Av Øyvind Garnes Loftheim
Dette er en tweet-for-tweet-analyse av tidligere America's Got Talent-dommer og CNN-programleder Piers Morgan. Han er i tillegg både Arsenal-supporter, og over gjennomsnittet medie-kåt. For de som ikke vet hva en tweet-analyse er, kan jeg forklare at det er et post-industrielt forsøk på å utnytte den tvangspålærte ferdigheten diktanalyse. Nu kör vi.
#tweetfortweet #minuttforminutt #PiersMorgan #TotArs #WhiteHartLane #2pl
Ballet åpnet med denne kvalitetstweeten. Her åpner vår venn Piers med en spenningsoppbyggende "self-combust", som absolutt advarer mot at dette blir en nerverik kveld. Verdt å merke seg at Piers Morgan har blitt kjendis i USA på grunn av sin motstand mot våpen (og ikke for sine imponerende fotballkunnskaper). Pluss for å bruke tallordet five i stedet for 5.
Om jeg ikke tar helt feil, så åpner Morgan denne kvalitetstweeten med et onomatopoetikon, som "Sjefen over alle sjefer"-Asgeir og vaskebjørnen hans, Vaske, lærte oss på fredagskveldene. Bruker også en dose cocky selvironi inni all selvskryten. Her er det særdeles viktig for leseren å "tagge" innlegget med en @snikskryting.
Her har kampen startet, og ord-magikeren Piers bruker her abstrakte begrep som på dårlig norsk blir noe sånt som "ild i magen". Legg merke til at han, som en dresskledd mann skal, deler setningen opp med en bindestrek.
Engelskmannen bruker her begrepet "hustling and bustling", som strengt tatt ikke har noen klar betydning for den jevne leser. Legg også merke til snikrosen, eventuelt snikkritikken, i siste setning.
Her kommer kritikeren Piers Morgan til sin rett. Endelig får vi servert litt krutt. Her er det både skryt til Tottenham, og kritikk til Giroud. Her begynner han også med sine taktiske tips - dette er noe vi får se mer av.
Denne tweeten får poengsummen 10 av 10. Her får vi servert fire punktum etter første setning, før han ELEGANT glir over i CAPS LOCK. CAPS LOCK på internett betyr som alle vet SKRIKING eller KJEFTING, eventuelt KJEFTING OG SMELLING. Deretter får vi servert litt kritikk mot forsvaret, før han kommer med det erke-britiske uttrykket "bloody". Legg også merke til bibelreferansen i siste setning. Avslutter med korrekt Oxford-English apostroff-bruk, og runder av med 10 spørsmålstegn.
Her kommer dagens første melding med adresse Arsène Wenger. Legg også merke til rytmen i de to setningen i begynnelsen (they - we, they - we). Runder av med sarkasme og hashtag. Nydelig gjenomført tweet. Denne bør på museum.
Korte setninger - klart budskap (jeg går også alltid i dress). Tweeten består kun av en hashtag, der forfatteren skiller ordene ved bruk av stor bokstav i fellesnavnet "out". Tyder på bred erfaring i sosiale medier, eventuelt et kveldskurs hos en (anonym) coach. Jeg har kilder som er villige til å komme med eksempler, men det tar vi i retten.
Å utnytte "The Kings English" til det fulle er en dyd i seg selv, og her gjør Piers Morgan nettopp det. I én enkelt setning klager han både på nåtid og på fortid, samtidig som han hinter til at dette vil fortsette i fremtiden. Avslutter med en hashtag, slik proffene gjør det; altså for å forklare hva eller hvem han snakker om på ett ord, uten at det ser rart, eventuelt kleint, ut. Se for deg dette ordet "Arsenal" på slutten der, bare uten hashtag-merket. Hadde vært katastrofe.
Å bruke matematikk i en tweet er ikke alle forunt, heller ikke Piers Morgan. Her ser vi krokodilletegnet "større enn". Dessverre har det ingen betydning i denne tweeten. Det forfatteren egentlig prøver å skrive, er tegnet for en pil. Dette kan skrives på flere måter, blant annet -> og -->. Bare en > holder dessverre ikke til toppkarakter hos meg. Legg merke til at han retweeter Mr. "sier det alle tenker, men ikke gidder å skrive fordi det er så åpenbart".
