hits

april 2013

- Mourinho er ferdig i Real Madrid

Av Øyvind Garnes LoftheimFoto: Sergio Perez / Reuters scanpix

Intervjuet etter Real Madrids kamp mot Borussia Dortmund overlater ingenting til spekulasjonene: José Mourinho er ferdig i Real Madrid. 

ITVs reporter: - Maybe next season with Real?

Mourinho: - Maybe not.

ITV: Where?

Mourinho: I don't know, (....) but I want to be a place where I'm loved.

 

José Mourinho kom til Real Madrid for å knekke CL-koden. Det har han ikke klart. Han var nære i år, men tiden hans er nok over - både fra Real Madrids side, og fra hans egen side. Både José Mourinho og Cristiano Ronaldo har fått mye kritikk mot seg fra deler av Real-fansen, og nå virker det som at de nådeløse supporterne har fått viljen sin. 

Så, hvor går han? Manchester-klubbene og Chelsea er nevnt. Det blir garantert én av dem, og mest sannsynlig Chelsea. 

Vi snakkes i England, José.

Seks tanker om Tippeligaen

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Ned Alley / NTB scanpix

 • Som vi skrev forrige uke, har kanskje tvilen begynt å komme inn dørene på Lerkendal. Det fikk vi en bekreftelse på i helgen. Tap mot Sandnes Ulf, to røde kort og massiv medieoppmerksomhet for Nicki Bille Nielsen - både for draktriving og twitterkrangel. Daniel Nannskog gikk ut og sa at Rosenborg har et disiplinærproblem; Nicki Bille-saken, John Chibuike som nektet å varme opp mot Start, og Borek Dockal som nektet å feire scoringen sin mot Brann. Jeg tror vi får se en del spillere på vei ut av Lerkendal i sommerens overgangsvindu. For mange misfornøyde spillere er ikke bra for de som faktisk får spille og som må levere på banen.

 

 • Sympatiske Per-Joar Hansen må passe seg litt. Det var krefter i klubben som ikke ville ha han ansatt i utgangspunktet, men han klarte å snu oppoisjonen med sterke resultater i sesonginnledningen, og fire mål mot både Sogndal og Brann. Men rekken med svake resultater kan fort gjøre at kritikerne får fyr i peisen igjen. Misnøye er det allerede med de siste års avgjørelser og resultater, det spørs om man tåler ett år til med nedtur. Rosenborg hadde tidenes sjanse - Molde vinner ikke kamper, og Godset fikk en dårlig start, men nå renner det litt ut i sanden for trønderne, og jeg tror panikken kanskje tar spillerne og supporterne litt. RBK har Brann, Viking, Aalesund og viktigst, Strømsgodset, foran seg på tabellen, og minst én av disse klubbene kommer til å fortsette å ta poeng i minst like stort tempo som Rosenborg - i alle fall en stund fremover.

 

 • En av Viking-trener Kjell Jonevrets favoritter, Trond Olsen, scoret to mål mot Sogndal, og er en viktig brikke i årets utgave av marineblåe fotballspillere fra Stavanger. For meg fremstår Viking som et av disse lagene uten en skikkelig plan, men med stort lønnsbudsjett og derfor en OK tropp, og en trener som klarer å få det beste ut av spillerne i et par år. Og det skal de ha; 4-1 på hjemmebane skaper interesse, og det er nettopp det Viking trenger. Og så lenge Viking klarer å score mål, blir de farlige. Man skal ikke se bort i fra at Jonevrets menn kan kjempe seg til en medalje når sesongen er ferdig. 

 

 • En ting man har fått til i Stavanger, men ingen andre steder på Vestlandet, er å få lokalbefolkningen engasjert og interessert i ishockey. Nå kjenner jeg ikke til opprinnelsen, men sporten er veldig utbrett i USA og Canada, der man selvfølgelig er helt fantastiske på arrangement. I stedet for å lære av europeisk fotball, virker det som at Stavanger Oilers har lært av sine storebrødre på andre side av atlanteren. Brann har vært i Seattle for å lære av MLS-klubben i byen, og det er ikke så dumt å tenke litt utenfor boksen. Stavanger Oilers får sjenke alkohol til 1150 av sine tilskuere. Maksimalkapasiteten er på 4300. Med andre ord får over 1/4, eller over 25% av publikum tilgang på alkoholservering. Det er nok veien å gå for norsk fotball også, om man har lyst på folk på stadion, da.

 

 • Etter seks kamper er det (som vanlig) fryktelig jevnt i Tippeligaen. Fem poeng skiller tiendeplassen fra førsteplassen. Trendene er vanskelig å spotte, spesielt når lag som man forventer skal gjøre det bra ligger uventet dårlig til - rett og slett fordi lagene med de beste spillerstallene vil ta mer poeng på lang sikt enn de med svakere spillerstaller. Det er 72 poeng igjen å spille om, og strengt tatt kan alt skje. Til gjengjeld er 6/30 kamper ferdigspilt, noe som tilsvarer 1/5 av sesongen. Akkurat nå ligger Strømsgodset best an - de har funnet formen og ligger á poeng med serielederen. 

 

 • I denne spalten har jeg lovet å følge opp duellen mellom Brann/Stabæk anno 2007/08 og Vålerenga anno 2005 - altså duellen mellom erkerivalene Lillestrøm og Vålerenga. Lillestrøm tok en fin 3-2-seier hjemme mot Start, mens Vålerenga overrasket alle og tok sin andre seier for sesongen da de slo Aalesund 2-1 hjemme på Ullevaal. Lillestrøm ligger fire poeng foran VIF, men seieren mot Aalesund kan tyde på at man er på rett vei i hovedstaden. 

Hvor havner superspissene?

Av Øyvind Garnes Loftheim

Fredag ettermiddag satte jeg meg ned i godstolen for å undre litt over hvor de forskjellige stjernespissene havner. Som vanlig er det spådd kaos på overgangsmarkedet, og det kan være veldig fint, med tanke på det grusomt kjedelige januar-vinduet vi hadde i vinter. Det er ikke rent få superspisser som er linket bort. 

Fra toppen av hodet mitt kan jeg huske å ha sett disse spissene bli linket bort. Nåværende klubb i parantes, sannsynlig destinasjon basert på avisene etter "-":


Luis Suárez. Foto. Eddie Keogh / Reuters scanpix

Premier League:

Wayne Rooney (Manchester United) - PSG

Luis Suáres (Liverpool) - Bayern München

Fernando Torres (Chelsea) - Atletico Madrid

Edin Dzeko (Manchester City) - Arsenal

Christian Benteke (Aston Villa) -

 


Robert Lewandowski. Foto: John MacDougall / AFP scanpix

Bundesliga:

Robert Lewandowski (Borussia Dortmund) - Bayern München

Mario Gomez (Bayern München) - Liverpool

André Schürrle (Bayer Leverkusen) - Chelsea

Heung-Min Son (Hamburg) -

 


Edinson Cavani. Foto: Roberto Salomone / AFP scanpix

Serie A:

Stephan El Shaarawy (Milan) - Manchester City

Stefan Jovetic (Fiorentina) - Arsenal

Fabio Quagliarella (Juventus) - Arsenal

Alessandro Matri (Juventus) - Arsenal

Edinson Cavani (Napoli) - Chelsea

 


Radamel Falcao. Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP scanpix

La Liga:

Radamel Falcao (Atletico Madrid) - Real Madrid

Karim Benzema (Real Madrid) - 

Gonzalo Higuaín (Real Madrid) - 

David Villa (Barcelona) - Arsenal

Álvaro Negredo (Sevilla) - Arsenal

 

Topp 5 spisser på markedet (rangert etter kvalitet):

1. Radamel Falcao

2. Luis Suarez

3. Edinson Cavani

4. Robert Lewandowski

5. Gonzalo Higuain

 

Hvor jeg tror de havner:

Radamel Falcao til Real Madrid.

Luis Suarez til Bayern München.

Edinson Cavani til Manchester City.

Robert Lewandowski blir værende i Dortmund.

Gonzalo Higuain blir værende i Real Madrid. 

 

Hvor tror du de forskjellige spissene havner? Hvilken klubb vil sitte igjen med det beste spissparet når overgangsvinduet stenger? Er det noen spillere du savner? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet! :-)

Hetest på overgangsmarkedet?

Av Øyvind Garnes Loftheim


Jürgen Klopp. Foto: Jose Jordan / AFP scanpix

For første gang kan jakten på en trener fremfor en spiller bli den største overgangssagaen vi får i et overgangsvindu. For hvem vil vel ikke ha Jürgen Klopp?

Omdømme blir stadig viktigere i fotballen. Klubbene vil ha ledere og spillere som kan fronte klubben utad på en positiv måte. Veldig mye av dagens fotballøkonomi handler om kommersielle inntekter, og stadig større biter av disse inntektene kommer fra land utenfor Europa. 

Alle de store klubbene har sesongoppkjøring i enten Asia eller Amerika - eller begge deler - og det er kun for å øke markedsverdien og fanbasen sin i disse landene. Noen klubber, spesielt tidligere utgaver av Real Madrid og AC Milan - Galácticos og Galácticos senior (Milan kjøpte spillerne når de var over the top), kjøpte stjernespillere, mens andre satset mer på å spille offensiv fotball og å legge til rette for fansen. 

Når jeg tenker på hva Jürgen Klopp har fått til med Borussia Dortmund, dukker disse punktene opp:

1. Underholdende fotball.

2. Gode resultater.

3. Offensiv fotball.

4. Karismatisk trener.

5. Villig til å satse på talenter.

6. Enorm publikumsstøtte.

7. Harmoni. 

8. Sunn klubbdrift.

Fakta er at Borussia Dortmund spiller en flott teknisk, underholdene og offensiv fotball som skaper resultater (seriegull i 2011 og 2012, CL-semi i 2013). De satser konsekvent på unge spillere; både gode kjøp på overgangsmarkedet (Shinji Kagawa kom for noen hundre tusen), spillere fra egen stall (Mario Götze) og unge, tyske landslagsspillere (Marco Reus). 

Fansen er fantastisk, Südtribune leverer til gull hver eneste hjemmekamp. Og det ser ut som at det er utrolig gøy å gå på kamp! Dette er utrolig viktig. I tillegg har Jürgen Klopp denne utstrålingen som gjør han likt av alle - supportere, egne spillere, og motstandere både på og utenfor banen. Han er "a total package". Han er minst like kjapp i replikken som José Mourinho, men uten kontroversene. Han snakker også godt engelsk. 

Borussia Dortmund har ca. halvparten av lønnsbudsjettet til rivalene FC Bayern München, og har solgt spillere som Nuri Sahin til Real Madrid, Shinji Kagawa til Manchester United, og nå Mario Götze til Bayern. De to første har de funnet vel så gode erstattere til, i Ikay Gündogan og Marco Reus. Dette skal selvsagt sporsdirektøren har æren for også, ettersom det er den tyske modellen. 

I skrivende stund holder Dortmund lekestue med Real Madrid, og det er dagen etter den store kontroversen rundt Götze-overgangen. De er på en enorm medgangsbølge på banen, og det er positivitet over hele linjen, også på tribunen. 

Jeg tror ikke det finnes en eneste klubb i verden som ikke har kjempelyst på Jürgen Klopp i sommer, og jeg er ganske sikker på at mange av klubbene, som nettopp Real Madrid, Manchester City, Chelsea og Manchester United (når Fergie gir seg), i tillegg til Barcelona og alle de italienske toppklubbene, kommer til å prøve seg mer eller mindre formelt.

Borussia Dortmund kommer aldri til å slippe Jürgen Klopp uten kamp, men alle vet at fotball er fotball, og at store overganger og -overraskelser skjer fra tid til annen. 

Jeg håper virkelig at Jürgen Klopp ikke drar fra Dortmund noengang, noensinne, men det skal nok ikke stå på tilbudene.

Hva synes du om Jürgen Klopp? Er det en trener du kunne ønske å ha i din egen klubb? I såfall; hvorfor / hvorfor ikke?

Suárez-straffen er latterlig

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Phil Noble / Reuters scanpix

Det engelske fotballforbundet, FA, har nok en gang overgått seg selv hva tåperlighet angår. Denne gangen er det Liverpool-spiss Luis Suárez som har fått hele ti (10!) kampers karantene etter bite-episoden under søndagens oppgjør mot Chelsea. 

Luis Suárez fikk åtte kampers karantene etter å ha blitt dømt for å ha rase-hetset Patrice Evra. Den nye dommen skal etter hva jeg ha forstått være ekstra hard på grunn av Suarez' fortid, men ingen kan forsvare at rasisme på fotballbanen skal dømmes mildere enn litt biting!

Roy Keanes karriereødeleggende skrekktakling på vår egen Alf-Inge Haaland, ble straffet med tre (3!) kampers karantene. Da Keane mange år senere innrømmet i sin selvbiografi at han ønsket å skade Haaland med taklingen, fikk han en tilleggsstraff på fem kamper. Totalt fikk altså Roy Keane åtte kampers utestengelse, til tross for at FA fikk lang tid til å bestemme seg på. 

Problemet til FA nå, er at publikum og presse vil kreve knallhard straff i enhver ny sak som kommer opp. Skal virkelig en skrekktakling, som kanskje ender i beinbrudd, bli straffet med en signifikant lavere straff enn Suarez' barnslige bitt? 

De fleste som har spilt fotball vil nok være enig i at det er langt verre å bli grisetaklet på banen, enn å bli bitt i armen, selv om sistnevnte kanskje er mer nedverdigende. 

Nå har FA virkelig et forklaringsproblem.

