Bridge. Nå spiller ikke Capello den vakreste fotballen i verden, noe som Roman Abramovich nok ikke kommer til å like, men det er liten tvil om at enkelte Chelsea-spillere hadde hatt godt av en streng trener. Italieneren er, som alle trenerne Chelsea ønsker seg, sjef for det russiske landslaget. Det blir med andre ord ikke billig for Chelsea å løse han ut av kontrakten. Fortsettelse følger? Telegraph 

Norske utenlandsproffer

Fus i alt vil hver tirsdag gi deg en oversikt over hvordan det har gått med våre norske utenlandsproffer i runden som har blitt spilt. Det er bare spillere på denne listen som vil bli vurdert. Mangler vi noen? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com , eller skriv til oss i kommentarfeltet, så skal vi ta forslaget opp til vurdering.

 

Av Christian Paulsen

 

England:

Brede Hangeland (Fulham)  - Spilte hele kampen da Sunderland-Fulham endte uavgjort 2-2. Midtstopperen fikk gult kort etter 60 minutter.

Joshua King (Blackburn) - Var ikke i troppen da Blackburn tapte 2-3 mot Peterborough

Jonathan Parr (Crystal Palace) - Spilte ikke, men var i troppen da hans Crystal Palace vant 0-1 mot Derby.

Morten Gamst Pedersen (Blackburn) - Varmet benken gjennom samtlige 90 minutter i Blackburns 2-3 tap for Peterborough

John Arne Riise (Fulham) - Spilte hele kampen da Sunderland-Fulham endte uavgjort 2-2

Alexander Tettey (Norwich) - Var ikke i troppen da Manchester United slo Norwich 4-0

Vegard Forren (Southampton) - Var ikke i troppen da Southampton tapte 1-2 for QPR. Forren spilte reservelagskamp mot  Liverpool res. og scoret i sin debut, en kamp som endte 1-1.

Frankrike:

Daniel Braaten (Toulouse) - Ble byttet ut etter 73 minutter da Toulouse og Évian spilte uavgjort 0-0

Nederland:

Markus Henriksen (AZ Alkmaar) - Spilte hele kampen da Waalwijk vant 2-1 over AZ.

Harmeet Singh (Feyenoord) - Satt hele kampen på benken da Feyenoord slo NEC 0-3 på bortebane.

Portugal:

Liban Abdi (S.C. Olhanense) - Var ikke i troppen da Olhanense tapte 0-1 for Braga

Skottland:

Thomas Rogne (Celtic) - Spilte hele kampen da Motherwell slo Celtic 2-1

Spania:

Vadim Demidov (Celta Vigo) - Spilte hele kampen da Sevilla vant 4-1 over Celta Vigo

Tyskland:

Mohammed Abdellaoue (Hannover) - Scoret Hannovers mål i det 41.minutt i 3-1 tapet for Borussia Dortmund. Moa ble byttet ut etter 78.minutter


Moa jubler etter sin redusering mot Dortmund. Foto: Frank Augstein / Ap scanpix

Mathis Bolly (Fortuna Düsseldorf) - Kom inn fra benken i det 60.minutt da Düsseldorf spilte uavgjort 1-1 mot Mainz

Vegard Eggen Hedenstad (SC Freiburg) - Så hele kampen fra benkplass da Freiburg spilte uavgjort 1-1 borte mot Nürnberg

Flamur Kastrati (Erzgebirge Aue) - Ble byttet ut etter 82 minutter da Union Berlin slo Erzgebirge 3-0

Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach) - Spilte hele kampen da Mönchengladbach vant 0-1 borte mot Eintracht Frankfurt.


Nordtveit i duell med Hertha Berlins Raffael i 2011. Foto: Odd Andersen / AFP scanpix

Omar Elabdellaoui (Eintracht Braunschweig, utlånt fra Man City) - Ble byttet ut i det 61.minutt da Duisburg slo Eintracht Braunschweig 1-0. Elabdellaoui fikk også et av lagets syv gule kort

Per Ciljan Skjelbred (Hamburg) - Satt benket gjennom hele kampen da Hamburg spilte uavgjort 1-1 mot Greuther Fürth

Østerrike:

Valon Berisha (Red Bull Salzburg) - Spilte hele kampen da Salzburg vant 3-1 over Wiener Neustadt

Håvard Nielsen (Red Bull Salzburg) - Kom inn i det 81.minutt da Salzburg vant 3-1 over Wiener Neustadt

Danmark:

Mustafa Abdellaoue (FC København) - Var ikke i troppen da FCK slo Odense 2-3 borte

Atle Roar Håland (AGF Aarhus) - Var ikke i troppen da Esbjerg vant 2-1 oer AGF

Marcus Pedersen (Odense, utlånt fra Vitesse) - Spilte hele kampen da Odense tapte 2-3 hjemme mot FC København

Espen Ruud (Odense) - Spilte hele kampen da Odense tapte 2-3 hjemme mot FC København

Magnus Lekven (Esbjerg) - Ble byttet ut i det 90.minutt da Esbjerg vant 2-1 over AGF Aarhus

 Kilder:

www.altomfotball.no

www.bundesliga.com

www.fc-erzgebirge.de/

Styr unna denne mannen!Benket. Alex Oxlade Chamberlain. Foto: Glyn Kirk / AFP scanpix

 

Alex Oxlade-Chamberlain var lenge ansett som en av Arsenals aller mest spennende spillerkjøp, og etter gode forestillinger både hjemme og ute i Europa, forsvant ikke akkurat forventningene til engelskmannen. Fakta er dog at Oxlade-Chamberlain har null fantasy-poeng på de tre siste kampene (har ikke fått spilt i noen av dem). I kampen før det fikk han 67 minutter og tjente tre fantasy-poeng, mens han på de fire kampene før det igjen bare fikk 29 minutter og to poeng totalt.

Hva Arsène Wenger tenker vet ikke jeg, men det kan virke som at han begynner å miste litt troen på unggutten som kom fra Southampton. Nå brukte riktignok Theo Walcott også en del år på å komme skikkelig i gang, men ta min oppfordring og styr unna! Å satse på denne mannen er som å kaste penger ut av vinduet. På bilen din. Mens du kjører over Golden Gate Bridge.

Prisen på Alex Oxlade-Chamberlain er £6.9m. For samme pris får du Sunderlands Stephane Sessegnon. På de to siste kampene har den beninske landslagsspilleren hele 17 poeng, og ligger på solide 110 poeng totalt denne sesongen. Sunderland møter Queens Park Rangers til helgen, noe som sterkt kan bidra til at Sessegnon henter inn enda flere poeng. Et alternativt utfall er jo at Harry og guttene drar på en ny fylletur til Dubai; det fungerte jo som bare juling forrige runde mot Southampton.

Gjett hva Rooney gjør på fritiden

Manchester Uniteds Wayne Rooney og Real Madrids Ricardo Kaka er intervjuet før tirsdagens Champions League-oppgjør, og her avslører de to også sine hobbier utenfor fotballen. Du kan jo gjette tre ganger hva som er favorittaktiviteten deres...

 

Til Arsenal-fansen: Skjerp dere!

Av Øyvind Garnes Loftheim


Arsène Wenger og André Villas-Boas. Foto: Andrew Winning / Reuters scanpix

Det har vært utdelt mye kritikk i retning Arsène Wenger de siste årene, og kritikken tiltar for hvert eneste Arsenal-tap. Det er greit nok - managere er stort sett ferskvare, og supportere som kritiserer manageren eller ledelsen vil stort sett kun det beste for klubben. Men dette blir for dumt.

Måten Wenger har bygget opp Arsenal på, er nærmest helt unik. Sjelden (i nyere tid må man til Manchester eller Trondheim) har en enkelt person bidratt så mye til en klubbs utvikling som det franskmannen har gjort. Under Wengers ledelse har Arsenal fått et flunkende nytt treningsanlegg, satt sammen etter hans ønsker, og de har bygget en ny, supermoderne stadion. Nå kan ikke Wenger ta all æren for denne enorme oppgraderingen i infrastruktur, men det er heller usikkert om klubben ville ha investert like kraftig dersom resultatene ikke var som de har vært under Wengers ledelse.

Det er kun de "siste" årene, etter at Chelsea og Manchester City fikk altfor mye penger mellom hendene, at Arsenal har slitt. Og det kan vi skjønne. I Arsenal er det måtehold som gjelder. Pubeier-sønnen Wenger har guidet Gunners gjennom jungelen av fristelser, og står nå frem som det moderne eksempelet på Mor Theresa. 

De neste årene blir avgjørende for europeisk fotballs fremtid. UEFAs Financial Fair Play vil komme inn, og sannsynligvis renske ut alle de som ikke har kontroll på utgiftene. I et slikt perspektiv står Arsenal knallsterkt, og i stedet for å kutte kostnadene, vil de kunne satse på å utivde den kommersielle virksomheten i klubben og virkelig bli dominerende på lik linje med Bayern München og Real Madrid. 

