hits

august 2013

- Mourinho var feig

Av Øyvind Garnes Loftheim


José Mourinho. Foto: Jon Super / AP scanpix

I går ble Premier League 2013/2014 for alvor sparket i gang da Manchester United tok i mot Chelsea på Old Trafford. Presset var på David Moyes i hans første hjemmekamp på drømmenes teater, men de eneste som drømte var de mange som sovnet i løpet av den gørrkjedelige skuffelsen av en toppkamp. 

Ingen av lagene var særlig gode med ballen, begge lagene forsvarte seg med alle mann, og det ble knapt skapt målsjanser. Wayne Rooney var det eneste positive elementet i kampen, sammen med den katastrofale dømmingen til Martin Atkinson. 

Ashley Cole klippet ned Robin Van Persie bakfra - frispark. 

Antonio Valencia takler Oscar i stor fart med foten høyt hevet - frispark.

Kevin De Bruyne rev ned Robin van Persie - gult kort. 

I mine øyne burde Cole hatt gult, Valencia burde fått rødt, og De Bruyne skulle kun fått frispark i mot. I tillegg var det flere tvilsomme situasjoner - jeg mener Frank Lampard burde fått straffe i mot etter handsen som Atkinson ikke dømte på. 

Men det jeg synes var verst var José Mourinhos feighet. André Schürrle på topp var et greit valg - han spilte der en del i Tyskland, men han fikk særdeles lite støtte av de mange gode offensive spillerne til Chelsea. Og da man så at det ikke fungerte, skjedde veldig lite. En utrolig tam Fernando Torres kom på, men utrettet ingenting. Og det har han heller ikke gjort de siste årene, så det var ingen overraskelse. 

Da kampen skrek etter litt initativ fra Chelsea, ble Schürrle og Eden Hazard byttet ut til fordel for John Obi Mikel og Cesar Azpilicueta - to defensive spillere. José Mourinho rodde rett og slett i land ett poeng, i stedet for å forsøke seg på alle tre. Og jeg føler han hadde mest å vinne.

Om Chelsea hadde påført David Moyes et tap i hans første kamp som United-manager på Old Trafford, ville man, sammen med de manglende spillerkjøpene, virkelig ha satt Moyes under sterkt press. I går kom David Moyes ut som vinneren, fordi man faktisk prøvde å angripe. Manchester City tapte i helgen, og med tap ville Chelsea likevel vært á poeng med det som skal være hovedrivalen deres. Med andre ord mener jeg at Chelsea hadde mer å vinne på å gå for tre poeng, enn de hadde å tape på å ende opp med null. 

På benken for Chelsea satt Juan Mata, som kanskje var Chelseas beste spiller forrige sesong, og en Romelu Lukaku som ville gitt Chelsea litt sårt tiltrengt pondus på topp. Man har kantspillere i øverste verdensklasse, men Fernando Torres er ikke mannen til å omsette dette til reelle målsjanser. En Lukaku inne i boksen ville gitt Chelsea helt andre angrepsmuligheter.

At Mourinho er en kalkulerende trener er ikke nytt for noen, men han har i mine øyne en bedre stall en David Moyes, om han faktisk velger å bruke den. Men det Chelsea viste i går var dårlige greier. Jeg håper Premier League har bedre ting å vise frem i tiden som kommer. 

- Den neste uken avgjør alt

Av Øyvind Garnes Loftheim


Luis Suárez. Foto: Pornchai Kittiwongsakul / AFP scanpix

Paris Saint-Germain, Monaco, Real Madrid og til dels Manchester City satte fyr på overgangsmarkedet allerede ganske tidlig i sommer da de hentet spillere som Radamel Falcao, Joao Moutinho, James Rodriguez, Edinson Cavani, Marquinhos, Isco, Asier Illarramendi, Fernandinho, Stefan Jovetic, Alvaro Negredo og Jesus Navas. Aldri før har vi fått så mange høy-profils overganger i løpet av så kort tid. Stormen kom tidlig, og resten av overgangsvinduet har stort sett handlet om mer eller mindre løse rykter. 

Noen av disse ryktene ble til konkrete bud, opphetede forhandlinger og tidskrevende forsøk på overtaling av styreformenn, agenter og spillere, og overgangene til Henrikh Mkhitaryan, Bernard, Wellington Nem, Neymar, Carlos Tevez, Gonzalo Higuain, Willian, osv, osv. 

Når overgangsvinduet, til manges glede og til min skuffelse, stenger klokken 00.00 mandag 3. september (23.00, 2. september engelsk tid), vil vi sannsynligvis ha fått i boks enda flere overganger. Det er fremdeles mange såkalte overgangssagaer som ikke er løst 100% hverken den ene eller andre veien, og historien viser oss at det skjer mye i løpet av de siste dagene. 

Gareth Bale - utløsende faktor

Overgangen som vil utløse det hele er Gareth Bale fra Tottenham til Real Madrid. Spurs vil da få nok penger til å hente Erik Lamela fra Roma. I utgangspunktet skulle også Willian til White Hart Lane, men den overgangen kapret Chelsea i siste liten. Det knyttes stor spenning til om, og eventuelt hvem Tottenham henter inn i stedet for Willian. Et av ryktene her er vår danske venn Christian Eriksen fra Ajax. Gareth Bale-overgangen er forøvrig så godt som i boks. 

Om Tottenham forsterker med Lamela og en spiller alá Willian, vil de bli store favoritter til å kjempe om topp 4-plasseringen, eventuelt topp 3. Det betyr at både Arsenal og Manchester United garantert vil føle handletrangen komme sigende. Et resultat av dette kan være at de slenger de nødvendige pengene i bordet for deres transfer-targets.