Kilde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alf-Inge_Haaland#Feud_with_Roy_Keane

http://www.nrk.no/sport/fotball/suarez-utestengt-i-atte-kamper-1.7924292

Barcelonas storhetstid er forbi

Av Øyvind Garnes Loftheim
Ferenc Puskas hilser på Norges landslagskaptein, Thorbjørn Svenssen, på Ullevaal Stadion. Foto: Jan Stage / NTB scanpix

Fotballhistorien er preget av giganter. Det er de man husker, for det er de som skaper minner. Minner som kommer til å vare i et århundre. Det er også lag som prøver seg, men som ikke skaper de samme minnene. Å skape en arv er nemlig ikke alle forundt. Å være et eksempel alle andre ser til, å være laget som legger listen alle andre prøver å heve seg mot - det er meningen med fotball.

Det er en del lag opp igjennom historien som har klart det. 

Det første store etterkrigslaget var Ungarn, med Ferenc Puskas i spissen. Storhetstiden var 1954. De slo England 6-3 på Wembley, som første ikke-britiske nasjon som vant en fotballkamp mot England i London. Hjemme i Budapest ble stillingen 7-1 til Puskas & co. Før VM i 1954 var de store favoritter - Ungarn hadde vunnet de 32 foregående kampene. Der banket de stormakten Vest-Tyskland 8-3. Selv uten en skadet Puskas slo Ungarn, som i dag så vidt er på fotballkartet, Brasil og Uruguay, som hadde spilt den foregående VM-finalen. Puskas scoret i finalen, men Vest-Tyskland snudde kampen og vant trofeet. Ungarn scoret 27 mål i det VM-sluttspillet, noe som fremdeles er rekord. 

Så har man det legendariske Brasil-laget fra VM i 1970, som knuste Italia 4-1 i finalen. Laget bestod av spillere som Carlos Alberto, Rivelino, Jarzinho og Pelé, og vil kanskje alltid stå som VM-historiens beste lag.

Likevel er det Ajax / Nederland fra 1970-tallet som står som det laget Barcelona har blitt sammenlignet med. Anført av Rinus Michels på trenersiden og Johan Cruyff som hjernen på banen, dominerte Ajax europeisk fotball. Før Ajax-æraen var Nederlandsk fotball en parantes. I 1967 scoret Amsterdam-laget 122 mål i serien, 33 av dem ble satt i noten av da 20 år gamle Johan Cruyff. Ajax kom stadig langt i Europa-cupen, men det var først i 1971 at man kunne heve pokalen over hodet, etter at man slo Panathinaikos 2-0 på Wembley. 

Johan Cruyff. Foto: Josep Lago / AFP scanpix

Rinus Michels, som Nils Arne Eggen hentet sine ideer fra, var kjent for sin strenge disiplin. Ved hjelp av disiplinen klarte man også å forme et lag som for alltid vil stå i historiebøkene. Men da Stefan Kovacs tok over trenerjobben etter Michels i 1971, kuttet han ut noe av denne disiplinen. Det førte faktisk til at Ajax, ifølge de som levde på den tiden, spilte enda bedre og finere fotball enn under Michels. Spillerne klarte i stor grad å styre seg selv, og på banen var uansett Cruyff sjefen og dirigenten - han jaget medspillerne gjerne en meter tilbake eller to meter frem dersom han mente at de stod i feil posisjon. 

I 1972 tok Ajax trippelen - serien, cupen, og Europa-cupen. Året etter vant man serien og europacupen, men i cupen gikk det dårlig.

Så gikk det galt. Fotballhistorikerne mener det var Kovacs' manglende disiplin som førte til at laget forvitret. Spillerne var ikke selvdrevne. De frie tøylene som hadde ført med seg større kreativitet var nå blitt så løse at laget til slutt ikke hang sammen lengre. I 1973 dro Johan Cruyff til Barcelona. En æra var over.

Parallellene med Barcelona anno 2013 er mange. Pep Guardiolas raske og uventede revolusjon, strenge disiplin og hans ideer om totalfotball. Barcelonas totaldominans på banen. De mange nye supporterne. I fjor forlot Pep Guardiola Barcelona. Jeg husker det godt. Det som ingen trodde skulle skje, skjedde. Han var utbrent, trengte fri, dro til New York. I et år skulle de siste årenes soleklart mest suksessfulle trener ta seg fri. Man spekulerte i om han dro til New York for å lære seg engelsk. Klubbene stod i kø - Manchester United, Chelsea, Manchester City - noen mente han passet best til Arsenals filosofi, de kan ha hatt rett. I år avslørte FC Bayern München at de hadde sikret seg Pep Guardiolas tjenester. 

Sommeren 2012. "Stakkars" Tito Vilanova fikk i oppdrag å gjøre det umulige mulig - han skulle ikke bare videreføre Barcelonas suksess; han skulle også gjøre dem bedre. Han klarte det. Fotballen Barcelona spilte høsten 2012 er kanksje den beste vi har sett fra katalanerne. Om man ikke gikk bort fra den ekstreme ballbesittelsen, så gjorde man i alle fall spillestilen et lite hakk mer pragmatisk. Norske eksperter og supportere gledet seg. I årevis hadde man sett et totaldominerende Barcelona spille ballen på tvers - nå gikk de over til en litt mer direkte / vertikal spillestil, og man fikk resultater. Men laget ble også noe dårligere defensivt. Til gjengjeld var Lionel Messi ustoppelig. Den lille argentineren satte stadig nye rekorder, og overgikk sannsynligvis alt av tidligere fotballspillere. 

Det hadde i flere år vært et nærmest umulig prosjekt å score på Barcelona på grunn av ballbesittelse+ballgjenvinning, men nå var laget sårbart defensivt. Det kan ha noe med dårligere midtstoppere å gjøre - Puyol blir ikke yngre, og Pique virker ikke lenger å være verdens kanksje beste midtstopper. 

19. desember 2012 gikk Barcelona ut og sa at Tito Vilanova var rammet av kreft for andre gang. Operasjonen året før hadde ikke hindret kreften i å komme tilbake, og Vilanova ble operert og sykemeldt. Han kom ikke tilbake før sent i mars 2013. Da virket Barcelona å være totalt ute av form. 

Tirsdag kveld ble vi for første gang vitne til at Barcelona har fått ordentlig juling på fotballbanen. De var sjanseløse mot Bayern. Tidligere har vi sett Real Madrid stoppe katalanerne med et ekstremt høyt og agressivt press, men da har hovedstadslaget spilt helt og holdent på Barcelonas premisser, og ikke på sine egne. Det Bayern gjorde i går, var å spille vel så mye på sine egne premisser som på Barcelona sine. For første gang har Barcelona blitt matchet både spiller for spiller, og spillestilsmessig. 

Tito Vilanova. Foto: Michael Dalder / Reuters scanpix

Tyskland-taka overgikk tiki-taka. Ingenting varer evig. Selv her i Norge har vi sett Rosenborg miste hegemoniet og det enorme forspranget da Nils Arne Eggen forlot klubben.

Det blir spennende å se hva Barcelona gjør fremover. Kommer Pep Guardiola til å klare å lokke noen av sine tidligere disipler til Bayern når han tar over i juni? Vil spillerne ha nye utfordringer? Kommer stjerner som Sergio Busquets og Gerrard Pique til å søke lykken og enda høyere lønninger i Premier League? Kommer dette Barcelona-laget til å bli plukket fra hverandre bit for bit?

Jeg vet ikke. Det eneste som er sikkert er at ingenting varer evig, og at Barcelonas økonomi og spillestil ikke tillater at de kan hente inn fem nye spillere som går rett inn på laget. I stedet for at La Masia-ungdommen kan få debutere på et lag fullt av spilleglede og som er i en slags evig fremgang, må de nå debutere på et lag der det ligger et teppe av tvil. 

For Sandro Rosell og Barcelonas medlemmer er ikke La Liga den gjeveste tittelen. Alle klubben jakter nå Champions League. Det er mange om beinet. Bare de to siste årene har vi fått nye kandidater som Manchester City, Paris Saint-Germain, Juventus og Borussia Dortmund. «Adapt or die», sier Brad Pitt i filmen Moneyball. Verdensfotballen er i konstant endring.

Tito Vilanova har vært igjennom noe jeg antar er en knalltøff kreftbehandling. Jeg vet ikke om han har krefter nok til å fortsette neste sesong, men la oss håpe det for hans del. Om det derimot skulle være slik at han ikke klarer å fortsette, for sparken får han ikke - laget hans har tross alt vunnet La Liga med klar margin - blir det spennende å se hvem Barcelona velger som erstatter. Man må ha inn en trener som klarer å motivere spillerne, for om man faktisk klarer å beholde stammen i laget, så er det fullt mulig å vinne Champions League igjen. Men jeg tror nok at vi er over toppen, og at den fullstendige dominansen er forbi.

En æra er over. 

Elendig dømmekraft av Evra

Av Christian Paulsen


Foto: Paul Ellis / AFP scanpix

Patrice Evra og resten av Manchester United sikret seg i går ligatittel nummer tjue etter en imponerende sesong. Mindre imponerende var den lille gesten franskmannen serverte tv-kameraene da en tilskuer kastet en blodig plasthånd ned på gressmatta. Evra plukket den opp og simulerte en bitebevegelse noe som veldig enkelt kan tolkes som et stikk mot Luis Suarez etter hans idiotiske jafs av Chelseas Ivanovic dagen før.

Hadde en hvilken som helst annen Premier League-spiller utført denne handlingen ville det bare oppfattes som et lite stikk mot uruguayanerens uakseptable oppførsel, problemet ligger i at det nettopp er Patrice Evra som gjør det.

Vi husker naturligvis alle rasismesaken og det manglende håndtrykket mellom de to rivalene i fjor.

Rasismeanklagene er alvorlige, og Liverpool-spilleren ble utestengt i en lengre periode samt ilagt en bot. Den type oppførsel er uhørt, og spesielt viktig er det selvsagt at fotballspillere som også fungerer som forbilder nettopp gjør seg fortjent til den tittelen.

Suarez mottok straff, og selv om mangelen på håndtrykket mellom de to i det neste møtet mellom United og Liverpool igjen skapte blest om situasjonen, tror jeg at svært få ønsker at denne konflikten vedvarer. Spesielt de organisasjonene som virkelig driver et viktig arbeid i kampen mot rasisme.

Når Evra velger å sende ett stikk mot Suarez har ikke selve gesten noe å gjøre med det tidligere uvennskapet, men det vekker igjen en situasjon som alle parter burde ha lagt bak seg. Gesten ble naturligvis hyllet av hjemmefansen, men på samme måte hisset den nok opp en del på Merseyside. En ekstremt idiotisk handling.

Det aller beste hadde vært om Suarez nå gikk ut og lo av Evras lille feiring, det er det eneste jeg ser for meg kan dempe situasjonen igjen - men ingen av de to kamphanene virker å ha intelligens til å skjønne at de representerer noe som er større enn seg selv, og det gjør meg urolig.

 

 

Seks tanker om Tippeligaen

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

 • Rosenborg spilte søndag sin andre kamp på rad uten seier. For et lag som pangåpnet sesongen, må det være tungt å kjenne usikkerheten komme krypende. Trønderne ligger i dette øyeblikk på andreplass - á poeng med Godset og tre poeng bak Aalesund. Tango-trøyene vil sannsynligvis ikke være en utfordrer når vi nærmer oss september og oktober, men det vil nok Strømsgodset være. Per-Joar Hansen og co må finne tilbake til vinnerformelen så fort som mulig om dette skal bli sesongen der Rosenborg virkelig slår tilbake etter to år med gulltørke. 

 

 • Strømsgodset har nå i flere år vært laget folk har forbundet med fin fotball, kvikke hoder, spennende finter og god teknikk. Likevel er det fyrtårnet av en ungarer, Péter Kovács, som redder poeng på poeng for drammenserne. Det finnes nok ikke en klubb i Tippeligaen som hadde sagt nei takk til å ha Kovács i stallen - og han hadde nok fått spille for samtlige klubber, også. Det er imponerende for en 35-åring.

 

 • Hva skjer med Thomas Drage? Gutten har vært blant Tromsø ILs beste spiller de siste årene, men har ifølge www.altomfotball.no kun 74 spilte minutter i Tippeligaen denne sesongen, fordelt på fire kamper som innbytter. Gutan, som ligger på en skuffende niendeplass med bare seks poeng på fem kamper, kan virkelig trenge en Drage i assist-form.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

 

 • Brann har vært veldig gode på hjemmebane denne sesongen, og står med tre seire på tre hjemmekamper, mot Vålerenga, Molde og Viking. Kampen mot siddisene var intet unntak. Bergenserne fikk også viktige Erik Huseklepp i gang - og for en suser den tidligere Fyllingen-, Birmingham-, Bari- og Portsmouth-proffen leverte! Med en Huseklepp med gjenvunnet selvtillit kan kanskje Brann begynne å ta poeng på bortebane også, og da lukter det fort europacupspill for verdensbyen Bergen neste sesong. 

 

 • For Viking ble helgen helsvart. Tap i vestlandsderbyet mot Brann, skade på viktige Veton Berisha og rasisme-uttalelsene til Makthar Thioune er ikke godt nytt for de mørkeblå. Heldigvis for Viking var de både tidlig ute med å ilegge Thioune en egen straff - utestengelse i to kamper, i tillegg til at de samtidig fikk hjelp av Luis Suarez. Liverpool-spissen stjal alle overskriftene med sin biting på søndag, og Thioune-saken har nesten ikke vært omtalt siden. Det blir spennende å se hva som kommer ut av Svein-Erik Edvartsens dommerrapport.

 

 • En av de mest spennende duellene i år synes jeg er mellom Vålerenga og Lillestrøm - to lag som har prestert dårlig de siste sesongene, og som har investert knallhardt på overgangsmarkedet, med ganske lik innkjøpsfilosofi. Vålerenga ligner på en utgave av sitt eget gullag fra 2005, og Lillestrøm ligner på en utgave av Branns gullag fra 2007. Foreløpig er det 2007-gjengen som gjør det best - Lillestrøm ligger på en syvendeplass, med syv poeng etter fem kamper, og 6-5 i målforskjell. 2005-gjengen ligger på en meget skuffende 15.-plass, med bare to scorede mål og hele ni baklengs. Men, det er bare fire poeng opp til Lillestrøm, og det blir spennende å se hvordan denne duellen utvikler seg utover i sesongen. Vi lover å følge med! 