I Arsène Wengers armer vil Arsenal kunne levere trygt og stabilt. Årene uten trofeer er allerede forbi - det kan man ikke gjøre noe med nå. Fremtiden er det eneste som gjelder. Og den ser fryktelig lys ut for Arsenal - om Wenger forblir ved roret. Om klubben kommer utenfor Wengers kontroll vil man fort ende opp med å ødelegge fundamentet han har bygget opp, med en tredagers lykkerus som følge av et og annet cupgull. Det er det ikke verdt. Fremtiden er alltid viktigst. 

Ta dette som en oppfordring - se dere selv i speilet. Wenger har gjort mer for Arsenal enn noen andre i klubbens historie. Han holder klubben konkurransedyktig i tøffe tider, og gjør jobben sin bedre enn noen andre ville gjort den i samme posisjon. Kutt ut maset og klagingen, sutring fører ingenting bra med seg. De fleste Arsenal-supportere koser seg med å kritisere Chelsea, men nå er dere ikke bedre selv. Langt ifra. 

 

Synes du Arsenal burde sparke Wenger? Er Arsenal-fansen utakknemlige? 

Fantasy Premier League - mandag 4.mars 2013

 

Fus i alt vil hver dag presentere en ny spiller du kan vurdere til ditt lag på Premier League-fantasy. Vi vil på forhånd frasi oss alt ansvaret rundt eventuelle poengtap og tapte veddemål; vi presenterer våre tips og vurderinger, men har på ingen måte en finger med i spillet når poengene deles ut. Lykke til!

Av Christian Paulsen

 

Dagens spiller:

Foto: Scott Heppell / AP scanpix


Frankrikes nyeste koloni heter Newcastle og samarbeidet har fungert ypperlig i en tid nå. I januar ble Moussa Sissoko kjøpt, og i dag er han vår anbefaling for Fantasy Premier League.

 Søndag er det de høyreiste fra Britannia som besøker St. James' Park og Newcastle. Kun tre poeng skiller de to lagene i det som er en klynge av lag rett over nedrykksstriden. Ingen av lagene i denne puljen bør føle seg helt trygge, og hvert eneste poeng må kjempes for.


Et av fjorårets overraskelseslag, Newcastle, startet årets sesong fryktelig, men har tatt seg noe opp den siste tiden. Laget står med like mange seire og tap på de siste seks kampene, tre av hver. Stoke på sin side har kun fire poeng på sine siste seks, og kan sies å befinne seg i en liten bølgedal for øyeblikket.

Det er vanskelig å forstå seg på Newcastle om dagen. Etter hjemmetap for Reading ventet seks poeng i de to påfølgende kampene mot henholdsvis Aston Villa og Chelsea. De har et toppnivå som flere lag i PL vil slite med, men stabiliteten uteblir foreløpig. Nysigneringene i januar har hjulpet noe.

 

Moussa Sissoko har tatt Premier League med et værfenomen mange vil kalle storm. Da Demba Ba leverte inn de hvite og sorte stripene for godt fryktet nok Newcastle-fansen at det kunne bli litt tynt på topp. Denne frykten har Sissoko lagt en demper på. Fra sin posisjon som en slags hengende spiss utgjør han en trussel både som måljeger selv, men også som tilrettelegger. På fem kamper står han med to assists og tre mål, alle de tre målene har kommet i hjemmekamper.

Stoke har ikke vært i stand til å plukke poeng i noen av sine siste tre bortekamper, jeg tror de vil slite med denne også. Newcastle har underprestert i år, men har til tider vist at de kan slå godt fra seg når ting stemmer.

Om denne anbefalingen lønner seg gjenstår å se, men jeg tror Sissoko vil fortsette å blomstre på hjemmebane og at Newcastle etter denne runden vil stå med 33 poeng, like mange som Stoke har før helgens kamp.

 

Kilde:

http://fantasy.premierleague.com/ 

Liverpool øker gjelden med 200 millioner

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

De siste regnskapene til Liverpool viser at Liverpools gjeld har økt fra ca. 600 millioner kroner til 800 millioner kroner. Tallene gjelder fra 1. august 2011 til 31. mai 2012. Rundt 85 millioner kroner skal ha gått til det som i regnskapet kalles "ekstraordinære kostnader"; mye av det antas å være oppsigelses-kompensasjon til Kenny Dalglish og Damien Comolli. Liverpool Echo

 

Stan Kroenke og Alisher Usmanow har begge gjort det klart at de ikke ønsker å selge sine respektive 66,83- og 29,96 prosent av aksjene i Arsenal Football Club. De to har lenge kjempet en innbitt kamp om aksjene, og forrige ble det stått stort opp at et selskap ville kjøpe klubben for en sum tilsvarende ca. 13 milliarder norske kroner. De potensielle investorene skal visstnok være villig til å spytte inn en betydelig pengesum til spillerkjøp. Telegraph

 

Ifølge Peter Cech må manageren som tar over etter Rafa Benitez være forberedt på at spillerne i Chelsea har mye makt, og at det ikke kommer til å endre seg. «Vi har hatt mye suksess på grunn av ærligheten og åpenheten alle har i garderoben». Jeg vil ønske vedkommende lykke til. Telegraph

 

«De åtte dagene som skulle definere Real Madrids sesong kan ende opp med å definere Barcelonas». Slik åpner Sid Lowe artikkelen der han også skriver at «det er fristende å konkludere med at Barcelona og Real Madrid har byttet plasser». The Guardian

 

 

Seks tanker om Tippeligaen

Av Øyvind Garnes Loftheim


Per Joar Hansen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

 • Dette blir den mest spennende Tippeliga-sesongen på lenge. Det er lenge siden så mange klubber har hatt virkelige ambisjoner om gull - og virkelig satset for å nå disse ambisjonene. Molde, Rosenborg og Strømsgodset er favorittene, men det ligger en haug av klubber bak som vil gjøre livet svært vanskelig for dem.

 

 •  Nøkkelen for å vinne seriegull i år er ikke bare å holde ut et maratonløp der man må motivere seg til å slå antatt svakere lag uke ut og uke inn. Med så mange jevnbyrdige lag vil vinneren i år være det laget som også kan hamle opp mot de antatt sterkeste lagene.

 

 • Per Joar Hansen har en stor jobb foran seg. Rosenborg har skuffet stort i treningskampene, og det eneste som er akseptabelt i Trondheim i år er seriegull. I tillegg vil alt Perry gjør annerledes enn Nils Arne Eggen ville gjort det, bli sett på som et tegn på at Rosenborg likevel ikke er på vei tilbake til røttene.

 

 • To lag rykker direkte ned, og lag nummer 14 må spille play off. Det blir utrolig jevnt. De fire svakeste lagene på papiret er nok (i tilfeldig rekkefølge) Hønefoss, Sandnes Ulf, Sarpsborg 08 og Sogndal, men det er alltid noen av de lagene man forventer lengre opp på tabellen som ikke leverer. Det blir derfor et hesterace for å unngå nedrykk.

 

 • Det er mange lag som vil bli skuffet i år. Basert på tidligere sesongers resultater, og spillerkjøp de siste overgangsvinduene, vil det i tillegg til de tre gullfavorittene bli et race der Vålerenga, Brann, Viking, Lillestrøm, Tromsø og Haugesund alle vil være med. Men det finnes bare tre plasser (+ cupfinaleseier) som gir Europa-cup, og mange lag vil dermed havne på plasser langt unna det de selv forventer før sesongen.

 

 • Det kan bli mange treneravganger i år. Klubbene har nå fått økonomien i orden igjen etter de harde årene etter finanskrisen i 2007. Det betyr ikke bare at klubbene satser hardere enn før (og dermed skrur opp forventningene), men de at de også har råd til å sparke en trener midt i sesongen for å så ansette en ny en. Det er også flere meriterte trenere som ikke har en Tippeliga-jobb per dags dato, som Åge Hareide, Tom Nordlie og studenten Per-Mathias Høgmo. 

Piers Morgans Tottenham v Arsenal - minutt for minutt

Av Øyvind Garnes Loftheim

Dette er en tweet-for-tweet-analyse av tidligere America's Got Talent-dommer og CNN-programleder Piers Morgan. Han er i tillegg både Arsenal-supporter, og over gjennomsnittet medie-kåt. For de som ikke vet hva en tweet-analyse er, kan jeg forklare at det er et post-industrielt forsøk på å utnytte den tvangspålærte ferdigheten diktanalyse. Nu kör vi. 

#tweetfortweet #minuttforminutt #PiersMorgan #TotArs #WhiteHartLane #2pl

 

Ballet åpnet med denne kvalitetstweeten. Her åpner vår venn Piers med en spenningsoppbyggende "self-combust", som absolutt advarer mot at dette blir en nerverik kveld. Verdt å merke seg at Piers Morgan har blitt kjendis i USA på grunn av sin motstand mot våpen (og ikke for sine imponerende fotballkunnskaper). Pluss for å bruke tallordet five i stedet for 5. 

Om jeg ikke tar helt feil, så åpner Morgan denne kvalitetstweeten med et onomatopoetikon, som "Sjefen over alle sjefer"-Asgeir og vaskebjørnen hans, Vaske, lærte oss på fredagskveldene. Bruker også en dose cocky selvironi inni all selvskryten. Her er det særdeles viktig for leseren å "tagge" innlegget med en @snikskryting.