Isco og Alvaro Morata. Foto: Andres Kudacki / AP scanpix

Wengers handleliste

Sommerens verst bevarte hemmelighet er at Arsenal jakter en ny spiss, type verdensklasse. Gonzalo Higuain var lenge i kikkerten, men gikk til Napoli. Luis Suárez har prøvd å komme seg bort fra Liverpool til fordel for The Gunners, men LFC-eier John W. Henry har satt seg kraftig på bakbeina. Denne blir helt ekstremt spennende å følge denne uken. Arsenal vil garantert klare å hoste opp £10m ekstra (£50m totalt) dersom de virkelig vil ha Suárez, og da spørs det hva Liverpool gjør. Karim Benzema har blitt ryktet til Arsenal den siste uken, men dette tolker jeg ikke på annen måte enn at det må være rykter totalt uten rot i virkeligheten. De to eneste rene spissene på dagens Real Madrid-lag er nettopp Benzema og unggutten Alvaro Morata. 

En annen pikant saga er den Wayne Rooney har hovedrollen i. José Mourinho og Chelsea vil tilsynelatende ha engelskmannen, og han vil bort. Så kommer spørsmålene: Var det Manchester United eller sir Alex Ferguson Rooney hadde problemer med? Hvordan er forholdet til David Moyes nå i 2013? Er alt bare oppspinn, løgn og mind games fra Mourinho sin side, for å sette ekstra press på Rooney, United og David Moyes? De to møtes jo tross alt til dyst mandags kveld. 

Moyes må forsterke

En ting tror jeg vi kan slå fast: Selger Manchester United Wayne Rooney til Chelsea, kommer de til å reinvestere pengene. Marouane Fellaini og Leighton Baines står tilsynelatende øverst på listen, og med friske Rooney-penger, vil nok Everton være sjanseløs i sitt forsøk på å beholde stjerneduoen. Det kan de også komme til å være uansett hvordan det går med Rooney også. En annen spiller det har vært litt ryktes rundt (men lite konkret?) er Real Madrids Mesut Özil. Carlo Ancelotti har Angel Di Maria, Cristiano Ronaldo, Özil, Isco, og (snart) Gareth Bale til å bekle de tre offensive midtbanerollene / kantrollene, og både Ronaldo og Bale kommer til å bli fast på laget. Vidunderbarnet Isco startet sesongen med å score, og blir neppe satt ut av laget. Problemet til Moyes og United (eventuelt ryktemakerne) er at Mesut Özil er offensiv midtbanespiller - og der har jo United allerede nettopp Wayne Rooney og Sinji Kagawa. Det de trenger er en sentral midtbanespiller. 


Carlos Tevez. Foto: Carlo Baroncini / AP scanpix

Champions League på Anfield?

Liverpool har ikke vært noen kruttønne i starten av sesongen, men har tatt seks mer eller mindre velfortjente poeng. Om Luis Suárez mot formodning blir solgt, vil det være penger å handle for. Kyriakos Papadopolous har blitt ryktet til Anfield, men overgangen har virket mer eller mindre død de siste ukene. Man skal ikke se bort i fra at i alle fall ryktene gjennopplives utover denne uken. 

Newcastle gjorde sommerens dårligste signering da de ansatte Joe Kinnear som sportsdirektør. Alan Pardew hadde noe på gang, men nå virker det som at ballongen har gått fullstendig ut av Newcastle. Nå er Yohan Cabaye på vei bort, og favorittene er Paris Saint-Germain og Arsenal. For oss nøytrale vil det bli spennende å se hva Kinnear foretar seg denne siste uken, men det blir neppe noe som gleder Newcastle-fansen. 

Chelsea henter nok enten Wayne Rooney eller Samuel Eto'o, og låner nok ut Victor Moses. Manchester City gjør neppe endringer i stallen. Den store spenningen knyttes til Manchester United (Rooney, Baines, Fellaini, xx (midtbane)), Tottenham (Lamela, xx (ving/offensiv midtbane)), Liverpool (Suarez, xx (midtstopper)) og Arsenal (Suarez/xx (spiss)).

Om Manchester United får i stand overgangene som ligger i luften, vil de plutselig bli soleklare favoritter til tredjeplassen. Om de ikke gjør det, og både Tottenham og Arsenal forsterker, vil Manchester United med en gang få det mye tøffere. Liverpool skal overraske stort om de skal blande seg inn i topp 4-diskusjonen ved sesongslutt, og de må nok ha inn et par klassespillere til for å være der oppe. Selger de Suárez uten å erstatte han, får de nok store problemer utover i sesongen når det begynner å røyne på. Dette blir rett og slett en spennende, og ikke minst avgjørende uke. 

- Tottenham henter Willian og Lamela

Av Øyvind Garnes Loftheim


Erik Lamela. Foto: Larry French / AP scanpix

Rundt klokken 12.00 tirsdag kom det flere meldinger på Twitter som tyder på at det skjer store ting i Tottenham. 

1. Ifølge presidenten i Romas norske supporterklubb, Thomas Høy ( https://twitter.com/iPrimaPunta ), er Romas sportsdirektør Walter Sabatini, "general manager" Mauro Baldissoni og Erik Lamelas far på vei London. Etter sigende skal de forhandle med Tottenham om en overgang for vingen / angriperen Erik Lamela, som til tider var strålende for Roma forrige sesong. 

2. Ifølge Daily Mail er Anzhis brasilianske angriper Willian i London for å gjennomføre den medisinske testen som må være på plass før han kan signere for Tottenham. 