Geniet Luis Suárez

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Andrew Yates / AFP scanpix

Det er lett å argumentere for at Luis Suárez dårlige oppførsel skyldes lav intelligens. Hvorfor skal en så god fotballspiller klundre til imaget sitt med så mye trøbbel?

Jeg er uansett uenig. I mine øyne er Luis Suárez et geni. Eller rettere sagt; Et fotballgeni.

Spillere det er mye bråk rundt, får gjerne oppmerksomhet for trøbbel både på og utenfor banen. Det gjelder ikke for Suárez. Uruguayaneren har hverken feiret nyttårsaften på badet, eller pådratt seg søksmål fra PSG for twitter-(mis)bruk. På "privaten" er Luis Suárez' rulleblad plettfritt. 

Høsten 2011 var Liverpools akademisjefer i Molde og holdt et åpent foredrag i forbindelse med Moldes kamp mot Liverpool i NextGen-serien, ofte referert til som Champions League for juniorer.

Mye av det man fokuserte på under dette foredraget, var viktigheten av å ha en god psyke. Sjefene sa at alle spillerne som kom igjennom Liverpools akademi hadde de fysiske, tekniske og taktiske ferdighetene til å spille i Premier League. Det som skilte de som klarte det fra de som ikke klarte det, var evnen til å få det ut i kamp. De argumenterte for at det mentale presset ved å spille i Premier League er så stort at spillerne gjør kostbare feil de ellers aldri ville ha gjort. Det er få som har psyken til å spille i Premier League. 

På foredraget, som også inneholdt en presentasjon av forskningen som gjøres på Norsk Toppfotballsenter, trakk man frem to eksempler: Steven Gerrard og Jon Flanagan. 

Videoklippene fra da Steven Gerrard debuterte for Liverpool, viser en helt tydelig berørt midtbanespiller. Han gjør feil som i utgangspunktet ville gjort han uaktuell for Premier League-spill. Man ser så gradvis hvordan han blir tryggere og tryggere for hver kamp, før han til slutt scorer sitt første mål. Da lettet mye av presset. 

Jon Flanagan, som vi ikke har hørt så mye fra i det siste, debuterte for førstelaget på Anfield, mot Manchester City, i 2011. Liverpool vant kampen 3-0. Flanagan var 18 år gammel, spilte med draktnummer 38, og var plassert på høyrebacken. Akademisjefene sa at Flanagan på langt nær var den mest talentfulle spilleren på akademiet, og at "ingen" trodde han ville bli Premier League-spiller. Men da Kenny Dalglish måtte kaste han til ulvene, leverte han med stil. Fordi han taklet presset.


Foto: Andrew Cowie / AFP scanpix

Et annet eksempel vi kan trekke frem, er fra Ski-VM fra tidligere i år. Det var lagsprintfinale (en stafett-type) for kvinner, og Maiken Kaspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg lå i tet sammen med flere andre nasjoner. På nest siste runde, som var Flugstad Østberg sin, klarte hun å sette skistaven mellom beina, akkurat i en periode der de andre nasjonene fikk noen ekstra meter på henne. Resultatet var at hun falt, og havnet selvsagt enda lengre bak. Kaspersen Falla klarte å gå Norge inn til en fjerdeplass, og en gråtende Flugstad Østberg måtte beklage til hele nasjonen for at hun hadde tabbet seg ut. 

Hvor mange ganger ser du profesjonelle landslagsutøvere fra den beste skinasjonen i verden "tryne" på den måten? Det er veldig, veldig sjeldent. De norske langrennsutøverne har ofte mellom 700 og 1000 treningstimer i året, og mange av dem brukes enten på ski eller rulleski, og dermed på øvelser som går på akkurat dette som Flugstad Østberg ikke klarte. Du kan selv prøve å regne deg frem til hvor mange tekniske repetisjoner (les: stavtak) utøverne har per sesong, både på trening og i renn - det er mange!


I rødt: Ingrid Flugstad Østberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hverken Kaspersen Falla eller Flugstad Østberg er de mest rutinerte landslagsutøverne vi har. Når de da ligger så godt an i et VM der Norge har hamstret gull, og ikke minst går for både hverandre og for nasjonen, og ikke bare for seg selv, skaper det ekstra press. Når Flugstad Østberg da i tillegg mister noen meter på slutten av sin siste etappe, blir presset enormt. Kanskje hun tenker på hva den millionen av TV-seere som ser løpet tenker, hva publikum på stadion tenker og hva lagvenninnen(e) og trenerne vil si.

Når disse tankene kommer, er det fort gjort å begynne å tenke for mye på allerede automatiserte bevegelser - som for eksempel skiteknikk (les: stavtak). Fort gjort. Spenningsnivået blir for høyt. Hun blir for nervøs, for usikker, kjenner det i kroppen. Stivner. Gjør feil.

Dagens Næringslivs magasin D2 hadde den 22. mars 2013 en stor sak om "Den moderne drittsekken". Der defineres "drittsekk" slik: «Det er samlebetegnelsen på alle som av en eller annen grunn føler at normene for normal, god oppførsel ikke gjelder for ham eller henne - og gir en lang dag i hva du måtte finne på å mene om det.»

Jeg vil argumentere for at den utgaven av Luis Suárez som ukentlig spiller kamper på Anfield og andre fotballbaner i England, er en drittsekk. Han gir en lang faen i om du har betalt for å sitte hjemme i din egen stue og se ham spille. Han gir faen i hva alle på tribunen tenker om han. Han gir faen i hva journalistene på pressetribunen måtte skrive om han etter kampen. Og han enser ikke engang tv-kameraene. 

Når Luis Suárez entrer gressmatten, stenger han verden ute. Den versjonen av Luis Suárez som spiller fotball på Anfield er den samme utgaven som spilte gatefotball sammen med kompisene og naboguttene hjemme i Salto og i Montevideo. Det er er også hans største styrke. Hans prestasjoner blir ikke dårligere fordi han spiller foran flere hundre millioner tilskuere, eller fordi hans handlinger blir omtalt i massemedier over hele verden. Hjernen hans er perfekt laget til å prestere, hodet hans er en ABC for prestasjonspsykologi. Han er et geni, og det gjør han også til en drittsekk.

Det unnskylder ikke Suárez handlinger. Men det kan kanskje forklare det.  Han driter i normene, i reaksjonene og i etterspillet. 

Og igjen; Det hverken unnskylder eller forsvarer Suárez' handlinger, og spesielt ikke de av rasistisk karaktér. Det han ble dømt for å ha gjort mot Patrice Evra, er under enhver kritikk, og kan aldri aksepteres, og aldri godtas. Det er også langt verre enn å bite noen i armen. 

Viking gjør alt rett

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Da Makthar Thioune beskyldte dommer Svein-Erik Edvartsen for rasisme etter lørdagens oppgjør mellom Brann og Viking i Bergen, satte han rasismekampen et langt steg tilbake. Det var fryktelig synd å se på. 

Uttalelsene var neppe noe annet enn en persons umiddelbare skuffelse over å ha tapt en kamp. Vi må akseptere at det kan skje, men vi må aldri godta det. 

Makthar Thioune ødelagte nok lite for Svein-Erik Edvartsen i går - beklagelsen fra spilleren og reaksjonene i media rundt støtter opp om Edvartsens sak. Til gjengjeld ødelagte Thioune veldig for seg selv, og han satte i tillegg klubben i en svært dårlig posisjon. 

Vi husker alle Luis Suarez / Patrice Evra- og John Terry / Anton Ferdinand-sakene fra fra forrige sesongs Premier League. Rasisme er et problem i fotballen, og vi må aldri bli så naive at vi tillater oss å hevde noe annet. 

Jeg vil berømme Vikings håndtering av saken. Makthar Thiounes dårlige dømmekraft og impulsive handling vil få særleles mye mindre etterdønninger enn den kunne ha fått. Om Viking ikke hadde tatt grep, og utestengt Thioune i to kamper slik de nå har gjort, ville man sendt ut et signal som i alle fall ikke ville styrket den viktige kampen mot rasisme. 

Når Viking nå går effektivt ut og straffer sin egen spiller, sender de et tydelig signal om at slik oppførsel ikke aksepteres. Spillerne er klubbens representater utad, og klubbens omdømme er ekstremt viktig overfor nordmenn generelt og sponsorer spesielt.

Vi så alle hvordan Liverpool opptrådte i kjølevannet av Suarez-saken. Etterspillene ble mange og lange, og Suarez vil for alltid bli stemplet som rasist av motstanderfansen. Hadde Liverpool satt foten ned fra dag én, gitt Suarez en straff, og sagt at dette ikke har noe plass i fotballen, så hadde man vært ferdig med det. Suarez kunne ha gått ut og beklaget, tatt sin straff, og samtidig ydmykt hevdet sin uskyld dersom han er/var uskyldig, og man kunne vært ferdig med saken. 

Viking har nå avsluttet saken. Edvartsen har nevnt episoden i sin dommerrapport, og nå blir det opp til fotballens eget domsutvalg om man skal straffe Thioune eller ikke. Utenom det, vil ikke denne saken få særlig mye mer dekning etter at runden avsluttes søndag med Fotballkveld på TV2, der episoden nok vil bli tatt opp og diskutert.

Jeg vil også berømme dommer Svein-Erik Edvartsen for å ha sagt alle de rette tingene etter kampen. Mindre besinnende dommere kunne fort ha sendt denne situasjonen helt ut av kontroll - anklagene han får mot seg for åpent kamera er tross alt meget alvorlige. 

Årets beste spiller i England heter IKKE Eden Hazard

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Olly Greenwood / AFP scanpix

Listen over de seks nominerte til den engelske spillerforeningens "Player of the year", ble publisert i dag. 

Listen er som følger:

Gareth Bale (Tottenham)

Michael Carrick (Manchester United)

Luis Suarez (Liverpool)

Eden Hazard (Chelsea)

Juan Manuel Mata (Chelsea)

Robin van Persie (Manchester United)

----------------------------------------------------------

Den umiddelbare reaksjonen til undertegnede og folk på Twitter, er «Hvor i helsikke er Michu?!».

Og det er lov å lure. Tidligere i uken kåret jeg Swanseas Michu til årets nest beste signering i Premier League, bak Robin van Persie. Eden Hazard var ikke engang på listen. 

Eden Hazard har åtte mål og ni assists på 27 kamper + tre innhopp. Michu har 17 mål og to assists på 30 kamper. 

Chelsea er i tillegg et mye bedre lag enn Swansea; London-laget har scoret 64 mål, walieserene har scoret 43. 

Michu har med andre ord scoret 39,5 prosent av Swanseas mål. Hazard har scoret 12,5 prosent av Chelsea sine. 

For meg virker Hazard å være tatt ut kun på navn. Jeg kan ikke fatte og begripe at han i det hele tatt vurderes. Jeg antar at prisen på spilleren ikke er med i vurderingen, og da forventer jeg at potensialet hans ikke skal være det heller. For potensialet er der utvilsomt, men denne sesongen, til tross for en meget god start, har han ikke overbevist. Han har faktisk til tider lignet på en flopp. Vi hadde forventet mer, alle ihop. Spillerne som har stemt frem Hazard må ha spilt for mye FIFA. 

---------------------------------------------------------

Hvem fortjener å vinne prisen? 

Jeg synes det er vanskelig å plukke ut en vinner. Ikke fordi de ikke er verdige, men fordi det er så tett og jevnt mellom dem. 

I mine øyne stikker tre kandidater seg klart frem fra listen på seks navn: Luis Suarez, Robin van Persie og Gareth Bale.

Luis Suarez er Liverpool FC denne sesongen. 22 mål for et Liverpool som til tider har slitt, er veldig, veldig bra av den utskjelte uruguayaneren. Hadde Luis Suarez scoret fem mål denne sesongen i stedet for 22 (and counting), hadde Brendan Rodgers vært arbeidsledig til sommeren. 

Robin van Persie har skutt, "nicket" og "tapet" Manchester United til et foreløpig seriegull. Stryk "foreløpig". Den flygende hollender har vært i kanonform, og det som så ut som en ekstremt rar, men spennende handel av Sir Alex Ferguson har vist seg å være det beste kjøpet siden skotten hentet Cristiano Ronaldo til Old Trafford. 

Gareth Bale har 17(!) mål og tre assists på sine 27 ligakamper for Tottenham. Da Daniel Levy og André Villas-Boas tabbet seg ut med tanke på spisskjøpet i sommer, så det hele ganske blytungt ut. Gareth Bale har vokst fra å være venstrebacken som aldri vant kamper, til å bli å bli storbritannias soleklart beste fotballspiller. Det kan gi Tottenham Champions League neste sesong. 


Foto: Dylan Martinez / Reuters scanpix

Gratulerer Gareth Bale, du fortjener å vinne prisen som årets spiller i Premier League. 

 

Hvem synes du burde vinne kåringen? Er du enig i listen over de nominerte?

 

Kilder:

http://www.whoscored.com/Players/13812/

http://www.whoscored.com/Players/33404/

http://www.whoscored.com/Players/38236/

http://www.nettavisen.no/sport/fotball/article3611185.ece

Hvordan vi skal få flere på Tippeliga-kamp

De siste årene har vi hatt en markant publikumsnedgang i Tippeligaen. Her er tall og tabell hentet fra Wikipedia:

 

Som vi ser av tabellen, hadde vi en markant oppgang fra 2003 til 2004, med en økning på 1425 tilskuere per kamp, i gjennomsnitt. 