Her har kampen startet, og ord-magikeren Piers bruker her abstrakte begrep som på dårlig norsk blir noe sånt som "ild i magen". Legg merke til at han, som en dresskledd mann skal, deler setningen opp med en bindestrek.

Engelskmannen bruker her begrepet "hustling and bustling", som strengt tatt ikke har noen klar betydning for den jevne leser. Legg også merke til snikrosen, eventuelt snikkritikken, i siste setning. 

Her kommer kritikeren Piers Morgan til sin rett. Endelig får vi servert litt krutt. Her er det både skryt til Tottenham, og kritikk til Giroud. Her begynner han også med sine taktiske tips - dette er noe vi får se mer av.

Denne tweeten får poengsummen 10 av 10. Her får vi servert fire punktum etter første setning, før han ELEGANT glir over i CAPS LOCK. CAPS LOCK på internett betyr som alle vet SKRIKING eller KJEFTING, eventuelt KJEFTING OG SMELLING. Deretter får vi servert litt kritikk mot forsvaret, før han kommer med det erke-britiske uttrykket "bloody". Legg også merke til bibelreferansen i siste setning. Avslutter med korrekt Oxford-English apostroff-bruk, og runder av med 10 spørsmålstegn. 

Her kommer dagens første melding med adresse Arsène Wenger. Legg også merke til rytmen i de to setningen i begynnelsen (they - we, they - we). Runder av med sarkasme og hashtag. Nydelig gjenomført tweet. Denne bør på museum. 

Korte setninger - klart budskap (jeg går også alltid i dress). Tweeten består kun av en hashtag, der forfatteren skiller ordene ved bruk av stor bokstav i fellesnavnet "out". Tyder på bred erfaring i sosiale medier, eventuelt et kveldskurs hos en (anonym) coach. Jeg har kilder som er villige til å komme med eksempler, men det tar vi i retten. 

Å utnytte "The Kings English" til det fulle er en dyd i seg selv, og her gjør Piers Morgan nettopp det. I én enkelt setning klager han både på nåtid og på fortid, samtidig som han hinter til at dette vil fortsette i fremtiden. Avslutter med en hashtag, slik proffene gjør det; altså for å forklare hva eller hvem han snakker om på ett ord, uten at det ser rart, eventuelt kleint, ut. Se for deg dette ordet "Arsenal" på slutten der, bare uten hashtag-merket. Hadde vært katastrofe. 

Å bruke matematikk i en tweet er ikke alle forunt, heller ikke Piers Morgan. Her ser vi krokodilletegnet "større enn". Dessverre har det ingen betydning i denne tweeten. Det forfatteren egentlig prøver å skrive, er tegnet for en pil. Dette kan skrives på flere måter, blant annet -> og -->. Bare en > holder dessverre ikke til toppkarakter hos meg. Legg merke til at han retweeter Mr. "sier det alle tenker, men ikke gidder å skrive fordi det er så åpenbart". 

Ny retweet (også denne på hipstermåten) fra Herr Morgan. Legg merke til at han skriver "General" med stor "G". Også her bruker han krokodilletegnet feil. Tweeten inneholder også kritikk, samt skryt til Patrick Vieira. Alt var bedre før, mener Piers Morgan, som defintivt enten er pensjonist, eller hipster.

Etter å ha tilbrakt altfor mange timer foran skytespill på playstationet mitt (@snikreklame), er jeg ganske sikker på at "Guts" her betyr innvollene i magen, og at de gjerne skal skjæres igjennom, litt Vietnam-krig-aktig. En fryktelig tweet på mange måter. Som hedersmannen Per-Jarle Heggelund alltid sier; man ønsker aldri skader på gode fotballspillere. En annen tolkning kan være at han forteller at Ronaldo kommer til å skyte Manchester United i stykker førstkommende tirsdag. Se i så fall vekk fra det med Vietnam-krigen.

Dette er en tweet som ble retweetet på nye måten, av Piers Morgan selv. Her avslører han vel strengt tatt at alt han sier er for å promotere seg selv. 

Her er pausen over, og Arsenal reduserer til 1-2. Åpner pent med å skrike "booom!" - bruker altså både CAPS LOCK og utropstegn. Dette er også et kjent virkemiddel i Henrik Ibsens verker. Hoveddelen her er genial. Forfatteren hinter til at Mertesacker endelig bruker hodet - i overført betydning, samtidig som at scoringen også skjedde etter et hodestøt. Bruker også to bindestreker, og avslutter med FIGHT - denne gang CAPS LOCK uten utropstegn. 

@Snikskryting

@Snikskryting

Etter to grove brudd på snikskrytingsparagrafen, kommer et skikkelig comeback fra Piers Morgan. 2x4 spørsmålstegn, og en halv setning i CAPS LOCK. Verdt å merke seg at den samme Ramsey høstet massiv skryt i TV2s Premier League-studio etter kampen. 

Kort og presist. Avslutter med en effektiv og kommanderende "Now.". 10 av 10.

Her blander Piers Morgan, som nettopp har brukt ekstremt mange tweets på å prøve å framstille seg selv som en stor Arsenal-fan, seg opp i en debatt han egentlig ikke er en del av, midt i kampen. Bruker beskrivelsene poor og old om seg selv. Sistnevnte stemmer nok. Øverst i ordboken vil nok "poor" bli oversatt til "fattig", noe denne mannen dessverre ikke er. Jeg antar derfor at han mener "stakkarslig", noe som kan stemme bedre.

Dette er et forsøk på stand up fra Piers Morgan, og vi ler minst like mye som av vitsene han hadde da han satt i dommerpanelet på America's Got Talent. Legg også merke til ordet "numpty", som illustrerer hans store ordforråd. 

Enda mer kjeft å få for vår franske venn Olivier Giroud. Her får Wenger beskjed om å sette innpå Podolski, men det er ikke like stor dreis over denne ", now.", sammenlignet med "Now."-en vi hadde i sted.@Snikskryt , eventuelt #standup , eventuelt #selvinnsikt + #ironivarsel.

Denne tweeten er i beste fall et grovt misbruk av John Lennons mesterverk Imagine. Kjenn også på oppgittheten forfatteren formidler med de tre punktummene mellom Bale og we. Det var faktisk ganske bra. Pluss for bra hashtag.

Her er det flere ting å sette fingeren på. Det første vi oppdager her er sarkasmen, som illustreres nydelig ved setning nummer to. Det andre er at han har byttet ut tallord med tall, allerede fra og med tallet ti. 

Denne er utsøkt. Når pausen som skapes av komma, semikolon, bindestrek og kolon ikke er lang nok, må det taes punktum i bruk. Dette gjør han på en glimrende måte. Legg også merke til CAPS LOCK.

Her gir Piers Morgan sitt ekspertvurdering til sin kollega i Fox, Warren Barton. Kort og enkelt, uten tegnsetting - bortsett fra det feilbrukte krokodilletegnet. Litt cocky?Ny, glimrende tweet. Oser sarkasme hele veien til NRA. Legg også merke til hvordan det hele sys / syes sammen til én setning. Du kan forøvrig gjøre deg selv en tjeneste ved å følge Piers Morgan på Twitter: https://twitter.com/piersmorgan 

Gary Neville: Adebayor blir for emosjonell

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Av Øyvind Garnes Loftheim


Adebayor fikk rødt kort for taklingen på Santi Cazorla i november. Foto: Glyn Kirk / AFP scanpix

Det er derby day i London i dag. Tottenham møter Arsenal hjemme på White Hart Lane. Det er (heldigvis) ikke bare Gareth Bale det snakkes om før kampstart. Gary Neville slakter også Emmanuel Adebayors mentale innstilling, og trekker frem november-oppgjøret mellom de to klubbene, der togoleseren gikk rundt og klemmet på alle Arsenal-spillerne, inkludert maskoten. Daily Mail

 

Det er under ett og et halvt år til fotball-VM i Brasil 2014 sparkes i gang. Det har vært mye snakk rundt stadion- og infrastruktur-problematikken, da det stilles enorme krav til vertsnasjonen. Her kan du finne bilder og info om hver av stadionene. Bleacher report

 

Robbie Rogers, som har 18 landskamper for USA, sto for noen uker siden frem som homofil, og la samtidig skoene på hyllen. Dette i en alder av 25 år. Den tidligere Leeds-spilleren uttalte på sin egen blogg at han måtte velge mellom ?fotball eller frihet?. Gjert Moldestad har skrevet om saken her. Innlegget er også publisert i Bergens Tidene. 

 

Har Real Madrid fått et psykologisk overtak på Barcelona? Det er et av spørsmålene som stilles etter at de kongelige fra Madrid i går slo katalanerne for andre gang på én uke. Det danner farlige mønster i hjernen, mener sportspsykolog Rhonda Coen. Goal.com 

 

Kevin-Prince Boateng skal i et møte med den utskjelte FIFA-presidenten Sepp Blatter i mars, for å diskutere hva fotballen skal forebygge og straffe rasisme. Boateng og resten av Milan-laget forlot banen under en treningskamp mot Pro Patria i vinterpausen, etter at den tidligere Portsmouth-spilleren ble utsatt for rasisme. Blatter har senere uttalt at det å forlate banen ikke er den riktige løsningen, men Boateng høstet mye ros fra noen av verdens beste fotballspillere for sin modige avgjørelse. Independent

 

 

 

Derfor blir Suarez toppscorer!

