hits

august 2014

Dette kan vi forvente på Deadline Day


Foto: Robert Pratta / Scanpix Reuters 

Deadline day nærmer seg med stormskritt. Klokken 00.00 natt til 2. september stenger kjøpefesten for europeiske toppklubber, og jeg har skrevet noen ord om hvilke posisjoner de forskjellige toppklubbene i England bør forsterke:

 

Arsenal:

Arsenal har i hele sommer jaktet en midtbanespiller, slik som de fleste andre engelske toppklubber. The Gunners har derimot vært den klubben som har blitt linket mest til Sami Khedira, Real Madrids ferske verdens- og Champions League-mester. I tillegg har det kommet frem at Olivier Giroud er ute med skade, gjerne frem til neste år. Det betyr at Arsenal er nødt til å hente inn en spiss. Dette burde de kanskje ha gjort uavhengig av skaden, men nå er situasjonen prekær. Det ryktes at Edinson Cavani kan være på vei, men det spørs om PSG er interessert i å selge nå rett før overgangsvinduet stenger. 

 

Chelsea:

Chelsea er nok ferdighandlet. Fernando Torres er på vei ut (til Milan), men det hentes neppe inn en erstatter. Det eneste som ryktes inn for Chelsea er en midtstopper. Her er det ikke flust av alternativer. Personlig tror jeg ikke det skjer noe før overgangsvinduet stenger. 

 

Manchester City:

Bombesikker kan man aldri være, men jeg blir veldig overrasket om vi ser noe bevegelse hos Manchester City. Jeg lurte lenge på om de kunne være interessert i å kuppe Angel Di Maria-dealen til Manchester United, men det skjedde ikke. 

 

Tottenham:

I mine øyne er Tottenham avhengige av å få en ny angriper inn. Emmanuel Adebayor, Roberto Soldado og Harry Kane er en trio jeg ikke er særlig begeistret for. Soldado virker ikke å ha tillit, hverken fra klubben eller fra seg selv, og Harry Kane er en dårlig erstatter for Adebayor. Og når vi vet at togoleseren har en svært variende prestasjonskurve, er det vanskelig å tro at Tottenham sitter helt rolig de siste dagene før vinduet stenger. I tillegg må nok en ny midtstopper inn, men her får de nok konkurranse fra flere klubber. 

 

Liverpool:

Liverpool trenger ikke nødvendigvis nye spillere inn nå, men det er liten tvil om at midtbanen må forsterkes på sikt, og da helst med en spiller (eller to) som kan gå rett inn på laget. I tillegg hadde det ikke skadet med en midtstopper som ikke bare kan ta opp kampen om plassen ved siden av Lovren, men som faktisk kan gå rett inn og ta plassen. 

 

Manchester United:

Ed Woodward og Louis van Gaal har noen travle dager foran seg. At man må forsterke midtbanen er ikke et resultat av gårsdagens 4-0-tap for MK Dons, men det er en problemstilling som har eksistert siden sir Alex Fergusons siste år som manager. Ed Woodward har hatt et helt år under David Moyes der det har vært soleklart at man har måttet forsterke laget, men lite har egentlig skjedd. Ander Herrera har kommet inn, men ingen av de andre midtbanespillerne er gode nok til å være førstevalg på et lag som skal (prøve å) vinne Premier League. I tillegg må det gjøres noe drastisk på stopperplass. Hverken Jonny Evans, Chris Smalling, Tyler Blackett eller noen av de andre juniorene holder mål om Manchester United igjen skal reise seg. I tillegg er Marcos Rojo uprøvd i Premier League (men blir nok en suksess), og Phil Jones er ikke i nærheten av å ta ut potensialet han en gang hadde. Her kan Manchester United like gjerne kjøpe inn to verdenklassestoppere, for forsvarsproblemene virker å være veldig alvorlige, noe sesongen så langt er et tegn på. 

- United byr 200 millioner for Liverpool-reserve


Foto: Timothy A. Clary / AFP scanpix

Daily Star melder tirsdag kveld at Manchester United skal jakte Liverpool-reserve Joe Allen. Prisen skal ligge på hele £20m, altså ca. 200 millioner norske kroner. 

Ifølge avisen kan det være den første Liverpool-spilleren som går direkte til Manchester United siden Allenby Chilton for 76 år siden. 

Manchester United tapte 4-0 mot MK Dons tirsdag kveld. Et reservepreget Manchester United klarte dermed ikke å rette opp inntrykket fra den dårlige ligastarten, som kun har gitt Louis van Gaals mannskap ett poeng på to kamper. 