Utvidelsen av Tippeligaen fra 14 lag til 16 lag skjedde i forkant av 2009-sesongen. Da hadde vi allerede nedgang over flere år. 

Sammenlignet toppåret i 2007, hadde vi en nedgang på hele 3518 tilskuere i snitt per kamp i 2012.

 

I Europa generelt har man også publikumsnedgang. Nå finnes det riktignok noen ligaer som er bedre enn andre, som for eksempel Bundesliga og Premier League. Der fyller klubbene opp i mot maks av sin kapasitet, i alle fall når det er snakk om solgte billetter. Men jevnt over er det nedgang og svake publikumstall. Man har to årsaksforklaringer til dette:

1. Økonomisk krise i Europa - billettprisene er ikke justert etter denne.

2. Bedre og mer tilgjengelig TV-dekning.

 

Det første argumentet gjelder nok ikke i like stor grad for Norge. Men det er verdt å merke seg at noen lag har en god del høyere billettpriser enn andre lag. Og når billettprisene først er høye, er det vanskelig å justere dem ned. Prisnivået generelt er økende, og klubbene er vant til inntektene - skal man skru ned billettinntektene, må man kutte, sannsynligvis blant de ansatte. Det kan bety færre i administrasjonen, eller lavere spillerlønninger. Sistnevnte vil i teorien føre til dårlige spillere, og dermed dårligere prestasjoner på banen og på tabellen.

Det andre argumentet er til dels gjeldene også for Norge. Tippeligaen har vært tilgjengelig i mange år, i alle fall for de som heier på de store lagene. TV-selskapene ønsker å vise de kampene som får flest TV-tilskuere, fordi det gir større reklameinntekter. Inntil i år har de mest populære lagene blitt vist på TV2 eller TV2 Zebra. Resten av kampene har, inntil i år, vært tilgjengelige via TV2Sumo (minus den ene kampen som gikk på Max). TV2Sumo gir også tilgang til Premier League. I år har CMore rettighetene, noe som betyr at man må ha to forskjellige (nett)abonnement for å se Tippeligaen og Premier League. Her er det fort snakk om ekstrakostnader på ca. 250 kroner i måneden - noe som er overkommelig for mange. CMore gir i tillegg tilgang til blant annet italiensk Serie A og spansk La Liga. 

Jeg vil derfor liste opp min egne årsaksforklaringer til hvorfor tilskuertallene i Tippeligaen er synkende. Men først skal jeg fortelle om mine forutsetninger:

Jeg har kun vært på tre Tippeliga-stadioner; Ullevaal Stadion, Brann Stadion og Aker Stadion i Molde. 

 

 • Tid. Da jeg bodde i Bergen og gikk på Brann Stadion, tok jeg den såkalte stadion-bussen, som i mitt tilfelle gikk én time og 20 minutter før kamp. Turen med buss til stadion tok 20 minutter. Dermed var vi på stadion én time før kamp. Kampen varer så i 90+5+15 (kamp, tillegg, pause) = 110 minutter, eller én time og 50 minutter. Straks etter kampslutt måtte man krige seg ut av stadion, og nærmest småjogge for å rekke stadion-bussen hjem. Stadion-bussen brukte så ca. 45 minutter på de første tre kilometerne grunnet kø, etterfulgt av 15 minutters kjøring hjem. Å se en kamp hadde da tatt meg i overkant av fire timer, for 1,5 time med fotball. Har man gangavstand til stadion, går det selvsagt mye kortere tid, men det er det få som har. I ettertid har også bybanen kommet, men den klarer ikke å ta unna 10-15 000 supportere, den heller.

 

 • Pris. Skal man ha en voksenbillett til kortsiden på Lerkendal (på motsatt side av Kjernen), må man ut med 180,-. Skal man i tillegg regne med transport tur/retur, kommer prisen fort opp i 180,- + 2x30,- = 240,-. Det tilsvarer ca. en måned med tilgang til CMore eller TV2 Sumo. I tillegg kommer eventuelle penger man bruker i stadion-kioskene. 240,- tilsvarer to kinobilletter ++. Hvorfor kinobillett-sammenligningen? Det vil jeg svare på med et nytt spørsmål: Hvorfor er det ikke markant flere tilskuere på kamp i Bergen (250 000 innbyggere) enn i Molde (25 000 innbyggere)?  Fordi Bergen har substitutter til fotballen - det finnes flere alternative kultur- og underholdningstilbud. I tillegg er det mange innflyttere i Bergen og andre storbyer, som ikke nødvendigvis har et forhold til Brann. 

 

 • Supporterkultur. Dette er kanskje det mest undervurderte punktet. Når man drar på kamp, ønsker man å oppleve noe mer enn det man opplever på TV. Man ønsker å være en del av noe større, og man vil ta del i det å heie laget sitt frem. Jeg ønsker rett og slett bedre stemning på stadion. Her vil jeg peke på tre ting: alkoholservering, pyroteknikk og TIFO (flagg, bannere, osv.). 

 

NFF har skutt seg selv i foten ved å forby alkoholservering. De som ønsker å være drita fulle på kamp, drikker før kamp. Noen sniker også med seg en lommelerke på innerlommen. Det er ofte ingen kontroll av hjemmesupportere. Nå kan man også legge noe av skylden på den norske kulturen, som ofte betyr at man ikke kan nyte alkohol uten å drikke seg full. Men det tror jeg vil være en voldsom generalisering. Voksne mennesker må få lov til å ta seg en øl dersom de ønsker det, og man må ha tillit til at de holder seg i skinnet. Norske ølpriser betyr også at øl på stadion vil koste så mye at det er få som har råd til å drikke seg fulle på stadion. I tillegg kan man jo ha en tribuneseksjon uten alkoholservering, for de som ønsker det. I dag er det bare alkoholservering for VIPene, noe som i bestefall skaper et ekkelt klasseskille. 

Pyroteknikk er et annet viktig punkt. I Bergen er det nå flere steder forbudt med privat fyrverkeri på nyttårsaften. I stedet arrangerer man et offentlig fyrverkeri. På denne måten sikrer man seg at det foregår i ordentlige og sikre former. Hva er en rockekonsert uten ordentlig lyssetting og kanskje pyroteknikk? Veldig lite underholdene, i alle fall. Mer, men kontrollert blussing hadde skapt en mye bedre atmosfære på stadion. Nå har man blussing før kamp kun før toppoppgjør.


Dortmunds TIFO mot Malaga. Foto: Odd Andersen / AFP scanpix

TIFO er mangelvare i Norge. Noen klubbers supportergrupperinger er riktignok ganske flinke, men disse er ofte i stor mindretall på tribunen. Se til Borussia Dortmund eller Roma, for eksempel. Flagg, skjerf og bannere. Før RBK - Start samlet Kjernen(?) inn over 20 000,- til TIFO. Det er et veldig bra. Dette er noe klubben også burde støtte. Om man setter av f.eks. 500 000 hvert år til TIFO og pyroteknikk på stadion, tror jeg det er en investering som vil gi avkastning på sikt. Man må skape en sterk supporterkultur, og et sterkt samhold på stadion. På den måten blir det å dra på Stadion noe folk absolutt ikke vil gå glipp av. Jeg tenker at Borussia Dortmund-fansen har det på den måten.

 

Sportslige prestasjoner kan man heller ikke se bort fra. Men jeg tror ikke det handler om resultat, jeg tror det handler om underholdning. Det finnes altfor mange feige tippeligaklubber. Klubbene vet forhåpentligvis hvilken fotball treneren de ansetter ønsker å spille - det er ikke trenerne sin feil at de blir ansatt, for å sette det litt på spissen. Klubbene må heller ansette trenere som ønsker å spille underholdene og offensiv fotball. Alle vil helst at klubben skal fokusere mer på angrep og mindre på forsvar, rett og slett fordi soneforsvar er gørrkjedelig å se på, og ofte veldig enkelt å gjennomføre. For de 15 Tippeliga-klubbene som i år ikke forventer seriegull, vil hjemmefansen trolig sette større pris på et 4-4-resultat på hjemmebane, enn på en kjedelig, defensiv 1-0-kamp der man kontrer inn målet etter 32 minutter. I år er det 9 lag i Tippeligaen som ikke vinner eller taper noe som helst. Så hvorfor ikke underholde?

Sesongens beste PL-kjøp

Av Øyvind Garnes Loftheim

 

Foto: Darren Staples / Retuers scanpix

1. Robin Van Persie. Har bøttet inn scoringer for Manchester United, spesielt i høst. Hollenderen har vært den store stjernen på et litt grått, men effektivt United-lag denne sesongen etter overgangen som knuste hjerter i Arsenal. Jeg vil tillegge Van Persie og hans scoringer mye av æren for at Manchester United vinner Premier League. Har i tillegg satt lagets tidligere største stjerne, Wayne Rooney, totalt i skyggen. Prisen var høy, ja, men det ligger faktisk et videresalgspotensiale der om han selges i sommer. 

2. Michu. Spanjolen var kanskje det beste kjøpet en "liten" klubb som Swansea kunne ha gjort. Spanjolen har vært fenomenal denne sesongen, og har i det store og hele vært Swanseas redningsmann sammen med Michael Laudrup. Grunnen til at jeg vil rangere Van Persie over Michu, er at Swansea er på niendeplass, og United et på første. Swansea vant ligacupen, ja, men Van Persie hjalp United til gullet, og det setter jeg mye høyere. 


Foto: Paul Hackett / Reuters scanpix

3. Dimitar Berbatov. Kanskje en overraskelse for mange, men Berbatov har scoret 13 mål på sine 26 kamper fra start for Fulham; et målsnitt på 0.5. Den tidligere Manchester United-spissen ble hentet for £4m, noe som må sies å være et røverkjøp i dagens marked. Nei, Berbatov er ikke verdt noe med tanke på et eventuelt videresalg, men han har nok et par år til igjen i beina, så lite som han beveger på seg. 

4. Jan Verthongen. Man kunne ha skrevet en bok om overgangssagaen rundt Verthongen, men han endte opp i Tottenham tilslutt. Det er nok Spurs-fansen glad for. Passer som midtstopper og back, og har tatt Premier League med storm. Har vært en av Tottenhams beste spillere denne sesongen, sammen med Gareth Bale og Hugo Lloris. Kommer garantert til å bli linket til både PSG, Barcelona og Real Madrid i løpet av de neste årene, og Tottenham kan dermed sikre seg en pen gevinst om de velger å selge. 

5. Matija Nastasic. Serberen er bare 20 år gammel, men har tatt Premier League på strak arm. Kom fra Fiorentina, og har dyttet Joleon Lescott ut av førsteelleveren. Nastasic har alt en moderne stopper trenger - fart, pasningsstyrke og ro. Glimrende jobbet av Partizans ungdomssystem. Dette er en spiller som fort kan bli Premier Leagues beste stopper, og som kan komme til å tjene Manchester City i 10-12 år fremover. Litt dyr (?15m + Savic), men havner likevel på en femteplass.

Nick Potts / AP scanpix

6. Christian Benteke. Den storvokste spissen har tilført Aston Villa ca. 95 prosent livsglede og 100 prosent kvalitet, og har vært en av de mest positive tilvekstene denne sesongen. 22-åringen fra Belgia har 15 mål på 28 kamper, noe som må sies å være veldig, veldig bra. Dette er en spiller Aston Villa og Randy Lerner vil få mye penger igjen for ved et eventuelt salg, og det salget kommer nok. 

7. Santi Cazorla. Den lille teknikeren ble hentet av Arsène Wenger, og har hatt en bra førstesesong i Premier League, for et Arsenal-lag man ikke helt vet hvor man har, men som støtt og stadig tar poeng. Spanjoler er den nye, gamle vinen i PL, og Cazorla er en av de beste i armadaen. Teknikk, fart og spilleforståelse få kan matche, og motbeviser at man trenger å være stor og sterk for å lykkes i England. 

8. Hugo Lloris. Den franske landslagskapteinen fikk en turbulent start på sin Spurs-karriere, etter å ha blitt benket til fordel for Brad Friedel i flere kamper. Nå er Lloris det soleklare førstevalget, og har stått som en levende vegg i flere kamper. Den ultra-seriøse keeperen kommer til å vokse, og man kan begynne å lure på hvorfor United brukte pengene på De Gea i stedet for på Lloris. 

9. Steven Fletcher. Ståle Solbakken mistet en av sine beste spillere da Fletcher forlor Wolves til fordel for Sunderland. Og Fletcher har gjort det bra. 11 mål på 28 kamper for et blodfattig Sunderland-lag er ikke helt verst. Fletcher har en alder som gjør at han alltids kan skipes ut om det skulle bli finansiell trøbbel, og tapet til Sunderland trenger derfor ikke være allverden. Akkurat nå har de ingen grunn til å selge ham. Synd med skaden. 

10. Romelu Lukaku. Dette er ikke et salg, men en låneovergang fra Chelsea til West Bromwich. Lukaku har levert bedre enn alle Chelsea-spissene, og har vært en viktig faktor for West Bromwichs imponerende åttendeplass. Mye skal skje om han ikke får tillit i Chelsea neste sesong, men uansett, så er det viktig for utviklingen at han faktisk får spille. 13 mål på 15 starter har det blitt. Hadde vært helt der oppe om det hadde vært snakk om en permanent overgang.

11. César Azpillicueta. Ble hentet fra Marseille til Chelsea, og spanjolen har fått 19 starter i Premier League. Han er "bare" 23 år, og kommer til å bli førstevalg i Chelsea neste sesong. Har fire assists og null scoringer. Ble hentet for ca. 70 millioner kroner. 

 

Hva synes dere om listen? Hvilke spillere er på din liste over sesongens beste kjøp? Legg igjen en kommentar!