Med andre ord virker det som at Tottenham, Daniel Levy, Franco Baldini og André Villas-Boas nå stikker av med to av de mest spennende angrepsspillerne (ikke spisser!) i verden per dags dato. Begge har fått strålende kritikker av f.eks. Monacos tidligere sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen, og her kan du se dialogen mellom James Horncastle (verdenskjent fotballskribent) og The Times-journalist Tony Barrett:


Hentet fra Twitter.com / https://twitter.com/JamesHorncastle/status/369762332756697089

Om Tottenham nå bestemmer seg for å hente begge, noe det kan virke som, ettersom begge forhandlingene virker å være ganske langt på vei, vil det nok bety at Gareth Bale er ferdig i klubben. Tottenham har allerede sprent alle sine overgangsrekorder dette overgangsvinduet, og hverken Lamela eller Willian blir billige. Jeg tror rett og slett at Tottenham må selge Bale for å finansiere disse spillerne, og da står nok Real Madrid klare med sjekkheftet for å sikre seg waliseren. 

Det er lett å undervurdere hva Gareth Bale betydde for Tottenham forrige sesong, men disse to spillerne har kvalitet og potensiale til å erstatte waliseren. Det blir spennende å se om man henter begge, og om de klarer å prestere, men savnet av Gareth Bale kan plutselig bli minimalt for Spurs-fansen. 

- Tottenham må hente 4 nye spillere

Av Øyvind Garnes Loftheim


André Villas-Boas. Foto: Ian Kington / AFP scanpix

Som stor fan av André Villas-Boas skal jeg følge ekstra nøye med på Tottenham denne sesongen. Dagens kamp mot nyopprykkede Crystal Palace var absolutt ingen høydare, og man kan fort se hva som kommer til å bli Tottenhams problem denne sesongen - å score dette ene målet som gjerne avgjør fotballkamper. 

Kampen mellom Spurs og Palace var ikke jevn, ikke slik jeg så den. Soldado & co hadde ballen mest og kom til de største sjansene. Utenom straffen var det avslutningen til Gylfi Sigurdsson på pasning fra nettopp Roberto Soldado, samt avslutningen til Jermain Defoe etter engelskmannens soloprestasjon, som var de to største målsjansene til Tottenham, og det burde nok ha blitt mål på minst én. Men for å si det enkelt og greit - uten den straffen hadde ikke Tottenham vunnet i dag, og de så aldri veldig farlige ut foran mål. 

Hva skal André Villas-Boas gjøre? I fjor var løsningen enkel: Gi ballen til Gareth Bale. Vingen er fortsatt i klubben, men fremtiden er veldig usikker. Overgangseksperten Tor-Kristian Karlsen skriver på Twitter at han venter en avklaring i løpet av de nærmeste dagene. Det blir interessant å følge situasjonen videre. Sannsynligvis drar han til Real Madrid, og da må Tottenham over til plan B. 

Jeg vil trekke frem fire svakhetstegn i startelleveren til Tottenham på søndag:

- Danny Rose

- Nacer Chadli

- Gylfi Sigurdsson

- Aaron Lennon

Spurs har en herlig offensiv høyreback i Kyle Walker, men Rose er ikke av samme klasse. OK som backup, men jeg mener man må kunne starte med noe bedre. Gir bort ballen for mange ganger. 

Nacer Chadli hadde vært en strålende backup for Gareth Bale, men jeg har ikke troen på at dette er spilleren som skal erstatte waliseren. Hadde, som TV2-studioet påpekte, for mange støttepasninger i situasjoner der han burde utfordret. Virker på langt nær like målfarlig som Bale, og det er jo nettopp disse målene Tottenham trenger. 

Hadde Norge kjøpt Island under finanskrisen hadde nok Gylfi Sigurdsson vært den største fotballstjernen her i landet i dag. Har en strålende fot, men hverken skaper eller scorer nok fra sin offensive posisjon. Blir spennende å se hva Lewis Holtby kan bidra med i år, for han var langt fra strålende i vår. 

Aaron Lennon spiller på farten sin, og farten er stor, den. Men så mangler han så mye annet, spesielt på valgene. Fin som innbytter for å sette fart mot slitne backer, men når 99% av alle forbipaseringene hans ender opp i total hjelpesløshet foran mål, er det ikke godt nok. 

Med andre ord trenger Tottenham en ny venstreback (eventuelt bruke Jan Verthongen der, og få inn en ny midtstopper), to nye vinger, og en offensiv/kreativ midtbanespiller for å klare å oppnå målet sitt om å kvalifisere seg til Champions League - dersom de selger Gareth Bale. Om pengene de har brukt til nå er "Gareth Bale-pengene", eller om denne shoppingen hadde skjedd uansett vet jeg ikke, men Spurs har gode sjanser om man får alle de ca. 900 Bale-millionene til å finne erstattere. Og først da kan Tottenham bli et ordentlig topplag. 

Det er høye krav til Tottenham. André Villas-Boas store fotballidoler er folk som Pep Guardiola og Marcelo Bielsa - ikke José Mourinho slik som mange tror. Han vil spille flytende angrepsfotball basert på ballbesittelse og kontrollerte overganger. For mange kan nok Tottenham virke litt kjedelige, men sånn er det ofte når det bare er ett lag på banen som virkelig vil angripe. Manchester City og Chelsea har tonnevis med angrepsspillere, mens Manchester United har Robin Van Persie. Akkurat nå ligger Tottenham langt bak dem i køen. 

Er Tottenham gode nok for Champions League? Hvilke spillere bør de eventuelt hente inn?

Hva har du lovet, José Mourinho?

Av Øyvind Garnes Loftheim

Følg oss på Facebook!


Foto: Pornchai Kittiwongsakul / AFP scanpix

Dette skulle egentlig bli et blogginnlegg om svakhetene i Chelseas stall. Jeg mener - veldig mange av f.eks. TV2s eksperter, fagfolk som jobber med og lever av å følge Premier League på heltid, har satt Chelsea øverst på sitt tabelltips. 