Av Christian Paulsen

 

Robin Van Persie har vist seg å være et genikjøp av ringreven Sir Alex. Kanskje har han også vært den edgen United trengte for å sikre seg ligatittel nummer tjue. For kom igjen, la oss legge overtroiske jinx-teorier til side. Manchester United vinner ligaen i år. Ingen ser direkte truende ut på tabellen. Du er nødt til å være både overtroisk OG Manchester United-fan for å frykte at dette glipper nå.Foto: Andrew Yates / AFP scanpix


Like sikkert som at United vinner serien er det at Liverpool har hatt en nokså god sesong. For la oss være ærlige, den fjerdeplassen var aldri realistisk. Sesongen handlet om å finne et fungerende system. Forrige sommer tok de relativt ferske eierne på Merseyside grepene som krevdes for å legge et tungt og langt kapittel i klubbens stolte ligahistorie bak seg. Rodgers har i sine to første overgangsvinduer prestert godt. Ikke bare har han klart å kvitte seg med høye lønninger og spillere som aldri passet inn i et langtidsperspektiv. I januar fikk han også hentet inn to forsterkninger som spaserte rett inn på førstelaget og utgjorde en umiddelbar forskjell. Sturridge sammen med målgarantisten Suarez har vist seg som en av PL mest uforutsigbare og giftige spissduoer. Mange tvilte på Coutinho, men om han fortsetter slik han har startet karrieren på Anfield ser dette meget lovende ut. Den karakteristiske 10'er drakten ser ut til å endelig ha funnet en eier som kan bære den med verdighet.

Så, Liverpool kjemper om en akseptabel plass på tabellen, United topper den samme tabellen suverent. Den eneste likheten bortsett fra fargen på draktene er at det på begge lag spiller målscorere som ingen andre i PL har maken til. Toppscorertittelen denne sesongen er en kamp mellom Van Persie og Suarez - hvem går av med seieren?

Lenge har RVP ledet racet foran en snikete Suarez som har lusket i bakgrunnen. Med hat-trick for uruguyaneren mot Wigan og en liten formdupp for vår nederlandske venn har Suarez tatt føringen med sine 21 mål mot RVPs 19. På delt tredjeplass finner vi Ba, Bale og Michu med 15 hver. Disse glemmer vi herved.

Denne sesongen har United scoret 2,42 mål i gjennomsnitt per kamp. Med ti gjenstående kamper blir dette 24 mål statistisk sett for de røde djevlene. Av disse scorer RVP 27,9 % noe som igjen tilsvarer 6,75 mål. Så hvis vi skal lære noe fra disse tallene vil Robin Van Persie ende opp på 25-26 mål denne sesongen.

Liverpool har scoret 1,89 mål i gjennomsnitt per kamp denne sesongen. Dette betyr at vi (igjen statistisk) vil få se 19 scoringer  fra Liverpool på de resterende ti kampene. Av disse scorer Suarez 39,6% - det betyr at vi får se pistolfeiringen 7,5 ganger til denne sesongen. Med disse tallene ender Luis Suarez opp på 28-29 scoringer totalt, og ser med det ut som vinneren av årets toppscorertittel.

Som tilleggsinfo finnes andre tall som også peker i retning av El Pistolero. Lagene United skal møte fram til sesongslutt har sluppet inn et samlet antall av 373 mål denne sesongen. Liverpools resterende motstandere har hentet ballen ut av nettet 432 ganger.


Derfor blir Luis Suarez årets toppscorer.Foto: Paul Ellis / AFP scanpix


Manchester Uniteds resterende kamper:


Hjemme: Reading, Manchester City, Aston Villa, Chelsea, Swansea
Borte: West Ham, Sunderland, Stoke, Arsenal, WBA

Liverpools resterende kamper:

Hjemme: Tottenham, West Ham, Chelsea, Everton, QPR
Borte: Southampton, Aston Villa, Reading, Newcastle, Fulham


Kilder:

http://www.premierleague.com/en-gb/matchday/league-table.html

http://www.liverpool.no/zonepg.aspx?zone=32&menunode=633819350286334954

http://espnfc.com/team/fixtures?id=360&cc=5739 

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/eng_prem/top_scorers/default.stm 

Disse kampene bør du se i dag

Av Øyvind Garnes Loftheim


Supermann aka Gareth Bale. Foto: Glyn Kirk / AFP scanpix
 

Tottenham - Arsenal. TV2 PL HD / Sumo. Kl. 17.00

Det er duket for rivaloppgjør på White Hart Lane når Tottenham og Gareth Bale tar i mot Arsenal i ettermiddag. Spurs mistet fjerdeplassen da Chelsea vant knepent over West Bromwich, men kan ta den igjen med seier mot The Gunners. Arsenal ligger på femteplass, fire poeng bak Tottenham. Likevel har Arsenal scoret fem mål mer og sluppet inn to mål mindre. Med tap vil Arsenal være farlig nære å bli hektet av i kampen om den viktige fjerdeplassen, og med formen Bale er i om dagen, må Arsenal virkelig levere opp mot årsbeste. Jeg spår "Taxi for Sagna".

 

Málaga - Atlético Madrid. CMore Fotball HD / CMore. Kl. 19.00

Etter at Barcelona tapte mot Real Madrid på lørdag, og beviselig er i dårlig form, ble det tent et lite håp for Alético-fansen. Med én kamp mindre spilt ligger hovedstadslaget ett poeng foran byrival Real Madrid, og 12 poeng bak serieleder Barcelona. Med Atlético-seier vil klubben ?bare? være ni poeng bak, og det kan da gå mot en spennende sluttspurt i La Liga. Málaga ligger på fjerdeplass, 15 poeng bak Real Madrid. Málaga er allerede utestengt fra Europa-turneringene av UEFA på grunn av manglende betaling etter spillerkjøp, men laget er godt nok til å slå Diego Simones menn.

 

Catania - Inter. Canal 9 / CMore. Kl. 15.00

Catania er årets store overraskelse i Serie A, og ligger på en sterk syvendeplass etter 26 runder. Det er bare seks poeng opp til Milan på tredjeplass, som gir Champions League. I ettermiddag møter de Inter, som står med 44 poeng og ligger på femteplass, fire poeng bak Milan. Inter er uten Milito og Cassano, og vil kunne slite i angrep mot gjerrige Catania. Dette er en kamp Inter fort kan tape, noe de virkelig ikke bør.

 

Hoffenheim - Bayern München. Eurosport 2 / Eurosportplayer. Kl. 15.30

Bayern München leder Bundesliga soleklart, med 14 poeng ned til Borussia Dortmund på andreplass. Bayern har allerede scoret 63 mål, og har sluppet inn fattige åtte. Hoffenheim har det verste forsvaret i Bundesliga sammen med Werder Bremen, men scorer OK med mål. Bayern står med 19-3-1, og Hoffenheim med 4-4-15. Denne kampen kommer Bayerns angrepsmaskineri til å vinne med MANGE mål, og er absolutt verdt å ta en titt på.

Disse kampene bør du se i dag

Av Øyvind Garnes Loftheim

Real Madrid - Barcelona - MAX / CMore. Kl 16.00

 

El Clasico, verdens kanskje største fotballoppgjør, spilles i dag. Resultatet i seg selv er ikke så spennende; Barcelona har en 16-poengs ledelse over Real Madrid. Men dette er kamper der ingen av lagene har hverken lov eller lyst til å tape, for det betyr så mye for fansen. Real Madrid banket Barcelona 3-1 i cupen forrige tirsdag, og Barca er nok ute etter blodhevn. I tillegg vet vi at Real Madrid møter Manchester United i Champions League førstkommende tirsdag, og nok må spare en del spillere.

 


Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Sami Khedira. Foto: Gustau Nacarino / Reuters scanpix
 

Southampton - QPR - TV2 PL 3 / Sumo. Kl. 16.00

QPR ligger helt nederst på Premier League-tabellen med bare to seire på 27 kamper. Det er syv poeng opp til Wigan på sikker plass, og nå begynner det å haste for Harry Redknapp og co. QPR har brukt enormt mye penger de siste overgangsvinduene, og et eventuelt nedrykk vil være katastrofalt for hele klubbens eksistens. I dag kom også nyhetene om at team building-turen til Dubai endte opp med flatfylla. Southampton ligger bare tre poeng over sikker plass, og må begynne å ta regelmessige tre-poengere for å være sikker på å unngå nedrykk. Får vi se Vegard Forren i dag?

 

Borussia Dortmund - Hannover - Eurosport 2 / eurosportplayer. Kl. 15.30

Borussia Dortmund har skuffet litt i serien denne sesongen. Jürgen Klopps menn ligger allerede 17 poeng bak suverene ligaleder Bayern München, og har scoret 12 mål mindre og sluppet inn hele 19 mål mer. Unge Dortmund har derimot imponert i Champions League, og er outsidere til å vinne hele turneringen med sitt ekstremt energiske spillesystem. Hannover har flere Tippeliga-kjenninger på laget, blant annet Oslos egen Mohammed Abdellaoue, i tillegg til Mame Biram Diouf og Didier Konan Ya. Hannover har bare fem poeng opp til Eintracht Frankfurt på den siste Champions League-plassen. Det er duket for et heseblesende oppgjør på Signal Iduna Park.