Joe Allen spiller annenfiolin hos Liverpool. Kjøpet har i og for seg blitt kritisert siden spilleren kom fra Swansea for ca. 16.5 millioner pund. Nå kan Liverpool derimot se ut til å tjene på overgangen, dersom de selger midtbanespilleren til erkerivalen. 

Overgangen vil nok sette sinnene i kok i Manchester, og presset på direktør Ed Woodward vil ikke bli mindre. Ander Herrera er blitt hentet inn for å forsterke midtbanen, men mange forventet nok også at Juventus kanskje beste spiller, Arturo Vidal, skulle komme inn dørene på Old Trafford før overgangsvinduet stenger om en ukes tid. 

Man skal nok ikke ta denne saken fra Daily Star for seriøst - avisen er ikke kjent for å være den beste på fotballsannheter. Men det får en til å tenke. Her er en liten liste over midtbanespillere som har vært tilgjengelige i løpet av de siste få år, eller er tilgjengelige nå - og som Manchester United nok kunne ha fått om de la inn litt innsats:

Toni Kroos, Joao Moutinho, Yohan Cabaye, Fernando Reges, Fernandinho, Sami Khedira, Ivan Rakitic, Arturo Vidal, Nemanja Matic og Cesc Fabregas. Alle hadde gått inn og hevet Manchester Uniteds midtbane. 

Nå jakter de altså (kanskje) Joe Allen... 

Nå kløner de det til igjen


Foto: Ian MacNicol / AFP scanpix

Angel Di Maria er i Manchester, og en overgang til de røde djevlene har aldri sett mer reell ut. Når en spiller, så sent i overgangsvinduet, besøker en annen klubbs treningsfelt, er det kun fordi så godt som alt er på plass. Denne overgangen går i orden, og vi får nok se en bekreftelse en av de nærmeste dagene. 

I mine øyne er Angel Di Maria en av verdens beste angripere. Banens beste i Champions League finalen og en av Argentinas beste spillere i VM taler for seg. Argentineren har en blendene teknikk, en egen evne til å passere folk, og skaper både sjanser og mål. En klubb som ikke spiller Champions League denne sesongen bør være overveldet for å få en spiller av hans kaliber inn på laget. 

Eller?

For hvor skal han spille? Da Manchester United signerte Marcos Rojo før helgen, hentet de inn en venstrebent midtstopper som er god i en trebacklinje. Hvordan han vil gjøre det på dette nivået i en tobackslinje er vanskelig å spå. Det er derfor grunner til å tro at Louis van Gaal kommer til å fortsette med sitt 3x4x1x2-system også i kampene fremover. Det betyr at Angel Di Maria enten skal spille vingback, spiss, tier-rollen eller på midtbanen. 

Luke Shaw ble for litt siden hentet inn for 300 millioner, så det er nok uaktuelt å la Di Maria spille venstre vingback. På spissplass er United allerede godt spent med lagets to beste spillere, og i tier-rollen brukte de for åtte måneder siden ca. 300 millioner på Juan Manuel Mata. Da gjenstår midtbaneposisjon for argentineren, og det er ingen tvil om at United trenger forsterkninger der. Men å ta en av verdens beste angripere ned på midtbanen, i stedet for å kjøpe en ren midtbanespiller (som gjerne også har noen defensive fibre), virker veldig ulogisk på meg. 

Så er det prisen. Drøye £60m ryktes det om nå, altså ca. 600 millioner kroner. Engelsk fotballs dyreste spiller gjennom tidene skal selvfølgelig ikke sitte på benken, men det er svært vanskelig å se hvor han vil passe inn i van Gaals system. For denne prisen kunne man forøvrig ha hentet både Toni Kroos og Cesc Fabregas. 

Slik jeg ser det er det ikke en Di Maria Manchester United trenger. De trenger en midtstopper som kan binde sammen forsvarsrekken, og de trenger en midtbanespiller til å spille ved siden av Ander Herrera. Ingen av dem virker å være på vei inn. Klokken går mot Deadline Day, og det ser ut som at klubben bruker Di Maria-overgangen til å prøve å male over at de har klønet det til igjen. 

 

Nå begår du en tabbe, Brendan


Foto: Paul Ellis / AFP scanpix

Twitter koker for tiden over med rykter om at SuperMario Balotelli skal være på vei til Liverpool fra AC Milan. 