Jeg tok derfor en gjennomgang av Chelseas spillertropp, spiller for spiller. Jeg tok utgangspunkt i Wikipedias "Current squad", som ifølge nettsiden ble oppdatert den 4. august. Deretter satte jeg opp en førsteellever og innbytterbenk. Men vi begynner med hele stallen:

Keeper:

Peter Cech

Mark Schwarzer

Henrique Hilario

 

Back:

César Azpilicueta

Ashley Cole

Michael Essien

Ryan Bertrand

 

Midtstopper:

John Terry

Branislav Ivanovic

David Luiz

Gary Cahill

Tomas Kalas

Sam Hutchinson

 

Midtbane (defensiv, offensiv, sentral)

Ramires

Frank Lampard

Juan Manuel Mata

Oscar

John Obi Mikel

Kevin De Bruyne

Marco Van Ginkel

Josh McEachran

 

Ving:

Eden Hazard

André Schürrle

Victor Moses

(Juan Manuel Mata)

 

Spiss:

Fernando Torres

Demba Ba

Romelu Lukaku

 

Min førsteellever (4x2x3x1)

Keeper: Peter Cech

Forsvar: Azpilicueta - Terry - Luiz - Cole

Midtbane: Oscar - Ramires

Offensiv midtbane / ving: Schürrle - Hazard - Mata

Spiss: Romelu Lukaku

 

Innbytterbenk: 1. Schwarzer. 2. Essien. 3. Ivanovic. 4. Betrand. 5. Lampard. 6. De Bruyne. 7. Torres

 


Foto: Nick Wass / AP scanpix

Keeperplassen er soleklar. Peter Cech er på sitt beste en av verdens beste keepere. José Mourinho har hentet inn Mark Schwarzer for å ha en solid backup til de få kampene Cech ikke kan spille, og han har belønnet Hilarios lojalitet til klubben til tross for liten / ingen spilletid. I bakhånd har Chelsea kanskje verdens største keepertalent, belgieren Thibaut Courtois, som er utlånt til Atletico Madrid. Han blir ny førstekeeper i det øyeblikket man har en grunn til å erstatte Peter Cech. 

Chelseas stall besitter den egenskapen av å ha mange spillere som kan brukes på forskjellige plasser på banen. På venstreback tror jeg Cole er førstevalg med Bertrand som backup, og på høyreback tror jeg Mourinho velger unge Azpilicueta med favoritten Essien som backup. Men høyreback-plassen kan også Ivanovic ta, så dette blir synsing fra min side. 

På midtstopperplass er David Luiz et soleklart førstevalg. Hvem som blir hans makker er vanskelig å spå, men jeg blir overrasket om Mourinho setter ut John Terry. The Special One har alltid satt pris på rutine, spesielt på stopperplass. I Inter kjøpte han rutinerte Lucio, og til Real Madrid hentet han inn Richardo Carvalho. De to ungguttene Kalas og Hutchinson kan begge spille både høyreback og midtstopper, men de blir nok reserver begge to. Det er ofte mye snakk om dette med VM-år, og spillernes iver etter å spille nok kamper til å bli tatt ut på landslaget, og det blir spennende å se hvordan Gary Cahill eventuelt takler å være reserve. 

Jeg antar at Mourinho velger enten en 4x2x3x1 (som han spilte i Real Madrid), eller en 4x3x3 som han vanligvis har brukt. Jeg tror mest på førstnevnte, og det tillater to sentrale / defensive midtbanespillere. Ofte er en av disse av defensiv (balanserende) karaktér, mens den andre er mer spillende. Som det defensive alibiet har Mourinho flere valg. John Obi Mikel har vært strålende i sesongoppkjøringen, Michael Essien har rutinen, og Ramires er en landsmann Mourinho nok kjenner godt. Ramires har vært en potet for Chelsea, men hans ballkvaliteter kan nok friste The Special One. 

Noe av det mest spennende er hvilken rolle stjerneskuddet Oscar får i Chelsea. Han er garantert giret på spilletid grunnet VM på hjemmebane om ca. 10 måneder. Spekulasjoner vil ha det til at han trekkes ned fra sin mer offensive fjorårsrolle, til å bli en sentral midtbanespiller. Ballkvalitetene er der definitivt, og det vil i så fall være et spennende valg. Andre alternativer er superveteran Frank Lampard, Ramires, samt Marco Van Ginkel. Nederlenderen er etter det jeg forstår lovet tillit av Mourinho, men jeg ser ikke hvordan han skal få plass i dette laget på fast basis. Det blir garantert annenfiolin for nederlenderen. Noe annet vil (positivt) overraske meg. Josh McEachran er et akademiprodukt, men etter hva jeg har forstått er ikke engelskmannen god nok enda, og det stilles visstnok spørsmål om han i det hele tatt vil bli det. 

Den offensive midtbanerollen er det beste med hele 4x2x3x1-formasjonen. Lampard, Mata, Hazard, Oscar, De Bruyne er alle aktuelle til denne ene posisjonen. Hvem Mourinho velger er oppe i skyene, men enten Mata eller Hazard er nok ikke et dumt valg. 

Venstrekanten tror jeg den tyske landslagsspilleren André Schürrle abonnerer på denne sesongen. Tyskeren har ekstremt fart, er sterk i kroppen, og vil nok hente mange målpoeng for Chelsea i år. Mange ser på han som en typisk kontringsspiller, og det er noe Mourinho definitivt kommer til å benytte seg av. Den enkleste måten å score mål på er fremdeles å satse på kontringer / ubalanse hos motstanderen. 

Høyrekanten ender nok opp hos Juan Manuel Mata, i alle fall dersom Hazard tar 10er-rollen. Men man har i tillegg muligheten til å sette inn spillere som De Bruyne, Oscar og Ramires på denne posisjonen. 