 

Seks tanker om Tippeligaen

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

 • De mest offensive lagene hittil har vært Rosenborg og Aalesund, med ti mål hver. Dårligst har Vålerenga, Sandnes Ulf og Haugesund* vært, med kun to mål, 1/5 av Aalesund! Dette må endres, og det kjapt. Lagene som har sluppet inn flest, åtte mål, er Vålerenga(!), Hønefoss og Sogndal. Med andre ord ser vi at Vålerenga har scoret færrest mål og sluppet inn flest. De har også sluppet inn fire ganger så mange mål som de har scoret. Det ser stygt ut, men jeg er sikker på at Kjetil Rekdal kommer til å rette opp i den dårlige trenden. 

 

 • Aalesund på topp! Ja, det har bare gått fire kamper, eller 1/7.5 av sesongen, som utgjør 13,3 prosent. Ja, det er mange kamper igjen. Ja, Aalesund har et tøft kampprogram fremover, med Tromsø, VIF, RBK og Molde. Men i motsetning til tre av disse fire lagene, er Aalesund i knallform, spiller med lave skuldre, og bare koser seg. Abderrazzaq Hamed-Allah åpnet målkontoen i går, og skal visstnok være den spissen som AaFK (og de fleste andre lag) alltid har manglet. Det som blir interessant å se, er hvor godt dette AaFK-laget er sammenlignet med Janne Jönssons gullag i Stabæk. Har AaFK-førstelaget vært litt undervurdert, og ikke fått den beundringen man har fortjent fordi Kjetil Rekdal har fått all oppmerksomheten?

 

 • Hjemmekamp på Lerkendal mot et nyopprykket Start-lag burde være plankekjøring for et Rosenborg med en god sesongstart og massive spillerkjøp på CVen. Start kom med entusiasme, og dro med poeng. Start har et spennende lag offensivt. Ikke medaljekandidat, men de kan fort finne på å ta poeng mot alle de store kanonene. Det store spørsmålet er om de klarer å hente frem den nødvendige energien mot mer defensivt orienterte motstandere. Mons Ivar Mjelde er en av de mest meriterete trenerne i Tippeligaen(!), og start virker å være i trygge hender. 

 

 • Lillestrøm og Vålerenga har til dels ganske lik overgangsstrategi: Kjøp norske, meriterte fotballspillere, spiller som har vært gode på dette nivået før, og spillere som gjerne har landslagserfaring. Det høres jo greit ut. Så kommer den negative siden med store overgangssummer, høye lønninger og null, niks og nada videresalgspotensiale (dette skal vi snakke om ved en senere anledning!). Ja, klubbene må få tid på seg, og ja, begge trenerne, Rekdal og Haglund, har vunnet Tippeligaen/Allsvenskan før, men akkurat nå ligger VIF på en håpløs 15.-plass. Lillestrøm ligger bedre til, på en 5.plass, etter seieren mot Brann i går. Det skal bli spennende å følge disse klubbene i ukene, månedene og årene som kommer. 

 

 • Strømsgodset er tilsynelatende tilbake i godt gammelt slag, og norsk fotball kan forvente seg stor underholdning i tiden som kommer. 3-0 på Ullevaal mot et i utgangspunktet fysisk og hardtarbeidende Vålerenga er knallsterkt. Merk også at seieren var på naturgress - det går an å spille fin fotball i Norge også, alt handler egentlig om spillernes tekniske og taktiske egenskaper, og klubbens valg av spillestil. 

 

 • Sogndal imponerte stort i helgen. De ligger kompakt i forsvar, satser på hurtige kontringer, virker å ha en plan for kontringene, de kjemper knallhardt, og de vinner duellene. Det er som regel nok til å bli i Tippeligaen, og etter helgens oppvisning tror jeg Sogndal kommer til å holde seg. Fra 0-4 mot Rosenborg til 2-1 over Molde på en uke, er rett og slett imponerende.

Umulig å spå utfallene

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Emilio Morenatti / AP scanpix

Trekningen er nå ferdig, semifinalene i årets Champions League spilles mellom Bayern og Barcelona, og Dortmund og Real Madrid. Fantastisk!

Slik jeg ser det, er det umulig å på forhånd peke ut hvem som vinner disse kampene. 

Bayern München - Barcelona. Bayern München imponerte stort mot Juventus, og vant 4-0 sammenlagt mot det soleklart beste laget i Serie A. Tyskerne virker bunnsolide, og har allerede vunnet Bundesligaen. De har ingen svake lagdeler, de spiller veldig tysk-moderne; ballbesittelse, god fysikk, og ekstremt gode og hurtige kontringer med mange mann. De slipper inn ekstremt få mål, og har et voldsomt angrepsarsenal.

Barcelona på sin side vinner La Liga uten særlig store problemer. De har slitt litt i år, men vi vet hva som bor i dem, og på sitt beste er de ikke bare verdens beste; på sitt beste er de uslåelige. 

Jeg vil hevde at Barelona er hakket hvassere offensivt, mens Bayern er hakket bedre defensivt. 

Det som blir spennende her, er at Bayern er avhengig av ballsesittelse, noe som er vanskelig å få mot Barcelona. Om Barcelona er på sitt beste, kommer de til å klare å motstå presset fra Bayern, og de kommer til å "kvele" Bayerns ønske om å holde på ballen. På den andre siden har Bayern så gode kontringsspillere at de vil slå ekstremt hurtig kontra når de får gode muligheter. 

Duellen: Lionel Messi, verdens soleklart beste fotballspiller, mot Manuel Neuer, verdens kanskje beste keeper. Messi kommer til å komme til avslutninger, og det er Neuers oppgave å hindre at de går i mål. 

Nøkkelspørsmål: Vil Bayern prøve å holde på ballen, eller kommer de kun til å satse på kontringer? Kommer de i såfall til å klare å holde på ballen?

Jeg tror: Jeg synes dette er umulig å spå, men jeg holder faktisk en knapp på at Bayerns kontringsfotball slår Barcelona. Fordel for Barcelona at de har hjemmekamp til slutt, men om Bayern får et godt resultat hjemme, kan de kontre inn bortemål på Nou Camp. 


Foto: Javier Soriano / AFP scanpix

Borussia Dortmund - Real Madrid. Dette blir en duell mellom Jurgen Klopp og José Mourinho. Dortmund spiller "powerfotball", de løper ekstremt mye, har stort press over hele banen, har hurtige kontringer, og har gode individuelle ferdigheter med ball. Real Madrid dominerer de fleste kampene sine, men kan satse på kontringer mot gode lag. Har et bedre lag på papiret enn Dortmund, men Dortmunds oppoffrende spillestil, som gjerne er umulig å få til i Madrid, er nok hakket bedre enn Real Madrids.

Begge lagene jakter andreplassen i sine respektive ligaer, og har vært ujevne denne sesongen.

Disse lagene møttes i gruppespillet. Da vant Dortmund 2-1 hjemme, og spilte uavgjort 2-2 borte i Madrid. Det kan gi tyskerne et psykologisk overtak.

Dortmund er kjent for å ha ekstremt offensive backer, noe som kan gi store rom for Cristiano Ronaldo.

Duellen: Ikay Gündogan, Nuri Sahins arvtager i Dortmund, mot Xabi Alonso, som beholdt plassen sin til tross for konkurranse fra nettopp Nuri Sahin. Begge er dyptliggende playmakere, og det blir spennende å se hvem som tar kontroll på banen.

Nøkkelspørsmål: Real Madrids udiskutable kvalitet, mot Dortmunds energiske innsats. 

Jeg tror: Dette er også umulig å spå. Real Madrid er i utgangspunktet et bedre lag, men Dortmund vil nok stille med større vilje og forflyttningsevne. Om jeg må velge, så velger jeg Real Madrid. De har større erfaring på dette nivået, og det viser seg til stadighet å være viktig i Champions League.

 

Hvem tror du kommer til finalen i Champions League? 

 

Elendige overganger for Liverpool

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Jon Super / AP scanpix

I skrivende stund ligger Liverpool på en syvendeplass på Premier League-tabellen. Det er tre poeng opp til Everton på sjetteplass, og fem poeng ned til West Bromwich på åttende. Det er syv kamper igjen av sesongen, noe som betyr at det er 21 poeng igjen å spille om. Mye kan skje.

Og det må det. 

Kenny Dalglish fikk sparken i Liverpool for å ikke klare topp 4, som var det ultimate kravet fra FSG. Allerede sommeren 2011 beskrev John W. Henry det som en "major dissapointment" om Liverpool ikke klarte å kvalifisere seg til Champions League. Ett år etter Dalglish-sparkingen ligger Brendan Rodgers og co på en syvendeplass. For oss som kan fotball, er ikke det så unaturlig - det tar tid å utvikle en ballbesittende spillestil. Så spørs det om lommeboken til FSG og John W. Henry er enig. Men neste sesong er det neppe noen vei utenom topp 4 for Liverpool.

Hvorfor?, spør du kanskje. Fordi FSG aldri har uttrykt et ønske om at de elsker Liverpool over alt på jord og at de vil bruke alle sine hardt oppsparte midler for å gjøre Liverpool til en toppklubb. Da FSG kjøpte Liverpool var det nok først og fremst for å på sikt kunne tjene penger på klubben, slik som Glazer-familien virker å gjøre. Nå er Manchester United så veldreven at det kan la seg gjøre, men det er heller unntaket som bekrefter regelen. 

Forskjellene mellom amerikansk og europeisk sport er mange. Den største forskjellen mellom franchise-bedriftene i USA og fotballklubbene i Europa er at amerikanerne ikke har nedrykk i sine ligaer. De har ligaer (gjerne oppdelt i sør, vest, nord, øst), og sluttspill. Ingen lag rykker ned. Ingen trenger å være bekymret for å satse for lite. Den andre store forskjellen er måten hele overgangssystemet er bygget opp på. I USA har man drafts, lønnstak, og college-idrett. For å gjøre ligaen så jevn som mulig, er det slik at det dårligst plasserte laget forrige sesong får velge spillere først (tenk første- og andrevelger i friminuttet på barneskolen).

På den måten sikrer man seg at de største talentene går til de dårligste klubbene, som dermed fort kan ende opp som litt bedre. Og i stedet for akademier, som La Masia, så drafter man spillere fra ulike colleges, eller trader spillere med andre klubber eller franchiser. Man har også lønnstak som skal gjøre ting mer kontrollert - det er meningen at eierne av amerikanske klubber skal tjene på dette - det blir rett og slett en investering. De får også massiv hjelp fra staten og byen de holder til i, på en helt annen måte enn europeiske klubber får. Da tenker jeg først og fremst på stadioner og treningsanlegg, som er de største enkeltinvesteringene en klubb foretar seg.


Foto: Ian Kington / AFP scanpix
 

Ifølge Transferleague har Liverpool denne sesongen kjøpt spillere for £48,8m, og solgt for £8m. Det betyr at man har brukt £40.8m netto på nye spillere. Spillerne som er hentet inn er: Fabio Borini, Joe Allen, Oussama Assaidi, Samed Yesil, Daniel Sturridge og Philippe Coutinho. Av de seks spillerne er det vel bare Sturridge og Coutinho som har slått virkelig til, selv om jeg må innrømme at jeg er fan av Joe Allen. Fabio Borini har falt helt igjennom. Borini og Allen kostet tilsammen £25m, noe som ca. tilsvarer summen PSG betalte for Zlatan Ibrahimovic + summen Liverpool betalte for Philippe Coutinho. 

Jeg skal ikke engang nevne sesongene før, for nå vil jeg fokusere på Brendan Rodgers.  

Nå kommer Liverpool sannsynligvis til å cashe inn på Andy Carroll i sommer. Prisen ryktes å være £17m, noe som for meg virker spinnvilt. Shame on you til den styreformannen som godkjenner det kjøpet!

Det ryktes også at Pep Guardiola og Bayern München har lyst på Luis Suarez, og at de skal være villige til å betale ca. 400 millioner norske kroner for uruguayaneren. Det vil være en bra deal for alle parter, bortsett fra mannen som står ansvarlig for de sportslige resultatene på Anfield - Brendan Rodgers. Han vil kanskje få bruke pengene på erstattere, men det skal man ikke si for sikkert - Liverpool har brukt MYE penger de siste årene, og FSG er nok veldig interessert i å se litt inntekter komme inn også. 

Samed Yesil er ikke et spillerkjøp jeg vil sette karakter på enda - han er for ung. Men Oussama Assaidi, som kom fra Heerenveen, var nok et bomkjøp. Han kostet lite, ja, men herregud, hva tenkte man på? Spilleren er ikke 18 år, han er ikke 19 år, og han er ikke 20 år. Oussama Assaidi er 24 år gammel, og er i en alder der han bør levere NÅ og ikke om 4-5 år. Og akkurat nå virker det som at han er 4-5 år unna startoppstillingen til Rodgers. Han blir garantert solgt i sommer. Nuri Sahin viste seg å bli en flopp i LFC, men det var et lån der alle kjente (den lille) risikoen.


Foto: Jon Super / AP scanpix

Om vi skal være kynisk og kun se på statistikk, må Liverpool, dersom de selger Luis Suarez i sommer, bruke de 400 millionene på å hente inn en spiss som kan score 22 mål (and counting). Det er ikke en umulig oppgave, men det er vel heller usikkert om de kommer til å bruke alle pengene på én ny spiss. Om man setter av 200 millioner kroner, blir oppgaven veldig mye vanskeligere. Jeg tør ikke tenke på hvilken plass Liverpool hadde havnet på om de f.eks. kun hadde hatt Defoe og Adebayor som spissalternativer, og ikke Luis Suarez. 

I dag har ryktene om at Liverpool vil ha Swansea-stopper Ashley Williams til klubben virkelig skutt fart. £12m skal prisen ligge på. Det er mer enn Milan betalte da de hentet Thiago Silva fra Brasil - en spiller som tok Serie A og Champions League med storm, og som i dag er verdens beste midtstopper. 