Det har vært snakk om at Brendan Rodgers og hans overgangskomité vil hente urokråken på lån, men det spekuleres også i om Milan kun er interessert i en permanent overgang. 

Nå er vi sannsynligvis bare timer unna å se Brendan Rodgers begå sin aller største tabbe som Liverpool-manager. Liverpool, som bare har Daniel Sturridge og Ricky Lambert som reelle spissalternativer, vil hente inn en spiller som kan forsterke laget umiddelbart. Radamel Falcao har vært nevnt, det har også Edinson Cavani. 

Til Brendan Rodgers: Hold deg unna Balotelli. Jeg har fulgt italieneren siden han startet i Inter. Potensialet er der i form av enorm fysikk, god teknikk og et fantastisk skudd, men det mentale er ikke på plass. På banen er Balotelli er en sutrekopp som kommer til å skape splid innad i laget. Han sutrer når han ikke får ballen, og opptrer i tillegg ekstremt egoistisk når han selv har fått tak i kulen. Arbeidsinnsatsen hans er under enhver kritikk, noe som ikke bare gjør laget dårligere når man skal presse motstanderne, men det skaper også frustrasjon fordi én spiller sluntrer unna den kollektive, defensive jobben. I tillegg blir han fort i overkant statisk på topp. 

Kilde: Transfermarkt.com

Over ser du et bilde av Balotellis "track record" i de forskjellige klubbene han har spilt i. Tallene er forsåvidt imponerende, men her må vi huske å korrigere for straffer. 

Balotelli er en spiller som virkelig kan gjøre det helt store når han først glimter til. Dessverre skjer dette altfor sjeldent. 

Det er heller ingen tvil om at Mario Balotelli er en god fotballspiller. Problemet er at lønnen og overgangssummen hans mer reflekterer hans potensial enn hans faktiske prestasjoner. Det betyr at Liverpool betaler for en verdensklassespiss, men kun får en spiller med potensial til å bli en verdensklasseangriper. I tillegg får man en sutrekopp som, bevisst eller ubevisst, vil ødelegge lagmoralen med sitt vesen og sin væremåte. 

I Radamel Falcao og Edinson Cavani kunne Liverpool ha fått verdensklassespillere med utrolig gode holdninger. I Mario Balotelli får de alt annet. Misforstå meg rett; jeg digger Mario Balotelli og hans fakter, men da mer som "rockestjerne" og ikke som fotballspiller. 

Et av de mest brukte argumentene blant dem som er positiv til en Balotelli-overgang, er at Brendan Rodgers vil bruke sine glimrende "man-management"-egenskaper til å gjøre Mario Balotelli til den toppspilleren han burde vært. Men her må man huske at både José Mourinho, Roberto Mancini og Cesare Prandelli alle har prøvd uten å lykkes. 

I Luis Suarez hadde Liverpool en spiller som innimellom var en stor idiot. Men det som skiller Suarez fra Balotelli, var at uruguayaneren aldri lot det gå ut over medspillere, innsatsen eller lagmoralen. Balotelli lar definitivt sitt permanente dårlige humør gå ut over både spillere og trenere. 

Noen spillere kan krasje totalt med kulturen i klubben uten at man vet det på forhånd. Her har Liverpool alle signalene på at dette kommer til å gå veldig galt, og da er det rett og slett uforsvarlig å gå inn i en slik handel. Du kjøper ikke aksjer når du har informasjon om at firmaet vil gå konkurs. 

Et annet spørsmål er hvor Balotelli skal spille. Han er ikke akkurat en person som kommer til å elske å sitte på benken, eller støtte lagkammeratene når han selv ikke spiller. 

Alle faresignalene er der. Dette virker uforsvarlig av Liverpool. 

Norske fotballspillere fortjener ikke dette!

I går røk både Rosenborg og Molde ut av Europa League, før selve morroen faktisk var i gang. Et nytt nederlag for norsk fotball, et nederlag Tippeligaen ikke trengte to uker før Premier League begynner igjen. Det er ingen tvil om at den norske eliteserien må konkurrere mot klubbene på balløyen om oppmerksomhet, og da også om penger. Hvorfor betale betale 1000 spenn for å dra på Tippeliga-kamp med familien, når dere kan se Premier League-fotball i din egen stue i et halvt år for samme prisen? Det er selvsagt satt på spissen, men kan være en faktor i den dårlige Tippeliga-trenden. 