Spissplassen har vært mest diskutert i sommer. Chelsea vil ha Wayne Rooney, men Manchester United skal ha bestemt på øverste hold i klubben at engelskmannen IKKE blir solgt til Chelsea i sommer, uavhengig av pris og skriftlig transfer request. Nå lanseres Samuel Eto'o, som Mourinho kjenner fra Inter, som en quick-fix. Personlig tror jeg ikke den nåværende Anzhi-spilleren er løsningen på problemet, uten at det får særlig betydning for Chelseas valg. 


Blir Lukaku førstevalg på topp? Foto: J Pat Carter / AP scanpix

Demba ba stiller nok bakerst i køen hos Chelsea. Dermed står det anno 14. august 2013 om Torres og Lukaku. Torres har blitt et prestisjeprosjekt for Chelsea-managerene; de som får han til å fungere vil nok få ekstra godvilje hos Roman Abramovich, mens Romelo Lukaku er supertalentet som ble hentet av Mourinho-apprentice André Villas-Boas. Belgieren regjerte for West Bromwich i fjor, og ligner på Didier Drogba i fysikken, men spørsmålet er om han klarer å levere alle de målene Chelsea trenger for å snappe førsteplassen og Champions League-trofeet. Der tror jeg Mourinho er like usikker og skeptisk som meg. 

Uansett: Jeg ser ikke noen særlig plass til hverken Marco Van Ginkel, Kevin De Bruyne, Gary Cahill, Josh McEachran, Victor Moses, Tomas Kalas, Sam Hutchinson eller Demba Ba i dette Chelsea-laget, i tillegg til en hel del andre som vil miste plassen om de ikke presterer fra dag 1. Om det er Mikel, Ramirez, Lampard, Oscar, Bertrand eller André Schürrle er vanskelig å spå i dag, men vi kan nok se en tendens etter 3-4 runder. José Mourinho ER kjent for å rullere på laget, men her er det mange spillere som neppe vil se mye førstelagsfotball mot Premier League-lag. 

Hva Mourinho har lovet og hva mediene skriver kan være to forskjellige ting, men her er det mange karrierer som fort kan få seg en liten dupp. Troppen til Chelsea virker rett og slett å være FOR bra, og hverken Schürrle, Hazard eller Mata vil være enkle å sette ut for fremadstormende, men urutinerte (på dette nivået) unggutter. Det spørs om José Mourinho klarer å levere opp til forvetningene han tilsynelatende forkynte ved forhandlingsbordet. 

Hvordan tror du Chelseas førsteellever vil se ut? Tror du det blir mye spilletid for de unge talentene? Hvor ender Chelsea opp ved sesongslutt? Skriv i kommentarfeltet under! :)

- Arsenal har satt presset på seg selv

Av Øyvind Garnes Loftheim


Arsène Wenger. Foto: Roni Rekomaa / AFP scanpix 

Det er nå bare uker til overgangsvinduet stenger, og ikke lengre måneder. Arsenal har satt et voldsomt press på seg selv ved å slippe nyheten om at klubben nå og i fremtiden vil kunne bruke mange hundre millioner ekstra på spillerkjøp hvert år, fordi økonomien er i orden og nye inntekter er sikret.

Under Arsène Wengers ledelse har Arsenal bygget nytt treningsanlegg og nytt stadion, spillestilen er revolusjonert og overgangsstrategien har sakte men sikkert blitt en del av den moderne klubbkulturen. Dette er franskmannens fortjeneste; klubben ville neppe hatt den samme fremgangen uten Wenger.

Forrige sesong klarte Arsenal så vidt å snike seg forbi André Villas-Boas og hans Tottenham og dermed knipe den ekstremt viktige fjerdeplassen. Denne sesongen blir konkurransen hardere, ettersom at Tottenham har forsterket laget sitt kraftig.

Dette overgangsvinduet har handlet om fire ting for Arsenal:

  •   Potensielt kjøp av Gonzalo Higuain.
  •   Potensielt kjøp av Luis Suárez.
  •   Kjøpet av Yaya Sanogo.
  •  Eventuelle salg av stallfyll som Nicklas Bendtner og Marouane Chamakh.

Det eneste som er i boks, er kjøpet av den unge franskmannen Sanogo. Spennende spiller, men neppe en som skal ta Premier League med storm allerede i år. Kjøpet av Higuain gikk i vasken da argentineren signerte for Napoli, og jakten på Luis Suárez fikk seg en alvorlig smell for baugen da Liverpools eier John W. Henry uttalte at spissen ikke ville forlate klubben i sommer, og at det ville være idiotisk å selge til en rival som Arsenal.

Jeg tror fortsatt at Luis Suárez kan ende opp i Arsenal ? det avgjørende vil være om Wenger legger ca. £50m i bordet, slik at Liverpool og Henry kan si at budet var for stort til å avslå. Henry har satt seg selv i en posisjon der han virkelig må begrunne et eventuelt salg av Suárez til supporterne, og det betyr at Arsenal må trykke på de riktige knappene. Det virker mer og mer som at klausulen ikke eksisterer slik Arsenal trodde / hevdet, og det betyr mer komplikasjoner for Wenger.

Hva skjer om Arsenal ikke får tak i Suárez? Klubben har de siste årene fått kjeft for både å være lite ambisiøse på overgangsmarkedet og for å ha vært lite konkurransedyktige på banen. Mye tyder på at laget vil være bedre i år enn i fjor, men selve spillerstallen ser nesten identisk ut. Arsenal vant imponerende 3-1 over Manchester City i en treningskamp for noen dager siden, men det var bare en treningskamp, og vi kan ikke tillegge den for stor verdi. 

Det er ikke mange alternativer igjen for klubber som ønsker å forsterke med en klasseangriper. De fleste har allerede byttet klubb denne sommeren, og de som er igjen vil av den grunn sannsynligvis bli priset mye høyere enn normalt.