Det virker som at det er på tide for Brendan Rodgers å løfte blikket utenfor Premier League når han nå skal forsterkere laget. Han har bommet på altfor mange spillerkjøp i en tid der det siste Liverpool har råd til er å bomme på spillerkjøp. Januarkjøpene kan jo tyde på at han har funnet riktig formel, men at Liverpool trenger en generell nivåheving for å kunne kjempe om den livsviktige fjerdeplassen er det ingen tvil om. 

Ja, deler av denne nivåhevingen kan komme fra at laget blir mer samspilt, men store deler må komme fra spillerkjøp, og der må Brendan Rodgers gjøre det bedre. Han ville ikke ha en sportsdirektør over seg, som kan fungere som en kontinuitetsbærer på overgangssiden, og heller hente inn en manager som passer spillerne, i stedet for å bytte ut halve spillertroppen hver gang man bytter manager. Når Rodgers da blokket ansettelsen av en sportsdirektør, må han selv ta ansvaret for spillerkjøpene. Det har rett og slett ikke fungert. Mye tyder nå på at hans "formel" er å kjøpe spillere han har trent før, noe som er en klassisk formel. Sturridge, Allen, Borini, Sigurdsson og A. Williams er eksempler på dette. Han har enda ikke lykkes i å hente de to sistnevnte. 

Brendan Rodgers har gjort en glimrende jobb med Liverpool - de spiller på sitt beste veldig fin og underholdene fotball, de får med jevne mellomrom gode resultater, men det er fortsatt langt frem til de beste. Uten Luis Suarez er dette Liverpool-laget ganske så middelmådige. Snart må Rodgers, eller kanskje FSG, ta valget om de skal selge Luis Suarez for 400 millioner kroner. Jeg er spent på hva de velger. Magefølelsen sier at de takker ja.

Liverpool klarer ikke fjerdeplassen i år, men neste år har de ikke noe valg. Jeg tror faktisk FSG kan komme til å selge klubben om de ikke ser en stor bedring i løpet av det kommende året. Old Trafford har til sammenligning 30 000 flere tilskuerplasser enn Anfield, og uten disse 30 000 ekstra supporterne per kamp kan det bli vanskelig for Liverpool å virkelig tjene penger, samtidig som de må satse på å forbedre spillerstallen. Engelsk fotball er som regel et håpløst tapsprosjekt for eierne dersom ikke organisasjonen er 100% velfungerende, og med all uroen som har vært i klubben de siste årene tror jeg faktisk at eierne snart innser at europeisk fotball ikke er noe blivende sted for sparsomlige forretningsmenn fra USA. 

 

Hva synes du om Brendan Rodgers spillerkjøp? Hvilke spillere bør klubben hente, og hvilke bør man selge? Klarer Liverpool topp 4 neste sesong? Fryker du at FSG trekker seg ut?

Semifinalens beste 11er

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Javier Soriano / AFP scanpix

Semifinalistene i Champions League er klare: Bayern München, Barcelona, Borussia Dortmund og Real Madrid.

Disse fire lagene har alle fantastiske fotballspillere, men hvordan hadde laget sett ut dersom du måtte plukke ut 11 spillere - tre spillere fra tre lag og to spillere fra ett av lagene?

Min utvalgte ellever hadde nok trolig sett slik ut:

 

(4x2x3x1) - Spillestil: Ballbesittelse mot etablert, hurtige overganger med mange spillere, stort fokus på ballgjenvinning, men jeg vil også at laget mitt skal ha den fysiske dimensjonen som gjør at de passer mot all motstand. Som jeg pleier å si: Tyskland-taka - tiki-taka for human beings. 

 

Manuel Neuer (Bayern München) - Verdens kanskje beste keeper. En verdig avtaker for Oliver Kahn på det tyske landslaget. Har alt en toppkeeper trenger: reaksjonsevne, rekkevidde, god med ballen i beina, sterk psyke, god konsentrasjonsevne, og god i feltet. Komplett. Kun 27 år gammel - ingen alder for en keeper.

 

Dani Alves (Barcelona) - Verdens beste back? Offensiv, sterk, rask, løpssterk, gode innlegg, og en god pasningsspiller. 

Mats Hummels (Borussia Dortmund) - Kanskje ikke blant de to beste midtstopperne i semien, men tyskeren har god plasseringsevne, er god i duellene, og komfortabel med ball. Kan ta med seg ballen opp i midtbaneleddet.

Raphael Varane (Real Madrid) - Franskmannen har alt - hurtighet, duellstyrke, smartness, ballferdigheter, og er god på hodet. 

Fabio Coentrao (Real Madrid) - Opp og ned denne sesongen, men på sitt beste er han fantastisk. Utrolig solid defensivt når han gidder, som i El Clasico, og er villig med offensivt ellers. Vært preget av utenomsportslig trøbbel denne sesongen, dessverre.

 

Xavi (Barcelona) - Traff på 100% av pasningene (96) mot PSG på onsdag. Unik på mange måter - Xavi er verdens beste pasningsspiller. En spiller som kanskje ikke passer ethvert lag, men som et ethvert lag ville bygd laget rundt.

Bastian Schweinsteiger (Bayern München) - Tyskland-takaens Xavi - har fysikken på sin side, men har god teknikk, god arbeidsmoral (som alle tyskere), og er en god pasningsspiller. Gir laget mitt mer defensiv trygghet, samt at han passer inn i pasningsfotballen jeg ønsker å spille.

 

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) - Verdens nest beste fotballspiller. Portugiseren er komplett. Perfekt både mot etablert og på kontringer.

Marco Reus (Borussia Dortmund) - Den hurtige tyskeren har en utrolig nese for mål, til tross for at han spiller i en litt tilbaketrukken rolle. Bøtter inn mål for Dortmund, både på langskudd og på mer konvensjonelle måter. Takler Tyskland-taka på en ekstremt bra måte. 

Arjen Robben (Bayern München) - En av de beste spillerne i gruppen bak Ronaldo og Messi. Nederlenderen har en fart og et rykk som gjør han i stand til å gå forbi hvem som helst. Husk tilbake til EM 2008 under Van Basten - da spilte Robben kanskje sin beste fotball noensinne. Magisk kontringsspiller, god mot etablert, og mål scorer han jammen meg også. 

 

Lionel Messi (Barcelona) - Verdens beste fotballspiller gjennom tidene. Ytterligere kommentar overflødig. 

 

Hvordan hadde ditt lag sett ut?

Koster Arsenal 265 tusen i minuttet

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Paul Ellis / AFP scanpix

Andrei Arshavin, den russiske fotballspilleren, ryktes ikke bare å være ferdig i Arsenal, men det ryktes faktisk at han legger fotballskoene på hyllen. 

Det er kanskje like greit for Arsène Wenger. Russeren har fått minimalt med spilletid denne sesongen.

Nå skriver engelske The Sun (beklager til alle Liverpool-fans) at Arshavin før jul kostet Arsenal £7800 per minutt han spilte, noe som tilsvarer ca. 69 000 norske kroner etter dagens kurs. Per minutt. Ifølge The Sun tjener Arshavin £95 000 per uke, noe som tilsvarer ca. 837 000 norske kroner. Arshavin spilte 341 minutter for Arsenal før jul, melder The Sun.

Og det blir verre. Etter jul har Arshavin kostet Arsenal £30 000 per spilte kamp, noe som tilsvarer ca. 265 000 kroner - i minuttet!

Gjett om Arsenal gleder seg til å få Arshavin, som var helt fenomenal for Zenit og det russiske landslaget, av lønningslisten!

Kilde:

The Sun

 

Er Arshavin Wengers dårligste signering noensinne? Har du noen verre eksempler? Legg igjen en kommentar! :-)

Vålerenga slipper Kamer Qaka på free transfer

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Vålerenga IF har sluppet Kamer Qaka (17) på free transfer, eller fri overgang, om du vil. Unggutten, som lenge har blitt regnet som et av Norges aller største talenter, har ikke klart å imponere Kjetil Rekdal nok til å få fortsette i Oslo-klubben. Nå har han skrevet en toårskontrakt med Raufoss, som spiller i andredivisjon.

Det vakte stor oppstandelse da Qaka tilsynelatende ut fra intet begynte å trene med Odd, men det skal være ut i fra en begrunnelse om miljøskifte for å kunne konsentrere seg fullt og helt om fotballen at overgangen til Raufoss har skjedd. I tillegg til Odd, har også Stabæk vært interessert i spilleren.

Kamer Qaka debuterte i cupen i 2010 da han var kun 15 år, og i Tippeligaen i 2011, skriver Raufoss på sine hjemmesider. Han har med andre ord hatt et enormt press på seg hele karrieren.

Raufoss skriver videre at flere europeiske storklubber har vist interesse for Kamer Qaka opp gjennom karrieren, og at de håper å gi han sjansen ved en senere anledning.

Kilde:

http://www.raufossfotball.no/?p=12359

http://www.vif-fotball.no/news/article/1btqz7r2b558k1wbnnm6529jd8/title/qaka-til-raufoss

 

Er det riktig av Vålerenga å slippe en spiller med så stort potensial på free transfer? Hvorfor klarer ikke VIF-talentene å ta det siste steget?

Slik tar St. Pauli-fansen avstand fra homofobi

Av Øyvind Garnes Loftheim

Den tyske fotballklubben FC St. Pauli har image som venstreorientert, og blir av flere fremstilt som en "hipster-klubb". Klubben, som var den første i Tyskland til å nekte nazister adgang til kampene sine, har i lengre tid kjempet mot rasisme og annen undertrykking. Nå har de også en TIFO der de markerer avstand fra homofobi. 

Alerta Network, som det står på banneret som heises opp, er en organisasjon som jobber mot blant annet rasisme og homofobi på fotballtribuner.

Ære være St. Pauli-fansen for markeringen. Dette er noe vi burde hatt i Norge også. 

PS: Hør også på rocke-hymnen som spilles av i det spillerne kommer inn på banen. 

PS2: Det viser seg at Vålerenga gjorde noe av det samme i 2010. Bra jobbet, VIF! http://www.blikk.no/nyheter/item/6165-regnbuefarger-på-ullevål-stadion 

Bekymret for kobling mellom hooligans og Hells Angeles


Fra en kamp mellom AIK og Djugården. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix

I onsdagens utgave av SVTs Uppdrag Granskning, skal det komme frem at Firman Boys, beskrevet som et "et voldsomt nettverk som følger AIKs kamper" av Aftonbladet, skal ha tette kontakter med deler av AIK-styret. Firman Boys skal også ha kontakt med Hells Angeles i Sverige. Dette melder svenske Aftonbladet.

Koblingen mellom motorsykkelklubber og idrettsklubber bekymrer politisjef Björn Eriksson.

"Jeg er bekymret over at MC-klubber har begynt å interessere seg for å gå inn i idrettsklubber", sier Björn Eriksson til Aftonbladet.

Han nevner både makt, rekrutteringsplattform og at idretten fortsatt er en kontanthandelsbransje, som mulige ting som trekker motorsykkelklubbene til idretten. 

Svensk fotball har en helt annen supporterkultur enn norsk fotball, og det er har vært mange episoder med bråk før, etter og under fotballkamper. 

Søndag spilte Stockholmsklubben AIK mot Syrianska på et fullsatt Friends Arena, AIKs nye storstadion. Over 43 000 supportere så kampen på stadion.

Uppdrag Granskning vises på SVT onsdag klokken 20.00. SVT er en kanal også mange nordmenn har tilgang til.

Kilde:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/aik/article16565283.ab

 

Zlatan forhandlet frem kjempebonus for lagkameratene

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Stephane Mahe / Reuters scanpix

Zlatan Ibrahimovic - ikke bare svartbelte i karate og en av verdens beste fotballspillere, men nå også forhandler i verdensklasse. 

Den svenske avisen Aftonbladet kan i dag fortelle, via France Football, at Zlatan og Thiago Silva forhandlet frem en bonusavtale med sportsdirektør Leonardo, som gir spillerne hele 3,3 millioner svenske kroner hver, dersom de vinner serien. 

Representanter for spillerne har hele sesongen prøvd å forhandle frem en avtale med Leonardo, og utvalget bestående av Zoumana Camara, Christophe Jalles og Mathieu Bodmer skal ha forlangt 4 millioner svenske kroner til hver spiller. Det hadde Leonardo nektet å gå med på.

Per i dag er det bare syv kamper igjen av Ligue 1, og Paris Saint-Germain leder serien med syv poeng ned til Marsielle.

Tiden holdt med andre ord på å renne ut for både spillerne og klubben. Derfor tok Zlatan saken i egne hender, og forhandlet frem en avtale med ledelsen på vegne av spillerne.

Kilde: 

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/frankrike/zlatan/article16560709.ab 

Er Messi bedre enn en robot?

Er Lionel Messi bedre enn en robot? Det forsøkte noen å finne ut av. I en konkurranse mellom robotkeeperen og Messi, skulle argentineren skyte tre straffer. Roboten styres av kameraer som fanger opp skuddet, og roboten er programmert til å slenge seg i den retningen som kameraene oppfatter at skuddet kommer i. Hvor mange klarer han? Se og nyt!

 

 

Statistikken der Bendtner topper, og King flopper

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

100%. Niclas Bendtner er, av alle, den spilleren, sammen med Nuri Sahin, Max Meyer, og to andre, mer ukjente spillere, som har best pasningskvalitet i Champions League. Nå skal det sies at Bendtner bare rakk tre pasninger før han ødelagte Juventus-karrieren med å fyllekjøre i Danmark, men det er jo uansett ikke den dårlige statistikken å toppe.

Vår egen Joshua King, som fikk en CL-kamp for Manchester United før han ble solgt til Blackburn, gjør det meget svakt her. Av sine seks pasninger gikk kun én til en lagkamerat. Pasningsprosenten blir dermed på svake 17%. Man finner også noen spillere med en pasningsprosent på 0%, men det er spillere som har mellom en og tre pasningsforsøk.