 

Milan - Lazio - Kanal 9 / CMore Kl. 20.45

Milan og Lazio møtes til toppoppgjør på San Siro. Etter at Juventus og Napoli spilte uavgjort i går, har både milaneserne og romerne mulighet til å krype opp i ryggen på Napoli. Juventus leder serien klart og er nok umulig å ta igjen, men kampen om den viktige tredjeplassen som gir den siste Champions League-plassen, begynner virkelig å ta seg til. Lazio står med 47 poeng og Milan med 45. Bak der kommer Inter med 44, Fiorentina med 42, og overraskelseslaget Catania med 42. Inter og Catania møter hverandre på søndag. Milan ? Lazio er kampen ingen har råd til å tape, og som Milan bør vinne.

Coutinho: Premier League er verdens tøffeste liga

Av Øyvind Garnes Loftheim

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

Liverpools nysignering, Philippe Coutinho. Foto: Phil Noble / Reuters scanpix

Det er store forventninger til Liverpools januar-kjøp, og spesielt brasilianske Philippe Coutinho. Den tidligere Inter-spilleren er nok ment som en langsiktig investering, men ønsker å bidra så snart som mulig. Ifølge han selv er det hurtigheten i spillet og hans svake fysikk som er de største utfordringene. Coutinho, som både har spilt i Serie A og i La Liga, beskriver Premier League som verdens tøffeste liga. Telegraph

Independent har intervjuet fem personer som har spilt sentrale roller i utviklingen av supertalentet Gareth Bale. For det var ikke bare fotballtalentet hans som skilte seg ut; han var fylkesmester på 800m og 1500m, løp langdistanse-løp og ble forsøkt rekruttert til Rugby-laget. Independent

Det som skulle være team building i Dubai ble fyllefest for QPR, melder engelske Mirror i dag. QPR skal allerede ha gått ut med en offisiell benektelse, men Mirror hevder å ha fått bar-regningene til enkelte spillere. Spillergruppen skal være splittet på grunn av misunnelse over de høye lønningene til enkeltspillere, og QPR har bare to seire på 27 Premier League-kamper. Hva nå, 'Arry? Mirror


Gareth Bale. Foto: Glyn Kirk / AFP scanpix

Hvem har æren for Gareth Bales enorme prestasjoner denne sesongen? Manager André Villas-Boas, medfødt talent eller Gareth Bale selv? Det spørsmålet tar James Lawton opp i sin artikkel i Independent. Etter mye kritikk for jobben han gjorde i Chelsea, har den tidligere Porto-manageren Villas-Boas virkelig fått Tottenham på rett kjøl denne sesongen. I morgen møter Spurs erkerival Arsenal til duell hjemme på White Hart Lane, og Bale blir som vanlig en nøkkelspiller. Independent 

Denne helgen starter MLS-sesongen opp. Ut har David Beckham gått, men tidligere stjernespillere som Arsenal- og Barcelona-legende Thierry Henry og Ham-Kam- og Brann-legende Ramiro Corrales er som vanlig på plass. Her er elleve ting du må vite før sesongen begynner. MLSsoccer.com

Badboy'en Cassano sloss med treneren

Av Øyvind Garnes Loftheim


Antonio Cassano. Foto: Bogdan Cristel / Reuters scanpix

Det var i garderoben etter fredagens trening hendelsen skal ha funnet sted. Det som startet med en opphetet diskusjon mellom superspissen Antonio Cassano og hovedtrener Andrea Stramaccioni, endte i en slosskamp. De andre spillerne og trenerne klarte å stoppe situasjonen før det utartet seg mer. Inters klubbpresident, Massimo Moratti, skal ha ankommet treningsfeltet for å roe ned situasjonen, men Antonio Cassano er ikke i troppen til Inters kamp mot Catania på søndag.

Ballmagikeren Antonio Cassano har laget problemer i stort sett alle klubbene han har vært i. Han skal blant annet ha skjelt ut Sampdorias nå avdøde klubbpresident Riccardo Garrone på det groveste. Hendelsen førte til at han ikke fikk spille mer for Genova-klubben, og gikk på billigsalg til Milan. Sampdoria rykket ned samme sesong.

Badboyen fra Bari skal også ha utgitt en selvbiografi der han hevdet å ha nedlagt 700 damer allerede som 25-åring. I tillegg har han uttalt: «Jeg var fattig hele oppveksten, men jeg jobbet aldri, hovedsakelig fordi jeg ikke kan noe.»

Om dagene i Real Madrid skal Cassano ha forklart at han gjorde en avtale med en kelner på et hotell. Etter at Cassano hadde hatt sex med en av kvinnene på hotellet, fikk han kelneren til å komme med tre eller fire cornetti. «Sex og mat, den perfekte natt», forklarte han videre.

Sommeren 2012 klarte Cassano å presse igjennom en overgang til Milans byrival, Inter. Etter fredagens slosskamp kan det se ut til at det blir enda et nytt kapittel for klubbnomaden som også har spilt for Roma. Du kødder nemlig ikke med Antonio Cassano.

 

Kilder:

http://football-italia.net/31390/cassano-dropped-after-strama-row

http://www.football-italia.net/31384/strama-cassano-locker-room-brawl

http://wondergoal.wordpress.com/2010/07/29/the-curious-case-of-antonio-cassano/

Fantasy Premier League - lørdag 02. mars 2013

Fus i alt vil hver dag presentere en ny spiller du kan vurdere til ditt lag på Premier League-fantasy. Vi vil på forhånd frasi oss alt ansvaret rundt eventuelle poengtap og tapte veddemål; vi presenterer våre tips og vurderinger, men har på ingen måte en finger med i spillet når poengene deles ut. Lykke til!

 

Av Øyvind Garnes Loftheim

 

Dagens spiller:


Steven Gerrard. Foto: Darren Staples / Reuters scanpix

 

Steven Gerrard (Liverpool, midtbane).

 

Dagens fantasy-spiller er Steven Gerrard. Den engelske legenden er en av relativt få midtbanespillere som klarer å skaffe seg noe særlig med målpoeng. Vi forventer alltid både avslutninger og gjennombruddspasninger av Gerrard, og forhåpentligvis kan han produsere noen mot Wigan.

 

Liverpool har hatt en ujevn sesong. Det har vært alt mellom helvete denne sesongen, men formen ser ut til å være på plass nå. Scouserne står to seire, to uavgjort og ett tap på de siste fem. Vant 5-0 mot Swansea sist. Før det har det blitt to 2-2-kamper mot Arsenal og Manchester City, samt et stygt 2-0-tap for West Bromwich.

 

Wigan har to tap, to uavgjorte og én seier på sine fem siste. Seieren kom borte mot Reading sist. Ligger på en 17.plass på tabellen, og har virkelig ikke fått det til i år.

 

Steven Gerrard har 7 mål på 67 skudd, og 13 assists denne sesongen. 29 prosent av målene hans har kommet mellom det 30. og 40. minutt i kampene. Fem av målene har kommet med høyresleggen.

 

Vi tror at Gerrard vil gi midtbanen din poeng i morgen. Wigan er et lag Liverpool skal kunne slå uten problemer, og ettersom Liverpool ikke hadde kamp i midtuken, antar vi at kapteinen starter. Gerrard virker endelig å ha funnet sin plass under Brendan Rodgers, og spillet hans blir stadig mer tilpasset stilen Rodgers ønsker at Liverpool skal spille. Med trygghet kommer også de gode prestasjonene, og med gode prestasjoner kommer målpoeng. 

 

Kilde:

http://fantasy.premierleague.com

 

Historien om Paris Saint-Germain

Av Øyvind Garnes Loftheim


Eiffeltårnet, Paris. Foto: Mehdi Fedouach / AFP scanpixParis Saint-Germain, ofte bare omtalt som PS-G, eller her hjemme, PSG, er den største klubben fra den franske hovedstaden Paris. Men slik har det ikke alltid vært. For i motsetning til sine størrelsesmessige motparter, er PSG en ung klubb. Paris Saint-Germain FC ble grunnlagt den 12. august 1970.

 

20 000 underskrifter fra Paris? innbyggere ble samlet inn. De var desperate etter å se toppfotball i millionbyen. I motsetning til de andre hovedstedene i Europa, hadde ikke Paris et topplag. Dette førte til at by-klubben Paris FC slo seg sammen med Stade Saint-Germain, og dannet Paris Saint-Germain Football Club.

 

Stade Saint-Germain hørte til Saint-Germain-En-Laye, en fransk ?commune? ca. 20 kilometer vest for sentrum Paris. En fransk ?commune? er ganske lik sin norske navnebror, men er som regel mindre. Stade Saint-Germain hadde akkurat rykket opp fra tredje nivå i det franske ligasystemet, og den nye sammenslåtte klubben, PSG, skulle dermed spille 1970-1971-sesongen i Nationale division. PSG fikk en knallstart, og rykket opp til øverste nivå denne sesongen, ett år etter grunnleggelsen.