Redningen kan være russiske Anzhi. Klubbens styrtrike eier har endret kurs, og vil nå satse lokalt i stedet for å betale verdensstjerner som Samuel Eto?o og Willian verdens høyeste lønninger for å spille fotball i russisk Premier League. Samuel Eto?o, som visstnok skal være transferlistet sammen med resten av laget, kan fort være en quick-fix for desperate klubber. Willian ble jaktet av blant andre Tottenham før han noe overraskende signerte for Anzhi. Russerne eier også kontrakten til Lacina Traore.

Om Arsenal ikke får forsterket skikkelig med et kjøp ala Suárez, vil klubben virkelig få et forklaringsproblem overfor supporterne og media dersom klubben ikke kvalifiserer seg til Champions League. Denne sommeren skulle bli starten på en ny æra, men starten blir mildt sagt katastrofal om klubben ikke klarer å ro i land en storfisk.

Bedre resultater gjør klubbene mer attraktive, og Arsenal trenger gode spillere for å ta det neste steget. Uten Suárez vil de ikke være reelle tittelkandidater i mine øyne. Neste sommer vil det nok være enda flere klubber som jakter uruguayaneren, spesielt de franske storklubbene vil nok ligge rimelig langflate.

Arsenals toppnivå har alltid vært høyt under Wenger, men for å kjempe om de gjeveste medaljene må man klare å unngå de verste bølgedalene formmessig. Da hjelper det selvsagt å ha den spissen som kan score ut av ingenting. Olivier Giroud er en kvalitetsspiss på en god dag, men det virker fremdeles som at han trenger litt for mange sjanser for å score, og det er heller ikke en spiss som skaper sjanser ut av ingenting.

Luis Suárez, om han kommer, vil knuse Arsenals overgangsrekord. Et slikt kjøp vil snu opp-ned på det Arsenal har blitt kjent for ? økonomisk tilbakeholdenhet. Samtidig vil han kunne heve laget på en måte som veldig få andre enkeltspillere kan. Personlig mener jeg at Arsenal bør bla opp det som kreves for Suárez ? først da vil jeg kalle dem tittelkandidater. 

Tror du Arsenal er gode nok til å ta gull i år? Tror du Wenger signerer Suárez? Hvor mye er det verdt å betale for Suárez? Kommentér under J

Er David Moyes rett mann?

Av Øyvind Garnes Loftheim


David Moyes. Foto: Jon Super / AP scanpix

Vi har nådd så langt som den tiende august, og Manchester United har fortsatt tilgode å gjennomføre sommerhandelen. Det er ikke superkritisk at denne handelen blir gjennomført; Manchester United er uansett gode nok til å konkurrere om topp 4, men jeg mener de må handle for å være sikret Champions League også neste sesong. Og er det noe David Moyes ikke har råd til i sin første sesong som manager for United, så er det å ikke kvalifisere seg til Champions League. Ingen seriegull, ingen trofeer - det spiller ingen rolle. Men Champions League MÅ han klare. Se bare på kaoset som rammer klubber som Liverpool og Tottenham når de ikke klarer å kvalifisere seg - det har ikke David Moyes og Manchester United råd til. 

Konkurransen om seriegullet blir i mine øyne mye hardere i år enn i fjor. Chelsea har forsterket med denne José Mourinho - en mann som virkelig ikke bør undervurderes, og Manchester City har forsterket med halve fotball-Europa. Arsenal kan komme til å snappe opp Luis Suárez og vil umiddelbart bli tittelkandidater (ikke favoritter!) om uruguayaneren kommer. Tottenham ser også råsterke ut, og dersom Roberto Soldado virkelig slår til, kan de klare topp 4 selv uten Gareth Bale. Med andre ord er det fem lag som virkelig kjemper om Champions League-plassene i år, og da ser jeg bort i fra underdoger som Liverpool, Newcastle og Everton. 

Manchester United trenger i mine øyne minimum én midtbanespiller til å spille ved siden av Michael Carrick, og på litt lengre sikt trenger de også en erstatter for Carrick. Slikt bør planlegges allerede nå. Om Wayne Rooney drar til Chelsea, noe som virker mer og mer sannsynlig, bør David Moyes & co også vurdere om de skal hente inn en erstatter. Så lenge Robin Van Persie holder seg skadefri er det ikke krise - man har Sinji Kagawa som kan spille rett bak spissene, og man har Javier Hernandez og Danny Welbeck i bakhånd, men om Van Persie blir skadet, bør man ha noe(n) i nesten-verdensklasse til å erstatte han. Manchester United kjempe som alltid på fire arenaer, og det blir mange kamper i år - som vanlig. 

Skal vi tro de mange ryktene, og det velger jeg å gjøre, så har David Moyes vært interessert i Thiago Alcantara og Cesc Fabregas uten å få napp. Nå har han, ifølge The Guardian, rettet blikket sitt mot Luca Modric. Kroaten skuffet litt første halvdel av debutsesongen for Real Madrid, men kom voldsomt på våren, og scoret blant annet mot nettopp Manchester United på Old Trafford. 


Luca Modric. Foto: Rick Scuteri / AP scanpix

Problemene med et Luca Modric-kjøp er mange:

  • Han ble solgt fra Tottenham til Real Madrid for £33m i fjor. Hvorfor skal han bli særlig mye billigere i år?
  • Xabi Alonso er på utgående kontrakt med Real Madrid (går ut neste sommer). Det har tidligere vært spekulert i at han er ferdig i klubben når kontrakten går ut. Luca Modric er en relativt naturlig Alonso-erstatter. Hvorfor skal da Real Madrid selge? Litt samme problemstilling som Cesc-sagaen. 
  • Vi vet ikke hvilken tillit Modric vil nyte under Carlo Ancelotti, men David Moyes har offentlig uttalt at de har jaktet Cesc Fabregas. Vil Modric nøye seg med å være Uniteds andrevalg? Og da ser vi bort i fra Thiago-sagaen - med denne blir Modric skottens tredjevalg. 
  • Luca Modric blir 28 år i september. Ca. 300 millioner kroner for en 28-åring er mye penger for en klubb som ikke har de finansielle støttespillerne til Manchester City og Chelsea.
  • Kroaten scorer få mål. 13 mål på 123 liga-starter for Tottenham, melder The Guardian.