Ny retweet (også denne på hipstermåten) fra Herr Morgan. Legg merke til at han skriver "General" med stor "G". Også her bruker han krokodilletegnet feil. Tweeten inneholder også kritikk, samt skryt til Patrick Vieira. Alt var bedre før, mener Piers Morgan, som defintivt enten er pensjonist, eller hipster.
Etter å ha tilbrakt altfor mange timer foran skytespill på playstationet mitt (@snikreklame), er jeg ganske sikker på at "Guts" her betyr innvollene i magen, og at de gjerne skal skjæres igjennom, litt Vietnam-krig-aktig. En fryktelig tweet på mange måter. Som hedersmannen Per-Jarle Heggelund alltid sier; man ønsker aldri skader på gode fotballspillere. En annen tolkning kan være at han forteller at Ronaldo kommer til å skyte Manchester United i stykker førstkommende tirsdag. Se i så fall vekk fra det med Vietnam-krigen.
Dette er en tweet som ble retweetet på nye måten, av Piers Morgan selv. Her avslører han vel strengt tatt at alt han sier er for å promotere seg selv.
Her er pausen over, og Arsenal reduserer til 1-2. Åpner pent med å skrike "booom!" - bruker altså både CAPS LOCK og utropstegn. Dette er også et kjent virkemiddel i Henrik Ibsens verker. Hoveddelen her er genial. Forfatteren hinter til at Mertesacker endelig bruker hodet - i overført betydning, samtidig som at scoringen også skjedde etter et hodestøt. Bruker også to bindestreker, og avslutter med FIGHT - denne gang CAPS LOCK uten utropstegn.
@Snikskryting
@Snikskryting
Etter to grove brudd på snikskrytingsparagrafen, kommer et skikkelig comeback fra Piers Morgan. 2x4 spørsmålstegn, og en halv setning i CAPS LOCK. Verdt å merke seg at den samme Ramsey høstet massiv skryt i TV2s Premier League-studio etter kampen.
Kort og presist. Avslutter med en effektiv og kommanderende "Now.". 10 av 10.
Her blander Piers Morgan, som nettopp har brukt ekstremt mange tweets på å prøve å framstille seg selv som en stor Arsenal-fan, seg opp i en debatt han egentlig ikke er en del av, midt i kampen. Bruker beskrivelsene poor og old om seg selv. Sistnevnte stemmer nok. Øverst i ordboken vil nok "poor" bli oversatt til "fattig", noe denne mannen dessverre ikke er. Jeg antar derfor at han mener "stakkarslig", noe som kan stemme bedre.
Dette er et forsøk på stand up fra Piers Morgan, og vi ler minst like mye som av vitsene han hadde da han satt i dommerpanelet på America's Got Talent. Legg også merke til ordet "numpty", som illustrerer hans store ordforråd.
Enda mer kjeft å få for vår franske venn Olivier Giroud. Her får Wenger beskjed om å sette innpå Podolski, men det er ikke like stor dreis over denne ", now.", sammenlignet med "Now."-en vi hadde i sted.
@Snikskryt , eventuelt #standup , eventuelt #selvinnsikt + #ironivarsel.
Denne tweeten er i beste fall et grovt misbruk av John Lennons mesterverk Imagine. Kjenn også på oppgittheten forfatteren formidler med de tre punktummene mellom Bale og we. Det var faktisk ganske bra. Pluss for bra hashtag.
Her er det flere ting å sette fingeren på. Det første vi oppdager her er sarkasmen, som illustreres nydelig ved setning nummer to. Det andre er at han har byttet ut tallord med tall, allerede fra og med tallet ti.
Denne er utsøkt. Når pausen som skapes av komma, semikolon, bindestrek og kolon ikke er lang nok, må det taes punktum i bruk. Dette gjør han på en glimrende måte. Legg også merke til CAPS LOCK.
Her gir Piers Morgan sitt ekspertvurdering til sin kollega i Fox, Warren Barton. Kort og enkelt, uten tegnsetting - bortsett fra det feilbrukte krokodilletegnet. Litt cocky?
Ny, glimrende tweet. Oser sarkasme hele veien til NRA. Legg også merke til hvordan det hele sys / syes sammen til én setning.
Du kan forøvrig gjøre deg selv en tjeneste ved å følge Piers Morgan på Twitter: https://twitter.com/piersmorgan