 

I den påfølgende sesongen karret PSG seg til en 16.-plass og ny kontrakt. Men så skjedde det som måtte skje; det ble splittelse mellom folkene fra selve Paris og de utenfor. Borgermesteren av Paris ønsket at klubben skulle ha et navn som fokuserte mer på Paris, og mindre på Saint-Germain. For dette ble klubben tilbudt 800 000 franc. PSG nektet, og Paris FC-delen av klubben trakk seg ut av sammenslåingsavtalen. Som et resultat fikk Paris FC plassen i det som nå er Ligue 1, mens (det som var igjen av) PSG fikk amatørstatus og måtte begynne på nytt i tredjedivisjon. Paris FC fikk også beholde alle spillerne som hadde proff-kontrakt.

 

Daniel Hechter. Foto: Jeff Christensen / AFP scanpix

I 1972-73 kom PSG på andreplass i ligaen. Men fordi klubben på plassen over dem på tabellen ble oppløst, fikk Paris Saint-Germain likevel rykke opp til andrenivå; National. Her startet de gode tidene. Henri Patrelle var klubbpresident, og søkte etter ny kapital for klubben. Klesdesigneren Daniel Hechter ble med på laget, og etter en bitter maktkamp mellom de to, kunne klubben endelig se fremover. Hechter ble president i organiseringskomiteen, og fikk stor innflytelse. Han designet også klubbens karakteristiske blå drakter.

 

I 1973-74 kom PSG til kvartfinale i cupen, og skaffet seg play off til førstedivisjon ved å kapre andreplassen i ligaen. I play off-kampene møtte de Valenciennes, og vant sammenlagt 5-4. Den siste og avgjørende kampen ble spilt på Parc des Princes, og ble vunnet med sifrene 4-2. Opprykket var dermed sikret. Gleden ble nok ikke mindre av at Paris FC rykket ned fra Ligue 1 samme året. Siden den gang har PSG vært den beste klubben i Paris, og har heller aldri rykket ned fra øverste nivå.

 

Paris Saint-Germain fortsatte den gode trenden. Etter flere gode plasseringer i ligaen, vant de i 1982 den franske cupen mot Michel Platini og hans Saint-Etienne. Året etter vant de igjen cupen, denne gang mot Nantes. I 1986 vant PSG den franske ligaen for første gang. De satte også en ny rekord; 26 kamper uten tap.

 

Internasjonalt gikk det også bra. I Cupvinnercupen i 1983 nådde man kvartfinalen, mot Belgiske Waterschei. På veien slo man ut Juventus. Det skjedde i sekstendelsfinalen. Juventus-laget bestod av mange spillere fra det italienske laget som hadde vunnet VM året før, i tillegg til Michel Platini.

 

På slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet, var Marseille den soleklart beste klubben i Frankrike. TV-selskapet Canal+, som eide rettighetene til Ligue 1, var ikke fornøyd med konkurransebalansen. For å gjøre ligaen jevnere og dermed mer spennende og forlokkende for TV-seerne, kjøpte de seg opp i Paris Saint-Germain. Michel Densiot tok over som president, og klubben hentet inn tidligere suksesstrener i Porto, Artur Jorge, samt stjernespillerne Paul Le Guen, Valdo og David Ginola. Den sesongen havnet PSG på tredjeplass i ligaen.

 

Året etter, i 1992, hentet man inn spillere som Alain Roche og George Weah, men til tross for en strålende start på sesongen, klarte man ikke å tukte Marseille. Til gjengjeld vant de cupen med 3-0 over Nantes, og slo ut Real Madrid med 4-1 på veien til semifinalen i UEFA-cupen. Der ble de slått ut av Juventus.

 

I 1993 hentet PSG inn den brasilianske playmakeren Raí, og vant sitt andre ligagull i historien. Etter sesongen ansatte de tidligere PSG-spiller Luis Fernández, som var mer angrepsorientert enn sin forgjenger. I den påfølgende sesongen klarte PSG bare en tredjeplass, men slo blant annet Johan Cruyffs Barcelona på vei mot semifinalen i Champions League. Der ble Milan for sterke.

 

Youri Djorkaeff. Foto: Gabriel Bouys / AFP scanpix

I 1995 forlot flere stjernespillere klubben, og spillere som Patrice Loko og Youri Djorkaeff ble hentet inn. Man tapte ligatittelen til Auxerre, men vant cupvinnercupen. PSG ble det andre franske laget i historien som vant et europeisk trofé. Marseille var det første, i 1993.

 

Så fulgte flere dårlige(re) år for PSG. Man mistet stjernespilleren Youri Djorkaeff gratis som følge av den nye bosman-dommen. I 1996 kjøpte Canal+ opp flere aksjer, og gikk fra å eie 34 prosent til å 51 prosent av aksjene. De ble med andre ord hovedaksjonær i klubben.

 

I 1997-98-sesongen klarte PSG bare en skuffende 9.plass i ligaen. Tre runder før slutt møtte man erkerivalen og favoritten til seriegullet, Marseille, på Parc des Princes. Marseille tok ledelsen, men PSG snudde kampen med ti minutter igjen, og tok alle tre poengene. Siste serierunde møtte Marseille Nantes, og Bordeaux møtte PSG i Paris. Ettersom Marseille vant sin kamp, ville poengtap for Bordeaux føre til at det var PSGs erkerivaler som ville vinne serien. Med 13 minutter igjen av kampen i Paris, scoret PSG-spiller Adailton 2-2-målet. Marseille var 13 minutter fra ligatittelen, og sin første tittel på seks år. Så skjedde det utrolige. Hjemmefansen på Parc des Princes sluttet å heie på sine egne, og i forvirringen klarte 18-årige Pascal Feindouno å drible forbi flere PSG-spillere før han satte ballen i nettet. Stadion-uret viste 89 minutter. PSG ødelagte for erkerivalen, og Bordeaux tok seriegullet.

 

Etter den skuffende 9.plassen kvittet PSG seg med flere spillere, og hentet inn blant andre Ali Benarbia og Laurent Robert. Denne sesongen havnet klubben på en solid annenplass bak Monaco. Ny optimisme rådet, og før den påfølgende sesongen hentet Paris-klubben inn Peter Luccin og Stéphane Dalmat. De hentet også Nickolas Anelka tilbake fra Real Madrid. Det hjalp lite. Man røk ut av Champions League mot Deportivo La Coruña, og endte på en ny skandaløs 9.plass.

 

Ronaldinho. Foto Jacques Demarthon / AFP scanpix

Sommeren 2001 økte Canal+ aksjebeholdningen til 98 prosent. Klubben brukte mye penger også i dette overgangsvinduet, og hentet inn José Aloísio, Gabriel Heinze, Hugo Leal og viktigst av alt; Ronaldinho. Ved januar var klubben på tredjeplass, og Anelka ble leid ut til Liverpool. PSG endte sesongen på en fjerdeplass, og gikk dermed glipp av Champions League.

 

I 2002-03 begynte klubben å ta det roligere på overgangsmarkedet. Klubben satset heller på låneavtaler og billige spillere. Denne sesongen vant PSG 3-0 mot Marseille både hjemme og borte, samt 2-0 mot Lyon, men klubben endte på en katastrofal 11.plass på tabellen, den dårligste ligaplasseringen siden 80-tallet.

 

Klubben gikk med 65 millioner euro i underskudd denne sesongen. Eierne, Canal+, måtte ta grep. De sparket både presidenten og treneren. De hentet in to suksessmenn fra Lille; president Francis Graille og trener Vahid Halilhod?ić. Ronaldinho ble solgt til Barcelona, og inn kom Pauleta fra Bordeaux, samt Juan Pablo Sorín. I tillegg forsvant klubbikonet Jérôme Leroy. Klubben kom på andreplass i ligaen, og hentet hjem cuptrofeet.

 

Sesongen etter mistet PSG igjen flere nøkkelspillere, blant annet Sorín og viktige Gabriel Heinze. Sesongen begynte dårlig, og fansen var ble forbannet på overgangspolitikken. Treneren måtte gå, og klubben reddet 9.plassen. På slutten av sesongen kjøpte Canal+ opp de siste aksjene i klubben, og hadde nå 100 prosent eierskap.

 

Sesongen etter ble også katastrofal. Flere spillere ble kjøpt inn, men det ble nok en 9.plass for PSG. Canal+ solgte klubben til selskapet Colony Capital. En æra var over.

 

De nye eierne satset på kontinuitet fremfor dyre spillerkjøp, men til liten nytte. I 2006-07-sesongen var PSG aldri på den øvre halvdelen av tabellen. Treneren, Guy Lacombe, ble sparket, og erstattet av den tidligere PSG-spilleren og Lyon-manageren Paul Le Guen. Under Le Guen startet PSG sesongen elendig, men tok seg noe opp, og unngikk nedrykk med en 15.plass.