Jeg frykter for Manchester Uniteds del at Luca Modric er utenfor rekkevidde. Åpenheten til David Moyes rundt Fabregas-overgangen var et friskt vindpust i en ellers lukket hverdag (med unntak av Harry Redknapp...), men supporterne vil nok utvilsomt føle seg snytt, og pressen og motstandere har plutselig fått mange kort på hånden de kan bruke for å skape press på Moyes. 

Spørsmålet er om ikke Manchester United burde la noen andre enn David Moyes styre overgangene. Ikke fordi Moyes ikke er kompetent nok - det viste han i Everton, men fordi det å være manager er en enormt stor rolle, og fordi det å gjøre overganger med Evertons budsjett er veldig forskjellig fra å handle ut i fra Manchester Uniteds budsjett. 

Det er ingen hemmelighet at sir Alex Ferguson overlot treningsarbeidet til folk han stolte på, som f.eks. René Meulensteen. Det er den tradisjonelle britiske modellen. I Italia har man en annen modell - der er treneren såkalt førstelagstrener. Under et intervju jeg gjorde med en tidligere Juventus-trener ble Marcelo Lippi omtalt som taktisk trener, selv om italieneren bestemte hele trenings- og kampopplegget til den italienske storklubben. 

Poenget er førstelagstreneren / taktisk trener etter den italienske (og tyske/spanske/portugisiske, osv.) modellen kun leder laget i trening og kamp. Det som har med spillerkjøp å gjøre bestemmes av en sportsdirektør (denne rollen har forskjellige navn). På denne måten både fordeler man arbeidsmengden, samtidig som man sikrer kontinuiteten i tilfelle treneren blir sparket. Trenere sitter sjeldent lengre enn to-tre år med mindre de gjør det ekstremt bra, og om hver trener skal sette sammen sin egen spillerstall blir det voldsomt mange endringer i spillergruppen annethvert år. Da er det bedre at den som ansetter / sparker treneren også henter inn spillere, slik at han henter inn en trener som passer til spillergruppen, i stedet for å hente 22 nye spillere som passer til treneren (som uansett får sparken etter ca. to år). En sportsdirektør kan ikke miste garderoben slik en vanlig trener kan - en ting som utallige ganger har ført til treneravskjed. 

André Villas-Boas. Foto: Kin Cheung / AP scanpix

Jeg liker André Villas-Boas, og vil derfor ta han som eksempel, men det er klart at det finnes flere eksempler (som f.eks José Mourinho). André Villas-Boas er ekspert på treningsmetoder og taktikk, men spillerkjøp kan han lite om. Det er heller ikke så rart - han er arbeidsnarkoman og planlegger treningene ned til minste detalj, reiser rundt på treningsleirer og bortekamper med laget, og er i det fulle og hele overarbeidet. Om han i tillegg skulle hatt hovedansvaret for spillerkjøp, spillerkartlegging og overgangsstrategi, ville han ikke hatt nok timer i døgnet. Han konsentrerer seg derfor om sitt ekspertisefelt - trening og taktikk. Sportsdirektør Franco Baldini har ansvaret for overganger, noe som gjerne må planlegges mange måneder i forveien. 

Det var nettopp dette Bayern München gjorde - de visste allerede da Pep Guardiola ble ansatt hvilke spillere de ville hente inn. Kjøpene ble gjerne gjort etter ønske fra Guardiola, men han hadde neppe det avgjørende ordet. Dermed ble Bayern ferdig med overgangskjøpene før rivalene hadde rukket å planlegge hvilke spillere de ville hente inn, og Bayern endte som kjent opp med Mario Götze og Thiago Alcantara - to meget solide kjøp. 

Pep Guardiola. Foto: Michaela Rehle / Reuters scanpix

David Moyes er som kjent en som liker å være på treningsfeltet, og det er det ingenting galt i. Men kanskje skotten burde overlate dette med overganger til en (dyktig) sportsdirektør? Da kan David Moyes dedikere all sin tid til å gjøre de spillerne han allerede har best mulig, samtidig som det jobbes knallhardt i kulissene med å identifisere, overtale og finansiere de spillerne klubben vil ha. 

I Porto fungerer det slik at klubbens speidere til enhver tid har kartlagt tre spillere til hver posisjon på banen som kan gå inn og erstatte spilleren Porto har i den rollen. I tillegg avgjøres trenerspørsmålet og overgangsstrategien tidlig på året (februar - mars), slik at klubben trygt og stødig kan erstatte spillere de vet er på vei bort. Porto selger verdensstjerner hele tiden, de siste årene har de blant annet solgt Radamel Falcao, Hulk og Joao Moutinho uten å miste konkurransedyktigheten. I for eksempel Norge er det ikke uvanlig at laget som tar seriegull selger sine beste spillere etterpå, og en konsekvens av dette er en påfølgende svak sesong, noe som igjen fører til en svak Champions League-kvalifisering.

Kanskje vi ikke skal klandre Moyes for mye - han kom til klubben under ekstraordinære omstendigheter (for Manchester United å være), men klubben bør ta selvkritikk på at de ikke var tidligere ute og hentet midtbanespilleren de trenger - eller i alle fall utelukket de kandidatene som ikke var aktuelle eller realistiske. Moyes vet at han kan hente Marouane Fellaini, og det kommer han nok til å gjøre uansett pris, men selv om jeg personlig er mega-fan av belgieren vil nok mange supportere bli skuffet. De fleste ønsker nok at klubben skal hente en teknikker til klubben for å få mer fart på både ballen og midtbanespillet, og ikke minst for å få tilbake entusiasmen og optimismen som jeg føler ikke er helt på topp etter en noe skuffende sesongoppkjøring, både resultatmessig og overgangsmessig. 