Mange mener mye om hvordan norsk fotball skal gjenreises til 90-tallets høyder. Et av områdene ved dagens situasjon de problematiserer, er de norske barneidrettsreglene som forbyr tabeller og resultatlister for barn under elleve år. Her finner du bestemmelser om barneidrett.

Bestemmelsenes punkt 2 ledd d) sier følgende: 

«Fra det året barnet fyller 11 år kan det benyttes resultatlister, tabeller og rangeringer i konkurranser, dersom dette er formålstjenlig.» (Kilde: Idrett.no)

I praksis betyr det at fotballag med barn under elleve år ikke får sette opp tabeller i serien de deltar i. Kampene spilles og det kåres en vinner i hver kamp (evt. uavgjort), men det skal ikke settes opp en tabell hele sesongen under ett. 

Kritikken mot dette regelverket går i hovedsak ut på at barn ikke opplever at det er noen forskjell på å vinne og tape, noe som skaper likegyldighet (og tapere). Det blir ingen vinnerkultur. 

I motsetning til mange er jeg veldig for dette regelverket. Jeg tror nemlig ikke det har noe å si for barna om det føres tabell eller ikke - alle har jo lyst til å vinne alle kampene uansett. Når du som tiåring spiller en kamp på Norway-cup, så er jo det å vinne det eneste som står i hodet på deg. Omgivelsene trenger ikke å fyre opp under dette bålet. For det vi alle vet, er at resultater i ung alder ikke betyr noe. Det som betyr noe, er hvor mye du klarer å utvikle deg som fotballspiller gjennom karrieren, og om du eventuelt en dag blir så god at du kan spille i Tippeligaen (eller det som bedre er). 

Jeg har selv vært fotballtrener for gutter og jenter på smågutt, gutt og junior-nivå. Jeg trengte ikke å si til spillerne at de måtte vinne kampen - det er jo det man prøver på uansett. Min oppgave som trener er å tenke utvikling av enkeltspillere. Mitt mål var aldri å vinne kampen, mitt mål var å utvikle best mulig fotballspillere. Et av virkemidlene vi brukte, var at vi skulle prøve å spille mest mulig langs bakken, slik at man får utvikle spillernes tekniske ferdigheter. 

En del av lagene vi møtte hadde trenere som kun var opptatt av å vinne. De stilte gjerne med få spillere på benken, slik at laget på banen ikke skulle påvirkes av at man måtte gi alle, inkludert de dårlige/unge, spilletid. Selv om de kjørte over oss resultatmessig, lot de ikke spillere (som ikke møtte særlig motstand) få spille i andre posisjoner enn de var vant til, noe som hadde gitt dem en større utfordring - de bare kjørte på gjennom hele kampen. De knuste oss, men spørsmålet er jo hvor mye læring spillerne (på begge lag) fikk ut av den kampen. 

Min frykt er at et større resultatjag vil gjøre at enda flere trenere vil opptre kynisk, og gjerne spille fotball som er mer beregnet til å vinne kamper enn til å utvikle enkeltspilleres ferdigheter. Et eksempel på dette er den typiske Drillo-fotballen.

Problemet for norske toppfotball-lag er at de mangler kynisme. Men denne kynismen tror jeg ikke det er noe poeng i å lære spillerne før de er i junior-alder. I denne kynismen inngår også det å hale ut tiden, spille på resultat og kanskje også filming. Jeg føler ikke det er de ferdighetene norske spillere mangler, men at de rett og slett ikke er gode nok teknisk, taktisk, mentalt og fysisk. Barcelona-spillerne er veldig flinke til å hale ut tiden, men det som skiller dem fra norske spillere er jo at de ligger milevis foran rent ferdighetsmessig. 

Skal man innføre kynisme i barnefotballen kan det fort resultere i enda flere bortkastede 15-0-kamper, lange innkast, lange utspark og lange pasninger. Elementer som gjør at hver spiller får enda mindre ballkontakt per kamp, og som gjør at hver spiller havner i enda færre situasjoner der han eller hun blir utfordret til å tenke - og handle - raskt. 

Når det skal sies, så tenner jeg veldig på ideen om en tolvlagsserie som ender i et sluttspill, som Lars Tjærnås og Roy Kvatningen lanserte i dag (adressa.no), (nettavisen.no). Da får norske toppspillere enda flere viktige kamper, og enda flere ledelser å forsvare. Men dette er ikke noe for de unge. De vil gå for seieren uansett.