Mest imponerende er nok Xavi (Hernandez) og Sergio Busquets. Barcelona-guttene har henholdsvis 1050 og 532 pasningsforsøk hver, og en pasningsprosent på 89 og 90 prosent.

Joleon Lescott får mye kritkk, men har en pasningsprosent på 91% - 123 pasningsforsøk og 112 pasninger.

Thomas Rogne, den tidligere stabækspilleren, er den spilleren med 18. best pasningsprosent. Han har til gjengjeld bare 7 pasningsforsøk, og seks pasninger. 

Mange av de beste er midtstoppere, og det er kanskje ikke så rart - det er de som må gjøre de tryggeste pasningsvalgene, fordi det er mye større risisko å slippe inn mål når man mister ballen langt inne på sin egen banehalvdel, enn foran motstandernes sekstenmeter.

Etter at tilbakespillsregelen ble innført, har keeperrollen utviklet seg fra å stort sett være en som reddet med hendene, til å bli en spiller som må ha god teknikk med beina. Tenk bare tilbake på den ellers så glitrende Espen Johnsen mot Spania. Gianluigi Buffon er den keeperen i Champions League med best pasningssikkerhet - 85% - med 243 pasningsforsøk og 206 fullførte pasninger. Dårligst er Mario Felgueiras (Cluj, 40%) og Roy Carroll (Olympiakos, 49%). 

Ikke uventet er det Barcelona-angriperene som har best pasningsprosent av de som spiller på topp. Pedro har hele 426 pasningsforsøk og 351 fullførte pasninger, noe som gir han en pasningsprosent på 82%. Bak han kommer spillere som Christian Tello, Alexis Sanchez og Lionel Messi. En outsider her er Nordsjælland-spilleren Anders Christiansen. 22-åringen har en pasningsprosent på 76%, med 113 pasningsforsøk og 86 fullførte pasninger.  

Zlatan Ibrahimovic har imponerende 384 pasningsforsøk, men pasningsprosenten på 62% er ikke like strålende. Man kan også merke seg at Wayne Rooney (307) har flere pasningsforsøk enn Juan Mata (265), men at Mata har bedre pasningsprosent (72% mot Rooneys 66%). 

 

Kilde:

http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2013/statistics/round=2000347/players/kind=distribution/index.html#order=3

 

Seks tanker om Tippeligaen

Av Øyvind Garnes Loftheim

Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix

 • Vi er allerede ferdig med 1/10 av årets sesong - og det før sesonger virker å ha begynt! Rosenborg har en ni poengs ledelse ned til Molde, og har fem poeng ned til Strømsgodset. Det er 81 poeng igjen å spille om. I fjor scoret Rosenborg i snitt 1.8 mål per kamp. Hittil denne sesongen har de 3 mål i snitt! Det blir spennende om de klarer å opprettholde noe slikt utover i sesongen.Da har i såfall Per Joar Hansen klart å få angrepsfotballen tilbake til Trondheim.

 

 • Ålesund er den store overraskelsen i år. Da Kjetil Rekdal fikk sparken i Aalesund var det mange som reagerte kraftig - han hadde tross alt tatt klubben til et helt nytt nivå, og vunnet to cupgull med tangotrøyene. Lederstilen ble kritisert. Inn kom Jan Jönsson som var kastet på dør i Rosenborg. Svensken fikk kun en ettårskontrakt, og det var nok et ønske fra begge parter. Klubben klarte å beholde Barrantes og Tollås Nation, og spesielst førstnevnte har vært en ekstremt viktig brikke i år. Tollås Nation kan være på vei til Vålerenga i sommer (VIF la inn bud i vinter), men det er nok en spiller Henrik Hoff & co klarer å erstatte. Barrantes er det annerledes med - her må klubben måtte strekke seg langt, og det spørs om det er verdt det (det kan bli dyrt om AaFK ikke får gruppespill i en av europacupene som følge av en ny, stor kontrakt). I bakhånd har Aalesund det nye Abderrazak Hamdallah - stortalentet som i vinter ble AaFKs dyreste kjøp noensinne. Han trenger litt tid på å akklimatisere seg, men kommer til å gjøre det sterkt når han får tilpasset seg norsk fotball.

 

 • Strømsgodset har skuffet så langt denne sesongen, sammen med Molde. Godset var av mange, til tross for å ha mistet Anders Kondradsen til Rennes, en av de tre store gullkandidatene denne sesongen. Klubben har hatt en rivende utvikling, og Ronny Deila har gjort en fenomenal jobb. Denne sesongen har det gått tråere - fire poeng på tre kamper er langt under det man burde ha tatt. Kampprogrammet har heller ikke vært så ille - Sandnes Ulf, Hønefoss og Sarpsborg 08. Målforskjellen sier også litt om hvor skoen trykker - tre mål og tre innsluppende er ikke godt nok for et offensivt lag som Godset. Men akkurat som Molde, så kommer de nok snart skikkelig i gang. 

 

 • Det var til tider en underholdene kamp mellom Brann og Molde på Brann Stadion på lørdag. Branns angrepsarsenal skal man ikke kimse av. Fredrik Haugen som offensiv, sentral midtbanespiller er meget spennende, og det sies at han var den beste i Branns sesongoppkjøring. På kantene har man Amin Askar, som fortsetter å score avgjørende mål, og Kristoffer Larsen - driblefanten med tattoveringene fra Askøy like utenfor Bergen. Den lokale vingen har tatt Bergen med storm - det mangler bare litt på effektiviteten og handlingsvalgene. På topp har man Pusic og Huseklepp - to spillere som enda har litt å gå på. Brann er til tider, spesielt på bortebane, håpløse defensivt, men det kan bli mange mål i år, spesielt på Brann Stadion. Ingen grunn til å ikke stikke på kamp i Bergen.

 

 • På de åtte (8) Tippeligakampene denne runden, var det totalte publikumstallet 46701 (tall hentet fra vglive.no). I Sverige åpent AIK sin nye Friends Arena mot Syrianska. Publikumstallet? 43463. Altså drøye 3500 mindre enn publikumstallet i en hel tippeligarunde. Nå kan man ikke forvente slike tall hver gang i Sverige, men de gjør sannsynligvis noe mer riktig enn vi gjør. 

 

 • Sandnes Ulf og Sogndal virker å være fortapte. De står begge med ett poeng etter tre kamper, og spillemessig har det heller ikke vært stort å skryte av. Ressursene er for små, og spillerstallen er for dårlig. Molde og Haugesund har sterkere staller, bedre ressurser og har gode resultater å vise til de siste årene - de kommer til å få skikk på ting. For Sogndal og Sandnes Ulf sin del blir det viktig å få orden på det defensive - da tar man i alle fall noen poeng. 

Avviser konspirasjonsteori rundt Beckham

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Christian Hartmann / Reuters scanpix

Paris Saint-Germain-trener Carlo Ancelotti benekter de seneste ryktene rundt David Beckham og hans kamp for PSG mot Barcelona i Champions League, ifølge Independent.

Mange var overrasket da David Beckham fikk starte 2-2-kampen mot Barcelona. Til tross for høy arbeidsmoral, er det ikke forfyttningsevne og defensive kvaliteter Beckham er mest kjent for - kvaliteter man tenker er viktig når man møter Barcelona i en viktig CL-kamp.

Konspirasjonsteoretikere skal nå ha kommet frem til at Carlo Ancelotti ble presset av PSG-president Nasser Al-Khelaifi til å starte med David Beckham på midtbanen. 

Det er i og for seg ikke en så dum tanke - Beckham ble hentet til PSG først og fremst for å spre klubbens omdømme, og for å øke klubbens kommersielle verdi. Beckham ble presentert den 31. januar, på overgangsvinduets siste dag, men har bare fått én kamp fra start og fire som innbytter. 

Carlo Ancelotti har nå uttalt at "Det er feil å si at eierne fra Qatar sa at Beckham måtte spille (mot Barcelona). Alle må forstå at klubbeiere er veldig intelligente, og ikke kan tvinge en trener til å spille med en spiller. I det tilfellet kan treneren bare si til klubbpresidenten at "OK, du leder laget, og jeg går hjem." 

"Aldri i min karriere har klubbpresidenten tvunget meg til å bruke en spiller, enten vi snakker om Silvio Berlusconi (president i Milan), Roman Abramovich (Chelsea-eier) eller Nasser Al-Khelaifi (president i PSG)", sier Ancelotti ifølge Independent.

Beckham fikk kun scoren 3/10 av storavisen L'Equipe etter oppgjøret mot Barcelona på Parc des Princes. Det skjønner ikke Ancelotti noe av.

"Kritikken av Beckham er unormal og urettferdig. Han hadde en veldig god kamp, og fulgte min taktikk til punkt og prikke, ved å sentre ballen fort fremover", sier Ancelotti ifølge Independent.

Kilde:

Independent

Livet som fotballproff fra Nord-Korea

Av Øyvind Garnes Loftheim


Hong Young Jo med nummer 10. Foto: Jung Yeon-Je / AFP scanpix

Nord-Korea er i media som aldri før om dagen. For noen uker siden lagde TV2 en rekke reportasjer fra landet. Delen jeg så handlet om de fremskrittene som tross alt blir tatt. Blant annet kunne TV2 vise bilder fra en bowlinghall der det var stor aktivitet. Du kan lese mer om dagliglivet i Nord-Korea (sett gjennom TV2s kameralinse) her. 

Idrett har blitt brukt til å promotere en stat eller et styresett. Dette så vi både med OL i Berlin under Hitlers ledelse i Tyskland, og den systematiske dopingen som fant sted i Øst-Europa - sannsynligvis regissert av myndighetene for å få Sovjet til å fremstå som overlegen sammenlignet med Vesten. 

Slikt foregår også i dag. Ta de olympiske leker i Kina, for eksempel. Organiseringen, åpnings- og avslutningssermonien og anleggene var en maktdemonstrasjon fra kinesisk side. Kineserne gjorde det også sterkt på medaljefronten. I Norge fikk vi se reportasjer fra akademier for barn, der trening stod meget sentralt. Ikke alle utøverne / barna så ut til å ha det like gøy. 

Hva så med Nord-Korea? 

Regimet i Nord-Korea bruker også idrett som propaganda. Det var nok meget beleilig at Nord-Korea kvalifiserte seg til VM i 2010. Der havnet de i en knalltøffe gruppe - sammen med Brasil, Portugal og Elfenbenskysten. Nord-Korea åpnet knallsterkt med et 2-1-tap mot Brasil. Ryktene skal ha det til at det bare var målet til koreanerne som ble vist på TV i hjemlandet. Neste kamp skulle gå direkte - den endte med et 0-7-tap for Portugal. I den siste kampen tapte Nord-Korea 3-0 mot Elfenbenskysten, og røk dermed ut av VM uten å ha tatt poeng. Det ryktes at regimet fant ut at landslagstreneren passet bedre til en jobb i byggeindustrien. 

Det er to ting jeg automatisk tenker på når jeg tenker Nord-Koreas VM i 2010:

- Spilleren som strigråt under nasjonalsangen.

- Supporterne som visstnok skal ha vært kinesiske, innleid av regimet for anledningen. 

Regimets håndtering av landskampene tyder på at en kun vil vise seierne til sin egen befolkning. Men man kan jo ikke skjule resultatene for resten av verden? Derfor handler jo ikke dette om å promotere landet internasjonalt, slik Hitler og senere Sovjet prøvde på?

Hong Young Jo. Foto: Jung Yeon-Je / AFP scanpix

Nettsiden DailyNK, som virker som en utenlandsk kilde til nyheter om Nord-Korea, publiserte i 2009 en sak om fotballspillerne Hong Young Jo og Choi Myong Ho - to nord-koreanske utenlandsproffer. 

Hong var kaptein på landslaget som kvalifiserte seg til VM 2010. Han spilte i serbiske FK Bezanlja fra 2007 til 2008. I 2008 byttet han klubb til FC Rostov, som spiller i den russiske toppdivisjonen. Der gjorde han tre mål på 31 kamper, ifølge Wikipedia. Han spiller i dag i April 25 Sports Club, en suksessrik klubb fra Nord-Koreas hovedstad Pyoungyang. Ifølge Wikipedia er klubben oppkalt etter fødselsdagen til det nord-koreanske forsvaret, og klubben hører til "det koreanske folkets hær". 

Nord-koreanske utenlandsproffer skal visstnok ha med seg en agent fra den nasjonale sikkerhetstjenesten. Agentene skal overvåke spillerne og deres handlinger. Hong Young Jo skal ha fått en intervjuforespørsel fra russiske Sports Express, og måtte få godkjenning fra agenten for å gjennomføre intervjuet, skriver DailyNK. I intervjuet skal Hong ha uttalt at "Fotball er den største idretten i Nord-Korea. Vår leder Kim Jong Il følger personlig med på utviklingen av fotballen. På den måten kan mange nord-koreanere konkurrere utenlands". 

Russiske Sports Express beskriver Hong som en veltrent og lovende spiller, som konsentrerer seg fullt og helt på fotballen og Partiet (til daværende leder Kim Jong Il, red.anm.). Hong ble kåret til årets mannlige fotballspiller i Nord-Korea av komiteen for "Fysisk kultur og idrettsveiledning". Han ble da kjent i Nord-Korea, og sendt til Russland for å "forbedre nord-koreansk fotball". 

Choi Myong Ho spilte også fotball i Russland, for mer ukjente "Soviet Wings", og bladet Russian Newsweek publiserte i 2008 en artikkel om spilleren. Choi ble fotfulgt av sin sikkerhetsagent. Agenten, kalt Chang Dal Hon (det er nok en viss usikkerhet om dette var hans ekte navn) var også spillerens tolk, men snakket russisk dårlig, ifølge DailyNK. Chang forbød Choi å dra på restaurant med lagkameratene. 