Amerikanske eiere pleier å være pragmatiske, og det tror jeg Glazers også vil vise seg å være. Jeg tror ikke David Moyes får styre nettbanken så veldig mye lengre, men makten på treningsfeltet får han nok beholde en god stund til. 

Det er uansett en rimelig felles forståelse der ute for at overganger er meget viktig for klubbene. Hvilke spillere du har betyr nesten alt. 

Phil Neville: "Det viktigste jeg lærte av Ferguson var at å hente inn de riktige spillerne er det viktigste, og hvordan du behandler dem er det nest viktigste."

Arsène Wenger: I biografien uttaler han at nesten alle trenerne i det engelske ligasystemet vil kunne gjennomføre treningsøvelsene hans, men at det viktigste og vanskeligste er å få spillerne til å yte maks, og klare å motivere dem til tross for ulike kulturer.

José Mourinho: Uttalte noe sånt som at å ha de beste spillerne betyr 90%, og at å ha den beste treneren (altså; seg selv) bare betyr 10%. 

Hva mener du? Bør Manchester United hente inn en overgangsspesialist til å styre overgangene, eller har du troen på at David Moyes vil klare å lokke de riktige spillerne til klubben?

Manchester United ikke garantert topp 4

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: DALE de la REY / AFP scanpix

Så godt som ingenting er avgjort med tanke på årets Premier League-sesong, men sommerkjøpene - og kanskje mest av alt mangelen på sådan - er viktige indikatorer på hvordan det kommer til å gå. Gode spillere gir som regel gode resultater. 

Tirsdag kveld spilte Manchester United treningskamp mot svenske AIK. Det endte 1-1. Treningskamper betyr ingenting når det gjelder resultater i Premier League, men kan gi en indikasjon på hvor lagene ligger. 1-1 mot AIK sier i mine øyne absolutt ingenting, fordi fotball er så motivasjonspreget. Spillerne vil nok være mye mer motiverte når de går ut på banen i Premier League-åpningen, enn til en treningskamp mot et antatt mye svakere lag. 

Tirsdag kveld, nøyaktig klokken 00.00 norsk tid, kom The Guardian og The Telegraph - to av Englands beste og mest seriøse aviser hva fotball gjelder, ut med intervjuer der Luis Suárez forklarer at han vil bort fra Liverpool, og at han ble lovet å få dra denne sommeren dersom klubben ikke kvalifiserte seg til Champions League da sesongen ble avsluttet i mai. 

Jeg klarer ikke helt å se at Liverpool er en spesielt viktig kandidat til topp 4 ettersom de tilsynelatende har gått glipp av så mange av overgangsmålene sine. Så det som er interessant i denne sammenhengen er ikke at Liverpool mister Suárez, men at uruguayaneren kan ende opp i Arsenal. The Gunners klarte såvidt å snike seg forbi Tottenham i fjor, og med Suárez på laget vil de nok være favoritter til det også i år. 

Manchester United og David Moyes har fremdeles nesten en hel måned (og 700 millioner kroner) på seg til å både overraske og imponere, men akkurat slik som statusen er i dag vil jeg holde Manchester City som favoritter til ligagullet, sammen med Chelsea. Bak disse to nyrike klubben er det i mine øyne veldig, veldig åpent. 

Manchester United, Arsenal og Tottenham vil måtte kjempe om de to siste CL-plassene, det er i alle fall min mening per i dag. Tottenham fordi de har forsterket såpass bra, men også Spurs trenger flere forsterkninger, helst i form av minst én ny midtstopper av høy klasse. 

For Manchester Uniteds del venter jeg fortsatt på det meget avgjørende midtbanekjøpet. Ja, klubben vant PL med god margin i fjor, men den kommende sesongen stiller alle med blanke ark og nye fargestifter, og det er ikke til å komme bort fra at et Manchester United uten sir Alex Ferguson vil være svakere enn et lag med skotten bak rattet, i alle fall i begynnelsen. Det er helt naturlig, og det er en svakhet motstanderne har ventet på de siste 10 årene. 

De kommende ukene blir uhyre spennende. Manchester United ryktes i skrivende stund å være i boks med Marouane Fellaini, en spiller jeg ser på som en verdensklassesignering for de røde djevlene. I mine øyne vil Fellaini løfte midtbanen til United flere hakk. Men det igjen fort at Fabregas er ute av rekkevidde. Rooney-sagaen er også spennende, det samme er hvor på banen man velger å bruke Shinji Kagawa. 

For Tottenham er Gareth Bale nøkkelen. Med Paulinho og Soldado på plass, vil det være en enorm boost for Spurs om de klarer å beholde Bale. Om walieseren får en tilnærmet lik sesong som i fjor, er Tottenham garantert en meget høy plassering. 

For Arsenals del vil man ha det beste overgangsvinduet på mange år om man klarer å slå kloen i Suárez. Arsène Wengers mannskap har alltid vært samspilte, og om de får Suárez inn i det samme systemet, vil de plutselig kunne kjempe om edlere ting enn fjerdeplasser. 

Hvem som er favoritter blant disse tre til å ta de to siste CL-plassene er vanskelig å svare på, men jeg mener at racet er veldig, veldig åpent. Og dessverre for Manchester United-fansen er de langt fra sikret topp 4-plassen. Og det er jo nettopp det som er så spennende og interessant med Premier League - det er ikke bare seriegullet det kjempes om, men kampen om topp 4 er minst like spennende.