 

Mamadou Sakho. Foto: Karim Jaafar / AFP scanpix

Neste sesong gikk enda dårligere for Paris Saint-Germain. Eierne var forsiktige på overgangsmarkedet, og resultatene på banen var elendige. Mot Valenciennes staket Paul Le Guen ut en helt ny kurs, og spilte kampen med fem unggutter. Mamadou Sakho, 17(!), var kaptein. Ungdomssatsingen gikk dårlig. Januar-signeringene floppet, og klubben reddet kun Ligue 1-plassen med en overraskende seier i siste serierunde.

 

PSG foretok en opprenskning i spillertroppen, og inn kom erfarne stjerner som Ludovic Giuly og Claude Makélélé, samt den lovende spissen Guillaume Hoarau. Laget gjorde det bra ganske lenge, men etter 3-1 tapet hjemme mot Marseille, ble det klart at Paul Le Guen ikke fikk fornyet kontrakten. Prestasjonene ble svakere, og PSG klarte ikke å kvalifisere seg til europacup-spill.

 

Tidligere PSG-spiller Antine Kombouaré tok over trenerjobben. Han var meget populær blant fansen. Men på grunn av svak bredde i troppen og skader på nøkkelspillere, gjorde PSG det stadig dårligere utover i sesongen, og endte på en 13.plass. Til gjengjeld vant man cupfinalen mot Monaco. Kombouaré fikk beholde jobben også neste sesong, og inn kom spillere som Siaka Tiéné, Nenê og Mathieu Bodmer. Det hele endte med en sur fjerdeplass på tabellen.

 

Etter 2010-11-sesongen ble PSG solgt til Qatar Investment Authority. Her starter den historien vi kjenner i dag. Inn kom Leonardo som sportsdirektør, og han tok med seg Javier Pastore fra Palermo for 42 millioner euro, som var overgangsrekord i Ligue 1. Inn kom også Diego Lugano, Salvatore Sirigu, Mohamed Sissoko, Blaise Matuidi, Kévin Gameiro og Jérémy Menez. Dager før året var omme fikk Kombouare sparken, selv om Paris Saint-Germain toppet tabellen. Noen timer senere ble det klart at den meriterte treneren Carlo Ancelotti tok over. I overgangsvinduet i januar forsterket man med blant andre Maxwell fra Barcelona, Alex fra Chelsea og Thiago Motta fra Inter. Men utviklingen ble ikke helt slikt man hadde sett for seg, og PSG klarte bare en andreplass, tre poeng bak lille Montpellier.

 

David Beckham i Paris. Foto: Francois Mori / AP scanpix

Sommeren 2012 ble det igjen store spillerkjøp for PSG. Inn kom Zlatan Ibrahimovic og Thiago Silva fra Milan, Marco Verratti fra Pescara, Gregory van der Wiel fra Ajax, og Ezequiel Lavezzi fra Napoli. I vinter ble som kjent Lucas Moura og David Beckham hentet til klubben. PSG topper i skrivende stund tabellen, med tre poeng mer enn Lyon på andreplass.

 

 

 

Kilder:

http://www.ligue1.com/ligue1/classement

http://www.psg.fr/en/Club/601001/History?pageId=601001&member=&dates=07-01-2012_07-01-2013&page=1

http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/16344882

http://www.transfermarkt.co.uk/en/paris-saint-germain/transfers/verein_583_2012_default_default_alle_a.html

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Paris_Saint-Germain_F.C.

http://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Germain-en-Laye

http://fr.wikipedia.org/wiki/Commune_(France)

Slik lærer talentene Liverpool-verdier

Av Øyvind Garnes Loftheim

Hver dag vil Fus i alt samle noen av de beste fotballartiklene som er på nett, og dele dem med våre lesere. Har du funnet en artikkel i dag eller den siste uken som vi bare MÅ sjekke ut? Send oss en mail på fusialt.blogg@gmail.com, eller legg igjen en kommentar her på bloggen! 

 

 
Ikke billig å se United. Foto: Darren Staples / Reuters scanpix

Det finnes få kamper i år som er mer spennende enn returoppgjøret i Champions League mellom Manchester United og Real Madrid på Old Trafford nå på tirsdag. Det har også svartebørshaiene fått med seg. Billettene som skulle ha kostet mellom 30 og 52 pund, finner man nå på internett til over 1000 pund. Billettfordeling til kampen er 55000 billetter til sesongkortholderne, 8000 spesialbilletter og 1500 billetter til sponsorene. Det betyr at det bare er 7000 løssalgsbilletter tilgjengelig, og det hevdes at United har fått inn mer en 30 000 søknader til disse. Manchester United er selvfølgelig rasende på dem som har lagt billettene sine ut på svartebørsen. Manchester Evening News

 

Som vi har skrevet om tidligere, sitter engelske medier kun og venter på pressemeldingen om at Rafa Benitez er ferdig i Chelsea. The Guardian-skribentene Owen Gibson og Daniel Taylor har skrevet hver sin artikkel om hva som er galt i Chelsea. Jeg anbefaler dem begge. The Guardian 1 og The Guardian 2

 

Det er London-derby til helgen, og Telegraph-skribenten Alan Smith har vurdert Tottenham og Arsenal på forskjellige punkt, blant annet når det kommer til stjernespillere og spillertroppens dybde. Anbefales! Telegraph 

  

Hva er forskjellen på en egenprodusert spiller og en spiller man kjøper? Er unge akademispillere kun opptatt av penger og biler? Hva skjer med spillerne som ikke blir tatt opp i A-stallen? The Telepraph-journalist Chris Bascombe har intervjuet Liverpools lovende akademispiller Ryan McLaughlin. McLaughlin forteller blant annet at klubben sender dem på til barnesykehus og at de denne uken har hjulpet til på motakssenteret for hjemløse.  Telegraph

 

 

Kommentar: Mållinjeteknologi

Av Christian Paulsen


Foto: Alessandra Tarantino / AP scanpix


I dag ble det annonsert at GoalControl GmbH er det fjerde selskapet som har fått innvilget lisens av FIFA til å tilby mållinjeteknologi. Ifølge den engelske avisen Independent uttalte Premier League i går at denne typen teknologi vil bli obligatorisk å ha på stadion allerede fra neste sesong av.

Hva tenker vi om det?

Som NHL-fan trekkes min første reaksjon mot noe jeg tolker som tilfredsstillhet. Endelig følger fotballen etter, hører jeg meg selv svakt tenke. Endelig er vi ferdige med de uendelige diskusjonene som pågår måneder etter avgjørende dommerbeslutninger. Endelig kan vi alle få det korrekte svaret servert umiddelbart. Var ballen inne? Ja, eller nei!

Men så forandrer denne følelsen seg etter hvert. Jeg merker at jeg blir litt urolig ved tanken på at endringen skjer allerede neste sesong. Jo visst har man diskutert dette i en tid, men nå står altså endringen for dør - er det egentlig det jeg ønsker for fotballen? Finnes det ikke ofte et lite avsluttende skjult smil i disse evigvarende diskusjonene oss fans imellom?

For hvilke konsekvenser er det faktisk snakk om her? Grunnleggende dreier det seg om en ball som er over målstreken eller ikke. Den saken er temmelig klar, og jeg kjøper ikke helt argumentet om at menneskelige feil dommeren gjør her er sjarmen fotballen tilbyr. Men teknologien åpner for en del andre problemstillinger.

I et tenkt scenario blir det dømt mål på grunnlag av mållinjeteknologi. Tv-bildene viser tydelig at situasjonen i forkant ikke skulle tillatt målsjansen i utgangspunktet. Det kan være feildømte cornere, frispark osv. Hvordan forholder vi oss til disse variablene? Der vi foreløpig bare opererer med menneskelige feil åpnes diskusjonen nå rundt menneskelige feil kombinert med teknologien. Mange frykter at innføringen av mållinjeteknologi bare er starten på en omstrukturering av spillet vi alle er så glad i.  Risikerer vi at "The Beautiful Game" blir litt mindre vakkert?

UEFA president Michele Platini uttalte tidligere i år; " Jeg er imot dette. La oss bruke mennesker. Det er ikke et spørsmål om mållinjeteknologi - det er spørsmålet om begynnelsen på teknologi i fotball. Jeg er helt imot dette".

Scoringer har store konsekvenser. Ofte også store økonomiske konsekvenser. Jeg kan forstå behovet for at variansen dommerfeil fører med seg ved marginale avgjørelser ønskes fjernet. Jeg kan også forstå fansens prinsipielle rop om rettferdighet i fotball.


Foto: Paul Ellis / AFP scanpix


Uten å kjenne bredden på konsekvensene mållinjeteknologi fører med seg er det nokså vanskelig å bestemme seg for om man støtter eller er i mot tiltaket. Jeg er selvsagt for rettferdighet i dømmingen, og jeg ser gjerne at en så målbar ting som scoring eller ikke konsekvent faller på en korrekt avgjørelse. Men hvis dette er starten på bruk av videodømming og lignende teknologi som vil kunne stykke opp flyten i fotball ,mener jeg at vi ikke har det så altfor ille nå. Vi skal ikke glemme hvilke grunnregler spillet ble bygget på. Å luke ut alle tilfeldige variabler vil bety slutten for hvordan vi kjenner sporten i dag. For fotball er fylt med den typen situasjoner. Vurderingsevnen kombinert med makten gitt til dommerne er med på å skape situasjonene det blir snakket om i lang tid etter kampene er over. 

