hits

november 2013

-Dette er «FM-trenerens» problem

Av Øyvind Garnes Loftheim


Steinar Nilsen og André Villas-Boas. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

I biografien om André Villas-Boas, "Special Too", som forøvrig anbefales på det sterkeste, forteller forfatteren om portugiserens tidlige år. Villas-Boas var veldig interessert i fotball som ungdom, og mye av tiden gikk med til å spille gode gamle Championship Manager. Det var visstnok her han ble interessert i taktikk, ifølge Telegraph.

Tottenhams største problem i år har vært mangelen på mål. 9 mål på 12 kamper er 15 dårligere enn Liverpool. Man kan selvsagt legge skylden på det permanente fraværet av Gareth Bale, men jeg mener symptomene stikker dypere enn som så. 

Å organisere et lag defensivt er rimelig simpelt. Når et lag sliter i bunnen av tabellen og henter inn en ny trener for å redde sesongen, er defensiv organisering det første treneren retter på. Og det går ganske fort. Defensiv organisering krever selvfølgelig innsats av alle spillerne, men det er nesten påfallende hvor fort enkelte lag klarer å rette på forsvarsspillet. 

Til sammenligning bruker lag flere år på å sette et offensivt samhandlingsmønster. Jeg vil for eksempel påstå at det er kun de færreste lagene i Tippeligaen som har et skikkelig angrepsspill; det meste virker å være veldig basert på tilfeldigheter. Dette ser vi også i engelsk fotball. 

Ettersom det er enkelt å organsiere forsvaret, er det evnen til å organisere angrepsspill som skiller klinten fra hveten. 

I motsetning til hva mange tror, er det ikke José Mourinho som er den store inspiratoren til André Villas-Boas. Tottenham-manageren sies å hente tanker og ideer fra trenere som Pep Guardiola og Marcelo Bielsa. Det Guardiola og Bielsa har til felles er at de ikke bare evner å forme lag som kan forsvare seg godt, men de lærer lagene sine å angripe ved å bruke ballbesittelse. Dette ønsker Villas-Boas også å oppnå. Slike ting tar sin tid. Man kan si at Brendan Rodgers har lykkes veldig med dette i Liverpool, spesielt denne sesongen. Tottenham har fortsatt en vei å gå, for ingen kan argumentere for at Tottenham har et godt nok angrepsspill om dagen. De har spillermaterialet, så nå er det opp til manageren. 

Trenere som ikke er gode nok til å organisere ballbesittende offensive lag, tar gjerne snarveien til målet: direkte fotball og dødballer. Med litt flaks klarer man å omsette én av de få sjansene man skaper til mål, og det er ofte nok, ettersom motstanderlaget heller ikke mesterer "skikkelig" angrepsfotball. 

Så lenge Tottenham prøver å få til ballbesittende angrepsfotball, så ser jeg ikke noe grunn til å gi opp André Villas-Boas' ideer og visjoner. Det er ofte det å nå de langsiktige målene som virkelig gir belønning. Dessuten viser all (nyere) fotballhistorie oss at det er lagene som virkelig kan angripe som vinner ting over tid. For å finne beviser for det trenger man ikke å se lenger enn til München eller Barcelona. 

Vi får ingen løsning på Tottenhams problemer mot Manchester United, men man får løsningene i 2014. Jeg kan ikke se for meg at Daniel Levy og Franco Baldini skal gi Villas-Boas sparken i løpet av vintermånendene, og jeg er sikker på at Tottenham finner momentum snart. Og da blir de virkelig farlige. 

Dette bør bli Branns nye trener

Av Øyvind Garnes Loftheim


Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I dag kom nyheten om at Rune Skarsfjord trekker seg som trener i Brann. Det var nok den eneste løsningen - kontraktsigneringen i sommer ga styret meget dårlige kort på hånden dersom de hypotetisk sett ville fjerne han selv. 

De neste timene vil nok fokuset være på hvorfor han trakk seg, men i kveldstimene og de nærmeste dagene og ukene vil nok spekulasjonene gå på hvem som tar over. 

Jeg antar at Brann ser innenlands eller til Sverige når de nå skal erstatte Skarsfjord. 

I utgangspunktet er det, basert på det som rører seg i mitt eget hode, tre åpenbare kandidater: 

Nanne Bergstrand

Arne Sandstø

Ronny Deila

Nanne Bergstrand har blitt linket til Brann før, og er en av de heteste kandidatene. Men han fikk jobb tidligere i dag(!), og er dermed uaktuell.

Arne Sandstø har vært trener i Sandefjord, og han er fra Bergen. Han har vært linket til Brann så lenge jeg kan huske, men vil nok ikke dra med seg den store entusiasmebølgen som Bergen så sårt trenger. 

Så har man Ronny Deila, da. 

På søndag kan Deila bli seriemester med sitt Strømsgodet. Det vil være en fantastisk prestasjon. Ronny Deila har skapt entusiasme, fantastiske spillere og gode resultater. Han er dyktig, nøyaktig og langsiktig. 

Brann bør ha nettopp de tre tingene i tankene når de nå ansetter sin nye trener:

- Skape entusiasme. Man må få folk tilbake på Stadion!

- Skape gode resultater. Brann bør kjempe i toppen PÅ SIKT. Altså om noen år. Budsjettet er stort, tiltrekningsgraden er stor, og alt ligger (potensielt sett) tilrette for å hevde seg i toppen. 

- Skape utvikling. Spillere må utvikles, slik at de kan selges videre. Det er utrolig viktig å få inn penger via spillersalg, og evnen til å selge spillere er meget viktig for å lokke spillerne til seg. De tre mest ettertraktede klubbene nå er Molde, Strømsgodset og Rosenborg, fordi de evner å skape proffkarrierer for spillerne sine. 

Alle disse tingene har Ronny Deila over flere år bevist at han evner. 

Så er jo spørsmålet om Brann klarer å lokke Deila over fjellet. Brann er historisk sett en kaos-klubb, og sånn sett er det nok enklere å være trener i Strømsgodet. Men Brann har et enormt potensial. En stadion med 17 000 tilskuere, en by med en enorm fotballinteresse og supportere som tørster etter prestasjoner og underholdning. Her har man potensiale til å skape en toppklubb som jevnlig bør kunne kjempe om seriegull. 

Dette er en jobb for Ronny Deila.