Det er ingen tvil om at Russisk fotball er full av penger. Det ser vi av lønningene til spillere som Hulk, Alex Witsel, Samuel Eto'o og Yuri Zhirkov. Vi vet også at Anzhi-laget bor i Moskva, og pendler til hjemmekampene i Dagestan. Da Guus Hiddink var trener for det russiske landslaget, skal han ha fått lånt en suite på et av Moskvas fineste hoteller av Chelsea-eier Roman Abramovich, selv om nederlenderen bodde i Holland og bare pendlet til Russland på landslagssamlinger, og for å se de hjemlige spillerne i aksjon i helgene.

Ifølge Russian Newsweek skal Choi og hans sikkerhetsagent, Chang, ha bodd under helt andre vilkår. Begge bodde sammen på et lite rom på klubbens anlegg. Innredningen skal ha bestått av to senger, samt en kommode med to bøker oppå - en koreansk-engelsk-ordbok, og en skrivebok brukt som dagbok. Det var ingen TV på det lille rommet denne fotballstjernen og denne sikkerhetsagenten bodde på. 

Sikkerhetsagent Chang skal ha svart følgende på spørsmålet om hvordan de klarte å leve uten TV og kjøleskap: "Vi trenger det ikke. Om vi hadde hatt TV, hadde vi bare kastet bort natten ved å se på fjernsyn og dermed prestere dårlig på trening dagen etterpå. Nord-koreanere trenger heller ikke kjøleskap. Hva brukes et kjøleskap til? Kjøleskap er for å få fatt i kald drikke om sommeren. Og om du gjør det, så risikerer du å bli forkjølet, og vil dermed ikke være i stand til å trene." 

Russian Newsweek skal også ha skrevet at "Som Hong, var Choi veldig lojal til det nord-koreanske regimet. Eller kanskje han bare latet som, siden han ble overvåket av sin agent. For eksempel, da Choi ble bedt synge en sang, valgte han den som het "Kim Jong Il, vår Sol".

Man kan vel slå fast at livet som fotballproff ikke er like glamorøst for alle. 

Kilde:

DailyNK

Balotelli gjør det igjen: Verdens kuleste fotballsko

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Matthew Mirabelli / AFP scanpix

SuperMario Balotelli.

2013-versjonen har hittil vært av den litt roligere, mer voksne - seks mål på syv kamper og en kjærlighetserklæring til kjæresten i magasinet Vanity Fair. 

Den italienske superstjernen har nå tatt steget ett hakk lengre frem mot evig legendestatus: Nye fotballsko med kamuflasjedesign, som matcher både bilen (Bentley Continental til 2 millioner kroner), firehjulingen og onepiecen(!). 

Fotballskoene er også dekket med teksten "Balo is back". 

Det er Nike som har laget skoene, som er designet av grafitti- og street art-artisten Mr. Dheo. Skoene skal visstnok passe Balotellis personlighet, og det er noe vanskelig å være uenig i at de gjør det. 

Se de fantastiske bildene hos engelske Metro.

Tysk storavis: Vidunderbarn på vei til Chelsea

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Thomas Eisenhuth / AFP scanpix

Ifølge den tyske storavisen Bild, skal Chelsea allerede ha sikret seg en av sommerens mest spennende overgangsobjekter. Alt skal være klart, bortsett fra underskriften, i avtalen som tar André Schürrle til Stamford Bridge, fra tyske Bayer Leverkusen. 

Prisen for den tyske landslagsspilleren, som glimtvis viste gode takter i fjorårets fotball-EM, skal ligge på mellom 13 og 15 millioner euro, i tillegg til at Chelsea-spiller Kevin De Bruyne, som er utlånt til Werder Bremen denne sesongen, går motsatt vei. 

Forrige sesong avslo Leverkusen et bud på 25 millioner euro fra nettopp Chelsea på Schürrle, men klubben skal nå ha innsett at de ikke klarer å holde på den lynhurtige stjerneangriperen. Dengang skal sportsdirektør Rudi Völler ha uttalt at det ikke fantes alternativer til Schürrle på markedet. 

Det finnes det altså nå. Kevin De Bruyne (21), ble hentet til Chelsea av André Villas-Boas for rundt 7 millioner pund tilbake i 2011. I Chelsea fikk han drakt nummer 14. Han debuterte på det belgiske A-landslaget allerede i 2010. 

Kilde: 

Bild.de

Ny sjokkbok om Premier League-livet: Prostituerte brukt som premie

Ifølge Daily Star kommer det nå ut en bok om livet som Premier League-spiller, skrevet av en eks-Premier League-stjerne. Forfatteren er anonym, i frykt for reaksjoner fra tidligere lagkammerater og familie.

I boken beskrives en stor omgang med prostituerte blant proffene. Blant annet skal premien for å vinne spesifikke øvelser på trening ha vært å bli påspandert prostituerte av de andre på laget. Det beskrives også en kultur der unge prostituerte ble invitert til spillernes hotellrom på bortekamper.

Det skal også ha forekommet kokain- og sex-orgier der spillere skal sniffet kokain fra kvinnekropper, ifølge forfatteren, gjengitt av Daily Star. 

"Jeg har skrevet boken fordi stort sett ingen andre har turt å skrive om baksiden av verdensfotballen", sier forfatteren, ifølge Daily Star.

Kilde:

Daily Star

Brendan Rodgers om sommerens overgangsvindu

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Olly Greenwood / AFP scanpix

Liverpool-manager Brendan Rodgers har lettet litt på sløret i et intervju med Yahoo, gjengitt av Liverpoolfc.com

I intervjuet hevder Rodgers at Liverpool i sommer vil kjøpe spillere som kan gå rett inn på laget. 

"Vi har tro på at vi i sommer vil kjøpe spillere som kan ta oss til neste nivå. Kjøpene vi gjorde i januar var glimrende, og det er en klapp på skulderen til klubben", sier Brendan Rodgers, ifølge Liverpoolfc.com .

I januar hentet Liverpool nemlig både Daniel Sturridge og Philippe Coutinho - to spillere som begge har fått en knallstart på Liverpool-karrieren, både med fint spill og målpoeng. 

Kilde:

Liverpoolfc.com 

-------------------

Nå virker det altså som at Liverpool skal hente inn kvalitet fremfor kvanitet. Brendan Rodgers har virkelig fått sving på sakene, og laget har tatt spillestilen overraskende fort. Men det er verdt å merke seg at Liverpool i skrivende stund ligger hele 29 poeng bak Manchester United på tabellen - det er en LANG vei opp. 

Flere posisjoner ser ut til å måtte forsterkes:

Keeper: Reina kan være på vei bort. Brad Jones er ikke førstekeeper-materiale.

Midtstopper: Carragher har tatt plassen til Skrtel, men legger opp etter sesongen. Ny makker til Agger søkes!

Midtbane/angrep: Jordan Henderson og Stewart Downing, er, til tross for en bedre vår enn høst, hverken ligagull- eller Champions League-materiale. Erstattere kan finnes i klubben allerede, men begge disse engelskmennene startet sist mot Aston Villa (Liverpool vant 2-1). 

Det virker også å være slik at man være så godt som sikker på å nå CL neste år for å beholde Luis Suarez i klubben - og eierne har uansett ikke ambisjoner om noe annet enn CL, ambisjonene til FSG er høye. Klubben forventet å nå topp fire den sesongen Kenny Dalglish fikk sparken. Champions League gir som kjent større inntekter og bedre omdømme, og det er viktig for en klubb som Liverpool. 

 

Hvilke spillere bør Liverpool hente, og hvilke spillere bør Liverpool selge? Hvilke posisjoner må styrkes for at Liverpool skal klare å nå Champions League, og hvilke må styrkes om man skal kunne vinne ligagull?

Er Kompany på vei bort?


Foto: Jon Super / AP scanpix

En ny overgangssaga har satt fart i England, og denne gangen er den av den litt mer uforutsigbare arten.

Nå er det nemmelig Manchester City-kaptein Vincent Kompany, som forøvrig har scoret mot Brann i Bergen, som linkes bort. 

Sakens kjerne skal være at Kompany spilte landskamp for Belgia, rett etter at han hadde blitt skadefri, og før han hadde spilt kamp for Manchester City. 

Ifølge Manchester Evening News, skal Roberto Mancini ha uttalt at "Spillerne må forstå at klubben er viktigere.", og "Han hadde ikke spilt for oss på 60 dager, men dro for å spille med det belgiske landslaget. Jeg er ikke enig i avgjørelsen.".

Den virkelige brannfakkelen her er nok ikke Kompanys oppførsel, men at Barcelona, Real Madrid og Bayern München alle skal jakte på belgieren. 

Carles Puyol blir 35 år neste uke, og det er liten tvil om at Barcelona må forsterke midtforsvaret. Gerrard Pique har heller ikke vært helt på nett denne sesongen. 

Hva tror du? Blir Kompany solgt i sommer? Er han god nok for Barcelona? Gjør Mancini en feil ved å selge ham? Var det riktig gjort av Kompany å spille kamp med landslaget?

Kilde: 

Manchester Evening News

Beckham slaktes i Frankrike

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Franck Fife / AFP scanpix

David Beckhams innsats for Paris Saint-Germain mot Barcelona slaktes av den store og anerkjente franske sportsavisen L'Equipe. 

Ryktene om at Beckham skulle starte kampen, begynte å figurere på Twitter tirsdags ettermiddag, men det var nok mange som var overrasket da de så engelskmannen fra start. Å spille mot Barcelona krever både stor forflyttningsevne og gode defensive egenskaper, og det er ikke akkurat det Beckham er mest kjent for.

Nå var det nå engang slik at Beckham fikk spille over én omgang mot Barcelona. Og spillerbørs? L'Equipe gir Beckham svake 3 av 10. Det var dårligst av alle spillerne på banen, sammen med Barcelonas David Villa. Thiago Silva ble kåret til banens beste, og fikk 8 av 10 på børsen. 

Ifølge The Guardian hevder avisen at Beckham bare hadde ett gir inne, og at han lot sin midtbanekollega Blaise Matuidi kjempe for dem begge. 

Hva synes du om Beckhams innsats i går? Var det riktig av Carlo Ancelotti å starte med engelskmannen? Er han god nok for PSG, eller er han der kun på grunn av navnet? Er han god nok for det engelske landslaget?

 

Kilde:

The Guardian

Seks tanker om Tippeligaen

Av Øyvind Garnes LoftheimFoto: Ned Alley / NTB scanpix

 • Pang!, sa det, og så var Rosenborg tilbake der de stort sett har hørt hjemme de siste 20 årene. 4-0 mot et hvilket som helst lag er sterkt, og 4-0 mot Brann, i andre runde, for et så nytt lag, er knallsterkt. Per Joar Hansen og RBK motbeviste alle kritikerne i går. Verdt er det å merke seg at ingen av danskene kom på scoringslisten, og når de også finner formen og samspillet, vil det virkelig kunne smelle. Micke Dorsin scoret to mot Brann i går. Han er venstreback, og har den biologiske klokken tikkende MOT seg, med sine 31 år. Den prestasjonen han gjorde i går, var enorm. Se spesielt på den siste scoringen, der han er helt fremme i feltet rett før slutt. Rosenborgs høyreback, Cristian Gamboa, var nære å score rundens mål i går. Det sier litt om den offensive holdningen som nå er i dette laget. Det blir spennende å se hvor mange mål dette RBK-laget klarer å score i år.

 

 • Et lag som ikke imponerte i går, var Viking. Etter en sterk seier hjemme mot Molde i første serierunde, ble det nå tap borte mot nyopprykkede Sarpsborg 08. Det blir spennende å se om disse to er lag som kun presterer godt på hjemmebane denne sesongen - det finnes ofte flere slike lag. For Vikings del var tapet ikke særlig lovende - mange har Viking som en medaljekandidat, men da må det leveres godt også tidlig i sesongen. Nå er det lett for å havne i bakleksen med én gang.

 

 • Før mandagens kamper har kun to lag full pott: Rosenborg og Aalesund. Det betyr stort sett at a) Janne Jönsson har gjort en strålende jobb med AaFK, og b), at Rosenborg allerede har fått et forsprang på konkurrentene. Nå spiller ikke gullkandidatene Strømsgodset og Molde før i dag, men rivaler som Vålerenga og Brann ligger allerede tre poeng bak, og Rosenborg står med seriøse 5-0 i målforskjell. 

 

 • Tromsø kom seg tilbake på rett spor i går, etter å spilt uavgjort i forrige kamp. I går virket det som at "fighting" sto høyt på prioriteringslisten i ishavsbyen, og det fikk de også betalt for. Det ligger potensial i dette laget - blant annet startet fjorårets stjernespiller Thomas Drage på benken. Agnar Christensen får en stor jobb med å ikke bare ta over-, men også å bygge videre på den fenomenale jobben som Per Mathias Høgmo gjorde i Tromsø, og fire poeng etter to kamper er absolutt godkjent. 

 

 • Det er kanskje utopi å snakke om nedrykksstriden allerede (andre runde er ikke engang ferdigspilt), men Sandnes Ulf og Odd har begge null poeng etter to runder, og har fått en særdeles dårlig start. Samtidig gjør nok de realistiske forvetningene man kan ha til begge klubbene sitt til at begge trenerne sitter trygt denne sesongen.

 

 • Torgeir Børven har nå scoret to mål på to kamper for Vålerenga, og man kan begynne å lure på hvorfor Vålerenga tilsynelatende ikke fikk konkurranse fra andre enn Aalesund når de hentet spissjuvelen fra Odd. Øystese-gutten er bare 21 år gammel, og har levert over flere sesonger i Tippeligaen allerede. Denne spissen får Kjetil Rekdal og Klanen mye glede av i årene som kommer.