Så - er det virkelig hva jeg ønsker for fotballen? Jeg overrasker meg selv noe og svarer nei etter å ha skrevet disse linjene. For det ER et lite avsluttende smil i enden på disse evigvarende diskusjonene. Og jeg er ikke så sikker på at vi engang pleier å skjule det.


 

Kilder:

http://www.theroar.com.au/2012/09/30/goal-line-technology-would-harm-football/

http://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/fourth-company-licensed-to-provide-goalline-technology-8516313.html

http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/20040048 

Fantasy Premier League - fredag 29.februar 2013

Fus i alt vil hver dag presentere en ny spiller du kan vurdere til ditt lag på Fantasy Premier League. Vi vil på forhånd frasi oss alt ansvaret rundt eventuelle poengtap og tapte veddemål; vi presenterer våre tips og vurderinger, men har på ingen måte en finger med i spillet når poengene deles ut. Lykke til!

Av Christian Paulsen

Dagens spiller:


Foto: Paul Ellis / AFP scanpix


Som dere av bildet over forstår, er dagens mann Leighton Baines. Venstrebacken har vært en av Evertons beste denne sesongen og også en av sesongens beste backer i Premier League. Det er nettopp derfor han står ranket som Fantasy Premier Leagues nest beste forsvarspiller, bare slått av Patrice Evra. Allikevel registrerte jeg at ikke mer enn 22,2% av spillerne bruker Baines på sitt Fantasy-lag. Her kan jeg bare si at det er poeng å hente.

Everton møter Reading hjemme på Goodison. Etter en aldri så liten poengfangst der laget gikk fire kamper uten poengtap, har Reading igjen funnet formen som har sørget for at laget befinner seg nest nederst på tabellen. I de to seneste kampene har det blitt tap for Stoke og Wigan. Tap nummer tre på rad venter i Liverpool, tror jeg.

Everton er på mange måter nøyaktig der de skal være på tabellen. Bak ligaens aller største kanoner, men fortsatt foran byrival Liverpool. Allikevel har to tap på rad, mot henholdsvis United og Norwich, gjort at de blåkledde er i ferd med å miste kontakten med de nærmeste lagene over seg på tabellen. De er på mange måter avhengige av en seier mot Reading.

Den tror jeg de kommer til å få. Det er et sultent Everton vi skal å få se i helgen. Og et sultent Everton er et lag som vil angripe kampen, og en sulten Baines er en venstreback som vil angripe kanten. 

Kanten er et sted der det skjer mye når Everton spiller kamper på hjemmebane. Baines er ikke bare solid bakover, han er også en av de mest offensive, om ikke DEN mest offensive backen Premier League har å tilby. 5 mål og 6 målgivende har han produsert hittil i sesongen. Mye skjer rundt engelskmannen, slik vil det også være i helgens kamp. Dessuten har Reading sluppet inn 51 mål denne sesongen, kun Aston Villa med sine 52 har en tristere statistikk.

Et siste argument for å kjøpe Leighton Baines før helgens runde er at han tar lagets cornere,frispark og straffer. Cornere kan fort bli til assists og frisparkene blir ofte til mål. Flotte mål. Venstrefoten hans fungerer som en fininnstilt skarpskytter, og enhver keeper bør skjelve som Bruce Grobbelaar når Baines lurer bak den oppsatte frisparkmuren. 

Vil du velge Leighton Baines til ditt lag? Kommenter gjerne! 

Hvor sannsynlige er disse overgangene?

Av Øyvind Garnes Loftheim

Hver fredag vil Fus i alt gi deg en vurdering av de beste/verste overgangsryktene som har vært i media i uken som har gått. Fyll på kaffi, len deg tilbake i kontorstolen, og nyt. Det er snart helg!

Hatem Ben Arfa i duell med Danny Welbeck Foto: Graham Stuart / AFP scanpix 

 

Hatem Ben Arfa til Liverpool for 20 millioner pund. (Daily Express)

Dette er nok ikke det dummeste ryktet i verden. Franskmannen Ben Arfa, som kom til Nord-England fra Marseille, har levert solid for Newcastle etter at han kom til klubben. Den dribleglade vingen kunne vært en fin erstatter for Stewart Downing dersom Liverpool skulle klare å kvitte seg med engelskmannen i løpet av sommeren. Noe annet som taler for kjøp er Newcastles overgangspolitikk: De kjøper billig fra Ligue 1. Nå vet vi ikke enda, fordi det har gått så kort tid, men mest sannsynlig vil Magpies selge spillerne til større klubber for en fin profitt når de har levert over tid i Premier League for Newcastle. Spillere som bevist takler nivået og tempoet i Premier League, vil automatisk være mye mer verdt en spillere som er uprøvd på det nivået.

Det som taler i mot en slik overgang, er at 20 millioner pund er veldig mye penger for en klubb som ikke spiller Champions League-fotball. Liverpool-eierne i FSG vil nok stramme inn på uforsiktig pengebruk, slik vi dessverre for Liverpools del har sett de siste overgangsvinduene. Et annet argument mot en slik overgang, er at Liverpool har Fabio Borini, Luis Suarez, Daniel Sturridge, Stewart Downing, Jose Enrique, Jordan Henderson, Oussama Assaidi og Raheem Sterling som alle kan spille på kanten.

 

Sannsynlighet: 5/10.

 

 

Luis Suarez. Foto: Darren Staples / Reuters scanpix

 

Luis Suarez til Bayern München. (Metro)

Dette kan nok bli en av sommerens mest intense overgangssagaer. Liverpool er i en posisjon der de absolutt ikke vil miste sin beste spiller, samtidig som det kan bli vanskelig for eierne å si nei dersom budet blir veldig høyt (da tenker jeg fra 250 millioner kroner og oppover). FSG tenker nok å bruke pengene på erstattere dersom en slik overgang gjennomføres, men Brendan Rodgers er nok mest interessert i å få beholde en av verdens beste spillere. Luis Suares har gitt Liverpool mange mål og fantastiske øyeblikk, samtidig som han har vært en såkalt pain in the ass for klubben og klubbens omdømme. Man kan ikke se bort i fra at eierne vil vurdere å ta den lette løsningen, og selge ?fordi budet var for godt til å si nei?. De vil med andre ord ha flere gode argumentasjonskort på hånden ved en eventuell slik avgjørelse.

For Bayern Münchens- og Pep Guardiolas del er jeg mer usikker. Det mangler ikke på angrepsalternativer hos Bayern München, men vi vet aldri om Pep ser for seg en storrengjøring eller ikke. I Mario Gomez og Mario Mand?ukić har Bayern goalgettere i verdensklasse, men Luis Suarez er en annen spillertype og kan gi den tyske gigantklubben en helt ny dimensjon fremover. Det har verset noen rykter om at Guardiola får hele to milliarder norske kroner å handle for i sommer, men for undertegnede høres det utrolig lite sannsynlig ut, spesielt med tanke på den allerede knallsterke troppen til Bayern. Det er også verdt å merke seg at Bayern virker å være veldig nærme en overgang for Borussia Dortmunds polske landslagsspiss Robert Lewandowski, som også er ønsket av de fleste toppklubbene i Premier League.

 

Sannsynlighet: 4/10.           

 

 

Wayne Rooney og Ryan Giggs. Foto: Lefteris Pitarakis / AP scanpix

Wayne Rooney til Paris Saint-Germain (The Times)

Den seriøse avisen The Times, som dessverre befinner seg bak en betalingsmur, melder at franske PSG vil by på Wayne Rooney i sommer. 40 millioner pund skal visstnok få Manchester United-ledelsen til å plukke opp telefonrøret. Wayne Rooney var Manchester Uniteds store stjerne og kanskje beste spiller i tiden fra Cristiano Ronaldo ble solgt til Real Madrid, og frem til Robin Van Persie ble hentet fra Arsenal i fjor sommer. Han er fortsatt meget god som hengende spiss / offensiv midtbanespiller, men som en ren spiss havner han bak Van Persie i køen. Rooney er 27 år gammel, og blir mot formodning ikke særlig mye yngre i årene som kommer.

For Paris Saint-Germain sin del virker ikke kjøpekraften å være særlig redusert selv etter storkjøp som Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic og Lucas Moura. Franskmennene har også Eziquel Lavezzi som makker til Zlatan. PSGs sportsdirektør Leonardo må dog passe seg for Financial Fair Play-lisensen som kommer snikende. Sir Alex Ferguson har alltid ville satse på yngre spillere, og for å gjøre det, trenger han penger. Det kan han få ved et Rooney-salg. Samtidig vet vi at Sir Alexs tid som manager kommer nærmere slutten for hver dag som går, og om han skal ta seg flere sesonger så vil han nok beholde sine beste spillere, for å virkelig være kapable til å gå til topps i Champions League. En annen side av saken er at salget av en Wayne Rooney delvis kan finansiere et eventuelt kjøp av en ikke så fryktelig ukjent portugisisk ving, du vet, han som scorer en del for Real Madrid; Cris- et eller annet.

 

 Sannsynlighet: 7/10.

 

 

Hvordan vil DU vurdere sannsynligheten til disse overgangene?